Tavsiyemiz
Filtreler
Hizmet Kategorileri
Sağlık
blog-image tavsiyemiz

Yüzde Kızarıklık Neden Olur, Nasıl Geçer?

Yüzde Kızarıklık Neden Olur, Nasıl Geçer?

author
Fatih Esad Yakıcı
28/10/2024

Bazen yüzde kızarıklık oluşmasının nedeni böyle basitken bazen de ciddi bir cilt hastalığından kaynaklı olabilir.

 

Bu makale ile sizlere yüzde kızarıklık neden olur sorusuna karşılık 10 hastalık bilgisini ve yüzde kızarıklık nasıl geçer yöntemlerini paylaşacağız. Haydi başlayalım.

 



Yüzde Kızarıklık Neden Olur?

 

Yüzdeki kızarıklıkların nedeni farklı durumlar olabilir. Yüzünüzde kızarıklık oluşuyorsa sürekli aşağıdaki yöntemleri deneyerek çözüm arayabilirsiniz. 2 haftadan fazla kızarıklık geçmiyorsa mutlaka bir doktora görünmelisiniz.

 

Kılcal damarlarda oluşan çatlaklara iyi gelen soğuk kompres uygulayarak kan dolaşımınızı düzene sokmanın yanı sıra kılcal damarların oluşturduğu yanak bölgesi kızarıklıkları geçirebilirsiniz.

Aloe vera bitkisinin içinde çıkan jeli yüzünüze sürerek kızarıklıkları geçirmeyi deneyebilirsiniz. Özellikle kış aylarında aloe vera jelini her gün düzenli sürmeniz önerilir. Aloe Vera Bitkisi İle Cilt Bakımı yazımızı oku..

Yulaf unu maskesi; Yulaf unu, zeytinyağı ve yumurta sarısı krem kıvamına gelinceye kadar karıştırarak oluşturacağınız maskeyi 2 günde bir yüzünüze uygulayarak yüzünüzde oluşacak kızarıklıkları önleyebilirsiniz.

Hindistan cevizi yağı ile cildinizi sürekli nemlendirerek kızarıklık oluşmasını önleyebilirsiniz. Hem besleyici hem de koruyucu olan hindistan cevizi yağı kullanımı basit bir cilt bakım ürünüdür.

Yeşil çay ile yüzünüzü 2 günde bir yıkarsanız kızarıklıkların geçmesi için fayda sağlayabilirsiniz.

Elma Sirkesi yüzdeli, kızarıklıkların tedavisi için faydalı olabilir. Yüzünüzün kızarıklık olan bölümlerini 2 günde 1 yıkayarak uygulayabilirsiniz.

Yüzdeki kızarıklıkları geçirebilecek bir diğer maske ise Aspirin maskesi ile ilgili makalemize bir göz atabilirsiniz.

Yüzdeki kızarıklık neden olur sorusuna cevap olabilecek 10 hastalığı da yazımızın devamında bulabilirsiniz.

 



Seboreik Dermatit

 

Seboreik dermatit, genellikle yüzde görülen kırmızı döküntülere neden olan yaygın bir cilt rahatsızlığıdır. Kızarıklık, cildin burada gösterildiği gibi yağlı görünmesine neden olabilir. Cilt ayrıca kuru ve pullu görünebilir. Yüzde kızarıklık nedenlerinden birincisi seboreik dermatit hastalığıdır.

 

 

Yüzde kızarıklık nasıl geçer ; Seboreik dermatit genellikle temizlemek için tedavi gerektirir. Bir kurul onaylı dermatolog, ihtiyaçlarınıza göre hazırlanmış bir tedavi planı oluşturabilir. Tedavi, cildinize kısa bir süre boyunca uygulayacağınız bir kepek şampuanı ve ilacı kullanmayı içerebilir.

 

Seboreik Dermatit Nedir, Evde Tedavisi

 

Roza(Gül) Hastalığı

 

Bu cilt rahatsızlığı, genellikle cildin incelmesi veya kızarmasıyla başlar. Durum ilerledikçe, yüzünüzdeki kızarıklığın daha uzun sürdüğünü veya hiç kaybolmadığını fark edersiniz. Yüzde kızarıklık oluşturan ikinci hastalık roza(gül) hastalığıdır.

 

Yüzde kızarıklık nasıl geçer ; Roza hastalığı tedavi edilemese de, tedavi kızarıklığı azaltabilir. Farklı roza hastalığı türleri vardır. Roza hastalığınız varsa, bir sertifikalı dermatolog size söyleyebilir. Roza hastalığınız varsa, dermatoloğunuz size hangi rosacea türüne sahip olduğunuzu söyleyebilir ve ihtiyaçlarınıza göre bir tedavi planı oluşturabilir.

 

Roza Hastalığı Nedir, Bitkisel Tedavisi

 

Kontakt Dermatit – Deri tahrişi veya alerjik reaksiyon

Kimyasal maddeler cildinize dokunduğunuzda kontakt dermatit adı verilen bir durum gelişir. Yüz, kontakt dermatit oluşabilecek cilt bölümlerinden biridir. Bir sabun veya saç boyası cildinizi tahriş edebilir ve tahriş edici kontakt dermatit olarak bilinen bir duruma neden olabilir.

 

Kimyasal ürünler yüzünüze temas ettiğinde alerjiniz varsa, alerjik kontakt dermatit gelişebilir. Alerjik kontakt dermatitin yaygın nedenleri arasında zehirli sarmaşık, koku ve lateks bulunur.  Yüzde kızarıklık oluşmasının nedenlerinden biri de kullandığınız kimyasal içerikli ürünler olabilir.

 

Yüzde kızarıklık nasıl geçer: Bu kızarıklık, cildinizi reaksiyona neden olan şeylere maruz bırakmayı bıraktığınızda kendi kendine temizlenme eğilimindedir.

 

Bir İlaca Karşı Alerji Yüzde Kızarıklık Nedeni Olabilir

 

Gün içerisinde dışarıda vakit geçirirken, bazı ilaçlar güneş yanığı benzeri reaksiyona neden olabilir. Hidcortisone (steroid) kremi gibi bir ilacın kullanılması, daha uzun süre ciltte reaksiyona neden olabilir. Yüzdeki kızarıklık neden olur sorusunun bir cevabı da kullanılan bir ilaca karşı alerji oluşmasıdır.

 

 

Yüzdeki kızarıklık nasıl geçer; Güneşte kullanıp kullanmamanız gerektiğini görmek için ilaçla birlikte gelen bilgileri kontrol edin. Kızarıklığı temizlemek için yapmanız gereken tek şey bu olabilir.

 

Kızarıklık, uzun süre hidrokortizon kremi gibi bir ilaç kullanmaktan kaynaklanıyorsa, kızarıklıktan kurtulmanız mümkün olabilir. Size yardımcı olabilecek öneriler:

 

Hidrokortizon kremi de dahil olmak üzere tüm kortikosteroidlerin cildinize uygulanmasını durdurun.

Tetrasiklin veya eritromisin gibi bir antibiyotik alın

Cilt bakım rutininizi değiştirin

Atopik dermatit

Genellikle egzama adı verilen atopik dermatit, aniden ortaya çıkan bir döküntüye neden olabilir. Bebekler genellikle yanaklarında bu kaşıntılı döküntüleri geliştirir. Döküntülerin nerede göründüğüne bakılmaksızın, döküntülü deri son derece kuru, pullu ve kaşıntılı hissetme eğilimindedir.

 

Yüzdeki kızarıklık nasıl geçer: Atopik dermatit tedavi edilemese de, tedavi cildin temizlenmesinde yardımcı olabilir. Kurul onaylı bir dermatolog, bir çocuğun (veya yetişkinlerin) ihtiyaçlarına göre hazırlanmış bir tedavi planı geliştirebilir.

 

Atopik Dermatit Nedir, Belirtileri, Tedavisi

 

Sedef Hastalığı

 

Sedef hastalığı, vücudun cilt hücrelerini oluşturması olan süreyi hızlandıran ve haftalar yerine 3 -4 günde yeni cilt hücreleri yapmasına neden olan bir durumdur. Bu hücreler cildin yüzeyinde biriktikçe, kabarık lekeler ve kızarıklık görülebilir. Yüzde kızarıklık oluşmasının nedenlerinden biri de sedef hastalığı olabilir.

 

Kızarıklığı geçirmek için : Sedef hastalığı tedavi edilemese de, bir kurul onaylı dermatolog, daha temiz (veya temiz) bir cilt görmenize yardımcı olabilecek bir tedavi planı geliştirebilir.

 

Örümcek damarlar

Cildinizi güneşten korumazsanız, zararlı ışınlar cildinize zarar verebilir. Yıllar içinde bu hasar birikir. Yıllar sonra, güneşin zarar verdiği bir cilde sahip olan bazı insanlar yüzlerinde örümcek damarlarını görürler.

 

Yüzdeki kızarıklık nasıl geçer: Bir sertifikalı dermatolog, lazer tedavisi ile örümcek damarlarından kurtulabilirsiniz. Sağlık sigortası bu tedaviyi kapsamaz.

 

Zona Hastalığı

 

Zona, yüzünüz de dahil olmak üzere cildinizde herhangi bir yerde ortaya çıkabilecek ağrılı ve kabarmaya neden olan döküntülere neden olur.

 

Kızarıklık nasıl geçer : Kızarıklık kendi kendine temizlenme eğilimindedir, ancak yüzünüzde ağrılı bir döküntü oluşursa, tedavi özellikle önemlidir. Tedavi olmadan, yüzünüzdeki bir zona döküntüsü, görme yeteneğinize kalıcı olarak zarar verebilir.

 

Lupus Hastalığı

 

Lupus bir otoimmün hastalıktır. Bu, vücudunuzun kendi bağışıklık sisteminin kendi bedeninizin bir parçasını yabancı bir şey olarak görmesi ve vücudun bir kısmına saldırması anlamına gelir. Birisinin lupus olduğu zaman, bağışıklık sistemi farklı organlara saldırabilir. Bazen, bu ciltte kızarıklık ve şişmeye neden olur.

 

Lupus olan bazı insanlar yüzlerinde bir kelebek gibi şekillenir. Yüzünüzde diğer kızarıklık ve şişlik şekillerini de görebilirsiniz.

 

Yüzdeki kızarıklık nasıl geçer : Sertifikalı bir dermatolog, lupusun cildinizi etkileyip etkilemediğini size söyleyebilir. Öyleyse, bir dermatolog şunları yapabilir:

 

Yüzünüzdeki kızarıklıktan kurtulmanıza yardımcı olabilecek bir tedavi planı geliştirin.

Lupus’u tedavi edecek diğer sağlık uzmanlarınızla çalışın.

 

Cilt Kanseri

 

Sézary sendromu, nadir görülen bir kanser olan bir tür T hücresi kütanöz lenfomadır (CTCL). CTCL, T lenfosit (T-hücresi) adı verilen bir beyaz kan hücresi tipinde başlar. Bu kanserin belirtileri deri üzerinde başlar çünkü çoğu T-hücresi ciltte bulunur.

 

 

Kızarıklıktan nasıl geçer: Kanser tedavisi için mutlaka tıbbi destek almalısınız. Vakit kaybetmeyiin hemen randevu alın.

 

Cilt Kanseri İle Mücadele Eden Gıdalar

 

Yüzde kızarıklık neden olur ve nasıl geçer konulu makalemizin sonuna geldik. Umarım faydalı olur. Esen kalın.