Tavsiyemiz
Filtreler
Hizmet Kategorileri
Sağlık
blog-image tavsiyemiz

Güneş Yanığına Ne İyi Gelir?

Güneş Yanığına Ne İyi Gelir?

author
Fatih Esad Yakıcı
29/10/2024

Peki ya böyle durumlarda güneş kremi kullanmayı ihmal edersek!!! İşte can sıkıcı nokta da burası ; güneş yanığı oluşabilir, bu kaçınılmazdır. Güneşin kavurucu etkisi adeta cildinizi kavurur. Yanık geçse de güneş lekesi kalabilir. Acı ve ciltte oluşacak olan güneş yanığı lekesi tamamen dayanılmaz bir durumdur. Peki bu durum ile yaşamayı kabullenecek miyiz. Tabi ki hayır. Bu makale ile güneş yanığına ne iyi gelir sorusunun cevabını öğreneceksiniz. Haydi başlayalım ve güneş yanığına iyi gelen yöntemleri öğrenelim. Bu yöntemler ayrıca hafif yanıklara iyi gelir.

 



Güneş Yanığı Nasıl Olur?

 

Güneş yanığı, güneşe veya güneşe eşdeğer uygulamalara (bronzlaşma yatağı veya başka bir UV kaynağı gibi) çok fazla maruz kalmanın sonucudur. Güneş yanıkları en çok güneş ışınlarının en güçlü olduğu yaz aylarında görülür. Hafif güneş yanığı semptomları arasında cilt kızarıklığı ve ağrı bulunur . Yaklaşık 4-7 gün sonra cilt soyulması meydana gelebilir. Şiddetli güneş yanığı semptomları güneşe zehirlenme olarak adlandırılır ve ciltte yanma ve kabarma, sıvı kaybı ( dehidrasyon ), elektrolit dengesizliği ve enfeksiyonu içerebilir. Güneş yanığı için en iyi çözüm önlemektir. Güneşten uzak durun, cildinizi koruyun , koruyucu gözlük giyin , SPF ( güneş koruyucu faktörü) 30 veya daha yüksek kullanın ve bronzlaşma yataklarından kaçının. Güneş yanığına maruz kalırsanız, yanık sönene kadar koşmayın. Su, spor içecekleri veya meyve suyunu bolca nemlendirin ve evinizi klima ya da fanlar kullanarak serin tutun.

 

Güneş yanığına ne iyi gelir sorusunun cevabına yönelik ev ilaçları arasında ; soğuk kompresler ve banyolar, bazı temel yağlar ve otlar, bazı gıdalar veya takviyeler ve reçetesiz (OTC) ağrı kesiciler bulunur.

 



Güneş Yanığına Ne İyi Gelir?

 

Güneş yanığına iyi gelen yöntemleri evde uygulayarak tedavi etmek mümkündür. Ancak şiddetli durumlarda bir doktora görünmekte fayda var. Güneş yanıkları bazen hafife alınmamalıdır çünkü ciddi bir cilt rahatsızlığına neden olabilir.

 

Güneş yanığı tedavisi için öncelikle yapılması gerekenler ;

 

Güneşe maruz kalmayı en aza indirin

 

Herhangi bir durumun en önemli çaresi, duruma neden olan şeyden uzak durmaktır. Bu nedenle güneşe maruz kalmaktan kaçınılmalıdır. Hasta UV ışınları genellikle en güçlü olduğunda, özellikle 10:00 ve 16:00 saatleri arasında dışarı çıkmamalıdır. Dışarıdayken, güneş yanığı hastaları gözlerini UV ışınlarından korumak için her zaman şapka takmalı, açık renkli hafif giysiler ve güneş gözlüğü takmalıdır .

 

Güneş yanığına soğuk pres uygulayın

 

Güneş yanığı ağrı ve cilt iltihabına neden olur. Soğutma etkisi, güneş yanığına maruz kalan bölgeye bir fan yönlendirilerek artırılabilir. Soğuk su, güneş yanığının belirtilerini azaltmaya yardımcı olacak etkili bir soğutucu olarak da işlev görür. Bir bezi soğuk suya daldırın ve etkilenen bölgeye uygulayın. Kumaş ısındığında her beş dakikada bir tekrarlayın. Bu her gün yaklaşık 10 kez yapılmalı ve semptomlar azalmaya başladıktan sonra da devam edilmelidir.

 

Serin banyo

 

Bir serin banyo da güneş yanığı için etkili ilaçtır. Soğuk su, güneş yanığı hastası için iyi bir tedavi sağlar. Ağrıyı, kaşıntıyı ve iltihabı hafifletmeye yardımcı olur. Cildin hassasiyetini artırabileceğinden banyo sırasında parfüm, yağ veya banyo tuzu kullanmayın . Bir havlu kullanırken, cildinize daha fazla zarar vermemek için cildi nazikçe yumuşatmak gerekir.

 

Hidrasyon

 

Güneş yanığı su kaybına yol açabileceğinden sürekli su veya sıvı tüketimi gereklidir. Sağlıklı su tüketimi de vücudun serinlemesine yardımcı olur. Asgari günlük su tüketimi en az 6 ila 8 bardak su olmalıdır.

 

Güneş Yanığına Ne İyi Gelir?

 

Makalemizin bu noktasında artık güneş yanığına iyi gelen evde kolayca uygulayabileceğiniz bitkisel yöntemlerden bahsedeceğiz.

 

Güneş yanığına Aloe Vera iyi gelir

 

Kaşıntı, kızarıklık ve tahriş gibi güneş yanığı komplikasyonları, Aloe Vera kullanımı ile ortadan kaldırılabilir. Kan damarlarının daralmasına neden olur. Yarık bir Aloe Vera yaprağı açın ve Aloe Vera suyunu doğrudan yanmaya uygulayın. Bu karışımı günde 5 ila 6 kez uygulayın.Aloe Vera ile cilt bakımı için makalemize göz atabilirsiniz.

 

Güneş yanığına Hindistancevizi yağı iyi gelir

 

Hindistancevizi yağı, vitamin içeriği, yağ bileşimi, nemlendirme özellikleri ve antioksidan bileşenlerinin bir sonucu olarak güneş yanığının iyileştirilmesinde son derece etkilidir ve aynı zamanda kötü bir yanmanın sonucu olarak cildin kalıcı şekilde zarar görmesini engeller ve cildin iyileşmesini hızlandırır.

 

Güneş yanığına kaymağı alınmış süt iyi gelir.

 

Yağsız süt, yanıkları yatıştırıcı süt proteini içerir. 1/4 oranında süt ve su alın, buz küpleri ekleyin ve 15 dakika boyunca kompres uygulayın. Bu işlemi her 2-4 saatte bir tekrarlayın.

 

Güneş yanığına Yulaf ezmesi iyi gelir.

 

Yulaf ezmesi, güneş yanığı cildi rahatlatır ve hızlı toparlanmaya yardımcı olur. Müsli yulaf ezmesini muslin bezine alın ve bu bezi bir süre soğutulmuş suya koyun ve yulaf ezmesini çıkarın. Bu su her 2-4 saatte bir güneş yanığına uygulanabilir.

 

Güneş yanığına limon suyu ve gülsuyu iyi gelir.

 

Limon suyu, gül suyu ve gliserin eşit oranlarda karıştırılabilir ve uyumadan önce yanıklara uygulanabilir. Ertesi gün soğuk suyla durulanması gerekir.

 

Güneş yanığına badem sütü iyi gelir

 

Bir avuç badem, suda gece boyunca bekletin. Onları ertesi gün öğütdükten sonra, macunu sütle karıştırın ve bunu güneş yanığı alanlarına uygulayın. İşlem en iyi sonuç için günde 2 kez tekrarlanabilir.

 

Güneş yanığına lahana yaprakları iyi gelir.

 

Lahana yaprakları da güneş yanığı için iyidir. Yapraklar suda kaynatılmalı ve bir macun haline getirilmelidir. Bu macun hala sıcakken(ılık) etkilenen bölgelere doğrudan uygulanabilir. Acıyı hızlı bir şekilde hafifletebilir ve ayrıca alanın daha hızlı iyileşmesine yardımcı olabilirler.

 

Güneş yanığına sirke iyi gelir.

 

Sirke kullanımı da güneş yanığı için bir çaredir. Banyonuza elma sirkesi veya lavanta sirkesi ekleyin. Sirke , güneş yanığı ağrısını, kaşıntıyı, kızarıklığı ve iltihabı hafifletir. Evde elma sirkesi yapımı adım adım tarif için makalemize göz atın.

 

Güneş yanığına patates iyi gelir

 

Yanıkların iyileşmesi için cildin üzerine dilimler konabilir.

 

Güneş Yanığına Ne İyi Gelir?

 

Güneş kremi

 

Dışarı çıkmadan önce, UV ışınlarından kaynaklanan hasarları önlemek için cildinize güneş koruyucu uygulanmalıdır. SPF 15 (Güneş Koruma Faktörü) 15 veya daha fazla güneş koruyucu kullanın. Satın aldığınız güneş koruyucu UVA ve UVB ışınlarına karşı etkili olmalıdır.

 

Antibakteriyel Sabun

 

Ciddi bir enfeksiyon olasılığı , cilt dokularına zarar veren bakterileri öldüren bir anti-bakteriyel sabun kullanılarak önlenebilir.

 

Havaya Maruz Kalma

 

Doğrudan havaya maruz kalmak yanmış hücrelerin iyileşmesine yardımcı olur. Krem, tereyağı, petrol jeli veya diğer yağlı maddelerin uygulanması önlenmelidir.

 

Nemlendiriciler

 

Nemlendiriciler güneş yanığından kaynaklanan nem kaybını telafi etmek için kullanılır. Kullanmadan önce kremin soğutulması, kullanımını daha etkili hale getirir.

 

İyi uyku

 

Etkin iyileşme için iyi bir uyku zorunludur.

 

Aşağıdaki durumlarda bir doktora başvurun:

 

Ağrı birkaç gün sonra geçmezse,

Mor lekeler, renksiz lekeler ciltte görülürse,

Cilt dökülmesi görülürse,

Sürekli mide bulantısı, ateşli ve aşırı acı çekiyorsanız,

Göz kapaklarınız yanmış, ağrılı gözlere ya da cildinizde çok miktarda kabarcık varsa,ihmal etmeden doktora görünmelisiniz.

Makalemiz ile güneş yanığına ne iyi gelir sorusunun cevabını vermeye çalıştık. Umarım faydalı olur. Esen kalın.