Tavsiyemiz
Filtreler
Hizmet Kategorileri
Sağlık
blog-image tavsiyemiz

Sinüzit Nedir? Nasıl Geçer?

Sinüzit Nedir? Nasıl Geçer?

author
Fatih Esad Yakıcı
29/10/2024

Sinüsler yüzün kemikleri içinde hava dolu boşluklardır. Yanaklarda (maksiller), alın (ön) ve göz çevresinde (etmoidal) bulunurlar. Sinüsler birbirine bağlanır ve ostia adı verilen dar kanallar vasıtasıyla burun ve boğaza bağlanır. Sinüslerin bir işlevi, akciğerlere ulaşmadan önce solunan havayı ısıtmak ve nemlendirmektir. Sinüsler ayrıca, içinde bulunan kir ve diğer kirleticilerden oluşan parçacıkları yakalamak için mukus üreterek enfeksiyonu önlemeye yardımcı olan hücrelerle kaplıdır.

 



Sinüzit Nedenleri Nelerdir?

 

Sinüzit nedenleri ; çok fazla mukus, dar sinüs kanallarının tıkanması ve burunun astarının şişmesi olarak olabilir. Bu, soğuk algınlığı sırasında meydana gelebilir. Alerjiye (örneğin, saman nezlesine) veya sinüslerin kaplamalarının tahriş olması (örneğin, bir yüzme havuzundaki klordan) da sinüzit nedenlerindendir. Bakteriler (mikroplar) sinüslerin içinde büyür, ağrıya, baş ağrısına ve bazen de ateşe neden olur. Sinüzit hepimizin karşılaşabileceği bir rahatsızlıktır. Sinüzit çeşitleri ; Akut (4 haftaya kadar sürer), Alt akut (4-12 hafta sürer), Kronik sinüzit (12 haftadan fazla süren ve aylar hatta yıllar boyunca devam eden) , Tekrarlayan (bir yıl içinde birkaç kez) olarak görülmektedir.

 

Akut sinüzit, sıklıkla soğuk algınlığı olarak başlar ve daha sonra bakteriyel bir enfeksiyona dönüşür. Alerjiler, burun sorunları ve bazı hastalıklar da akut ve kronik sinüzite neden olabilir.