Sınava Hazırlanıyorum, Nasıl Çalışmalıyım?
Sınava Hazırlanıyorum, Nasıl Çalışmalıyım?
Sınava hazırlanıyorum ancak nasıl çalışacağımı bilmiyorum, cümlesi, birçok öğrenciden sıklıkla duyduğumuz cümlelerden biridir. Sınav cenneti ülkemizde, yazık ki kaliteli bir eğitim almanın ve iyi bir mesleğe sahip olmanın yolu sınavlarda başarılı olmaktan geçiyor. Hal böyle olunca da ömrümüzü sınavlara hazırlanmakla harcıyoruz. Mevcut şartlarda yapacak pek bir şey olmadığı için mecburen sınavlara ciddiyetle hazırlanmamız gerekiyor.
Sınavlara hazırlık sürecinde nasıl çalışmalıyım? Sınava nasıl çalışılır? Sınavlarda başarılı olmanın sırları nelerdir?
Peki! Sınavlara nasıl çalışılır? Sınavlarda başarılı olmak için yapılması gerekenler nelerdir?
Şimdi madde madde bu soruların cevabına gelelim.
– Öncelikle çok çalışmanın başarının anahtarı olduğu düşünülür ancak durum hiç de öyle değildir. Bu size biraz garip gelebilir ama sınavlarda başarılı olmak, çok çalışmakla değil etkili çalışmakla mümkündür.
Etkili çalışmak
Ders çalışırken sadece ders çalışın. Tam manasıyla odaklanamadığınız bir dersi anlamanız zordur. Ders çalışırken, telefonunuz başta olmak üzere, dikkatiniz dağıtacak her şeyden uzak durun. Çalıştığınız oda derli toplu ve temiz olsun. Ders çalışmaya başlamadan önce ihtiyacınız olan bütün materyalleri önceden hazırlayın. 3 saat aralıksız çalışmak faydasızdır. Bunun yerine 45 -50 dakika çalışıp 10-15 dakika dinlenmek en doğrusudur. Aralarda dikkatiniz dağıtacak şeylerden yine uzak durmanızı öneriyorum. Ders çalışmayı bitirdikten sonra Instagramınıza gelen bildirimlere bakabilirsiniz.
– Özellikle sınavlara hazırlık sürecinde, planlı bir çalışma sisteminiz olsun. Bir gün 5 saat, ertesi gün 2 saat, sonraki gün 4 saat, bir sonraki gün yarım saat çalışmanın anlamı yoktur. Hangi dersten hangi konularda eksikleriniz olduğunu belirleyin. Bu eksiklerinizi tamamlamak için kendinize kısa ve uzun vadeli hedefler koyun.
Örneğin; “Matematikten 8 konu eksiğim var ve bu konular şunlar. Bu konuları salı, perşembe ve cumartesi günleri birer buçuk saat çalışarak 2 ay sonra bitireceğim” gibi…
– Ders ve konu bitirme hedeflerinizi bölümlere ayırarak tamamlayın. Koca bir somun ekmeği tek seferde yutamazsın ama lokmalara ayırarak bitirebilirsin.
Sınavlara Hazırlanıyorum; Ama Motivasyonum Çok Düşük
– Sınavlara hazırlık sürecinde motivasyonunuzun inişli çıkışlı bir grafik seyretmesi normaldir. Unutmayın; bu uzun bir süreç. Motivasyonunuzu diri tutmak için, rotasız gemi gibi hareket etmemeniz, önünüze mutlaka gerçekçi bir hedef koymanız gerektiğini bilmelisiniz. Sınava hazırlanıyorum ama hedefim yok! Olmaz…
– 2009 yılında, ABD’de yayımlanan Deneysel Psikoloji Dergisi’nin yaptığı bir araştırma sonucu bize çok ilginç bilgiler veriyor. Çalışmadığı bir konuyla ilgili önüne konulan testi çözen öğrenciler, daha sonra konuya çalışıyor. Bu öğrenciler, testi çözmeden önce konuya çalışıp sonra testi çözen öğrencilere göre %27 daha başarılı oluyor. Genellikle çalışmadığınız konularla ilgili test çözmemeniz gerektiği söylense de, bu araştırma sonucu tam tersini gösteriyor. Bu şekilde çalışmayı siz de deneyebilirsiniz.
– Dersin derste öğrenilmesi kuralını aklınızdan çıkarmayın. Öğretmenlerinizin anlattıklarını dikkatlice dinleyin. Anlamadığınız yerleri sınıf ortamında sormaya çekiniyorsanız, dersten sonra öğretmeninize veya konuya hakim bir arkadaşınıza mutlaka sorun.
– Çinliler, “10 defa okumaktansa, 1 kere yazmak daha yararlıdır” der. Not tutarak ve özet çıkararak çalışın. Bilgi kartları oluşturun. Kısa notlar halinde, küçük kağıtlara notlar alın ve bunları aralıklarla tekrar edin. Çok daha hızlı öğrendiğinizi göreceksiniz. Çünkü tekrar öğrenmenin temelidir.
– Ders çalışmak için özel bir odanız yoksa bile kendinize ait sade bir alanınız olsun.
– En iyi öğrenme yöntemlerinden biri de anlatmaktır. Çalıştığınız konuyu, anne-babanıza, kardeşinize, arkadaşınıza anlatın.
– Ev ödevlerini vaktinde yapın. Ödevler konuyu pekiştirmek için verilir. Gün içinde, okulda/dershanede gördüğünüz konunun üstünden mutlaka geçin.
– Matematik, fen bilgisi, fizik gibi sayısal derslere, zihninizin dingin olduğu sabah saatlerinde çalışın.
– Erken uyuyun, erken uyanın. Geceleri uykudayken salgılanan ve gün içinde öğrendiğiniz bilgilerin depolanmasına yardımcı olan melatonin hormonunun yoğun olarak salgılandığı zaman dilimlerini (gece 22.00 – 02.00) kaçırmayın.
– Bol bol soru çözün. Farklı kaynaklardan ne kadar çok soru çözerseniz, öğrendiklerinizi o kadar iyi pekiştirmiş olursunuz. Ayrıca farklı soru stillerine de alışırsınız.
Dinlenmeye Zaman Ayırın
– Yorucu ve stresli bir süreçten geçtiğinizi biliyoruz. Gün içinde rahatlatıcı müzikler dinlemek ve kısa da olsa yürüyüş yapmak (mümkünse yeşil bir alanda) için kendinize zaman ayırın. Temiz hava zihninizin dinlenmesine yardımcı olacaktır. Sınava hazırlanıyorum diye, kendinizi sosyal hayattan soyutlamayın. Hobilerinizle makul düzeyde ilgilenmeye devam edin.
– Yeni şeyler öğrenmenin en iyi yollarından biri, öğrenmek istediklerinizi zaten bildiğiniz bir şeyle ilişkilendirmektir. Bu yöntemi özellikle öğrenmekte güçlük çektiğiniz konularda kullanabilirsiniz. Buna aslında bir nevi zihinsel çağrışım diyebiliriz. (Ayrıca zihin haritası konusunu araştırabilirsiniz)
– Bol bol okuyun. Bir soruyu çözmenin ilk adımı soruyu anlamaktır. Anlamadığınız soruyu çözemezsiniz. Okuduğunuzu anlama kabiliyetinizi geliştirmek için günde en az 20 dakika kitap okumaya zaman ayırın.
– Ordinaryüs Prof. Ali Fuad Başgil’in, “Gençlerle Baş Başa” isimli kitabı, sınava hazırlanan her öğrencinin başucu kitabı olmalıdır.
Sonuç Olarak ;
Sınavlara hazırlık, hem öğrenciler hem de ebeveynler için zorlu bir süreçtir. “Sınavlara nasıl hazırlanmalıyım” sorusuna, umarım yukarıdaki bilgiler doğrultusunda yanıt bulabilmişsinizdir. Hiçbir sınavın kişiliğinizi ölçmediğini, sadece öğrendiklerinizin ne kadarını hatırladığınızı ölçmeyi amaçladığını unutmayın. Her şeye rağmen hayatta sınavlardan çok daha önemli şeyler de var; mesela senin varlığın çok güzel