Tavsiyemiz
Filtreler
Hizmet Kategorileri
Sağlık
blog-image tavsiyemiz

Menopoz için Etkili Doğal Yağlar

Menopoz için Etkili Doğal Yağlar

author
Büşra Üzüm
25/10/2024



Menopoz, kadının hayatında adet döngülerinin ve daha önemlisi de doğurganlığının sona erdiğini gösteren önemli bir kilometre taşıdır. Menopoz belirtileri bazı kadınlarda 30’lu yaşlarda ortaya çıkmaya başlarken, çoğunlukla 40’lar veya 50’li yaşlara kadar belirtiler görülmez. Menopoz tam bir tanım gereği, bir kadının adet görmediği süre üst üste on iki ay olmuş ise menopoza girmiş olarak kabul edilir.

 

Menopoz döneminde pek çok kadın yorgunluk, sıcak basması, asabilik ve uykusuzluk gibi can sıkıcı olabilen semptomlar yaşar ki bunlardan bazıları günlük yaşamı aksatacak seviyede olabilir. Kadınlar menopoz döneminin bu etkileriyle başa çıkabilmek için hormon tedavisine başvursalar da, bu tedaviler istenmeyen yan etkiler ve ciddi komplikasyonlar riski ile birlikte gelir.

 

Menopoz için Etkili Doğal Yağlar


 


1- Adaçayı Yağı :

 

Sıcak basması ve anksiyete gibi menopoz semptomlarını hafifletmekle kalmaz, aynı zamanda gece terlemesini, yoğunluğunu, adet kramplarını ve bunların sıklığını azaltabilir. Hormonları düzenleme kabiliyeti, ruh halini yükseltmeye, depresyonla mücadeleye ve zihinsel gücü de geliştirmeye yardımcı olabilir demektir.

 

2- Papatya Yağı :

 

Papatya stresi ve sıcak basmaları azaltmak için mükemmeldir. Aslında eski Mısırlılar soğutma kabiliyetinin yanı sıra yatıştırıcı özelliğini sinirlilik halini azaltmak için kullanmışlar. Adaçayı yağı ile birleştirerek, kullanılabilir. Sadece 4 litre ya da daha büyük koyu renkli cam sprey şişesine bir fincan cadı elması ve 3 gram damıtılmış suya 10 damla yağ ilave edin.

Sakinleşmek, depresyonla savaşmak, kaygı duygusunu hafifletmek ve uykusuzluğa karşı savaşması da Papatya yağının diğer bazı faydalarıdır. Aslında, bu bitkinin, uyku kalitesini arttırmaya yardımcı olduğu çalışmalarla da gösterilmiştir.

 

3- Nane Yağı :

 

Nane yağı canlandırıyor, serinletiyor ve modunuzu yükseltiyor. Sıcak basması veya gece terlemesi aniden vurduğunda vücudun soğumasına yardımcı olabilir. Cilt yağı emer ve bu “serin” hissi vücuda yayılır.

Nane, aynı zamanda menopozla ilgili yaygın bir problem olan yorgunlukla mücadele etmek için de kullanılabilir. Birçok kadın, çalışmayı veya günlük işlerini zorlaştıracak beklenmedik, büyük yorgunluk atakları yaşar. Kısa bir uyku, yorgunlukla mücadelede uzun bir yol kat ederken, tabii ki her zaman mümkün olmayabilir. Bunun yerine, nane yağını alıp soluyun veya bir difüzör içine koyun. Başka bir seçenek de, 8 damla su ile birlikte bir sprey şişesine 20 damla nane yağı koymak ve daha sonra zihinsel yorgunluğu azaltmak ve konsantrasyonu artırmak kadar serinletici rahatlama sağlamak için hafifçe kendinize püskürtmek.

İdeal olarak, aşırı yorgun hissetmeye başlamadan önce onu kullanmayı deneyin. Çünkü bir kez yorgunluk vurduğunda üstesinden gelmekten daha kolaydır, öncesinde önlemek.

 

4. Limon Yağı :

 

Limon yağı, hem zihin hem de vücuda serinletici bir etki sağlayarak menopoz semptomlarıyla mücadele edebilir. Yorgunluk veya beyin sisi ortaya çıktığında, uyanıklık, konsantrasyonun arttırılması ve odaklanmanıza yardımcı olmak için evde veya ofiste bu kokunun yayılması mükemmel olabilir. Enerji ve zihin netliği için de mükemmeldir. Sadece avucunuzun içine birkaç damla koyun ve biraz ovaladıktan sonra nefes alın.

Sinirlilik menopozda sık görüldüğünden, limon ruh halinizi yükseltmek ve kaygı, üzüntü ve hatta depresyonu uzaklaştırmak için de iyidir. Özellikle zor bir günün ardından, stres ve yorgunluğu gidermek için sıcak banyonuza birkaç damla eklemeyi deneyin. Limon yağı doğal olarak yatıştırırken, yalnızca zihinsel yorgunluğu ortadan kaldırmakla kalmaz, aynı zamanda sinirlilik, gerginlik, kaygı ve tükenmeyi de azaltırken daha olumlu bir zihniyet oluşturur.

 

5. Kekik Yağı :

 

Kekik yağı, gezegendeki en güçlü antioksidanlardan biri olarak kabul edilir ve antik çağlardan beri tıbbi olarak kullanılmaktadır. Sindirim sistemi, solunum sistemi, bağışıklık sistemi, sinir sistemi ve diğer vücut sistemlerini destekleyebilir ve menopozal semptomlarla mücadelede hormonları dengelemek için en iyi yağlardan biri olarak kabul edilmektedir.

Progesteron dengeleyici etkiler sunar ve progesteron üretimini iyileştirerek vücuda fayda sağlar. Kekik yağı ayrıca stresi, endişeyi, huzursuzluğu azaltır ve vücudun rahatlamasına yardımcı olur.

Bir difüzere kekik yağı ilave edebilir, su dolu şişeye eklenebilir veya banyo suyuna birkaç damla ilave edebilirsiniz.

 

6. Lavanta Yağı :

 

Lavanta yağı, sakinliği ve rahatlamayı teşvik etmesinin yanı sıra menopozun en sinir bozucu etkilerinden biri olan uykusuzluktan etkilenen kişiler için ruh halini yükseltmek ve daha iyi bir uyku geliştirmek ile ünlüdür.

Uzmanlar, lavanta yağının vücudu yeterince sakinleştirdiğini ve böylece hormon seviyelerinin doğal dengesinde kalmasına yardımcı olduğunu belirtiyor. Bir difüzere veya nemlendiriciye 5 ila 10 damla yağ ekleyerek, kokusundan hem fiziksel hem de duygusal denge için yararlanmak mümkündür. Ayrıca, bileklerin içi, kulaklar arkası gibi çeşitli basınç noktalarına bir-iki damla yağ koyabilir, bu yağ ile masaj yapabilir veya yaklaşık 10 damla yağı sıcak su dolu küvete damlatıp, 20-30 dakika içinde kalabilirsiniz. Bu hormon seviyelerini dengelemek için yatmadan hemen önce rahatlamanıza ve daha iyi uyumanıza yardımcı olur.

 

7- Selvi Yağı :

 

Şişkinlikten ve sıvı tutmaktan muzdaripseniz mükemmel bir detoks imkanı sunan yağdır. Ayrıca sinir sistemindeki sakinleştirici etkileri sayesinde hormonal dengenin geliştirilmesine yardımcı olur. Yatıştırıcı ve soğutma özellikleri de sağladığı için, sıcak basması gibi semptomların tedavisinde de iyi olur.

 

UYARI : Güzelliğe pek çok faydası olan doğal ürün olsalar da ilk defa kullanacağınız hemen her ürünü öncelikle test etmelisiniz. Düzenli kullandığınız ilaçlarınız, belirli bir rahatsızlığınız varsa, ayrıca alerjen tepkiler veren bir bünyeniz, cildiniz varsa doktorunuza danışmadan asla kullanmamalısınız. Tereddüt ettiğiniz her noktada bir uzmana danışmalısınız. Sitenin içeriği ziyaretçiyi bilgilendirmeye yönelik hazırlanmıştır. Bilgiler hekim tedavisinin ya da konsültasyonunun yerini alamaz. Site bilgilerine dayanarak tanı ve tedavinin yönlendirilmesi önerilmez. Bu sitede verilen bilgiler bilimsel referans olarak gösterilemez.