Tavsiyemiz
Filtreler
Hizmet Kategorileri
Sağlık
blog-image tavsiyemiz

Baş Dönmesi Nasıl Geçer?

Baş Dönmesi Nasıl Geçer?

author
Gözen Esmer
28/10/2024

Baş dönmesi zaman zaman psikolojik olarak da hissedilmesine rağmen özellikle 40 yaş üzeri kadın ve erkeklerin sıklıkla yaşadığı bir durumdur. Çocuklarda son derece nadir rastlanır. Bu sorunu yaşayanlar çevresindeki eşyaların asimetrik bir biçimde hareket ettiğini hissederek düşecekmiş korkusu yaşarlar ama aslında her şey elbette bir yanılsamadan ibarettir. Aslında hiç gerçekleşmeyen hareketlenmeleri oluyormuş gibi hisseder. Devamında denge bozukluğu yaşayarak düşme durumuna kadar varabilir.

Baş Dönmesinin Nedenleri



İnsan vücudu son derece muazzam bir mekanizma olmakla beraber, tüm sistemlerin aynı anda uyum içerisinde çalışma zorunluluğu vardır. Bu sistemin herhangi bir yerinde gelecek aksaklık başka bölümlerde aksamalara neden olabilir. Baş dönmesine neden olan aksaklıklardan bazıları da aşağıdakilerden biri olması ihtimali güçlüdür.

Nörolojik Sorunlar: Beyin ve beyincik gibi hayati öneme sahip organların işleyişinde meydana gelen aksamalar sinir sistemini doğrudan etkiler. Baş dönmesine en çok neden olan nörolojik sorunlardır. Beyinde oluşan tümörler, parkinson hastalığı, hatta migren bile baş dönmesine neden olabilir.

Kulak Rahatsızlıkları: İç kulaktaki yarım daire kanallarının düzenli kontrolleri yapılmadığı takdirde baş dönmesine neden olduğu bilinen bir gerçektir. Kulaktan kaynaklanan sorunlar baş dönmesi nedenleri arasında en çok rastlanan etkenlerden bir tanesidir.

Meniere Hastalığı: Gene kulak rahatsızlıkları ile bağlantılı bir hastalık olan Meniere, işitme kaybı, kulak çınlaması ve baş dönmesi belirtileriyle kendini gösterir. Bu hastalığa yakalanan kişilerde baş dönmesi sık sık yaşanır. Gene kulak rahatsızlıkları ile bağlantılı bir hastalık olan Meniere, işitme kaybı, kulak çınlaması ve baş dönmesi belirtileriyle kendini gösterir. Bu hastalığa yakalanan kişilerde baş dönmesi sık sık yaşanır.

Yukarıda saydığımız belli nedenler dışında travma yaşayanlar, dahili rahatsızlıklara yakalananlar, psikolojik sorunlar yaşayanlar, boyun fıtığı olanlar ve kan şekeri düşenler de baş dönmesi yaşarlar.

Baş Dönmesinin Çaresi



Bu rahatsızlığı sıklıkla yaşayanlara aşağıdaki önlemleri almaları tavsiye edilir.

Kan dolaşımında meydana gelecek yavaşlama ya da hızlanma baş dönmesine neden olabileceğinden, sıklıkla nefes egzersizi yapılmasında fayda vardır.

Bol bol su içmek, baş dönmesi ile mücadelede en etkili ve kolay çözümlerin başında gelir.

Odaklanma egzersizleri yapmak da bu hastalık ile mücadele de seçeneklerden biridir. İlk olarak oturduktan sonra çevrenizdeki eşyalara odaklanmayı deneyerek başlayabilirsiniz.