Tavsiyemiz
Filtreler
Hizmet Kategorileri
Sağlık
blog-image tavsiyemiz

Şeker Hastalığı Nasıl Anlaşılır?

Şeker Hastalığı Nasıl Anlaşılır?

author
Gözen Esmer
28/10/2024

Şeker hastalığı nasıl anlaşılır? Sorusu kapsamında çok sayıda farklı yanıt vermek mümkün olmaktadır. Çünkü şeker hastalığının tanısı söz konusu olduğunda karşımıza çok sayıda farklı seçenek çıkmaktadır. Şayet şeker hastalığı kontrol altına alınmazsa; oldukça önemli sonuçları olmaktadır.


Öncelikle bu hastalık, sinir ve damarları tahrip etmektedir. Sonrası aşamalarda ise kalp, göz, böbrek ve beyin organlarında tahrip söz konusu olmaktadır. Bundan dolayı şeker hastalığının teşhisi oldukça önemli olmaktadır. Şeker hastalığının erken teşhis edilmesi sayesinde bu hastalığa bağlı gelişmesi muhtemel hasarların önlenmesi de mümkün olmaktadır. Sağlık alanındaki teknolojik gelişmeler, şeker hastalığının çok daha pratik bir şekilde teşhis edilmesini mümkün kılmaktadır. Şeker hastalığı, insan vücudunda etkileri olan bir rahatsızlık olduğu için anlaşılması da kolay olmaktadır.

Şeker Hastalığının Anlaşılmasında Kan Testleri




Şeker hastalığı nasıl anlaşılır? Sorusuna verilecek en net yanıt; bu hastalığın kan testleriyle teşhisinin mümkün olduğu yanıtıdır. Bu testlerin uygulanması sırasında belirli kriterler gözetilmektedir.


Misal; şeker hastalığı bulunmayan bireylerde açlık kan şekeri düzeyi; 120 mg/dl’dir. Şeker hastası olmayan bireylerde tokluk kan şekerinin ise; 140 mg/dl olması beklenmektedir. Şayet kan testi sonrasında ölçüm sonuçlar bu kriterlerin altında ya da üzerindeyse şeker hastalığının varlığından şüphelenmek gerekmektedir. Burada şeker ölçümünün, tokluk durumunda; yemeğe başladıktan en az iki saat sonra kan ölçümünün yapılması sağlıklı sonuç elde etmek için önemli olmaktadır.


Tolerans Testi ve Şeker Hastalığının Anlaşılması




Şeker hastalığı şüphesi bulunan bireylerin en çok dillendirdikleri soruların başında şeker hastalığı nasıl anlaşılır? Sorusu gelmektedir. Bu kapsamda; Oral Glukoz Tolerans Testi sayesinde şeker hastalığının net bir şekilde tespit edilmesi mümkün olmaktadır. OGTT için şeker hastalığı tespiti yapılacak olan bireyin, şekerli su solüsyonu takviyesinden 2 saat sonrasında kan örneği vermesi şart olmaktadır.


Doktor kontrolünde yapılan ölçüm sonrasında şeker hastalığının varlığı ya da yokluğu durumu çok daha net bir şekilde ortaya çıkmaktadır. Yine şeker hastalığının testiyle alakalı olarak Açlık Kan Şekeri ölçümünün yapılması da diğer bir yol olarak karşımıza çıkmaktadır. AKŞ, gizli şeker sinyallerinin tespiti hususunda da oldukça önemli bir test olarak karşımıza çıkmaktadır.