Bağışıklık Sistemini Güçlendiren Yoga Hareketleri
Bağışıklık Sistemini Güçlendiren Yoga Hareketleri
Soğuk günlerde daha sık görülen soğuk algınlığı ve yüksek ateş sorunu oldukça can sıkıcıdır. Kırılgan bir vücut, düşük direnç ve zayıf bir savunma mekanizması sizi aktif bir yaşam biçiminden ya uzakta tutar ya da alacağınız keyfin önüne geçer. Bütün gün yatakta kalmak zoruna olmak ve işten uzak kalmak ilk etapta heyecan verici dahi gelse de gerçekte dilediğiniz şey sağlık sorunları olmaksızın birkaç gün geçmektir. Böyle bir durumda da yapılması gereken aslında doğal şekilde bağışıklığı güçlendirmek ve gerekli önlemleri almaktır. Bunun için evde yapılabilen ve bağışıklık sistemini güçlendiren yoga hareketlerini sizin için bir araya getirdik.
Bağışıklık Sistemi Neler Yapıyor?
Bağışıklık sistemi, vücudu mikroplardan, virüslerden ve mikroorganizmalardan koruyan geniş, organize bir hücre, doku ve organlardan oluşan bir ağıdır. Oluşabilecek enfeksiyonları önleyip, vücudunuzu sağlıklı tutmak için hayati rol oynar. Böyle muazzam bir sistem, ayrıntılı ve iyi bir çalışma mekanizmasına ihtiyaç duyar. Temelde ilk önce vücuttaki düşman unsurunun varlığını algılar ve onunla savaşmak için sistematik bazı önlemler alır. Bazen, bağışıklık sistemi stres, aktif olmayan yaşam biçimi ve kötü beslenme alışkanlıkları gibi çeşitli nedenlerden ötürü görevini tam yerine getiremez ki öyle olduğunda, bu iyi değildir. Beslenmeye dikkat etmenin dışında bağışıklığı güçlendirmenin yolları arasında yoga hareketleri sayılabilir ki bu egzersizleri evde kolaylıkla uygulayarak bağışıklığı güçlendirmek mümkündür.
Peki, Yoga Bağışıklığı Güçlendirmek için Nasıl Çalışır?
Her şeyin iyi çalışabilmesi için denge ve istikrar çok önemlidir. Aynı şey bağışıklık sistemi için de geçerlidir ve dengesizlik ortaya çıktığında pek çok şey gibi bağışıklık sistemi de bundan etkilenir. Yoga vücut gücünüzde artış sağlar ve zayıf bir bağışıklık sisteminin başlıca nedeni olan stres seviyelerini düşürmede etkinlik gösterir. Bağışıklık sisteminizi güçlendiren ve destekleyen ve bunları düzenli olarak uygulayan belirli yoga pozları, hastalıkları uzağınızda tutmanıza çok yardımcı olacaktır.
Bağışıklık Sistemini Güçlendiren Yoga Hareketleri
1. Tadasana (Dağ Pozu) :
Tadasana, diğer tüm asanaların ortaya çıkardığı bir temel pozdur. Bu nedenle, haklı olarak bütün yoga pozlarının içinde ‘anne’ olarak anılır. Bu temel seviye Hatha Yoga pozu, gün içinde her an yapılabilir ve en az 10-20 saniye pozisyonun korunması gerekir. Tadasana’yı diğer pozlarla birlikte devam ettiriyorsanız, midenizin boş olduğundan emin olun.
Faydaları: Tadasana dengenizi düzeltmeye yardımcı olur ve sindirim sistemini düzenler. Nefes alışkanlığını geliştirir, farkındalığı arttırır, gerginliği hafifletir ve kan dolaşımını geliştirir. Tadasana üzerinizdeki ağırlığı giderir ve yenilenmenizi sağlar. Enerjinizi arttırır ve vücudunuzu ve zihninizin birlikte mükemmel çalışmasını sağlar.
2. Vrikshasana (Ağaç Pozu) :
Vrikshasana’ya Ağaç Pozu da denir; çünkü bir ağacın sabit ve dengeli duruşunu temsil eder. Bu asana, gözlerinizin kapalı olması gereken diğer pozların aksine gözlerinizi açık tutmanız gereken bir harekettir. Yeni başlayanlar için bunu en iyi sabah, boş mide ve yenilenmiş bir zihin ile yapılması önerilir. Her iki bacakta da bir dakika kendinizi dengeleyerek durmanız gerekmektedir.
Faydaları: Vrikshasana omurganızı güçlendirir ve sinir-kas koordinasyonuna yardımcı olur. Zihinsel yeteneklerinizi geliştirir ve sizi kararlı tutar. Tüm vücudunuzu gererek gerginleştirir, dayanıklılığı artırır ve odaklanmanızı sağlar. Özgüveni artırır ve sinir sistemini rahatlatır.
3. Padangusthasana (Büyük Ayak Ucu Pozu ) :
Padangusthasana, evde yapılabilecek en kolay yoga pozlarından biridir. Başınızı ayak parmağınızın ucuna kadar indirerek kaslarınızın gerilmesine yardımcı olur. Bu temel seviye Hatha Yoga, sabahın erken saatlerinde boş mideyle en az 30 saniye pozisyonda kalınarak yapılabilir. Sabahları yapamıyorsanız da günün son yemeğinin üzerinde 4-6 saat geçtikten sonra yatmadan önce deneyin.
Yararları: Padangusthasana beyni yatıştırır – stres ve kaygı azaltır. Sindirim sistemi uyarılır ve sindirim büyük ölçüde geliştirilir. Karaciğeriniz, böbrekleriniz yeni ve gelişmiş bir enerji kazanır. Padangusthasana uykusuzluğa iyi geldiği için geceleri huzur içinde uyuyabilmeye yardımcı olur.
4. Trikonasana (Üçgen Pozu) :
Trikonasana, bir üçgeni andırdığı için üçgen pozu olarak da adlandırılır. Bu, bağışıklık sistemi için en iyi yoga pozlarından biridir. Bu asana, dengeyi korumak için gözlerinizi açık tutmanızı ister. Bu başlangıç seviyesindeki Vinyasa tarzı yoga pozu, 30 saniye boyunca bu pozda kalmanızı gerektirir. Sabahları yapmak en iyisidir.
Yararları: Trikonasana vücudunuzdaki kan akışını geliştirir. Hazımsızlığı iyileştirir, kan basıncını düşürür, konsantrasyonu ve dengeyi artırır. Zihninizi yatıştırır ve stresi atmanıza yardımcı olur. Trikonasana yağ yakar ve obeziteyi de azaltır.
5. Utkatasana (Sandalye Pozu) :
Utkatasana, bir sandalyede oturmak gibidir, ancak daha serttir. Bu asana hayali bir sandalyeye oturmanızı gerektiriyor ki bu oldukça zor olabilir. Bu temel seviye Vinyasa Yoga asana, en az 30-60 saniye boyunca pozda kalmanızı gerektiriyor. Sabahları boş bir midede yapılmalıdır.
Yararları: Utkatasana kararlılığınızı arttırır ve vücudunuzu dengeler. Kalbinizi uyarır ve karın organlarına masaj yapar. Düzenli olarak Utkatasana uygulamak kiloyu azaltır, akciğer kapasitesini arttırır ve tüm vücuda enerji verir.
6. Bhujangasana (Kobra Pozu) :
Bhujangasana, bir kobra yılanın baş kaldırışına benzemektedir. Bhujangasana, Suryanamaskar egzersiz rejiminin bir parçasıdır. Bu temel seviye Ashtanga Yoga pozu, boş bir karınla sabahın erken saatlerinde en az 15-30 saniye boyunca yapılmalıdır. Akşamları uygulamak da çok iyidir, ancak son öğününüzün üzerinden 4-6 saat geçtiğine emin olun.
Faydaları: Bhujangasana sindirim sisteminizi uyarır ve metabolizmayı düzenler, böylece kilo vermenize yardımcı olur. Kalbinizi ve akciğerlerinizi açan bir stres giderici egzersiz programıdır. Esnekliği arttırır, ruh halinizi yükseltir, böbrek fonksiyonlarını kolaylaştırır ve yorulma seviyenizi yükseltir.
7. Matsyasana (Balık Pozu) :
Bu temel Hatha Yoga pozunun en az 30-60 saniye uygulanması gerekiyor. Matsyasana’yı sabah iyi bir uykudan kalkmışken ve sindirilmiş yiyeceklerle enerji alınmışken yapmak en iyisidir.
Faydaları: Matsyasana vücudunuzun besin maddelerini daha iyi sindirmesini sağlar. Omuzlarda ve boyundaki gerginliği hafifletir. Doğru nefes almanıza ve paratiroid bezinin doğru çalışmasına yardımcı olur. Matsyasana sindirim organlarınıza iyi gelir ve endişe, kabızlık ve çabuk yorulmayı engeller.