Antalya'daki Tarihi Yapılar
Antalya'daki Tarihi Yapılar
Tol Han
İbradı bölgesinde karşımıza bir Selçuklu Han’ı çıkıyor. 13. yüzyılda yapılmış bu kervansarayın adı Tol Han. Anlıyoruz ki izole olduğunu düşündüğümüz bu bölge, Selçuklular döneminde Toroslarda geçit veren bir kavşak olmuş.
Antalya Saat Kulesi
Kentin merkezinde, Cumhuriyet Caddesi`nde üzerinde, eskiden “Kapuağzı” denilen ve bugün “Kale Kapısı” olarak bilinen yerin doğusundadır. Bir burç üzerinde, 1901’de Anadolu’da birçok kentte olduğu gibi kulenin saati Alman İmparatoru II.Wilhelm tarafından hediye edilen ve II. Abdülhamit’in tahta çıkışının 25. yılı anısına Sadrazam Küçük Said Paşa tarafından yaptırılan Saat Kulesi, yıkılan dış kalenin kuzeye bakan burçlarındandır. Seyredenlere kale burcunun devamı izlenimi yaratan Antalya Saat Kulesi`nin zeminden tepe noktasına olan yüksekliği 14 metre, burcun üzerinden ise 8 metredir.
Hıdırlık Kulesi
Surların güneydoğu köşesinde,Karâalioğlu Parkı`nın kuzeyinde deniz kenarında yer alan iki katlı bir kuledir. Yapılış tarihi kesin olarak bilinmemekle birlikte, Hellenistik dönemde kare planlı olarak yapıldığı, daha sonra yuvarlak hale dönüştürüldüğü sanılmaktadır. Kulenin üst kısmında Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine ait onarım izleri görülmektedir.
Hacımusalar Höyüğü
Hacımusalar Höyüğü, Antalya ili Elmalı İlçesinin 15–20 km. güneybatısında, Hacımusalar ile Beyler köyleri arasında yer alan bir höyüktür. Hacımusalar Höyük, Beyler Höyük olarak da bilinmektedir. Tepe, 350 x 300 metre boyutlarında olup 13 metre yüksekliktedir. 1970’li yıllarda kurutulan bir gölün kenarında, verimli bir ovada yer almaktaydı.
Simena Kalesi
Kale Köyü eski Simena antik kenti üzerine kurulmuştur. Bulunan yazıtlardan kentin tarihini M.Ö. IV. yüzyıla kadar indirebiliyoruz. Simena kalesi Orta Çağ’da kullanılmıştır. Orta Çağ surlarının oluşturduğu iç kalede, kalıntıları birkaç bloktan ibaret olan bir tapınak ile bu tapınakla irtibatlı bir stoada yer almıştır.
Side Men Tapınağı
Büyük Liman Hamamı’nın kuzey kesiminde yer alan ve yüksek yarım daire şeklinde bir podyuma sahiptir. Bu tapınak, Anadolu Ay tanrısı Men adına inşa edilmiştir. M.Ö. 5. yüzyılda inşa edildiği düşünülen tapınağın önce Büyük İskender, daha sonra ise Roma döneminde yenilendiğine kanaat getirilmiştir.
Side Apollon ve Athena Tapınağı
Roma Barışı olarak bilinen dönemde inşa edilen iki tapınaktan biri Side Apollon Tapınağı’dır. Bu tapınak adını; ışık, güzellik ve sanat tanrısı olarak hafızalarımıza kazınmış, Side kentinin baş tanrılarından olan Apollon’dan alır. Tapınak üzerinde Korint başlıklı sütunlar bulunmaktadır. Bizans bazilikasının tam ortasında kalan Apollon Tapınağı’nın bir kısmı bazilika yapımında kullanılmak için sökülür.
Antik Aspendos Tiyatrosu
Yapılmasının üzerinden yaklaşık 2000 yıl geçmesine rağmen çok iyi şekilde korunarak günümüze gelmiş antik tiyatrodur. Mimarı Aspendos’lu Zenondur. Antalya’nın Belkıs köyündedir ve Romalılar döneminde yapılmıştır.
Noel Baba ( St. Nicholaos ) Kilisesi
“Noel Baba Kilisesi” Demre’de bulunan, “Noel Baba” olduğuna inanılan Aziz Nicholaos’ın ölümü ile yapılan kilise. Noel Baba’nın ölümünden sonra bir süre burada yattığı daha sonra kemiklerinin İtalyan denizcilerce Bari’ye götürüldüğüne inanılır.
Alanya Kalesi
Alanya Kalesi, Antalya’nın ilçesi Alanya’nın simgelerinden biri olan kale. Denizden 250 metreye kadar yükselen yarımada üzerinde bulunur. Surlarının uzunluğu 6.5 kilometreyi bulur.