Antalya'daki Milli Parklar
Antalya'daki Milli Parklar
Beydağları ( Olimpos ) Sahil Milli Parkı
Akdeniz Bölgesi’nin Antalya ili sınırları içinde yer almaktadır. 1972 yılında ilan edilmiştir. Yüz ölçümü 31.018 hektardır. Batı Torosları oluşturan genç Beydağları ana kaya itibariyle başlıca serpantin ve kalkerden oluşmaktadır. Kıyı bölgelerde kızılçam olan orman örtüsü, yükseldikçe yerini karaçam ve sedire bırakmaktadır.
Köprülü Kanyon Milli Parkı
Akdeniz Bölgesi’nde Antalya ili sınırları içindedir.1973 yılında ilan edilmiştir. Yüz ölçümü 35.719 hektardır. Milli parkın kaynak değerini oluşturan Köprü Çayının Bolasan Köyü ile Beşkonak arasında meydana getirdiği yarma vadi 14 km. uzunluğu ve 100 m’yi aşan duvar yüksekliğ i ile Türkiye’nin en uzun kanyonlarından biridir. Milli parkta kızılçam ve makilik alanlar yaygın olmakla birlikte 400 hektarlık saf Akdeniz serisi ormanı benzersiz bir botanik özelliktir. Alabalıkları ile ünlü Köprüçay, aynı zamanda ülkemizin en popüler rafting alanıdır.
Güllük Dağı ( Termessos ) Milli Parkı
Akdeniz Bölgesi’nin Antalya ili sınırları içindedir. 1970 yılında ilan edilmiştir. Alanı 6.700 hektardır. Antalya’nın traverten düzlüklerinden yükselen Güllük Dağı’nda Anadolu’nun yerli halklarından olan Solim’lerin kurduğu Termesos şehri kalıntıları yer almaktadır. Antik kent çevresinde tepeler, vadiler kanyonlar yer almakta olup, bunlardan Mecene Boğazı adıyla bilineni 600 m. derinliğe ulaşmaktadır.
Altınbeşik Mağarası Milli Parkı
Akdeniz Bölgesi’nde Antalya ili sınırları içinde yer almaktadır. Orta Toroslar’ın karstik yapısı içinde üç katlı bir mağara sistemidir. Üst katında sarkıt ve dikitler bulunmaktadır. Mağaranın girişinden itibaren ilk 200 metre mağaranın alt seviyesini oluşturur ve burası devamlı su altındadır. Alt ve orta seviyelerde ise bir yeraltı akarsuyunun olduğu, bu bölgede kurak mevsim olan güz mevsiminde girildiği zaman anlaşılmaktadır.