Tavsiyemiz
Filtreler
Hizmet Kategorileri
Sağlık
blog-image tavsiyemiz

Göynük’te Gezilecek Yerler

Göynük’te Gezilecek Yerler

author
Admin
21/10/2024

Göynük, Bolu’nun en popüler turistik ilçelerinden biridir. Kentsel Sit Alanı ilan edilen ilçe ve çevresi milattan önceki yıllara kadar uzanan önemli bir tarihi geçmişe sahiptir. Safranbolu ile özdeşleştirilen ilçede Osmanlı Dönemi’nden kalan birçok tarihi esere rastlamanız mümkündür. Bünyesinde yer alan doğal güzellikleri ve tarihi yapıları ile gelen misafirlerine muhteşem bir tatil geçirme imkânı sunmaktadır. İstanbul ve Ankara’nın tam orta yerinde yer aldığından pek çok gezi sever, bu bölgelerden ilçeye gelmektedir. Ağaçlıklarla çevrili gölleri, piknik alanları, çam ormanları ve tarihi yapıları ile hem günübirlik geziler hem de hafta sonu kaçamakları için uygundur. 

 

Göynük Nerededir?

 

Türkiye’nin Karadeniz Bölgesi’nde yer alan Göynük, Bolu’nun en popüler ilçelerinden biridir. Kuzeydoğusunda Mudurnu, kuzeybatısında Sakarya’nın Akyazı ve Taraklı ilçeleri, güneybatısında Bilecik’in Yenipazar ilçesi, güneyinde Eskişehir’in Sarıcakaya ilçesi ve güneydoğusunda ise Ankara’nın Nallıhan ilçesi ile komşudur. Bolu şehir merkezine yaklaşık olarak 98 km uzaklıkta yer almaktadır. İlçeye çevre illerden yıl boyunca ziyaretçi akını yaşanmaktadır. İlçeye ulaşım kara yolu üzerinden kolay bir şekilde gerçekleşmektedir. 

 

Göynük’e Nasıl Gidilir?

 

Göynük’e ulaşım sadece kara yolu ile mümkündür. Özel aracınız ile gidebileceğiniz gibi özel aracınız yoksa şehirlerarası otobüsleri de tercih edebilirsiniz. İlçeye özel aracı ile gelmek isteyen gezi severler, akıllı telefonlarında veya araçlarında bulunan navigasyon uygulamasını kullanabilir. 

 

Göynük’te Ne Yenir?

 

Tarihi yapıları ile öne çıkan Göynük ilçesi, birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Geniş bir yemek kültürüne sahip olan ilçede hem yöresel hem de yerel lezzetleri tadabilmeniz mümkün. Göynük’e özgü yemekler arasında Göynük usulü mantı, tarhana çorbası, erişte (kesme) çorbası, düğün çorbası, keşli cevizli erişte, keş (kesik), Bombay fasulye (piyaz), etli yaprak sarma, kuzu doldurma, kavurma, güveç, kabaklı yufka, höşmerim, oklava tatlısı, uğut tatlısı gibi pek çok farklı lezzet yer almaktadır. İlçeyi ziyarete geldiğinizde bu farklı lezzetleri mutlaka tatmanızı tavsiye ederiz. 

 

Göynük’te Gezilecek Yerler

 

Göynük’te gezip görmeniz gereken birçok yer bulunmaktadır. İlçenin mutlaka görülmesi gereken yerleri arasında; Sünnet Gölü, Çubuk Gölü, Göynük Zafer Kulesi, Göynük Evleri, Gazi Süleyman Paşa Hamamı, Akşemseddin Hazretleri Türbesi, Gazi Süleyman Paşa Cami ve Çayköy Göleti yer almaktadır. Gezip görmeniz gereken bu yerleri gelin hep birlikte tek tek inceleyelim;

 

Sünnet Gölü

 

Sünnet Gölü, toplamda 18 hektarlık bir alanı kaplamaktadır. Erenler ve Kurudağ Tepesi arasında yer alan göl, Karaçam ağaçları ile çevrilidir. Özel aracınız ile gelmeyi düşünüyorsanız, Bolu-Göynük Yolu’nun 20.km’sinden önce sağa sapmalı ardından 4 km daha gidip toprak yola çıkmanız gerekmektedir. Toprak yoldan dümdüz devam ettiğinizde bölgeye kolay bir şekilde ulaşabilirsiniz. 

Yemyeşil doğası ile dikkat çeken gölün içerisinde mercan ve alabalık bulunmaktadır. Milli Park ilan edilen bölgede, birçok farklı aktivite yapabilmeniz mümkündür. Göl etrafında sevdikleriniz ile birlikte çadır kurup kamp yapabilir, temiz havasını içinize çekerek doğa yürüyüşüne çıkabilirsiniz. Ayrıca balık tutabilir ve piknik yaparak, keyifli vakitler geçirebilirsiniz. Bölge çevresinde konaklama imkânı sunan birçok tesiste mevcuttur. Bütçenize uygun olanı seçerek, konaklayabilmeniz mümkündür. 

Sünnet Gölü’nü gün içerisinde ücretsiz bir şekilde ziyaret edebilirsiniz. Ziyaret için en uygun mevsim ise bahar ve yaz mevsimidir. 

 

Çubuk Gölü

 

Çubuk Gölü’ne özel aracınız ile kolay bir şekilde ulaşım sağlayabilirsiniz. Bolu şehir merkezinden yola çıkıp 5 km gittikten sonra sola dönüp 6 km daha gitmeniz gerekmektedir. Yaklaşık 15 hektarlık bir alanı kaplayan göl, ortalama 1150 m yükseklikte yer almaktadır.

Göynük’ün doğal güzellikleri arasında yer alan Çubuk Gölü çevresi yemyeşil alanlarla kaplıdır. Bölgede sazan veya alabalık avlayabilir, doğa yürüyüşüne çıkabilir ve harika vakitler geçirebilirsiniz. 

Çubuk Gölü’ne girişler ücretsizdir. 

 

Göynük Zafer Kulesi

 

Göynük Zafer Kulesi, bölgenin en dikkat çeken tarihi yapılarından biridir. Kurtuluş Savaşı’nda verilen mücadelenin izlerini taşıyan kule, 3 kattan meydana gelmektedir. Her katında korkuluk bulunmaktadır. 1923 ile 1924 seneleri arasında Cumhuriyet Dönemi’nin ilk kaymakamı olan Hurşit Bey tarafından inşa ettirilmiştir. Kulenin yapımında sadece ahşap malzeme kullanılmıştır. Kültür turizminde önemli bir yere sahiptir. 

Göynük Zafer Kulesi’ne giriş ücreti yoktur. Gün içerisinde istediğiniz zaman gelip ziyaret edebilmeniz mümkündür. 

 

Göynük Evleri

 

Göynük’ün önemli tarihi yapılarından biri meşhur Göynük Evleri’dir. Bu tarihi evler, Osmanlı Dönemi’nden kalmadır. Kare ve dikdörtgen şeklinde inşa edilen bu tarihi evler, kiremit çatıları ile öne çıkmaktadır. Evlerin dış tarafında siyah ahşap ve bezeli beyaz beton kullanılmıştır. 

Göynük Evleri, bir veya iki katlı olarak inşa edilmiştir. Bu evlerin bazı odalarında farklı motifler kullanılarak süslenmiş tavanlar görebilmeniz mümkündür. Evlerin en dikkat çeken parçası ise önlerinde bulunan avlulardır. Bu avlulara “hayat” denmektedir. Göynük’e geldiğinizde mutlaka görmeniz gereken yerler arasında yer almaktadır.

Göynük Evleri’ne girişler ücretsizdir.

 

Gazi Süleyman Paşa Hamamı

 

Gazi Süleyman Paşa Hamamı, Evliya Çelebi’nin Seyahatname adlı eserine konu alan önemli tarihi yapılardan biridir. 1331 ile 1335 seneleri arasında traverten kesme taş kullanılarak inşa edilmiştir. Kim tarafından yapıldığına dair net bir bilgi bulunmamaktadır. Osmanlı Dönemi’nin en eski tarihi hamamı olma özelliğini taşıyan yapı içerisinde bay ve bayan bölümleri yer almaktadır. 

Göynük’e geldiğinizde mutlaka yakından görmeniz gereken yerlerden biridir. Özellikle tarih tutkunu iseniz, bu tarihi hamamı ücretsiz bir şekilde ziyaret edebilirsiniz. 

 

Akşemseddin Hazretleri Türbesi

 

Akşemseddin Hazretleri Türbesi, Fatih Sultan Mehmet tarafından yaptırılmış önemli bir tarihi yapıdır. Altıgen bir formda inşa edilen yapının içerisinde Akşemseddin Hazretleri ve oğullarına ait sandukalar bulunmaktadır. Ayrıca türbenin yapımında özel kefeki taşı kullanılmıştır. 

Türbenin görüntüsü Osmanlı el işçiliğini yansıtmaktadır. Tarih kokan bu yapı, şehir dışından gelen birçok turistin ilgi odağı haline gelmektedir. Göynük gezilecek yerler listenize mutlaka eklemeniz gereken yerler arasındadır. 

Akşemseddin Hazretleri Türbesi’ne giriş ücreti yoktur. İbadet saatleri dışında ziyaret etmeniz uygundur. 

 

Çayköy Göleti

 

Göynük ilçesine yaklaşık 20 km uzaklıkta yer alan Çayköy Göleti, muhteşem göl manzarasına ile dikkat çekmektedir. İlçenin görülmeye değer doğal güzelliklerinden biridir. Birçok turistin uğrak noktaları arasında yer alan göletin etrafı yeşillikler ile kaplıdır. Bu yemyeşil ormanlık alanlarda piknik yapabilir veya çadır kurup konaklayabilirsiniz.

Ayrıca gölet içerisinde çok fazla alabalık bulunmaktadır. Olta balıkçılığını seviyorsanız, bölgeden bol bol balık tutabilirsiniz. Eşsiz gölet manzarasının fotoğrafını çekebilir ve harika saatler geçirebilirsiniz. 

Çay Göleti’ne giriş ücreti yoktur. 

 

Gazi Süleyman Paşa Cami

 

Göynük ilçesinin görülmeye değer tarihi yapıları arasında yer alan Gazi Süleyman Paşa Camisi, 1331 ile 1335 seneleri arasında Orhan Gazi’nin büyük oğlu Süleyman Paşa tarafından inşa ettirilmiştir. 

Gazi Süleyman Paşa Cami, Osmanlı Dönemi’nden günümüze kadar sağlam olarak gelmeyi başarmış tek tarihi eser olma özelliğini taşımaktadır. Tek minareli ve tek şerefeli olarak inşa edilmiştir. Kubbesinin yapımında ise ahşap malzeme kullanılmıştır. İnanç turizmi açısından oldukça büyük bir öneme sahiptir. Göynük gezilecek yerler listenize mutlaka eklemeniz gereken yerlerden biridir. 

Gazi Süleyman Paşa Camisi’ni ücretsiz bir şekilde ziyaret edebilirsiniz.