Yurt Dışı Telefon Kaydı Nasıl Yapılır?
Yurt Dışı Telefon Kaydı Nasıl Yapılır?
Yurt Dışı Telefon Kaydı Nasıl Yapılır?
Yeni bir telefon almak istediniz ve bu telefonu yurt dışından almaya karar verdiniz. Yurt dışından aldığınız telefonu Türkiye’de kullanabilmek için kayıt yaptırmalı ve yasal olarak kullanacağınızı gösteren yurt dışı telefon kaydı vergisini de ödemeniz gerek. Yurt dışından ülke içerisine giriş yaptıktan sonraki 120 gün içerisinde, aşağıda detaylı olarak anlattığım adımları uygulayarak yurt dışı telefon kayıt işlemlerinizi kolaylıkla gerçekleştirebilirsiniz.
Yurt Dışından Gelen Telefon Kaydı
Yurt dışından gelen telefon kaydı yaptırmak günümüzde e-Devlet sistemi üzerinden oldukça hızlı ve kolayca gerçekleştirilebiliyor. Eğer e-Devlet sistemini kullanmıyorsanız da yurt dışı telefon harcınızı Vergi Dairesi üzerinden ödemeniz mümkün. Dikkat etmeniz gereken en önemli nokta ise ister online isterse şahsen başvuru yapın, Türkiye’ye girdikten sonraki en geç 120 gün içerisinde bu işlemi gerçekleştirmeniz gerektiği!
e-Devlet ile Yurt Dışından Gelen Telefon Kaydı
Eğer yurt dışından aldığınız telefonunuzun kaydını e-Devlet sistemi üzerinden yapacaksanız öncelikle e-Devlet hesabı ve şifresine sahip olmanız gerek.
Yurt dışı telefon kayıt hakkınızı sorgulayın
Türkiye Cumhuriyeti vatandaşıysanız kamu hizmetlerine online olarak erişim sağlayabileceğiniz e-Devlet sistemine kaydınız var demektir. Sisteme ilk olarak giriş yapacaksanız öncelikle P.T.T. üzerinden şifre başvurunuzu yapmalısınız. Bunun için herhangi bir P.T.T. şubesine gidip şahsen şifre istemeniz yeterli olacak. Şifrenizi aldıktan sonra https://www.turkiye.gov.tr adresine girip yeni şifre belirleyerek online kamu hizmetlerinin avantajlarından yararlanabilirsiniz.
e-Devlet sistemine giriş yaptıktan sonra cihazınızı kaydedip kaydedemeyeceğinize dair kayıt hakkınızı sorgulamanız gerekiyor.
Yurt dışından telefon getirme harcı ödemesini yapın
Kayıt hakkınız olduğunu öğrendikten sonra ilk adımınız yurt dışı telefon kayıt harç bedelini ödemek olmalı. Yurt dışı telefon kayır ücreti 2020 yılından itibaren 1.838,70 TL olarak belirlendi. Aşağıda da “Yurt dışı telefon kayıt harcı” başlığında detaylı harç miktarının nasıl belirlendiğini detaylı olarak anlattım.
Yapmanız gereken ana sayfadaki arama butonuna “Cep telefonu harcı ödeme” yazmak.
Ardından karşınıza çıkan Gelir İdaresi Başkanlığı/Cep Telefonu Harcı Ödeme sekmesine tıklamak.
Karşınıza İnteraktif Vergi Dairesi Gelir İdaresi Başkanlığı’nın Harç ve Değerli Kağıt Bedeli Ödeme sekmesi çıkacak.
T.C. Kimlik Numaranız, ad soyadınız, vergi daireniz, IMEI no ve il bilgilerinizi doldurmanız gerekiyor.
Telefonun IMEI numarasını görmek için *#06# ı tuşlamanız ve gelen 15 haneli kodu girmeniz yeterli.
Sizden istenilen bilgileri kendi kimlik kartınız ile uyumlu olacak şekilde girip öde tuşuna tıkladığınızda karşınıza anlaşmalı bankalar çıkacak. İnternet bankacılığı kullanıyorsanız kendi bankanız üzerinden online ödeme yapıp işleminizi tamamlayabilirsiniz.
Dikkat! Harç ödemesi yalnızca telefonu yurt dışından alan pasaport sahibinin T.C. kimlik numarası ile yapılabiliyor. Yani yurt dışından telefon alacaksanız kendi pasaportunuz ile almalı ve harç bedelini öderken de kendi T.C. kimlik kart bilgilerinizi vermelisiniz.
IMEI kaydını yapın
Yurt dışından getirdiğiniz telefonun IMEI kayıt işlemini gerçekleştirmek için yine e-Devlet ana sayfasına gitmeniz gerekiyor.
e-Hizmetler butonuna tıklayın ya da doğrudan IMEI Kayıt aramasını yapın.
Eğer e-Hizmetler sekmesinden ilerliyorsanız Kurum Hizmetleri sayfasının altlarında yer alan Telekomünikasyon sekmesine girin.
Ardından IMEI İşlemleri bölümünde yer alan IMEI Kaydet kısmına tıklayın.
Yurt dışından aldığınız cihazda rakamlara ilerleyin ve *#06#kodunu tuşlayın. Bu sayede telefonunuzun 15 rakamdan oluşan IMEI numarasını göreceksiniz.
Ardından fiziksel sim ya da elektronik sim seçimini yapmalı, eğer varsa ikinci bir IMEI numarası için de aynı işlemleri gerçekleştirmelisiniz.
Ardından kendi pasaport ve kimlik bilgilerinizi doldurmanız isteniyor.
Bir sonraki aşamada ödeme yaptıysanız doğrudan onay alacaksınız.
Eğer cep telefonu harç bedeli için ödeme yapmadıysanız ise online bankacılık ile ödeme yapmanız istenecektir.
IMEI kayıt sorgulamanızı yapın
Telefon kaydı yani IMEI No sorgulaması cihazınızın yasal olarak kullanıldığını beyan etmeniz için oldukça önemli. IMEI kayıt işleminizi gerçekleştirdiniz ve telefon harç ücretini yatırdınız ancak işlemlerinizi doğru biçimde gerçekleştirdiğinize emin olmak istiyorsunuz. Öncelikle IMEI kayıt ve harç ödeme işlemlerinizi tamamladıktan sonra ana sayfada IMEI Sorgulama araması yapabilirsiniz.
Bir diğer seçenek de yine e-Hizmetler sekmesinde Kurum Hizmetleri bölümüne girip Telekomünikasyon bölümünü seçmek. Ardından IMEI İşlemleri başlığının altında yer alan 15 haneli IMEI Sorgulama kısmına girmelisiniz. Kayıt yaptığınız cihazın IMEI numarasını girerek sorgulama yapabilirsiniz. Eğer telefonunuzun IMEI numarasını bilmiyorsanız da arama tuşlarına*#06# kodunu girmeniz yeterli olacaktır.
Vergi Dairesi ile Yurt Dışı Telefon Kaydı
Yurt dışından gelen telefonunuzu kaydetmek için kullanabileceğiniz bir diğer yöntem de Vergi Dairesi’ne başvurmak. Eğer e-Devlet ya da online bankacılık uygulamalarını kullanmıyorsanız şahsen başvuru yapmanız gerekiyor. Yabancı uyruklu ve yabancı kimlik numarasına (YKN) sahip olmayıp ülkemizde ikamet eden kişiler de telefonlarını açtırmak ya da kullanmaya devam etmek için bu adımları takip etmeliler.
Adım: Vergi Dairesi’nden şahsen başvuru yapacaksanız yanınızda mutlaka T.C. kimlik belgeniz ve telefonu aldığınız pasaportun bulunması gerekiyor.
Adım: Telefonunuzun IMEI numarasının kaydedilmesi için sizden 15 haneli IMEI No’su istenecek. Bunun için cihazınızın numaralar kısmında *#06# kodunu tuşlayarak arama yapmanız yeterli olacak.
Adım: Ardından ödemeniz gereken yurt dışı telefon kayıt ücretini ise IMEI kayıt işleminizi yapacağınız Vergi Dairesinde ödeyebilir ya da Maliye Bakanlığı tarafından belirlenmiş olan banka şubelerinden yapabilirsiniz.
Vergi Dairesi üzerinden yapılan kayıt işlemlerinde, cep telefonu kayıt ücretini ödediğinize dair bir dekont isteyecekler. Bu nedenle ister bankadan ister Vergi Dairesi’nin gişelerinden ödeme yapın makbuzunuzu mutlaka saklayın. Ayrıca dekontta IMEI numaranızın, T.C. kimlik numaranızın, ad ve soyadınızın yazdığına emin olun.
Yurt Dışı Telefon Kayıt Ücreti 2020
Yurt dışı telefon kayıt ücreti 2020 yılı için 1.838,70 TL olarak belirlendi. 2019 senesine göre %22,58 oranında yapılan zamla ödenmesine karar kırılan telefon kayıt ücreti, her ekim ayında Üretici Fiyat Endeksi rakamlarına göre yeniden belirleniyor. Aynı zamanda eğer yurt dışından getirdiğiniz telefonu 2020 yılında aldıysanız ve Türkiye’de kullanacaksanız sadece 1 kere TRT Bandrol ücreti olan 20 Euro’yu da ödemeniz gerekiyor.
Önemli: Yeni Yasaya Göre Yurt Dışı Telefon Kaydı
15 Mayıs 2019 tarihinde yayımlanan Cumhurbaşkanlığı kararlarında yalnızca maliyeti artan telefon kayıt ücreti değil, aynı zamanda yurt dışından gelen telefon kullanmak isteyenlere farklı koşullar da sunuldu.
Getirdiğiniz telefonu yurda giriş yaptığınız tarihten itibaren 120 gün içerisinde kayıt ettirmeniz gerekiyor. Aksi durumda telefonunuz otomatik olarak kilitleniyor ve kullanılamıyor.
Yurt dışından gelen telefonu kendi üzerinize kayıt ettirebilmek için yine kendi pasaportunuz ile kayıt etmeniz gerekiyor. Yani bir başkasının pasaportu ile alınmış olan telefonu kullanamıyorsunuz.
IMEI kaydını yaptırdığınız telefonda kullanacağınız SIM kartının yine sizin adınıza çıkarılmış olması koşulu getirildi.
Yurt dışından telefon aldıktan sonra yeni bir telefon almak istiyorsanız 3 sene beklemeniz gerekiyor. IMEI kaydı yapılacak olan telefonlarda her pasaporta 3 yılda 1 kez kayıt yapabilme hakkı tanındı.
Yurt Dışından Gelen Telefonlar ile İlgili Merak Edilenler
Yurt dışı telefon kaydıyla ilgili ihtiyacınız olan bilgilerin tümünü detaylı olarak anlattım. Aynı zamanda Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Merkezi Cihaz Kayıt Sistemi sayfasından da resmi bilgilere ulaşabilirsiniz.
Yurt dışı telefon kayıt ücreti ne kadar?
Yurt dışı telefon harç ücreti 2020 yılı için 1.838,70 TL olarak belirlendi.
Yurt dışından gelen telefonu kaç gün içerisinde kayıt ettirebilirim?
Yurt içerisine giriş yaptıktan sonraki en geç 120 gün içerisinde telefonunuzu kaydettirmeniz gerekiyor.
Kayıt işlemlerinin tamamlandığını nasıl anlarım?
Turkiye.gov.tr’ye girerek ya da BTK Tüketici İletişim Merkezi numarası 120’yi arayarak kaydınızın geçerli olduğunu öğrenebilirsiniz.
Telefonumun IMEI numarasını nasıl öğrenirim?
IMEI numarasını öğrenmek için telefonunuzda *#06# tuşlarına basmanız yeterli olur.
Başkasının pasaportuna telefon kaydettirebilir miyim?
Hayır, başkasının pasaportuna telefon kaydedilemiyor. Cumhurbaşkanlığı kararıyla 31 Mayıs 2019 tarihinden sonra yurt dışından telefon alacakların hat sahibiyle aynı kişi olması gerekiyor.
Yurt dışından gelen telefon kaydı pasaportsuz yapılabilir mi?
Eğer Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC), Ukrayna, Gürcistan gibi yalnızca T.C. kimlik kartı ile seyahat edilebilen ülkelerden telefon alacaksanız pasaportsuz telefon kaydı yapabilirsiniz.
Yurt dışından kaç adet telefon getirebilirim?
2020 yılı itibariyle geçerli olan kararla 3 sene içerisinde yalnızca 1 adet akıllı telefon alma hakkınız var.
Türkiye’de kısa süreli kalacaklar cihaz kaydı yaptırmalı mı?
Eğer Türkiye’de 120 günden az kalacaksanız telefon kaydı yaptırmanıza gerek yoktur. Ancak 120 günü geçtiğiniz durumda cihazınız kullanıma kapanır.
Yabancı uyruklu kişiler telefon kaydı yaptırabilir mi?
18 yaşın üzerindeyseniz ve yabancı uyrukluysanız yine PTT’den e-Devlet şifresi alarak ya da Vergi Dairesi üzerinden kayıt yaptırabilirsiniz.
18 yaşından küçükler yurt dışından telefon alabilir mi?
18 yaşından küçükseniz kendi adınıza değil ancak anne, baba ya da yasal temsilciniz üzerinden yurt dışından telefon getirebilir ve kayıt yapabilirsiniz.