Yeni Yerlilerinden Bodrum Önerileri
Yeni Yerlilerinden Bodrum Önerileri
Belki de bu hayali gerçekleştirmek için hayali kurma biçiminin değişmesi gerekiyor, bir şeyi çağırırsanız o mutlaka size geliyor. Her şeyi bir kenara bırakmadan, ama hayatınızdaki çoğu temel şeyi değiştirmeyi de göze alarak, işinizi gücünüzü yanınıza alıp Bodrum’a taşınmak nasıl bir şeydir sizce?
Bu röportajı yaparken Osman Can Soytaş, İstanbul’daki yaşantısını bırakıp başını alıp Bodrum’a gitmiş ve organik tarıma başlamış bir gezgini aradığımı düşünüyordu. Oysa gerçekten Bodrum’a büyük bir şehirden taşınmak, oranın yerlisi olmak, her iki seçeneği de bilip yine de orayı tercih etmek nasıl bir şey, bunu öğrenmek istiyordum.
Soytaş, 36 yaşında, bugün itibariyle tam 1 senedir Bodrum’da yaşıyor. İşini gücünü bırakıp gitmemiş, aksine orada bankacılık kariyerine devam ediyor ve bir bankada şube müdürü olarak büyük kararlar verirken her şeyden vazgeçmenin birincil şart olmadığını bize kanıtlıyor. İstanbul’a dönmeyi kesinlikle düşünmüyor, dalışla yakından ilgili, fotoğraf çekmeyi seviyor ve Bodrum’a taşındığından biri yemek kültürü hususunda kendini geliştiriyor. Bodrum’un otlarından bahsediyor bize, öyle ki İzmirli eşinin dahi ömründe duymadığı otlar varmış orada. Köylü ile birlikte dağa çıkıp, mantar toplayan Soytaş’ı kıskanmamak elde değil. İçindeki köylüyü büyük şehrin sakladığını fark eden ve ömür boyu evinde bir köpekle yaşamayı isterken şimdi Bodrum’da 2 köpeği ve 4 horozu olan yeni yerli Soytaş ile Geziko röportajının keyfini çıkarın!
Merhaba öncelikle. İlk olarak İstanbul’dan Bodrum’a taşınma fikri ne zaman, nasıl ve neden oluştu kafanızda?
2007 yılında yaptığım Kaş tatili sonrasında önce büyük şehirden taşınma fikri oluştu. Hem sosyal olduğu için hem de -biraz da olsun- hayatımı kazanmak için iş hayatıma devam edebileceğim en iyi konsept Bodrum’da olduğu için burayı tercih ettim.
Yalnızca yaz tatillerinde değil, yıl boyu Bodrum’da yaşamak nasıl bir şey ve orada gündelik hayat nasıl? Bodrum’da turist olmakla oranın yerlisi olmak çok farklı mı?
Sadece keyif için gelinen bir yerde gündelik hayata geçmek tabii ki çok farklı. Şimdi daha az turist, oldukça fazla yerli (buralı gibi değil ama henüz) gibi bir yaşantım var. Öncelikle burada trafik ve hava kirliliği yok. Ayrıca insan ilişkileri çok daha samimi ve medeni. Bunda tabii büyük şehirden gelmiş olmam ve yaptığım iş gereği biraz saygın bir konumum olması da etkili olabilir ama yine de gözlemim bu şekilde. Misal; buraya geçen sene Nisan’da geldim ve siz büyük şehirliler gelene kadar, yaklaşık 3 ay hiç korna sesi duymadım. Son olarak burada kamyonlar yol veriyor!
Bodrum’un gece hayatı hakkında ne söyleyebilirsiniz? Gidilecek yerleri önerebilir misiniz?
Kışın da oldukça hareketli. Hatta nispeten daha kaliteli bir kalabalık var. Muğla Üniversitesi’nin bir kampüsünün olması da kış aylarını hareketlendiriyor. Yaz aylarında olduğu gibi Mandarin, Kule Bar ve Körfez aynen devam ediyor. Tango Restaurant 40 ve üstü yaş grubuna hitap ediyor. Yazları ise Adamik en çok rağbet görenlerden.
Bodrum’da alışveriş nerede yapılır?
Midtown ve Avenue Port adlı iki alışveriş merkezi var burada, içinde aklınıza gelen birçok marka bulunuyor. Onun dışında tabii ki Bodrum Çarşı’yı saymadan geçemem.
Şehir içi ulaşımda en çok ne kullanılıyor?
Bodrum’da ne yazık ki dolmuş dışında hiç araç yok. Araban yoksa dolmuş hem çok vakit kaybı yaratan, hem de maliyetli olan bir vasıta.
Nerede kalınır?
Kışları Bodrum’un içinde Marina Vista Otel bence en iyi yer. Yazları ise daha çok Yalıkavak ya da Türkbükü gibi deniz kenarı yerler tercih ediliyor. Bu koylarda kendilerine butik otel diyen 9-10 odalı oteller var.
Hangi kumsala gidiyorsunuz yüzmek için?
Ben Bodrum’da az turistin olduğu Bitez Koyu’nu tercih ediyorum. Buranın en eski sitelerinden Aktur’a çok yakın ve genelde aynı insanların tercih ettiği Mor Plaj da favorimiz.
Gündüz Bodrum’da vakit geçirmek için kafe önerebilir misiniz?
Spesifik olarak isim vermem biraz güç ama deneyeyim. Genelde limandaki Denizciler Kahvesi ile Marina’daki Vespa Cafe tercih ediliyor.
Şehrin ünlü festivali var mı? Varsa yılın hangi döneminde oluyor? Sevdiğiniz başka bir etkinlik de olabilir Bodrum’dan.
Kış aylarında 10’a yakın tiyatro geliyor buraya. Bir tiyatro festivali yok. Mayıs aylarında ise her yıl yapılan dans festivali var, Antik Tiyatro’da bu yıl 15.si yapılacak.
Ve elbette son olarak nerede ne yenir?
Balık yiyeceksek sadece kışları hizmet veren ve salaş bir yer olan Mahmut Kaptan var. Daha lüks bir yer istiyorsak Marina’daki Gemibaşı olabilir. Et konusunda Tango diyebiliriz. Durum bir rakı-balık durumu ise balıkçılar pazarındaki Deniz Feneri ya da Balık Evi tercih edilir.