Tavsiyemiz
Filtreler
Hizmet Kategorileri
Sağlık
blog-image tavsiyemiz

Türkiye’de Rafting Yapılacak En Heyecanlı 5 Merkez

Türkiye’de Rafting Yapılacak En Heyecanlı 5 Merkez

author
Ali Osman Kartal
28/10/2024

Çoruh Nehri Rafting Parkuru, Artvin




Dünyanın en iyi rafting rotalarından biri olarak kabul edilen Çoruh Nehri manzarası. Türkiye gerçekten rafting için dünyadaki en iyi yerlerden biridir ve Çoruh Nehri Türkiye’deki en iyi rafting yerlerinden biridir. Artvin’de yer alan bu rafting alanı, su sporlarının yanı sıra epik güzelliğiyle de binlerce ziyaretçiyi kendine çekiyor. Aslında dünyanın en hızlı akan nehirlerinden biri olan Çoruh Nehri, rafting için Afrika’da sadece Zambezi Nehri’nden sonra ikinci kabul ediliyor.

Toplamda yaklaşık 450 kilometre uzunluğundaki Çoruh Nehri, Mescit Dağları’ndan doğup Gürcistan sınırları içinde Karadeniz’e dökülüyor. Artvin sınırları içerisinde yer alan nehir yaklaşık 150 kilometre uzunluğundadır.

Bayburt’tan başlayıp Artvin’de biten rafting parkuru dört parkurdan oluşuyor: Bayburt-İspir arasındaki 106 kilometrelik parkur zorluk açısından Zorluk derecesi 2-3 olarak kabul ediliyor. 28 kilometrelik İspir-Çamlıkaya parkuru 3-4-5 derece arasında değişiyor. 44 kilometrelik Çamlıkaya-Tekkale parkuru ve 83 kilometrelik Tekkale-Artvin parkuru da 3-4-5.

Yusufeli sınırları içindeki Çoruh Nehri’ni ziyaret edenler, hızlı akan suların yanı sıra, bölgenin yemyeşil doğasının yanı sıra nehir kıyısındaki kiliseleri ve kaleleri de gözlemleyebilirler.


Fırtına Deresi Rafting Parkuru, Rize


Türkiye’nin bir diğer önemli rafting merkezi ise Rize’deki Fırtına Deresi’dir. Dere, Kaçkar Dağları’nın Karadeniz tarafında birleşen derelerden beslenir. Rize’nin Ardeşen ilçesinde 60 kilometre uzunluğundaki Fırtına Deresi Karadeniz’e dökülüyor.

Fırtına Deresi rafting parkuru yaklaşık 25 kilometre olup, genellikle Çamlıhemşin’in bir kilometre güneyinden başlamaktadır. Dere yatağı kayalık olduğu için Fırtına Deresi’nde rafting 3-4-5. Derece arasında değişmektedir.

Parkurun 12. Km’sinde bulunan Duygulu Şelalesi ilgi çekici bir yer ancak rotada çay bahçeleri ve meyve bahçeleri ve tarihi köprüler de görülüyor.


Munzur Çayı Rafting Parkuru, Tunceli




Munzur Çayı, Türkiye'de son yıllarda popülerlik kazanan bir rafting kursu. Tunceli’deki Munzur Çayı, son yıllarda hırslı kirişlerin uğrak yeri olarak ortaya çıkmıştır. Dere, Munzur Dağları’ndaki Ziyaret Tepesi’nden doğar, merkezde Pülümür Çayı ile birleşerek Keban Baraj Gölü’ne dökülür. Rafting tüm yıl boyunca yapılırken, mertekler için en sevilen mevsim sonbahardır.

Munzur Çayı, Tunceli’nin güzel doğasının olağanüstü bir temsili olan Munzur Vadisi Milli Parkı’ndan geçmektedir. Derenin Ovacık-Tunceli kesiminde yaban hayatı ve çok sayıda endemik türün yer aldığı eşsiz bitki örtüsü de bulunurken, Ovacık-Yeşilyazı kesimi Munzer Çayı’nın her iki tarafında da görülebilen bölgenin ünlü huş bahçelerini gözler önüne seriyor.

Derenin en ideal rafting alanı olarak kabul edilen Aşağı Torunoba Sarıtaş ile Halbori arasındaki 20 kilometrelik kısım; Bu 3. Derece parkurda ayrıca kanyonlar, şelaleler ve kaya oluşumları bulunur. Ayrıca Munzur Çayı’nın 36 kilometresi uluslararası rafting parkuru ilan edildi. Son olarak Munzur Çayı bölge halkı tarafından kutsal kabul edilmektedir.


Dalaman Çayı Rafting Parkuru, Muğla



Dalaman Çayı'nda rafting yapan sporcular. Türkiye’nin rafting alanları arasında, antik çağda Indos olarak bilinen Dalaman Çayı, muhtemelen en belirgin olanı. Muğla’da bulunan Dalaman Çayı, Koçaş Dağı’ndan doğar ve Ortaca üzerinden Akdeniz’e dökülür. Dalaman Çayı’nın toplam uzunluğu yaklaşık 230 kilometredir ve nehir yatağındaki doğal kireçtaşı nedeniyle suyu hemen hemen her zaman ılık ve berraktır. Türkiye’nin en turistik bölgelerinden biri olan Dalaman Çayı’nda yıl boyunca binlerce yerli ve yabancı turist rafting yapıyor.

Ortalama uzunluğu 8 kilometre olan Dalaman Çayı rafting parkuruna Fethiye, Dalaman, Marmaris ve Turunç’tan ulaşılabilir. Akköprü Köyü kesiminde parkur ikiye ayrılıyor; üst parkur 5, alt parkur 3-4, parkur Akköprü’ye ulaştığında ise zorluk derecesi 3 olarak kabul edilir.

Dalaman Çayı’nda su seviyesi yükseldiği için Eylül ve Ekim ayları heyecan vericidir.


Melen Çayı Rafting Parkuru, Düzce


Melen Çayı'nda rafting yapan sporcular. Melen Çayı, Türkiye’de de önemli bir rafting destinasyonudur. Havzası ağırlıklı olarak Düzce’de bulunan Melen Çayı, “Melen Ağzı” olarak adlandırılan bölgeden Karadeniz’e dökülmektedir. 60 kilometre uzunluğundaki Melen Çayı, Türkiye‘deki en güvenli rafting parkurlarından biri olarak kabul ediliyor.

Melen Çayı rafting parkuru yaklaşık 12 kilometre olup, ilk iki kilometresi merteklere yeni başlayanlar ve sporu öğrenmek isteyenler için ideal bir parkurdur. Kalan 10 kilometre zorluk açısından zorluk derecesi 3-4 olarak kabul ediliyor.

Düzce’nin Dokuz Değirmen köyünden başlayan rafting parkuru, yol boyunca Düzce’nin el değmemiş doğasının muhteşem manzarasını sunan Kocaali Beyler köyünde son buluyor.