Tavsiyemiz
Filtreler
Hizmet Kategorileri
Sağlık
blog-image tavsiyemiz

Sonbaharda Gezilecek Yerler

Sonbaharda Gezilecek Yerler

author
Admin
10/09/2024

Türkiye’de sonbaharda gezilecek yerler diye düşünüce ülkemizin her yeri başka güzel olduğu için akla o kadar çok yer geliyor ki… İlk akla gelenler Bolu’da yer alan Yedigöller, Abant, Gölcük, Nevşehir’de yer alan Kapadokya, Kastamonu’da yer alan Küre Dağları Milli Parkı denebilir.

Gezmeden Önce Hazırlıklarımızı Yapalım

Sonbahar ve ilkbahar gibi havanın kararsız olduğu mevsimlerde her ihtimale karşılık dikkatli olmakta fayda var bildiğiniz gibi. Bu nedenle sonbaharda gezilecek yerler yazımızın en önemli yeri burası, aman dikkat. Geziye çıkmadan önce lütfen şunlara dikkat edin:

·        Hava durumunu çok iyi kontrol edin. Yağmur ya da yükseğe çıkacaksanız kar ihtimali var mı?

·        Rüzgar kuvvetli mi esiyor? Hava açık olsa da kuvvetli rüzgarda gezmek keyif vermeyebilir, hatta üşütebilirsiniz.

·        Giyiminizi gideceğiniz yerin gündüz ve gece sıcaklıklarına göre ayarlayın.

·        Ulaşım planlarınızı baştan yapın. Haritayı açıp rotanızı, eğer o rotada sıkıntı varsa alternatif rotanızı belirleyin.

·        Kendi aracınız ile gidiyorsanız, gittiğiniz yerde benzin istasyonu olmaması ihtimaline karşı deponuzu dolu tutmaya çalışın.

Eğer herhangi bir şeye alerjiniz varsa ilacınız yanınızda bulunsun.

Varsa taşınabilir şarj cihazınızı (powerbank) dolu halde yanınıza alın.

Küre Dağları Milli Parkı – Kastamonu Bartın

Her yazıda standart ve en çok bilinen yerlerden bahsedildiği için, biz bu yazımızda daha farklı ve az keşfedilmiş yerlere de götüreceğiz sizleri. Bu nedenle ilk durağımız Küre Dağları Milli Parkı.

Sonbaharda gezilecek yerler listemizde ilk olarak neden burayı aldık? Çünkü sizleri gerçek bir görsel şölen bekliyor. Sonbahar’ın tüm renklerini tertemiz havayı ciğerlerinize doldurarak, ara ara karşınıza çıkacak ufak tefek çeşmeler ya da doğal kaynak sularının tadına bakarak yaşayabileceğiniz bir yer burası. Ormanda gezerken sonbahar mevsimine özgü kestane, ceviz ya da çeşitli orman meyvelerini de tatmadan geçmeyin.

Karadeniz Bölgesi’nin batısında, Küre Dağları içerisinde yer alan bu milli park, Kastamonu ve Bartın ilk sınırları içinde yer alıyor. 1990’lı yıllarda Avrupa’da acil korunması gereken 20 farklı yerin içerisinde yer alan Küre Dağları, gezerken doğasını yaşadıkça neden bu listeye girmiş çok daha iyi anlayacağınıza eminiz.

Milli Park İçindeki Kanyonlar

Milli park sınırları içerisinde Horma, Valla, Çatak ve Aydos kanyonları yer alıyor. Özellikle Horma ve Valla (dünyanın en derin ikinci kanyonudur) kanyonları en popüler olanları.

Küre Dağları Milli Parkı’na gitmişken başka nereye gidilir? Eğer dönüşte Ankara İstanbul otobanından seyredecekseniz, Safranbolu yolunuzun üstünde kalacak. Safranbolu’yu gezmenizi tavsiye ederiz. Sonbaharda gidilecek yerler listesinde kesinlikle bulunmalı.

Küre Dağları Milli Parkı – Nasıl Gidilir?

Küre Dağları Milli Parkı’nın Google Maps’teki konumu için buraya tıklayın lütfen.

2.Topuk Yaylası ve Göleti – Düzce

Düzce Kaynaşlı’da yer alan topuk yaylası aslında özellikle Fenerbahçe’ye gönül vermiş okuyucularımız tarafından muhtemelen biliniyordur. Zira kulübün kamp programlarının bazıları Topuk Yaylası’nda yer alan Fenerbahçe Topuk Yaylası Resort & Spor Tesisleri’nde yapılıyor.

Düzce merkezine 38 kilometre mesafede yer alan Topuk Yaylası’nın rakımı 1280 metre.

Göletin etrafında yürüyüş, bisiklet, piknik gibi aktiviteleri gerçekleştirmek için uygun olan Topuk Yaylası, göl ve orman manzarasına hakim Fenerbahçe tesisleri içindeki otelde kalıp keyifli bir hafta sonu geçirmek için de son derece ideal.

Topuk Yaylası – Nasıl Gidilir?

Topuk Yaylası’nın Google Maps’teki konumu için buraya tıklayın lütfen.

3.Termessos Milli Parkı – Güllük Dağı – Antalya

Antalya’da yer alan Termessos Milli Parkı, sonbahar ortalarına kadar hala denize girilen Antalya’da bulunup da farklı bir gün geçirmek isteyenler ile milli park sınırları içerisinde yer alan Termessos Antik Kenti’ni gezmek isteyenler için son derece doğru bir seçim.

Milli parkın rakımı 1050 metre. Yani Antalya’da yaşayanlar için ciddi derecede serin hava demek. Bu güzel mi? Yazı çok sevmeyenler için evet.

Doğa yürüyüşü, piknik gibi aktiviteler için uygun olan milli parkı diğerlerinden ayıran en önemli özelliği tabii ki içinde Termessos Antik Kenti’nin bulunması. Şöyle halay edin, 1000 metre rakıma çıkmışsınız, her yer ormanlarla kaplı, karşınızda nefis bir manzara var ve bu manzarayı milattan önce 189 yılında kurulmuş antik şehrin tiyatrosundan seyrediyorsunuz… Kolay kolay her yerde karşılaşamayacağınız cinsten bir deneyim.

Giriş Ücretleri

Kişi Başı 10 TL

Termessos Milli Parkı’nın Google Maps’teki konumu için buraya tıklayın lütfen.

4.Kapadokya – Nevşehir

Ve tabii ki sıra “güzel atlar diyarı” ve her mevsim güzel Kapadokya’ya geldi.

Aslında Kapadokya, sadece sonbabar için değil tüm mevsimler için bir cazibe noktası. Çünkü doğal yapısı ve bu doğal yapı içerisindeki tarihi kalıntılar kendine özgü o kadar güzel ve mistik bir ortam oluşturuyor ki, biz hangi mevsimde gitsek her seferinde “burası gerçekten çok güzel” deyip dönüyoruz.

Kapadokya’yı sonbahar gezi listemize peki neden aldık? Bunun cevabı basit, ılık havada gezmesi kolay olduğu için. Etrafta sizi güneşten koruyacak pek ağaç ya da bina olmadığı için, yazın gezmek oldukça zor. Kışın ise büyüleyici manzara ve ortama rağmen bazı günler çok soğuk olabiliyor. Ancak burada yanlış anlama olmasın, Kapadokya’yı kışın da mutlaka gezmenizi tavsiye ederiz. Adeta bir masal diyarı haline geliyor çünkü.

Ürgüp, Göreme, Avanos, Uçhisar gibi görülmesi gereken yerler haricinde, ben daha özel bir şeyler deneyimlemek istiyorum diyorsanız eğer size iki farklı yer tavsiye edebiliriz. Bu tavsiyeler herhangi bir sponsorlu içerik olmayıp, bizim gibi keyfine düşkün kişilerce bizzat deneyimlenmiştir J

İlki, Uçhisar’da yer alan Argos in Cappadocia otel’de şömine başında şarap keyfi yapmak. Mevsimine göre Uçhisar’ı yukarıdan gören dış mekanda da yemek ve kendi şaraplarını tadabilir, manzaranın tadını çıkartabilirsiniz.

İkincisi ise, Ürgüp’te yer alan Sacred House. Dışarıdan bakıldığında içerisinin ne kadar özel ve güzel olduğuna dair hiçbir fikriniz olmuyor. Ancak içeri girdiğiniz ben nereye geldim böyle demeniz kesin. Yemek için rezervasyon gerektiğini ekleyelim.

Kapadokya’ya gitmişken, Kayseri’de yer alan Erciyes Dağı’na çıkıp yine günübirlik bir aktivite daha ekleyebilirsiniz gezinize. Kapadokya – Kayseri arası yaklaşık 45 dakika mesafede. Erciyes’e çıkacaksanız hava sıcaklığının Kapadokya’ya göre çok daha düşük olacağını da unutmayın lütfen (dağa çıkıyoruz, olsun o kadar)

Kapadokya için konum bilgisi vermiyoruz. Ancak merkez olarak Ürgüp’ü alabilirsiniz. Sonbaharda gezilecek yerler arasında Kapadokya neden var diye düşünen olur ise, burası her mevsim gezilmeli şeklinde cevabımız olur.

4.Amasra – Bartın

Amasra özellikle yazın Karadeniz bölgesi haricinde iç kesimlerden de (özellikle Ankara) yoğun turist çeken bir tatil yöresi. Hem tarihi yerler, hem plajları, hem de doğası ile insanları kendine çekmeyi her daim başarıyor.

Bu sefer Amasra’yı sonbahar’da gezilecek yerler listemizde konuk ediyoruz. Çünkü bildiğiniz gibi, Amasra Bartın’da yer alıyor. Yani Karadeniz’de. Peki Karadeniz’de olması ne demek? Doğru tahmin ettiğiniz, ormanlık alanlarda sonbahar keyfi için doğru yer anlamına geliyor.

Yazın kalabalığı geçtikten sonra, balık sezonu da hazır açılmışken sonbahar’da Amasra’da denizin hemen kenarında bir yandan manzaranın tadını çıkartırken, bir yandan da taze mevsim balıklarının tadına bakmak apayrı bir keyif.

Amasra’nın Google Maps’teki konumu için buraya tıklayın lütfen.

5.Belgrad Ormanı

Sonbaharda gezilecek yerler diye internette arama yaptığınızda genelde uzak mekanlar sonuçlara yansır. İstanbul’da yaşıyorsanız ve aslında kafa boşaltmak için gitmeniz gereken yer ya çok yakınınızda ise?

Belgrad Ormanı, yazın piknik ve mangal, doğa yürüyüşü için çokça tercih dilen büyük bir alan. Bizce buranın en güzel zamanı sonbahar’da yaşanıyor. Osmanlı ve Bizans döneminde İstanbul’a su sağlayan bir bölgeymiş. Günümüzde ise ihtiyacı karşılaması yetersiz kaldığı için daha çok rekreasyonel işlevi ağır basıyor.

Şöyle düşünün, Sarıyer Bahçeköy’den giriş yaptınız, arabanızla, bisikletle ya da yürüyerek içeri doğru ilerliyorsunuz ve sağlı sollu ilk olarak sizi kestane ağaçları karşılıyor. Madem mevsim sonbahar, gözünüzü biraz yukarılara ve yerlere dökülmüş kestaneler için dökülmüş yaprakların arasına çevirmenizde fayda var.

Kestanemizi yedik, şimdi de doğanın içinde yürümeye geldi sıra. Hem yazın olan kalabalık özellikle sonbahar’da daha az oluyor. Hem de etraf daha güzel olmasına rağmen J Ayrıca sadece yürüyüş değil, eğer hava da uygunsa etraf piknik yapılabilecek çok sayıda yerle dolu.

Giriş Ücretleri

Yaya Ücretsiz

Otomobil 10 TL

Motosiklet 8 TL

Minibüs 35 TL

Belgrad Ormanı’nnı Google Maps’teki konumu için buraya tıklayın lütfen.

6.Abant Gölü

Bolu’da yer alan Abant Gölü, göle giderken yolun güzelliği ile gölün etrafındaki ormanlık alanın sonbahar’da rengarenk olması nedeniyle hem doğa severler, hem de fotoğraf çekmeyi sevenlere çok güzel kareler sağlıyor. sonbahar’da İstanbul gibi denize yakın ve rakımın neredeyse sıfır olduğu yerlerden Abant’a gidenler için, Abant ile İstanbul arasında ortalama 15 derecelik sıcaklık farklı olduğunu unutmamaları gerekiyor. İstanbul’da günlük güneşlik bir gün varken, Abant’a gittiğinizde keşke daha kalın giyinseydim demeniz çok olası

Abant’a gittiğinizde döl etrafında, kafeler, oteller, mangal ve piknik yapılabilecek yerlerin olduğunu göreceksiniz. Göl ve orman manzarasının bir arada olduğu bu gibi yerlerde zaman çok hızlı geçiyor ve “acaba gelmişken 1 gün da kalsak mı?” ya da “etrafta başka nereler gezilir?” gibi düşüncelere sahip olma ihtimaliniz yüksek.

Abant’a yakın yerler arasında Yedigöller, Topuk Yaylası, Gölcük gibi en az Abant kadar güzel ve görülmesi gereken yerlerin olduğunu da eklemek isteriz.

7.Yedigöller

Şu fikirde gerçekten iddialıyız: Yedigöller’e sonbahar’da gidilir! Bu nedenle sonbaharda gezilecek yerler listemizin olmazsa olmazı.

Neden mi? Renk cümbüşü, gölün renkleri yansıtması ile iki kartı renkli ortamda kendinizi buluyorsunuz.

Genelde fotoğrafçılığa yeni başlayan, merak salan ya da zaten hobisi olanların Yedigöller’e mutlaka sonbahar’da gelmeleri gerektiğini, hatta mümkünse kış mevsiminde de gelmeye çalışmalarını tavsiye ediyoruz.

Yedigöller’e gittiğinizde acaba hangisi daha güzel, nasıl gezsek diye düşüneceksiniz kesin olarak. Burada tavsiyemiz tüm gölleri dolaşan ana yolu takip edip ara ara hepsinde durup gölü ve etrafını mutlaka gezin. Çoğu yerde “kamp yasaktır” yazısı yanında kamp yapan insanlar göreceksiniz. Bu konuda tercih sizin.

Giriş Ücretleri

Kişi Başı (Araçsız) 7 TL

Otomobil 21 TL

Minibüs 63 TL

Yedigöller’in Google Maps konumu için buraya tıklayın lütfen.

8.Polonezköy

İstanbul’da oturup da bugün ne yapsak diye düşünenlere diğer önerimiz de Polonezköy olacak. Burası özellikle kahvaltı mekanları ile çocuklu aileler için at çiftliği, mini hayvanat bahçesi ve oyun alanı içeren çok sayıda işletme içeriyor.

İstanbul’un Beykoz ilçesinde yer alan Polonezköy’ün eski adı Adampol olan Polonyalı köyüdür.

Kahvaltı ya da brunch ine burada güne başlamanızı tavsiye ederiz. Sonrasında doğa yürürüşü ya da tercihe göre bisiklet turu yapılabilir. Ya da direkt piknik ya da mangal ile de gününüzü geçirebileceğiniz çok sayıda yer var. Gitmişken Rofia Rizi Anı Evi’ni mutlaka görmenizi tavsiye ederiz. Burada köyün eski haline dair fotoğraflar sergileniyor. Ayrıca Arıcılık Müzesi de ilgi çekici yerlerden biri.

Hafta sonu kalabalık olan Polonezköy, daha erken saatlerde gidildiğinde bizce tadı çıkabilecek yerlerden. Özellikle öğleden sonraya kalırsanız sinir bozucu araç yolculuğu sizi bekliyor.

Poloznezköy’ün Google Maps’teki konumu için buraya tıklayın lütfen.

9.Kızılcahamam

Ankara – İstanbul karayolu üzerinde, Ankara’ya 80 kilometre mesafede yer alıyor. Burayı sonbaharda gezilecek yerler rehberimize aldık çünkü Ankara’ya yakın olup, ormanları ve kaplıcaları ile meşhur olmasından dolayı özellikle hafta sonu kaçamağı için ideal.

Termal otelleri ile ziyaretçilerini bekleyen bölgede, ormanlık alanlarda doğa yürüyüşü, piknik ve mangal gibi aktiviteler yapmak mümkün.

Hatta Kızılcahamam’a kadar gitmişken bir de Bolu mu yapsak diye insana düşündürmüyor da değil

Kızılcahamam’ın Google Maps’teki konumu için buraya tıklayın lütfen.

11.Sapanca

Sapanca, İstanbul ve Kocaeli’ne yakınlığı, gölün güzelliği, doğası ve etraftaki dağ evi, bungalov evler, butik otelleri ile sonbahar’da gezilecek yerler yazımızın önemli başlıklarından biri.

Sapanca, İstanbul’a 135 kilometre mesafede. Yaklaşık 1 saat 43 dakikada ulaşmanız mümkün (TEM’den giden yola göre hesaplandı). Hem günübirlik, hem de hafta sonu kaçamağı için uygun bir yer. Ayrıca gitmişken yolunuzun üzerinde olan Kartepe’ye de uğrayabilirsiniz.

Sapanca’da göl etrafında yürüyüş, piknik gibi imkanlar mümkün olması yanında, özellikle termal otelleri ile butik oteller oldukça revaçta. Sonbahar’ın renkleri için tavsiye ederiz.

Sapanca’nın Google Maps’teki konumu için buraya tıklayın lütfen.

12.Kaz Dağları Milli Parkı

Akçay, Burhaniye, Altınoluk, Güre gibi yazın oldukça popüler olan tatil yerlerinin sırtını dayadığı Kaz Dağları Milli Parkı’na sonbaharda hiç gittiniz mi? Eğer cevabınız hayır ise sonbaharda gidilecek yerler listesine almak güzel bir başlangıç olur.

Yazın bu bölgedeki dereler, mesire yerleri hem çok kalabalık oluyor, hem de sonbahar renklerini görme şansınız yok. Hasanboğuldu, Sütüven Şelalesi, Pınarbaşı piknik alanı, Ayazma mesire yeri, (eğer kendinize güveniyorsanız) Sarıkız Tepesi görülecek yerler arasında.

Ayrıca Güre tarafında termal oteller mevcut. Sadece buradaki oteller bile sağlık turizmi bakımından önemli noktalar. Gitmişken değerlendirebilirsiniz.

Keşfetmenin verdiği heyecanı burada fazlasıyla hissetmek mümkün. Kaynak: İşletmenin kendi web sitesi.

Güre’deki önemli yerlerden biri de Antandros Antik Kenti. Özellikle geçmişten günümüze gelen mozaikler görülmeye değer.

Kaz Dağları Milli Parkı’nın Google Maps’teki konumu için buraya tıklayın lütfen.

11.Yazılı Kanyon

Sonbaharda gezilecek yerler listemizin şimdilik son adayına geldik. Isparta Sütçüler’de yer alan Yazılı Kanyon, yazın serinlemek, sonbaharda ise dere kenarındaki piknik masalarından birine oturup sararmış ve dökülen yaprakları seyrederken, bir yandan da “anın tadını çıkarmak” için tavsiye ettiğimiz yerlerden biri.

Yazılı Kanyon, Isparta’ya 68 kilometre, Antalya’ya ise 119 kilometre mesafede yer alıyor. Yolun uzunluğu gözünüzde büyüyebilir ancak gittiğinize değecek garanti ediyoruz

Derenin baş tarafında suyun durgunlaştığı bir alan var. Orada sıcak havalarda suya girmek mümkün. Diğer mevsimlere ise pek tavsiye etmiyoruz çünkü suyu yazın bile çok soğuk. Biz Temmuz ayında girdiğimizde 5-10 dakika zor durduk. Etrafta yüzen cesur abilerimize ise buradan selamlar.

Piknik için gidiyorsanız yanınıza tüm malzemelerinizi almanızı tavsiye ederiz. Çünkü etrafta bir kafe / restoran haricine başka bir işletme yok. Yeni asfalt kaplanan yolda, hem araba, hem de bisiklet yolu bulunuyor.

Derenin kaynağına doğru sırtınızı verdiğinizde, derenin sağ tarafında bir yürüyüş yolu var. O yolu mutlaka ama mutlaka sonuna kadar yürümenizi tavsiye ediyoruz. Yolda neler yok ki? Harika manzara, ara ara dereye girilebilecek yerler, tarihi kalıntılar, kaynak suları…