SAN (Storage Area Network) Nedir?
SAN (Storage Area Network) Nedir?
Storage Area Network, sunucuları mantıksal disk birimlerine (LUN) bağlayan yüksek hızlı mimariden yararlanan blok tabanlı depolamadır. LUN ise paylaşılan depolama havuzundan sağlanan ve sunucuya mantıksal disk olarak sunulan bir dizi bloktur.
Storage Area Network; sunucular ve depolama üniteleri arasında hızlı, güvenilir bağlantı sağlayan özelleştirilmiş bir ağ türüdür. Herhangi bir tek sunucu yerine tüm depolama ürünlerinin ortak alanıdır. Kısacası SAN; sunucuları depolama birimlerine, depolama birimlerini birbirlerine ve sunucuları birbirine bağlamaktadır.
Avantajları
Şirketlerin depolama gereksinimleri gittikçe artmaktadır. SAN artan bu depolama gereksinimlere ve gelişimlere sistemin çevrimiçi süresini azaltmadan adapte olmaya son derece elverişlidir. Storage Area Network’ün avantajlarını şu şekilde sıralayabiliriz;
Depolama cihazları sistemden bağımsızdır ve verilere depolama alanı ağı kullanılarak erişir. Böylece depolama cihazları gerektiği gibi arttırılabilir veya azaltılabilir.
Yedekleme, kurtarma ve iletişimdeki verimin artmasını sağlar.
Depolama verileri, Storage Area Network içerisinde güvendedir. Başkaları tarafından kopyalanamaz ya da çalınamaz.
Storage Area Network kullanılarak ayrı olarak tutulan depolama verilerinin uzak bir kopyası bulunabilir. Data merkezlerinde olduğu gibi herhangi bir doğal afet ya da veri kaybı oluşacak durumlarda yararlı olabilir.
Yazının başında da ifade ettiğimiz gibi kurulum ve işletme masrafları açısından oldukça ekonomiktir.
SAN kullanmak bazı yönetici görevlendirmelerini de basitleştirir. Bu sayede IT çalışanlarının diğer işlerle uğraşması mümkün hale gelir.
Storage Area Network yardımıyla serverların yeniden başlatılmaları da söz konusudur. Bu sayede serverda yapılacak değişimlerin sorunsuz bir şekilde halledilmesi ve sürecin kısaltılması da söz konusudur.
SAN vs NAS
İnsanlar zaman zaman SAN terimini NAS ile karıştırmaktadır. NAS, ağ bağlantılı depolama sistemidir. SAN depolama alan ağı ise gerçek bir ağda bulunur. SAN’lar serverlar için blok seviyesi depolama sağlarken bir NAS cihazı ise son kullanıcılar için dosya seviyesinde depolama sağlamaktadır.
Hem Storage Area Network hem de Network Attached Storage (ağa bağlı depolama), depolamayı merkezi olarak yönetme ve bu depolamayı birden çok sunucular ile paylaşma yöntemleridir. Ancak NAS ethernet tabanlıdır. SAN ise ethernet ve fiber kanalı kullanabilir. Ayrıca Storage Area Network yüksek performansa ve düşük gecikmeye odaklanırken, Network Attached Storage kullanım kolaylığı, yönetilebilirlik, ölçeklenebilirlik ve daha düşük maliyete odaklanır. NAS protokolünde dosyaya ulaşabilmek için NFS ve CIFS kullanılırken, Storage Area Networkte ise SCSI kullanılır.
Örnekle açıklamak gerekirse; bir son kullanıcı NAS cihazını kullanarak dosyaları kaydedebilir. Storage Area Network de ise tüm mesajları, kontaktları ve diğer ihtiyaç duyulan verileri içerisinde barındırabilir. İşletim sistemleri SAN’ı bir disk olarak görürken, NAS’ı ise bir dosya server ı olarak görmektedirler.
Nerelerde Kullanılır?
Storage Area Network, iş açısından kritik, performansa duyarlı uygulamaları desteklemek için sıklıkla kullanılır. Kullanım alanlarından bazılarını aşağıdaki gibi listeleyebiliriz;
Oracle ve MSSQL Veri tabanları: Veri tabanları genellikle kurumlar açısından kritiktir ve yüksek performans ve kullanılabilirlik gerektirir.
VMware, KVM veya Hyper-V: Bu ortamlar genellikle içlerinde, farklı performans gereksinimleri ile çok çeşitli işletim sistemleri ve uygulamaları çalıştıran binlerce sanal makine barındırır. Bu nedenle altyapı güvenirliliği daha da önemli hale gelir.
Büyük Sanal Masaüstü Altyapıları (VDI’ler): Bu ortamlar, bir kuruluşun çok sayıda kullanıcısına sanal masaüstleri sunar. Kuruluşlar, sanal masaüstlerini merkezileştirerek veri korumasını ve veri güvenliğini daha kolay yönetebilir.
SAP, ERP veya CRM Ortamları: SAN ağları, kurumsal kaynak planlaması ve müşteri kaynak yönetiminin iş yükleri için ideal mimarilerdir.
Storage Area Network Türleri
Üç farklı temel teknolojiden bahsedebiliriz; Fibre Channel, iSCSi, FCIP.
Fibre Channel: İstemci-SAN bağlantısı için kullanılan birincil teknolojidir. Geleneksel olarak Storage Area Network de son istemcileri depolama ünitelerine bağlamak istendiğinde ayrı bir altyapıya gereksinim duyulur. Bu ihtiyacı karşılayan birincil protokol Fibre Channel’dır.
iSCSI: Son kullanıcı-SAN bağlantı protokolüdür. Genellikle LAN da kullanılır. SCSI’leri TCP/IP protokolü üzerinden bağlar.
FCIP: WAN ve MAN da kullanılan popüler bir SAN-SAN bağlantı modelidir. Fibre Channel da oluşan mesafe sorunlarını çözmek için open-standart olan FCIP kullanılabilir.
Kurulumu
Basit bir SAN kurulumu için sadece üç temel bileşene ihtiyaç duymaktayız; Switch, bir depolama cihazı ve server. Ayrıca çeşitli elemanları birbirine bağlayabilmek için kablolara ihtiyacınız olacağı gibi SAN yönetim yazılımına da ihtiyaç duyarsınız. SAN sisteminin yapısı genelde boyutuna ve şirketin ihtiyacına göre şekillenir.