Tavsiyemiz
Filtreler
Hizmet Kategorileri
Sağlık
blog-image tavsiyemiz

Safranbolu Gezilecek Yerler

Safranbolu Gezilecek Yerler

author
Admin
10/09/2024

Safranbolu Gezi Rehberi

Safranbolu Gezi Rehberi yazımızda tarihi dokusu korunmuş, sokaklarında bol bol fotoğraf çekilecek yeri olan, lokumları pek lezzetli ve tarihi konakları ile farklı bir dünyaya götüreceğiz sizi.

Safranbolu’ya Nasıl Gidilir?

Safranbolu Gezi Rehberi yazımızı ulaşım kısmı ile sürdürelim.

Özel Araç ile Ulaşım

Safranbolu konumu itibariyle İstanbul, Ankara, Bursa, Eskişehir, Zonguldak ve Bolu gibi şehirlere yakın konumda bulunuyor. Özel aracınız ile gelecekseniz mesafeler şöyle:

·        İstanbul Safranbolu arası 410 kilometre ve 4,5 saat sürüyor.

·        Ankara Safranbolu arası 227 kilometre ve 2,5 saat sürüyor.

·        Bursa Safranbolu arası 439 kilometre ve 4,5 saat sürüyor.

·        Bolu Safranbolu arası 147 kilometre ve 1 saat 45 dakika sürüyor.

·        Eskişehir Safranbolu arası 430 kilometre ve 4,5 saat sürüyor.

·        Zonguldak Safranbolu arası 109 kilometre ve 1 saat 40 dakika sürüyor.

Safranbolu Turları

Safranbolu popüler bir gezi rotası olduğu için hemen hemen tüm şehirlerden buraya kalkan Türkiye çapında ve yerel tur firmaları bulunuyor. Safranbolu’ya tur ile gelecekseniz etrafta gezilecek diğer yerlere de uğrayan turları seçmenizi öneririz çünkü bu bölgede başka görülmesi gereken yerler de var. Aşağıda anlatacağız.

Otobüs ile Ulaşım

Safranbolu Belediyesi, Karabük’ün merkezinden Safranbolu’ya düzenli otobüs seferleri düzenliyor. Karabük Safranbolu arası otobüs sefer saatleri şöyle:

Safranbolu Karabük otobüs sefer saatleri tablosu.

Safranbolu Evleri ve Tarihçesi

Safranbolu’ya giderken şehre henüz yeni girmeye başladığınızda sokakların, evlerin, dükkanların ve çarşısının oldukça iyi korunduğu ve restore edildiğini göreceksiniz. İlçedeki tarihi bölüm 17 Aralık 1994’ten beri Unesco’nun Dünya Miras Listesi’nde yer alıyor.

Safranbolu, bu derece gelişmiş olmasını Osmanlı zamanında Sinop ile İstanbul arasındaki kervan yolu üzerinde olmasına borçlu. Bunu Osmanlı Devleti zamanından kalma tarihi eserler ve şehir için diyoruz. Ancak aslında tarihi milattan önce 4000’lere kadar dayanıyor. Tarihi bölgedeki tümülüslerden tespit ediliyor. Bölgede sırası ile Hititler, Frigler, dolaylı yoldan Lidyalılar, Persler, Helenistik Krallıklar , Bizans, Selçuklular, Candaroğulları ve Osmanlılar egemenlik kurmuşlar.

Safranbolu’da Gezilecek Yerler

Safranbolu Gezi Rehberi‘nin en uzun ve detaylı kısmına geldik.

Tarihi Safranbolu Evlerini Gezin

Safranbolu’da içini de gezebileceğiniz tarihi Safranbolu Evleri bulunuyor. Sokaklarda gezerken her dönemeç sonrası başka bir sürpriz manzara sizi bekliyor. Sadece evler değil, sokaklar ve şehir mimarisi de bu kadar eski bir yerleşim yerinin zamanında ne kadar özenli yapıldığını gözler önüne seriyor.

Eski Safranbolu Çarşısı’nda Gezin

Eski Safranbolu Çarşısı’nda gezerken Osmanlı Dönemi havasını net bir şekilde hissediyorsunuz. Çarşıda Safranbolu lokumu, bakır ve gümüş ürünleri satılan çok sayıda dükkan var. Canı tatlı çekenlere güzel haberimiz var: Esnaf lokum ikram etmedi çok cömert davranıyor, deneye deneye sokakları gezebilirsiniz.

Safran kolonyası, safranlı lokum gibi bölgeye adını veren safran bitkisinden yapılmış çok sayıda ürün bulunuyor. Biz lokum yemeyi seven bir çift olarak ağzımız kulaklarımızda gezdik buraları.

Cinci Han’da Mola Verin

Cinci Han, eski çarşıya çok yakın mesafede. Burası eski bir kervansaray. Yıllar önce atalarımız buralardan geçerken ne şekilde ve nerede konaklıyorlarmış, yeme içme mekanları nasılmış diye merak ediyorsanız burada net olarak gözlemleyebilirsiniz. Hanın iç mekan ve avlusunun atmosferi çok hoş. Türk kahvesi molası vermek için ideal seçim burası bizce. Safranbolu Gezi Rehberi yazımızda burayı mutlaka görün dediğimiz yerlerden birisi burası.

Cinci Hamamı’ndan Safranbolu’yu Seyredin

Cinci Han’ın çok yakınında bulunan Cinci Hamamı restore edilerek tekrar hizmete alınmış tarihi bir yapı. Hamam olarak işletme hizmet vermeye devam ediyor ve otantik yapısını korumuş durumda. Eğer buraya gelmişken farklı bir deneyim yaşamak istiyorsanız hamam ve kese sefası hoş olabilir. Ayrıca Safranbolu’yu yüksek bir yerden seyretmek için de ideal bir yapı olduğunu belirtelim.

Hıdırlık Tepesi’nde Fotoğraf Çekin

Hıdırlık Tepesi, Safranbolu’yu tepeden gören bir alan. Giriş ücreti 2 TL. Yeme içme hizmeti verilen yeri de var ancak Covid 19 döneminde sınırlı hizmet vermekte. Bir gün virüs geçtiğinde bu yazıyı okursanız biz burada rahatça yemek yedik dersiniz umarız. Safranbolu’ya gitmişken şehrin genelini, evleri ve sokakları genel bir kadraja sığdırıp fotoğrafını çekebileceğiniz yer burası. Fotoğraf çekmeyi sevenlere tavsiye ederiz.

Safranbolu Gezi Rehberinde Bir Lezzet: Safranbolu Gazozu’nu Deneyin

Büyük marketlerde de son zamanlarda satışı yapılan bir gazoz olsa da, gitmişken yerinde de içmenizi tavsiye ederiz. Özellikle de sıcak havalarda hem sokakları gezip hem de gazozu yudumlamak leziz oluyor.

Tarihi Saat Kulesi’nde Fotoğraf Çekin

Hem dışarıdan, hem de içeriden güzel 18. yüzyılda yapılmış bir tarihi eser bu yapı. Saat mekanizmasına çıkmak için bina içindeki merdivenlerden 12 metre kadar yukarı çıkmanız gerekiyor. Kocaman bir saati çalışırken yakından görmek için çıkmak ve görmek lazım. Saatin bakımını ve gözetilmesini sağlayan bir görevlisi var. Yakınlarda denk gelirseniz mutlaka saat hakkında anlatacaklarını dinleyin deriz. Ayrıca Kent Tarihi Müzesi’ni gezmek için aldığınız bilet ile burayı da gezebiliyorsunuz.

Kent Tarihi Müzesi ile Safranbolu’yu Keşfedin

Kent Tarihi Müzesi, 3 katlı neoklasik tarzda yapılmış Osmanlı Devleti eseri bir binada yer alıyor. 1976 yılına kadar hükümet konağı olan bina, sonra çıkan yangın nedeniyle bir süre kapalı kaldıktan sonra 2006 yılındaki restorasyon sonrası kentin müzesi haline getirilmiş.

5 TL’lik giriş ücretine Bam Teli Müzesi (Tayfun Talipoğlu’nun kullandığı eşyalar yer alıyor), üstte anlattığımız Tarihi Saat Kulesi ve Tarihi Safranbolu Cezaevi’ni de gezebiliyorsunuz.

Safranbolu Tarihi Cezaevi’ni Ziyaret Edin

Kent Tarihi Müzesi içerisinde yer alan cezaevi 1906 yılında azılı suçluların konulması için yapılmış. Bugünlerde Bağlar (Safranbolu) Gazozu’nu içebileceğiniz bir kafe barındırıyor.

Kristal Cam Teras ve Tokatlı Kanyonu’nda Gezin

Sıra geldi Safranbolu Gezi Rehberi yazımızın heyecan dozu yüksek kısmına.

Safranbolu’nun biraz dışında yer alan Kristal Cam Teras, hem buradaki Tokatlı Kanyonu’na işin imkanı sunuyor, hem de kanyonu yukarıdan izleme imkanı sunmakta. Her ikisine gidiş yolu da farklı olduğu için yönlendirmeleri izlemeniz gerekli.

Kristal Cam Teras’ın giriş ücreti 7 TL. Girişte bir otopark var, araç başına ücret 5 TL. Buradan devam ederseniz ücretsiz bir otopark da var ancak biz yer bulamayıp ücretliye gitmek durumunda kaldık. Cam terasın ucuna kadar gitmek biraz cesaret istiyor. Hafiften nabzım hızlanmadı desem yalan olur diyeyim siz anlayın.

Burada zipline kuruldu yakın zamanda. Kişi başı ücret öğrenci 25 TL, tam 35 TL. Çok eğlenceli ve güvenli olduğu için buraya gelmişken zipline ile yukarıdan ve hızlı bir yolculuk yapın deriz.

Tokatlı Kanyonu’nun giriş ücreti 4,5 TL. Kanyonun güzel tarafı yürümek için kolay bir parkur oluşu ve kanyonda bulunan iki adet kafede oturup keyif yapma şansınızın olması (ille de keyif yapacağız, yeme içmeyi seviyoruz ne yapalım?) Tokatlı Kanyonu’na inecekseniz bu kısmı dikkatli okuyun: Kanyona indiniz, burası nereye gidiyor ve sonunda ne var acaba diye merak ediyorsunuzdur kesin. Devam edince at çiftliğine doğru yönelin ve çiftliği geçtikten da biraz daha takip edince ahşaptan yapılmış bir köprüye geleceksiniz. Köprünün altında ise gölet bulunuyor. İşin güzel tarafı da burada yüzülebiliyor. Ayrıca göleti geçince de yürümeye devam edebilirsiniz.

Tepetaklak Konak’ta Dünyaya Tersten Bakın

Safranbolu Gezi Rehberi‘nin en enteresan yeri. Çünkü konağı tamamen tersten inşa etmiş ve döşemişler. Son zamanlarda gördüğümüz en enteresan yerdi açıkçası. Yaklaşırken yok artık adamlar yapmış dediğimizi hatırlıyorum (adamlar ve kadınlar tabii ki, hayat müşterek). Aynı zamanda da misafirperverlikleri ve kahvaltısı pek güzel.

Burada çok enteresan fotoğraflar çekmek sizin yaratıcılığınıza kalmış durumda. Hem çok komik, hem de çok enteresan fotoğraflar çekenler vardı. Gülerek gezdik.

Köprülü Mehmet Paşa Camii’ni Gezin

Caminin mühendisliği o kadar iyi ki, herhangi bir yerinde sessizce konuşsanız bile tüm iç mekana sesiniz yayılıyor. Biz gezerken çok şaşırmıştık. Ayrıca avlusu ve içerisi fotoğraf çekmeyi sevenler güzel kadrajlar çıkartıyor.

Kahve Müzesi’ni Ziyaret Edin

Öyle sanıyoruz ki Türkiye’deki tek kahve müzesi burası. Artık üçüncü nesil ya da zincir kahvecilerin dönemi olsa da, bizim de Türk kahvemiz var ve mekanın sahipleri hem müze, hem de kafe olarak inanılmaz bir işe imza atmışlar. Aynı zamanda alışveriş de yapabiliyorsunuz. Müze ücreti 5 TL.

Burayı anlatmak için Yandırmalı, Cilveli, Hilveli ve Antep fıstığı eşliğinde kaymaklı kahve diyelim, siz de aaaa bunlar da ne acaba diye düşünüp burayı ziyaret edin bizce.

Arasta Çarşısı’nda Alışveriş Yapın

Yöreye özgü ürünlerin satıldığı Arasta Çarşısı’nın yapısını biz biraz Şirince’ye benzettik. Gezerken siz de benzer hissi yaşayabilirsiniz. Burada gezerken emektar esnaftan ürünlerini satın almaya çalışmakta fayda var çünkü maalesef Çin malı ürünler de burayı yavaştan sarmaya başlamış.

Lokum Alışverişi Yapın

Safranbolu’ya özel ve meşhur birkaç tane lokum satan yer özellikle gidip alışveriş yapılması gereken yerler. İmren, Safrantat ve Lati Lokum gibi yeler ön plana çıkıyor. Almadan önce de istediğiniz lokumdan tadabilirsiniz. Çok fazla çeşit olduğu için karışık almak da mantıklı.

Tabakhane Müzesi’ni Gezin

Eski çarşıya çok yakın konumda bulunuyor. Zamanında deri işlemeciliğinin nasıl yapıldığına dair tarihi fikirler almak için gezilmesi gereken enteresan müzelerden biri.

Safranbolu Otelleri

Safranbolu’daki neredeyse tüm oteller Safranbolu Evleri, yani Safranbolu Konakları formunda. Ancak bazıları gerçekten eski tarihi konaklar iken, bazıları da bunlar örnek alınarak yapılmış.

Genelde fiyatlar 1000 – 3000 TL arasında değişiyor. Hilton Garden Inn gibi zincir otellerin yanında Kervan Aile Pansiyonu gibi mütevazı yerler de mevcut.

Gelmişken Başka Nereler Gezilir

Safranbolu’ya geldiniz, gezdiniz ve hala tatilinizde gezmek için uygun günler var. Nereye gitsek diye düşünüyorsunuz. O zaman bu tavsiyeler eğer özel aracınız ile geldiyseniz size geliyor. Zira tur ya da toplu taşımada program ayrılmak mümkün olmuyor. Safranbolu Gezi Rehberi yazımızın diğer yakın yerler kısmına gelelim.

Küre Dağları Milli Parkı

Safranbolu ile arasında 86 kilometre yol bulunuyor. 1,5 saat sürüyor. Hayatınızdaki en güzel 1,5 saatlik yol olma ihtimali ise çok yüksek. Özellikle sonbahar mevsimi ise rengarenk bir yoluculuk yapacaksınız.

Google Maps konumu için tıklayın lütfen.

Ilgaz Dağları Milli Parkı

Safranbolu ile arasında 156 kilometre yol bulunuyor. Erişim süreniz 2 saat. Mis gibi dağ havası almak, mevsim kış ise ve yanınızda ekipmanınız varsa dağ evlerinde kalıp bir yandan da karın tadını çıkarmak için mükemmel doğası ile bu güzelliği görmelisiniz.

Google Maps konumu için tıklayın lütfen.

Abant Gölü ve Yedigöller

Abant Gölü ve Yedigöller İstanbul ve Bolu tarafına dönecekseniz yolunuzun üzerinde olacak. Tercihe bağlı olarak sadece Bolu Dağı’nın serin ve tertemiz havası eşliğinde yemek yiyebilirsiniz. Bu tavsiyemiz ile Safranbolu Gezi Rehberi yazımızın sonuna geldik.