Tavsiyemiz
Filtreler
Hizmet Kategorileri
Sağlık
blog-image tavsiyemiz

Pamukkale Gezilecek Yerler

Pamukkale Gezilecek Yerler

author
Admin
10/09/2024

Pamukkale Gezi Rehberi ile sizlere Pamukkale ve etrafındaki tüm yerleri, lezzet keşif noktalarını anlatacağız. Pamukkale, dört mevsim gezilebilecek, sadece meşhur Pamukkale travertenleri kısmı ile değil, arka tarafındaki Hierapolis Antik Kenti ve etrafında gezilecek diğer yerler ile harika bir gün geçirmeniz için güzel bir gezi rotası.

Pamukkale Nerede?

Pamukkale, Denizli Türkiye’de yer alan doğal bir alan. Denizli’nin merkezine 13 kilometre mesafede bulunan alana, yaklaşık 20 dakikalık yolculuk ile ulaşılabiliyor.

Pamukkale’ye Nasıl Gidilir?

Özel Araç ile Ulaşım

Pamukkale, Denizli’nin merkezine çok yakın olduğu için İzmir, Antalya, Ankara, Konya, Eskişehir ve Aydın gibi şehirlerin tam ortasında bulunuyor.

·        İzmir Pamukkale arası 243 kilometre ve 3 saat sürüyor.

·        Antalya Pamukkale arası 242 kilometre ve 3 saat sürüyor.

·        Ankara Pamukkale arası 483 kilometre ve 5 saat sürüyor.

·        İstanbul Pamukkale arası 579 kilometre ve 6 saat sürüyor.

·        Konya Pamukkale arası 393 kilometre ve 4 saat 45 dakika sürüyor.

·        Eskişehir Pamukkale arası 351 kilometre ve 3 saat 15 dakika sürüyor.

Uçak ile Ulaşım

İstanbul ile Denizli arasında Türk Hava Yolları ile Pegasus Hava Yolları’nın aktarmasız direkt uçuşları bulunuyor. Hem Sabiha Gökçen Havalimanı’ndan, hem de İstanbul Havalimanı’ndan uçuşlar yapılıyor. İstanbul’dan Denizli’ye uçak ile 1 saatte ulaşmanız mümkün.

Otobüs ile Ulaşım

Denizli’nin merkezinde yer alan valilik binası önünden kalkan 230 numaralı belediye otobüsü ile Pamukkale’ye ulaşabilirsiniz.

Pamukkale’de Neler Yapılır?

Pamukkale Gezi Rehberi‘nin asıl kısmı başlıyor.

Pamukkale Travertenlerini Gezin

Buraya ilk gittiğimizde “fotoğraflardan daha güzel!” dediğimizi hatırlıyorum. Travertenlere iki yerden giriş yapılıyor. İlki aşağı taraftan olan ana giriş, diğeri ise Hierapolis Antik Kenti’nin bulunduğu üst taraftan olanı. Peki hangisinden girmek daha mantıklı?

Eğer fiziki olarak travertenleri tırmanmada problem yaşamayacaksanız aşağıdaki ana kapıdan girip, yukarı çıkıp sonra da Hierapolis Antik Kenti’ni de gezip tekrar aşağıda inebilirsiniz geldiğiniz yoldan.

Eğer fiziki olarak tırmanmak zor gelir ancak hem travertenleri görmek, hem de Hierapolis Antik Kenti’ni gezmek istiyorum diyorsanız üst taraftaki kapıdan girmenizde fayda var. Böylece travertenlere de yukarıdan bakış atmış olursunuz.

Pamukkale terasları, kaplıca suyu tarafından çökeltilmiş bir tortullu kayaç olan travertenlerden oluşuyor. Bu bölgede, 35 derece ile 100 derece arasındaki sıcaklık aralığında 17 adet sıcak su kaynağı bulunuyor. Bu kaynaklar travertenlerin oluşmasının ana kaynakları.

Burada gezerken eğer boş yakalarsanız harika fotoğraf çekme şansınız var. Renklerin beyaz ve mavi karışımı, suyun durgun aktığı yerlerdeki yansımaları mükemmel. Gezerken kayma tehlikesine karşı da dikkatli olmanızda fayda var.

Hierapolis Antik Kenti’ni Gezin

1988 yılında UNESCO Dünya Miras Listesi’ne eklenen Hierapolis, 9.500 kişi kapasiteli tiyatrosu, Pamukkale’deki kaynak sularının kullanılması ile hamam bölümünün eski çağlarda da çok sayıda ziyaretçi ağırlaması ile meşhur bir yer. Hierapolis’in MÖ 2. yüzyıl başlarında kurulduğu ve Bergama’nın kurucusu olan Telephos’un eşi Amazonlar kraliçesi Hiera’dan dolayı, Hierapolis adını aldığı biliniyor.

Hierapolis Antik Kenti’nin içinde antik tiyatro, hamam bölümü olan Basilica Hamamı, Apollon tapınağı, Nordtor Hierapolis yani kuzey giriş kapısı, Aziz Philippos Martyrion’u ve Hierapolis Arkeoloji Müzesi yer alıyor. Hamama girmek hariç hepsini gezmek en az 2 saat almakta ve müze kart geçerli. Şimdi detaylara geçelim.

Hierapolis Antik Tiyatrosu’nu Gezin

Türkiye’deki Side’den sonra en yüksek kapasiteli antik tiyatro olan Hierapolis Antik Tiyatrosu’nu gezerken yukarılara çıkıp merdivenlerde oturup zamanında ne kadar muhteşem bir şehir olduğunu hayal etmek gerekiyor. Şöyle düşünün, binlerce yıl öncesi, 9.500 kişilik o zaman göre dv bir tiyatro. Mimarisi mükemmel. Ve burada kalabalığın içinde gösteriyi izliyorsunuz. Tarihe yolculuk…

Ulaşmak için yokuş yukarı bir miktar yürümeniz gerekecek. Bu nedenle yazın sıcak havalarda gezecekseniz yanınıza ufak bir su ve kafanızda da şapka olmalı. Yoksa burayı gezmek zorlayıcı bir süreç haline geliyor.

Hierapolis Arkeoloji Müzesi’ni Gezin

Bu antik şehirden çıkartılan en önemli eserlerin sergilendiği müzede, taş işçiliğinin en güzel örneklerini göreceksiniz. Kazılar da devam ettiği için belki bizden sonra nesiller çok daha fazla eseri görecekler burada..

Basilica Hamamı’nı Gezin

Şehri gezerken dev giriş çıkış kapıları, antik tiyatrosu, tapınağı vs. derken hamam bölümüne geldiğinizde burada hamam kültür ve kullanımının ne kadar önemli olduğunu göreceksiniz. Gezerken mimari yapısı büyüledi bizi.

Antik Yüzme Havuzu’na Girin

Pamukkale Gezi Rehberi yazımızın bizce en enteresan noktası burası. Hierapolis’in içinde yer alan havuzun girişi kişi başı yetişkin 100 TL, çocuk 25 TL. Eğer müze kartınız varsa %50 indirim alıyorsunuz. Havuzun su sıcaklığı yaz ve kış 36 derecede sabit durumda.

Yanınızda mayonuzun bulunması durumunda girebilirsiniz.

Burada yüzmek o kadar farklı bir deneyim ki, hem tarihin içindesiniz, hem de havuza giriyorsunuz. İnsan yüzerken büyüleniyor.

Yamaç Paraşütü ile Uçun

Pamukkale turistik bölgesine çok yakın mesafede yer alan Pamukale Hezarfen Yamaç Paraşütü Pisti, Pamukkale’nin güzelliklerini yukarıdan seyretme imkanı veriyor size.

Telefon: 0505 954 51 06

Sıcak Hava Balonu ile Gezin

Hierapolis Balloons ile Pamukkale’yi sessiz sakin ve yavaşça gezmeye ne dersiniz? Fiyatlar daha çok maalesef yabancı turistlere uygun olsa da, bütçesi uygun olanlar için farklı bir seçenek olarak bulunuyor.

Telefon: 0505 704 31 18

Teleferik ile Dağ Keyfi Yapın

Yazın sıcak havalarda, kışın ise kar görmek için kişi başı 50 TL ücreti olan teleferik ile yukarılara çıkmak Denizli’deki yapılması gereken aktivitelerden. 5 yaşa kadar da ücretsiz olduğunu ekleyelim.

Her 43 saniyede bir teleferik geliyor. Yukarı çıktıktan sonra Bağbaşı Yaylası’na giden ücretsiz servisler var. Ayrıca teleferikten inince kamp alanı ve belediyenin işlettiği bungalov evler bulunuyor. Piknik yapmak için de çok sayıda masa konmuş. Belediye burada iyi iş çıkarmış demek gerekli.

Bağbaşı Yaylası Bungalov Evleri için iletişime geçmek adına telefon numaraları şöyle: 0258 211 28 28 ve 0530 218 59 91

Kırmızı Su ve Termal Tesisler’e Gidin

Termal özellikteki Pamukkale Otelleri’nin çoğunun bulunduğu bölge olan Karahayıt’ta yer alıyor Kırmızı Su. Eğer gezerken vaktiniz kaldı ise gidip görebilirsiniz. Bize çok da görülmesi gereken bir yer olarak gelmedi çünkü Pamukkale travertenlerinden sonra çoğu yer sıradan geliyor. Ancak termal otellerde kalıp rahatsızlığınızı gidermek adına havuzlara girmek istiyorsanız bu bölgede çok sayıda bu özellikte otel mevcut.

Pamukkale Şarapçılık’ta Alışveriş Yapın

900 metre ve üzeri güney Ege platosunda yetişen üzümlerden yapılan lezzetli şaraplarını biz çok seviyoruz. Ne zaman yolumuz düşse alışveriş yapmaktayız. Fiyatları da diğer satış yerlerine göre daha uygun.

Babadağlılar Çarşısı’na Gidin

Her türlü tekstil ve havlu alışverişiniz için sonsuz diyebileceğimiz seçenek barındıran bir çarşı burası. Fiyatlar da biz İzmirden gittiğimiz için orası ile kıyas yaparsak gayet uygun geldi bize.

Denizli Atatürk Etnografya Müzesi’ni Gezin

Yöresel eşyalar, yerel kıyafetler görülmeye değer. Ancak en önemlisi ne biliyor musunuz? Mustafa Kemal Atatürk’ün Denizli’ye geldiğinde kaldığı oda da burada.

Pamukkale Denizli’de Ne Yenir?

Burada bizim listemiz geniş alana yayılıyor ve kalabalık. Bu nedenle farklı yol güzergahlarına göre de anlatacağız. Maksat lezzetleri kaçırmamak Pamukkale Gezi Rehberi‘nin lezzetli kısmına geldi sıra.

Hacı Şerif’te İrmik Helvası Yiyin

Hacı Şerif’in Denizli’de çok sayıda şubesi var ancak aşağıda adresini vereceğimiz yer merkezi. Bizce gitmişken merkezine gidin.

Burada irmik helvası meşhur. Zaten girişte solda dağ gibi bir irmik helvası yığını göreceksiniz. Özellikle de sıcak tüketince… Neyse tamam sakiniz, sonuç olarak çok lezzetli. Dondurmalı irmik helvası yok mu diye sorar gibi mi oldunuz? Var tabii, olmaz mı. Pamukkale Gezi Rehberi tatlı bir gezi diler

Helva haricinde, çikolata ve lokum bölümleri de insanı kendinden alıyor. Biz paket olarak karışık lokum ve karışık ufak çikolata parçalarından oluşan paketler yaptırdık kendimize. Hangisi daha lezzetli diye sorarsanız bizce ikisi de çok iyi. Ancak kahve seven bir çift olarak ağırlıklı alışverişi çikolatadan yana yaptık. Kakaonun Belçika’dan geldiği, malzeme kalitesinin de üst düzey olduğu çikolataları almadan dönmeyin deriz.

Google Maps konumu için tıklayın lütfen.

Telefon: 0258 264 23 74

Meşhur Denizli Kebapçısı’nda Tandır Yiyin

Buradaki etin tadını gerçekten çoğu yerde tatmamıştık. Isparta’nın merkezindeki Ferah Kebap Salonu’ndaki tandır ile lezzet olarak başa baş giderler.

Biz tandır, yanına ayran ve denemek için üstüne irmik helvası aldık. Lezzet şöleni diyebiliriz. Fiyatlar da kaliteye göre çok yüksek değil. Denizli’ye geldiyseniz mutlaka uğrayın deriz.

Google Maps konumu için tıklayın lütfen.

Telefon: 0258 265 28 65

Baloğlu Pide’yi Deneyin

Yemek tercihini etten yana değil de pideden yana kullanmak isteyenler için direkt bu adrese gidin diyoruz. Mekan Tavas’ta yer alıyor. Denizli’nin merkezine 25 dakika mesafede. Antalya yolunda.

Çıtır çıtır nefis pideler yapıyorlar. Kıyma yumurta kaşar ve kıyma kaşar denedik, her ikisi de çok lezzetliydi. Fiyatlar bir pide için bir miktar yüksek diyebiliriz ancak verdiğinize değiyor.

Pide sonrasında tahinli ballı cevizli katmer isimli bir de tatlı var ki, hani yemek üstüne cila atmak denir ya bu cila gayet parlak oluyor yediğinizde. Etraf artık daha renkli görünüyor diyen vardı gezi grubumuzda

Google Maps konumu için tıklayın lütfen.

Telefon: 0258 613 19 69

Bağlı Kokoreç’te Tadım Yapın

Yine Tavas’ta bulunan Bağlı Kokoreç, özellikle Vedat Milor’un buraya gelip, bir de üstüne kokoreçi beğenmesi ile iyice meşhur oldu. Ancak bunu kötüye kullanmayıp kendini hiç bozmadan etti. Bunun sonucunda da Türkiye’de yiyebileceğiniz en iyi kokoreçlerden biri burada yapılıyor. Antalya yolu üzerinde. Pamukkale Gezi Rehberi yazımızda burayı da eğer bir kokoreç seven kişiyseniz mutlaka ziyaret edilecek yerler arasına ekliyoruz.

Google Maps konumu için tıklayın lütfen.

Telefon: 0532 774 44 22

Buraya İzmir’de yaşayanlar için bir not bırakalım. Eğer Gaziemir, Torbalı ya da Ayrancılar civarında yaşıyorsanız, Oğlanana’sı göbeğinde bulunan Kokoreççi Ali Usta’ta da Bağlı Kokoreç kadar, hatta belki daha iyi diyebiliriz. Sadece keşfedilmeyi bekliyor şu anda. Zaman içinde çok duyacaksınız orayı da. Şans vermenizi tavsiye ederiz.

Google Maps konumu için tıklayın lütfen.

Etrafta Gezilecek Başka Nereler Var?

Yakınlarda Tripolis Antik Kenti ile Afrodisias Antik Kenti bulunuyor. Bu tip yerlere ilginiz var ise her ikisini de tavsiye ederiz. Ancak vaktiniz az ise bir tercih yapmanız lazım çünkü birbirinden uzaktalar.

Ve tabii ki Salda Gölü de Denizli’nin merkezine 1,5 mesafede yer aldığı için gelmişken görülebilir.

Pamukkale Gezi Rehberi yazımızın sonuna geldik. Umarız keyifli bir gezi yaparsınız.