Tavsiyemiz
Filtreler
Hizmet Kategorileri
Sağlık
blog-image tavsiyemiz

Salavâtlar ve Faziletleri

Salavâtlar ve Faziletleri

author
Gözen Esmer
28/10/2024

Ameller arasında en hayırlıları salavatlardır. Salavat okumak hem kalpleri rahatlatır hem de sevap kazandırır. Salavat esnasında Peygamber Efendimizi (sav) över ve O’na selam göndeririz. Pek çok salavat vardır ve dilediğimiz an bunları okuyabiliriz. Bazı salavatlar vardır ki hem okunma zamanları hem de sayısıyla birlikte çok farklı hikmetlere sahiptir. Salavat çeken kimseleri hem Allahu Teala hem de Peygamber Efendimiz (sav) çok sevmektedir. Şüphesiz ki kalpler ancak Allah’ı ve Resulünü (sav) anmakla huzura erişir.


Salâvat-ı Şerifeler ve Faziletleri





İlk salâvat-ı şerifimiz şöyle: “Allahümme salli ve sellim ve barik ala seyyidina muhammedinin nuriz zatiyyi ves sirris sari fi saiiril esmai ves sıfati.”


Bu salâvatın faziletleri ise şöyledir: Bu salavatı getiren kimse yüz bin salavat okumuş sayılır. Sıkıntıların çözüme kavuşması anlamında yardımcı olur. Yüz bin salavat okunmuşçasına sevap kazandırır. Sabah ve akşam sektirmeden 11 defa bu salavat okunmalıdır. Peygamber Efendimiz (sav) şöyle buyurmuşlardır, bu salavatı okuyan kimsenin salavatını Allahu Teala bana ulaştırır, ben de selamını alırım.


İkinci salavât-ı şerifimiz şöyle: “Allahümme salli ala seyyidina muhammedin abdike ve nebiyyike ve rasuliken nebiyyil ümmiyi ve ala alihi sahbihi ve sellim tesliymen bi kadri azameti zatike fi külli vaktin vehıyn.”


Bu salâvatın Türkçe Meali ise şudur: “Ey Allah’ım Peygamber Efendimiz Hazreti Muhammed’e (sav) ve ashabına, ailesine her vakit ve her zaman salatu selam ediyoruz. Onlara esenlik ver.”


Bu salavâtın fazileti ise şöyledir: Bu salavatı getiren kimseler en kısa sürede Peygamber Efendimize (sav) ulaşırlar. Bu salavat Peygamber Efendimiz’in katında olmak adına tesirli ve kıymetlidir. Bir defa okunması yüz bin salavata eşdeğerdir. Bir defa okunursa yüz bin salatu selam ve yüz bin sevaba eşdir.


Dördüncü salâvat-ı şerifimiz şöyle: “Allahümme salli ve sellim ve barik ala seyyidina ve mevlana Muhammed’inin nuriz zatiyyi ves sirris sariyyi sirruhu fi cemiy’ıl asari vel esmai ves sıfati ve sellim tesliyma.”


Bu salavat sayesinde sıkıntılardan kurtulunur. Stresli dönemlerde okunması hem insanı rahatlatır hem de sevap kazandırır. Peygamber Efendimiz (sav) salavat-ı şerifler konusunda şöyle söylemiştir: “Kıyamet gününde benim nezdimde olan ümmetimdekilerin en öne çıkanı bana en çok salatu selam getirenidir.”


“Allahümme salli ala seyyidina muhammedin ve ala alihi salaten ente leha ehlün ve hüve leha ehlün.”  Salâvat-ı şerifi de on bin salavat gücündedir. “Allah’ım Peygamber Efendimiz’e (sav) hem Sana hem de O’na yaraşır şekilde salatu selam eyle” anlamındadır.


“Essalâtü ves selâmü aleyke yâ seyyidi yâ Resulullâh huz bi yedÎ kallet hiletÎ edriknÎ, edriknÎ, edriknÎ, bi lûtfike ve keremike yâ nâsıral hakkı bil hakk huz hakki”

Evi, yuvası bir başka kişi tarafından dağılmış, çoluk çocuğu sefil ve perişan kalmış kimse şu salâvatı okumaya devam ederse kısa zamanda selâmete kavuşur.


“Essalâtü ves selâmü aleyke yâ Resulullâh huzbiyedÎ kallet hiletÎ edriknÎ, edriknÎ, edriknÎ, bi lûtfike ve keremike yâ nebiyyir rahmeti veyâ kâşifel gummeti ve müferricel kürüb, yâ rahmeten lil âlemin, yâ hamil mazlumÎn hallisnÎ, hallisnÎ, hallisnΔ


İşlerinde başarıya ulaşmak isteyen kimse şu salâvatı okumaya devam etmelidir.

“Essalâtü ves selâmü aleyke yâ seyyidi yâ Resulullâh huzbiyedÎ kallet hiletÎ edriknÎ bi lûtfike ve sehhil umûrena yâ müsehhilel asiirü yâ rahmeten lil âlemin, yâ hatemen nebiyyiin, Yâ Raûf Yâ Rahim"



Yemekten Sonra Okunabilecek Dualar


Allahu Teala bizi Dünya’ya göndererek bir sınava tabii tutmuştur. Bu sınavdan başarıyla geçenler cennete gidecektir. Başarısız olanların vay haline, cehennem ateşi de azabı da onlar içindir. Rahman ve Rahim olan Allah bizler için her gün yeni nimetler ve rızıklar verir. Bu yemekler için dua etmek önemlidir. Yemekten önce oturduğumuzda Allahu Teala’ya hamd etmek amacıyla sofra duası okunmalıdır. Bu O’na aciz bir şekilde teşekkür etme yolumuzdur. Nasıl ki bir işimizi gören dostumuza, arkadaşımıza teşekkür ediyorsak bizleri aç bırakmayan, bizlerin rızkını eksik etmeyen Allah’a karşı da hamd etmeliyiz. Şüphesiz ki hamd şükürden üstündür. Bu sebeple “çok şükür” yerine “elhamdülillah” demeyi ihmal etmeyin. 





Evimizin bereketini arttırmak, soframızın daha da güzelleşmesini sağlamak adına sofra duaları asla unutulmamalı ve her yemek öncesi yapılmalıdır. Unutmayın her işe başlamadan önce besmele çekilir. Sofra duasına başlamadan önce de “BismillahirrahmanirrahÎm” diyerek besmele çekin. Çocuklarımıza bu duaları öğreterek yemek yeme alışkanlıklarının bu şekilde şekillenmesini sağlamamız görevimizdir. Evimizin huzuru, rızkımızın bolluğu ve Allahu Teala’ya teşekkür için dualarımızı ihmal etmeyelim.


Birinci duamız şu şekilde;

“Eûzü billahi mine’ş-şeytâni’r-racÎm, Bismillâhirrahmânirrahıym.El hamdü lillâhillezÎ et’amenâ ve sekânâ ve cealenâ minel müslimiyn, ni’meti-celÎlullâh, bereketi HalÎlullah, şefaat yâ Rasûlallâh.”

Anlamıysa şu şekildedir;

“Dünyada kalanlarımız için güzellik, ahirete göçenlerimiz için rahmet, bedenimize sağlık, soframıza da bereket ver Ya Rabbi. İki cihanda da bizi güzelliklerle karşılaştır, her türlü felaket ve günahtan bizi koru Ey Rabbim.”

Türkçe olarak da dua edebilirsiniz. Kendinizi en iyi şekilde ifade etmenizi sağlayan ana dilde dua etmek de önemlidir. İçten ve samimi şekilde Allah’a verdiği rızık için dua etmelisiniz. Sağlık, rızık ve ölenlerimize rahmet anlamında dua ederek Allah’tan yardım istemeliyiz. Soframızın bereketinin artması, çocuklarımızın İslam’ın yolunda ilerlemesi adına dualarımızı eksik etmemeliyiz.

Şüphesiz ki tüm mülklerin sahibi Allahu Teala’dır. Dilediğine zenginlik dilediğine fakirlik verir. O ne dilerse “Ol! der ve olur. Verdikleri için teşekkür etmeliyiz. Gün içi sürekli “elhamdülillah” demek de önemlidir. Hamdolsun şeklinde de telaffuz edebilirsiniz. “Allah’ım soframızın hacı sofrası olmasını sağla” diyerek de dua edebilirsiniz.