Rüzgarın Kuvveti Nedir ve Yelkeni Nasıl Etkiler?
Rüzgarın Kuvveti Nedir ve Yelkeni Nasıl Etkiler?
Rüzgar Kuvveti, hava kuvvetinin arkasında yatan gücü ifade eder. Hava orada olmasaydı, yerçekimi işi yapacaktı. Rüzgarın kuvvetinin miktarı hızına ve yönüne bağlıdır. Rüzgar hızlı hareket ediyorsa, rüzgar enerjisi miktarı hava hızının yavaş olmasına göre çok daha fazladır. Bu nedenle, hareketli nesneler, sabit nesnelere göre daha fazla rüzgar kuvveti gerektirir.
Rüzgarın Kuvveti Nedir ve Yelkeni Nasıl Etkiler?
Yelkencilikte rüzgarın yönü ve hızı, doğru yön için önemli hususlardır. Bu hususları değiştirmek için yelkenler kullanılabilir. Hakim rüzgarla doğrudan uyumlu olmayan bir yönde seyrederken, akıntıya bağlı olarak yelkenler sağa veya sola açılabilir. Bu yelkenler, yönsel bir önyargı yaratmak amacıyla ileri veya geri açılabilir.
Örneğin, ileri doğru bir numaralı yelkene sahip tekneler, güçlü bir ön rüzgar varsa rüzgarın ters yönünde konuşlandırılabilir. Kuyruk rüzgarı varsa, tekneler ters yönde açılabilir. Bu, kayıkçıların bir ön veya arka yelken açarak seyrettikleri yönü kontrol etmelerini sağlar. Güç açısından, hem ön hem de arka yelkenler aynı miktarda rüzgar ağırlığı ile eşdeğer güç üretebilir.
Yelkenlerin rüzgar yönüyle ilişkili olarak kullanılması aynı zamanda “teknenin çıkma şekli” veya “teknenin yönlendirilme şekli” olarak da anılır. Genelde çoğu tekne ağırlık merkezi tarafından yönlendirilirken, deniz Haritalar rüzgar yönlerini verecektir Bu sistem, teknelerin kötü hava koşullarında dolaşmasına izin vermek için tasarlanmıştır. Rüzgarın ters yönünde düz bir rüzgarla seyrederken, hesaba katılması gereken herhangi bir yön değişikliği yoktur.
Yelkencilikte rüzgarın kuvveti yöne göre değişmez. Ancak rüzgarın kuvveti hızına göre değişir. Doğru çapada güneydoğu yönünde seyretmek, ticaret rüzgarında doğuya veya kuzeybatıya seyretmekten daha büyük bir kuvvete sahip olacaktır. Diğer bir deyişle rüzgar kuvvetinin etkisi geliş açısına ve dönüş hızına bağlıdır. Güneye doğru seyretmek, tekneye karşı doğu yönündeki güney kuvvetinden daha büyük bir kuvvet üretir.
Rüzgarın kuvveti aynı zamanda pruvanın eğimini kontrol eden dümeni de etkiler. Yelkenli bir teknedeki pervane kanadı, rüzgarın kuvvetine benzer. Bir teknenin dönüş hızını artırmak için kullanılır. Fan kanadı, direğin arkasına veya her iki tarafına teknenin gövdesine takılır. Dümen kuvveti miktarının kanadın enine kesitinin karesiyle ters orantılı olduğu bulunmuştur.
Rüzgarın kuvveti tek başına yelken hızlarındaki tüm varyasyonları açıklayamaz. Örneğin, güneydoğudan gelen esinti yönünüzdeki rüzgarın kuvvetinden daha kuvvetli ise doğuya gideceksiniz (çünkü güneydoğu yönü rüzgarın gücüdür). Ancak rüzgarın teknenize karşı kuvveti her iki yönde de aynı ise, o zaman kuzeye gideceksiniz.