Tavsiyemiz
Filtreler
Hizmet Kategorileri
Sağlık
blog-image tavsiyemiz

Polen Alerjisi: Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi

Polen Alerjisi: Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi

author
Ali Osman Kartal
28/10/2024

Polen alerjisine saman nezlesi veya alerjik rinit de denebilir. Polen Alerjisi olan kişiler bu poleni soluduklarında vücutları bunu bir tehdit olarak algılar ve bu da alerjik reaksiyonu tetikleyebilir. Bağışıklık sistemi polene karşı savaşmak için kimyasallar üretmeye başlar.

Bu, alerjik reaksiyon olarak bilinir ve buna neden olan spesifik polen türü, alerjen olarak adlandırılır. Reaksiyon, aşağıdakiler gibi çok sayıda rahatsız edici semptomlara yol açar:

 

  • hapşırma
  • tıkalı burun
  • sulu gözler
  • kaşıntılı boğaz
  • burun akıntısı

 



Bağışıklık sistemi normalde vücudu, hastalıkları önlemek için virüsler ve bakteriler gibi zararlı istilacılara karşı korur. Polen, aynı türden diğer bitkileri döllemek için ağaçlar, çiçekler, otlar ve yabani otlar tarafından üretilen çok ince bir tozdur. Pek çok insan polen içinde nefes aldıklarından ters bir bağışıklık tepkisine sahiptir.

Bazı insanlar yıl boyunca polen alerjisine sahipken, diğerleri sadece yılın belirli zamanlarında polen alerjisine sahiptir. Örneğin, huş ağacı polenine duyarlı kişiler genellikle huş ağaçlarının çiçek açtığı ilkbaharda artan semptomlara sahiptir.

 

Benzer şekilde, yakupotu alerjisi olanlar en çok ilkbaharın sonlarında ve sonbaharın başlarında etkilenirler. Alerjinin geliştikten sonra kaybolması pek olası değildir. Ancak semptomlar ilaçlar ve alerji iğneleri ile tedavi edilebilir.

Bazı yaşam tarzı değişiklikleri yapmak, polen alerjileriyle ilişkili semptomları hafifletmeye de yardımcı olabilir.

 

Polen alerjisi türleri nelerdir?

 

Çeşitli polen türleri mevcuttur, bu nedenle ağaçlar çiçek açarken bir kişinin alerji semptomları kötü olabilir ve başka bir kişi de otlar büyürken kötüleşen semptomlara sahip olabilir.

Havaya polen salgılayan ve alerjik reaksiyonları tetikleyen yüzlerce bitki türü vardır. İşte polen alerjisine neden olan en yaygın bitki türleri:

 

Huş ağacı poleni alerjisi

 

Huş ağacı poleni, ilkbaharda hava yoluyla bulaşan en yaygın alerjenlerden biridir. Ağaçlar çiçek açtıkça, rüzgarın saçtığı küçük polen taneleri salgılarlar. Tek bir huş ağacı, ana ağaçtan 100 metre çapında 5 milyona kadar polen tanesi üretebilir.

 

Meşe poleni alerjisi

 

Huş ağaçları gibi meşe ağaçları da ilkbaharda havaya polen gönderir. Meşe poleni diğer ağaçların polenlerine göre hafif derecede alerjenik kabul edilirken, havada daha uzun süre kalır. Bu, polen alerjisi olan bazı kişilerde ciddi alerjik reaksiyonlara neden olabilir.

 

Çim poleni alerjisi

 

Çim, yaz aylarında polen alerjilerinin birincil tetikleyicisidir. En şiddetli ve tedavisi zor semptomlardan bazılarına neden olur. Bununla birlikte, alerji iğnelerinin ve alerji tabletlerinin, çimen poleni alerjilerinin semptomlarını hafifletmede oldukça etkili olabileceğini bilinmektedir.

 

Yakup otu polen alerjisi

 

Yakup otu bitkileri, yabancı ot polenleri arasındaki alerjilerin ana suçlularıdır. İlkbaharın sonları ile sonbahar ayları arasındaki en aktif olanlardır.

Bununla birlikte, konuma bağlı olarak, yakup otu polenini Temmuz ayının son haftasından itibaren yaymaya başlayabilir ve Ekim ayının ortasına kadar devam edebilir. Rüzgarın etkisiyle polen, yüzlerce kilometre yol kat edebilir ve ılıman bir kış boyunca hayatta kalabilir.

 

Polen alerjisinin belirtileri nelerdir?

 

Polen alerjisi, bir kişinin aşağıdaki semptomlardan birkaçını yaşamasına neden olur:

 

  • burun tıkanıklığı
  • yüz ağrısına neden olabilen sinüs basıncı
  • burun akması
  • kaşıntılı sulu gözler
  • öksürük
  • gözlerin altında şişmiş, mavimsi renkli cilt
  • azalmış tat veya koku duyusu
  • artan astım reaksiyonları

 

Astımı olan bazı kişiler, bir polen alerjisinin hırıltılı solunum ve öksürüğü de içerebilen mevcut astım semptomlarını kötüleştirdiğini de görebilir.

Bir kişi poleni soluduğunda, polen solunum astarı üzerinde suda çözünür proteinler salgılar. Bu proteinler genellikle zararsızdır, ancak bazen bir kişinin vücudu yanlışlıkla onları zararlı maddeler olarak tanır.

Vücut, algılanan bu tehdide IgE antikorları olarak bilinen maddeleri yaparak ve salgılayarak tepki verir.

 

Polen alerjisi nasıl teşhis edilir?

 


Doktorunuz genellikle polen alerjisini teşhis edebilir. Bununla birlikte, teşhisi doğrulamak için sizi alerji testi için bir alerji uzmanına yönlendirebilirler.

Alerji uzmanı, alerjileri teşhis etme ve tedavi etme konusunda uzmanlaşmış kişidir.

Alerji uzmanı size ilk olarak ne zaman başladıkları ve ne kadar süredir devam ettikleri dahil olmak üzere tıbbi geçmişinizi ve semptomlarınızı soracaktır.

Onlara semptomların her zaman mevcut olup olmadığını veya yılın belirli zamanlarında iyileşip kötüleşmediğini söylediğinizden emin olun.

Allerjist daha sonra semptomlarınıza neden olan spesifik alerjeni belirlemek için bir deri testi yapacaktır.

Prosedür sırasında, alerji uzmanı cildin farklı bölgelerine ve az miktarda çeşitli alerjen türleri sürecektir.

Maddelerden herhangi birine alerjiniz varsa, 15 ila 20 dakika içinde bölgede kızarıklık, şişme ve kaşıntı görebilirsiniz. Ayrıca kovana benzeyen yükseltilmiş, yuvarlak bir alan da oluşabilir.

 

Polen alerjisi nasıl tedavi edilir?

 

Tıbbi tedaviler, ev ilaçları ve bazı yaşam tarzı alışkanlıklarındaki değişiklikler polen alerjisinin semptomlarını hafifletmeye yardımcı olabilir. Diğer alerjilerde olduğu gibi, en iyi tedavi alerjenden kaçınmaktır. Ancak polenden kaçınmak çok zordur.

Polene maruz kalmanızı şu yollarla en aza indirebilirsiniz:

  • kuru ve rüzgarlı günlerde içeride kalmak
  • Başkalarının yoğun sezonlarda herhangi bir bahçe veya bahçe işi ile ilgilenmesini sağlamak
  • Polen sayısı yüksek olduğunda toz maskesi takmak (interneti veya yerel gazetenin hava durumu bölümünü kontrol edin)
  • polen sayısı yüksek olduğunda kapıları ve pencereleri kapatmak

 

Alerji iğneleri

 

İlaçlar semptomları hafifletmek için yeterli değilse alerji iğneleri önerilebilir.

Alerji iğneleri, alerjenin bir dizi enjeksiyonunu içeren bir immünoterapi şeklidir. Aşıdaki alerjen miktarı zamanla kademeli olarak artar.

Enjeksiyon bağışıklık sisteminizin alerjene tepkisini değiştirerek, alerjik reaksiyonlarınızın şiddetini azaltmaya yardımcı olur. Alerji aşılarına başladıktan sonra bir ila üç yıl içinde tam bir rahatlama yaşayabilirsiniz.

 

Evde yapılan ilaçlar

 

Bazı ev ilaçları da polen alerjisi semptomlarını hafifletmeye yardımcı olabilir.

  • poleni burundan temizlemek için bir sıkma şişesi veya neti potu kullanma
  • PA içermeyen butterbur veya spirulina gibi otları ve özleri denemek
  • dışarıda giyilen kıyafetleri çıkarmak ve yıkamak
  • kıyafetleri bir giysi hattında dışarıda değil bir kurutucuda kurutmak
  • arabalarda ve evlerde klima kullanmak
  • taşınabilir bir yüksek verimli partikül hava (HEPA) filtresi veya nem giderici
  • HEPA filtreli bir elektrikli süpürge ile düzenli olarak süpürme

Belirtileriniz daha şiddetli hale gelirse veya ilaçlarınız istenmeyen yan etkilere neden oluyorsa doktorunuza söylemelisiniz.

Ayrıca, herhangi bir yeni takviye veya şifalı ot denemeden önce doktorunuza danışın çünkü bazıları belirli ilaçların etkinliğini etkileyebilir.