Pasaport Başvurusu Nasıl Yapılır?
Pasaport Başvurusu Nasıl Yapılır?
Pasaport Başvurusu Nasıl Yapılır?
Yurt dışına çıkmaya karar verdiniz ve henüz bir pasaporta sahip değilsiniz ya da pasaportunuzu yenilemek mi istiyorsunuz? Bu durumda aklınıza ilk olarak pasaport başvurusu nasıl yapılır sorusunun geldiğine eminim. Pasaport nasıl alınır, güncel pasaport harç ve cüzdan ücretleri nelerdir, pasaport için gerekli evraklar nelerdir gibi pasaport ve pasaport hakkında merak edilen her konuyu yazının geri kalanında detaylı olarak bulabilirsiniz.
Pasaport Çeşitleri
Pasaport çıkarmaya karar verdiyseniz öncelikle kısaca pasaport çeşitlerinden bahsedelim. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının alabildiği 4 farklı pasaport türü var.
- Bordo Pasaport (Umuma Mahsus Pasaport): Eğer diğer pasaport türlerini alabileceğiniz özel bir durumunuz yoksa, standart bordo pasaport başvurusunda bulunmalısınız.
- Yeşil Pasaport (Hususi Pasaport): Kadro derecesi 1, 2, 3 olan bir devlet memuru ya da emeklisiyseniz birçok Avrupa ülkesine vizesiz seyahat hakkı tanıyan yeşil pasaporttan faydalanabilirsiniz.
- Gri Pasaport (Hizmet Pasaportu): Eğer devletin atadığı bir resmi yurt dışı görevinde olan devlet memuruysanız, görev süreniz boyunca vizesiz giriş ya da kolay vize olanaklarına sahip gri pasaportu kullanabilirsiniz.
- Siyah Pasaport (Diplomatik Pasaport): Devletin en üst bürokrasilerinde yer alıyorsanız, görev süreniz boyunca neredeyse tüm ülkelere vizesiz seyahat edebileceğiniz diplomatik pasaporta sahip olabilirsiniz.
Pasaport Nasıl Çıkartılır?
Hangi tür pasaportu çıkartabileceğinizi kararlaştırdıktan sonra sırada, pasaport başvurusu yapmak var. Umuma mahsus pasaport, hususi pasaport ve hizmet pasaportunun başvuru süreçleri ortak ilerliyor. Diplomatik pasaport çok daha dikkat edilmesi gereken adımlara sahip.
Bordo pasaport, yeşil pasaport ve gri pasaport başvuru adımlarını inceleyecek olursak:
Online randevu alın
Pasaport çıkartırken izlemeniz gereken ilk adım pasaport başvuru randevusu almak. Bunun için T.C. İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nün sayfasından pasaport randevusu al sekmesine girmeniz gerekiyor. Ardından karşınıza çıkan umuma mahsus pasaport (bordo), hususi pasaport (yeşil), hizmet pasaportu (gri) seçeneklerinden sizin için uygun olanı seçmeli ve aşağısında istenilen bilgileri doldurmalısınız.
Bir sonraki aşamada konumu size en uygun olan nüfus müdürlüğü ya da yeşil pasaport veya hizmet pasaportu alacaksanız da emniyet müdürlüklerinden birinde randevu gününü ve saatini seçmelisiniz. Randevu gününü belirlerken gerekli belgeleri eksiksiz ve hatasız toplayabilmeniz adına en erken 10 gün sonrasını seçmenizi tavsiye ederim. Aksi durumda herhangi bir eksik belgeniz çıkarsa pasaport başvurunuz kabul edilmiyor ve yeniden randevu almanız gerekiyor.
Pasaport için gerekli evrakları toplayın
Pasaport randevunuzu online olarak kolayca aldınız, sırada randevu gününüze kadar pasaport için gereken belgeleri toparlamak var. Pasaport için gereken evraklar, pasaport türlerinin her birinde değiştiği için bu kısmı aşağıda detaylı olarak anlattım. Ancak gereken belgelerde dikkat etmeniz gereken en önemli nokta her belgenin aslının getirilmesi ve gerekiyorsa da ıslak imzalı olması. Ayrıca her ihtimale karşın özellikle de kimlik kartınızın fotokopisini çektirmeyi ihmal etmeyin.
Pasaport ücretlerini ödeyin
Aslında pasaport için gerekli evrakların arasında yer alan pasaport harcı ve defter bedeli dekontunu, pasaport ücreti olarak düşünebiliriz. Pasaport harcı işlem bedelidir ve sabittir. Pasaport defter bedeli ise pasaportunuzun geçerlilik süresine göre değişiklik gösterir. Pasaport ücretleri, yine alacağınız pasaporta ve süresine göre değiştiğinden aşağıda detaylı olarak bulabilirsiniz.
Pasaportunuzu adrese teslim alın
Randevu gününüzde başvurunuzu eksiksiz olarak tamamladınız. Bu sırada sizden alının adres ve iletişim bilgileri ile pasaportunuz bir P.T.T. kuryesi ile evinize yollanacak. Eğer bordo ya da yeşil pasaport başvurusunda bulunduysanız yaklaşık 7-10 gün, hizmet pasaportu alacaksanız ise 3 ila 5 gün arasında kargonuzu alabilirsiniz. Kuryeniz geldiğinde adreste olmazsanız sizi bilgilendirecekleri P.T.T. şubesinden kargonuzu alabilirsiniz.
Pasaport için Gerekli Evraklar
Pasaport için ortak belgeler gerektiği gibi türüne göre farklı evraklara da ihtiyaç duyacaksınız. Bordo pasaport alacaksanız gerekli evrakları almanız oldukça kolay olacak ancak yeşil ve gri pasaportluların imza beklemeleri gerektiğinden, eğer aceleniz varsa ya da herhangi bir resmi tatile denk geliyorsa randevu tarihinizi dikkatlice almanız gerektiğini hatırlatayım.
Dikkat! Ayrıca dikkat etmeniz gereken bir diğer detay da hangi pasaporta başvurduğunuz fark etmeksizin üzerinde T.C. kimlik numarası ve bir resminizin olduğu nüfus cüzdanınız ile başvurmanız. Birçok Nüfus Müdürlüğü başvuru sırasında güncel çipli kimlik kartlarının olmasını istiyor. Eğer eski tip nüfus cüzdanına sahipseniz, yine bağlı olduğunuz Nüfus Müdürlüğü’nden geçici kimlik belgesi alıp başvurunuzu gerçekleştirebilirsiniz.
Dikkat dikkat! Her fotoğrafçı biyometrik fotoğrafın nasıl çekilmesi gerektiğini biliyor. Ancak her ihtimale karşın beyaz arka fon, karşıdan çekim, yüzün tamamının görünmesinin yanında detaylardan emin olmak istiyorsanız İstanbul İl Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüğü’nün hazırladığı detaylı “Biyometrik Fotoğraf Özellikleri” yazısını okuyabilirsiniz.
- Bordo pasaport için gerekli evraklar
- T.C. kimlik kartının aslı
- 2 adet biyometrik fotoğraf
- Varsa eski pasaportlarınız
- Pasaport harcı ve defter bedeli makbuzu (detaylar aşağıda)
- Yeşil pasaport için gerekli evraklar
- Hususi pasaport talep formu’nun çıktısını aldıktan sonra eğer hala çalışıyorsanız kurumunuzdaki yetkili kişiye onaylatmalı, emekliyseniz ise eski kurumunuza onaylatmalısınız.
- T.C. kimlik kartının aslı
- 2 adet biyometrik fotoğraf
- Varsa eski pasaportlarınız
- Pasaport defter bedeli makbuzu (detaylar aşağıda)
- Gri pasaport için gerekli evraklar
- Hizmet pasaportu talep formu’nu yazdırıp ardından çalışıyor olduğunuz kuruma onaylatın. Islak imzalı olarak teslim etmeniz gereken bu formun süresi başvuru sırasında 60 günü geçmemeli.
- T.C. kimlik kartının aslı
- 2 adet biyometrik fotoğraf
- Varsa eski pasaportlarınız
- Pasaport defter bedeli makbuzu (detaylar aşağıda)
Pasaport Harç ve Defter Bedeli
Pasaport harç ve defter bedeli, pasaport türlerine göre farklılık gösteriyor. Pasaport harç bedeli sabitken, pasaport defter bedeli ise alacağınız pasaportun geçerlilik süresine göre değişiklik gösterir. Bu durumda tabii ki pasaport harcının her sene yükselmesinden ötürü alabiliyorsanız en yüksek süreli pasaportu almanızı öneririm.
- Bordo pasaport ücreti
Umuma muhsus pasaportlar, en az 6 ay ve en fazla 10 yıl olarak alınabiliyor. Hazırladığım tabloda yıllara göre ödemeniz gereken toplam bordo pasaport ücretini bulabilir ve karşılaştırabilirsiniz.
Pasaport Süresi |
Pasaport Harcı |
Defter Bedeli |
Toplam |
6 ay |
208,80 TL |
160 TL |
368,30 TL |
1 yıl |
304,50 TL |
160 TL |
464,40 TL |
2 yıl |
497,00 TL |
160 TL |
657,00 TL |
3 yıl |
705,90 TL |
160 TL |
865,90 TL |
4 yıl ve üzeri |
995,00 TL |
160 TL |
1154,80 TL |
- Yeşil pasaport ücreti
Eğer yeşil pasaport alacaksanız yalnızca yeşil pasaport defter bedeli 2020 ücreti olan 160 TL’yi ödemeniz gerekiyor. En az 6 ay en fazla 5 yıl olarak alabileceğiniz yeşil pasaportta, pasaport harcını ödemiyorsunuz. Yalnızca defter bedelinizi ödeyeceğiniz kuruma yeşil pasaport olarak belirtmenizi öneririm.
- Gri pasaport ücreti
Gri pasaportta, aynı yeşil pasaportta olduğu gibi pasaport harcını ödemiyor. Gri pasaport alacaksanız hizmet pasaportu defter bedeli olan 160 TL’yi ödemeniz yeterli olacaktır. Yine bankaya ya da ödeme yapacağınız kuruma gri pasaport alacağınızı ve sadece defter bedelini ödeyeceğinizi mutlaka belirtin.
Pasaport Harcı ve Pasaport Defter Bedeli Nereye Yatırılır?
Yeşil pasaport, bordo pasaport ya da gri pasaport fark etmeksizin pasaport ücretinizi Gelir İdaresi Başkanlığı’nın belirlediği anlaşmalı banka ve kurumlardan birineyatırmanız gerekiyor. Ardından pasaport harcı ve defter bedeli makbuzunu pasaport başvurusu belgelerinizin içerisine eklemelisiniz.
Aşağıda pasaport harcı ve defter bedelinin yatırılabileceği anlaşmalı bankaları bulabilirsiniz.
- Akbank
- Aktifbank
- Albaraka Türk
- Alternatifbank
- Anadolu Bank
- Denizbank
- QNB Finansbank
- Garanti BBVA
- HSBC Bank
- ING Bank
- Kuveyt Türk
- Odea Bank
- Şekerbank
- T.C. Ziraat Bankası
- Türkiye Ekonomi Bankası TEB
- Türkiye Finans
- Türkiye Halk Bankası
- Türkiye İş Bankası
- Vakıfbank
- Yapı ve Kredi Bankası
- Ziraat Katılım Bankası
- P.T.T.
Diplomatik Pasaport (Siyah Pasaport) Nasıl Alınır?
Diğer pasaportlardan oldukça farklı olan diplomatik pasaport başvurusu nasıl yapılır, ayrıca açıklamak istedim. Devletin üst düzey kıdemlerinde yer alan çalışanların, yalnızca görev sürelerince sahip olabileceği siyah pasaport başvurusunda bulunmak için;
- Diplomatik e-pasaport başvurusu yapın
Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı’nın sayfasından yapacağınız Diplomatik e-pasaport başvurusu siyah pasaport alacaklar için ilk adım. Online olarak eksiksiz dolduracağınız formun çıktısını alıp ıslak imzalı olarak gerekli belgelerin içerisine eklemeniz gerek.
- Diplomatik pasaport için gerekli belgeleri hazırlayın
- Islak imzalı diplomatik e-Pasaport
- Diplomatik e-Pasaport cüzdan bedeli dekontu (Detaylar aşağıda)
- Sürekli dış göreve gidecekler için atama kararı ya da Cumhurbaşkanlığı kararnamesinin bir örneği
- T.C. kimlik kartı aslı
- 2 adet biyometrik fotoğraf
- Varsa eski pasaportlarınız
- Siyah pasaport ücretini ödeyin
Siyah pasaport alacaksanız hem pasaport harcı hem de defter bedelinden muafsınız. Ancak başvuru belgelerinde kullanacağınız diplomatik e-Pasaport cüzdan bedelini ödemeniz gerekiyor.
PDGY / e-Pasaport Hesabı: 436820318
Diplomatik e-Pasaport cüzdan bedelini Türkiye İş Bankası Dışişleri Bakanlığı Şubesi nezdindeki “Dışişleri Bakanlığı / PDGY / Diplomatik e-Pasaport Hesabı”na yatırmalısınız.
- Siyah pasaport başvurunuzu yapın ve teslim alın
Siyah pasaport başvurunuzu yapmak için gerekli belgeler ile yine diğer pasaportlardan farklı olarak Dışişleri Bakanlığı C blok, zemin katta bulunan 15 nolu odaya gitmeniz gerekiyor.
- Harçsız öğrenci pasaportu nasıl çıkartılır?
- Harçsız öğrenci pasaportu işlemleri bordo pasaport ile aynıdır. Eğer 25 yaşından küçük ve öğrenciyseniz başvuru evraklarınızın arasına güncel bir öğrenci belgesi eklemeli ve pasaport harcını atlayarak 160 TL olan defter bedelini ödemelisiniz.
- Engelli pasaportu nasıl çıkartılır?
- Engelli pasaportu bir pasaport türü değildir ancak ruhsal ya da fiziksel herhangi bir engelinizden dolayı başvuru merkezine gidemiyorsanız muvafakatname imzalayarak işlemlerinizi halledebilirsiniz
- Yurt dışından pasaport nasıl çıkartılır?
- https://www.konsolosluk.gov.tr resmi sayfasından bulunduğunuz ülke ve temsilciliği seçerek işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.
- Pasaportumu yenilersem eski vizeme ne olacak?
- Pasaportunuzu yenilerken eski pasaportunuz iptal edilecektir ancak geçerlilik süresi devam eden vizeleriniz yeni pasaportunuza işlenir.
Tüm pasaport çeşitleri için pasaport başvurusu nasıl yapılır detaylı olarak anlattım. Yine de bu kadarı bana yetmez, pasaport benden sorulsun diyorsanız T.C. İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nün hazırladığı Pasaport Sıkça Sorulan Sorular sayfasına göz atın.