Tavsiyemiz
Filtreler
Hizmet Kategorileri
Sağlık
blog-image tavsiyemiz

Pasaport Renkleri ve Çeşitleri Nelerdir?

Pasaport Renkleri ve Çeşitleri Nelerdir?

author
Admin
03/10/2024

Pasaport Renkleri ve Çeşitleri Nelerdir?

 

Yeni bir pasaport çıkartmak ya da pasaportunuzu yenilemek istiyorsanız, sizin için en uygun olanı bulmak için pasaport renkleri ve çeşitlerini incelemeniz gerek. 2011 yılında değişen sistemle yenilenen pasaport renkleri ve çeşitlerini detaylı olarak incelemek için okumaya devam edin ve T.C. Dışişleri Bakanlığı Pasaport ile İlgili Bilgiler sayfasını da incelemeyi unutmayın.

 

Pasaport Çeşitleri Nelerdir?

 

Türkiye Cumhuriyeti, vatandaşlarına özelliklerine göre 6 farklı pasaport imkanı tanıyor. Resmi adları farklı olan pasaportların her birini cüzdanın rengi ile adlandırıyoruz.

  • Umuma Muhsus Pasaport (Bordo Pasaport)
  • Hususi Pasaport (Yeşil Pasaport)
  • Hizmet Pasaportu (Gri Pasaport)
  • Diplomatik Pasaport (Siyah Pasaport)
  • Geçici Pasaport (Pembe Pasaport)
  • Yabancılara Muhsus Pasaport

Dış temsilciliklerin verdiği Geçici Pasaport ve Göç İdaresi Genel Müdürlüğünün verdiği Yabancılara Muhsus Pasaport haricinde güncel olarak kullandığımız 4 çeşit pasaport mevcut.  Meslek, statü veya görevlendirmelere göre verilen bu pasaportlarla ilgili ihtiyacınız olan tüm bilgileri, adresleri ve formları yazının devamında bulabilirsiniz.

 

Bordo Pasaport (Umuma Mahsus Pasaport)

 

Umumi pasaport ya da bordo pasaport olarak da adlandırılan umuma mahsus pasaport, Türkiye Cumhuriyeti’nde ikamet eden herhangi bir vatandaşın alabileceği pasaport çeşitlerinin başında gelmektedir.

 

Bordo pasaport nedir?

 

Bordo pasaport ya da diğer adıyla umuma mahsus pasaport, diğer birçok ülkede de bulunan standart pasaport türlerindendir. Özel bir durumunuz yoksa pasaport başvurusunda bulunursanız bordo pasaport alırsınız.

Ayrıca Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde yaşayan bir vatandaşımızsanız da kolaylıkla bordo pasaport alabilirsiniz.

 

Bordo pasaport nasıl alınır?

 

Eski yıllarda pasaport alma işlemi oldukça uğraştırıcıyken, günümüzde özellikle de umuma mahsus pasaport almak istiyorsanız işlemlerinizi oldukça kolay bir biçimde tamamlayabilirsiniz. Bordo pasaport almak için öncelikle T.C. İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nün sayfasından randevu almanız gerekiyor. Tavsiyem randevunuzu en erken 10 gün öncesine almanız ki gerekli belgeleri eksiksiz tamamlayabilin. Randevu almak için siteye giriş yaptıktan sonra pasaport butonuna tıklayıp “Umuma Mahsus Pasaport (Bordo)” kısmını seçtiğinize emin olun.

Randevunuzu aldıktan sonra ge aşağıda detaylı olarak maddelendirdiğim gerekli belgeleri hazırlamanız gerek gerek. Randevunuza evraklarınız ve ödediğiniz pasaport harç ve defter bedelinin makbuzu ile gitmeniz gerek. Başvurunuzu yaptıktan sonra pasaportunuz P.T.T. ile yaklaşık 7-10 gün içerisinde belirttiğiniz adrese gönderilecektir.

 

Bordo pasaport için gerekli evraklar

 

Bordo pasaport başvurusunda bulunmak için hazırlamanız gereken evrakları detaylı olarak anlattım. Her ihtimale karşın evraklarınızı birkaç kez kontrol edin ve fotokopilerini de çektirdiğinize emin olun.

  • T.C. Kimlik Kartı: Pasaport başvurusunda bulunurken esti tip nüfus cüzdanına sahipseniz mutlaka yeni çipli kimlik kartına geçiş yapmalısınız. Üzerinde T.C. kimlik numaranızın yazdığı ve fotoğrafınızın olduğu bir kimlik kartının aslı, başvurunuz sırasında gerekecektir.
  • Biyometrik Fotoğraf: Pasaportunuz için 2 adet biyometrik fotoğraf gerekiyor. Fotoğrafçıya biyometrik fotoğraf istediğinizi belirtirseniz, arka fonu beyaz ve yüzünüzün tam olarak göründüğü karşı açıdan uygun pozu çekecektir.
  • Eski Pasaportlar: Eğer daha önce aldığınız eski pasaportlar varsa başvuru sırasında bunları da getirmeniz gerek.
  • Pasaport Harcı ve Pasaport Defter Bedeli: Pasaport harcı ve defter bedeli, almak istediğiniz pasaportun geçerlilik süresine göre değişiklik gösterir. Pasaportunuzu geçerlilik süresine karar verdikten sonra gerekli ödemeleri yapıp pasaport harcı ve defter bedeli makbuzlarını başvuru belgeleri arasına eklemelisiniz.

 

Bordo pasaport ücreti

 

Umuma mahsus pasaport almak istiyorsanız, en az 6 ay en fazla 10 yıl olacak olan pasaportunuzun süresi için belirli bir defter ve işlem ücreti ödemeniz gerekecek.

Pasaport Süresi Pasaport Harcı Defter Bedeli Toplam
6 ay 208,80 TL 160 TL 368,30 TL
1 yıl 304,50 TL 160 TL 464,40 TL
2 yıl 497,00 TL 160 TL 657,00 TL
3 yıl 705,90 TL 160 TL 865,90 TL
4 yıl ve üzeri 995,00 TL 160 TL 1154,80 TL

Bordo pasaport kimlere verilir?

Bordo pasaport, özel bir durumu olmayan her Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının alabileceği standart pasaport çeşididir.

 

Bordo pasaport ile vizesiz gidilen ülkeler

Umuma mahsus pasaporta sahipseniz birçok Avrupa ülkesi ve Amerika Birleşik Devletleri, Birleşik Krallık gibi bazı ülkelere giriş yapmak için vize başvurusunda bulunmanız gerekecek. Ancak gelişen diplomatik ilişkilerle birlikte bordo pasaport ile günümüzde birçok dünya ülkesine vizesiz giriş yapabilmeniz mümkün.

 

Yeşil Pasaport (Hususi Pasaport)

Yeşil pasaport ya da diğer bir adıyla hususi pasaport, belirli koşullar ile sınırlandırılmış devlet memurlarının ve onların çocuklarının alabileceği özel bir pasaport çeşididir. Yeşil pasaportu, birçok Avrupa ülkesine sağladığı vizesiz giriş hakkı ile de tanıyor olabilirsiniz.

 

Hususi pasaport nedir?

Hususi pasaport yani yeşil pasaport Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarından kadro derecesi bir, iki ve üç olan devlet memurlarının alabildiği pasaport çeşididir. Eğer yeşil pasaport hakkını kazanabileceğiniz bir işte çalıştıysanız ve emekli olduysanız, yine de hususi pasaport başvurusunda bulunabilirsiniz. En fazla 5 yıl süre ile verilen hususi pasaportun, bordo pasaporta göre birçok avantajı vardır. Avrupa ülkelerine vizesiz seyahat hakkı sağlaması da bu avantajların başında geliyor.

 

Yeşil pasaport nasıl alınır?

Yeşil pasaport başvurusunu yapmak için de bordo pasaportta olduğu gibi T.C. İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nden randevu almanız gerekiyor. Bunun için https://randevu.nvi.gov.tr sayfasına girip pasaport randevusu al demeniz ve “Hususi Pasaport (Yeşil)” u seçmeniz yeterli. Başvuruya aşağıda detaylı olarak açıkladığım evraklar ile birlikte gitmeniz gerekli. Bordo pasaporttan farklı olarak özellikle onaylanmış ve ıslak imzalı hususi pasaport talep formu başvurunu hazırladığınıza emin olun. İşlemleri tamamladıktan sonra pasaportunuzun gelmesi ise yaklaşık 7 ila 10 gün sürüyor ve adresinize teslim ediliyor.

 

Yeşil pasaport için gerekli evraklar

Yeşil pasaport randevunuza götüreceğiniz evrakları ve birer fotokopilerini mutlaka yanınızda bulundurun.

  • Yeşil Pasaport Talep Formu: Hususi pasaport almak istiyorsanız başlıca sahip olmanız gereken evrak yeşil pasaport talep yazısı. Hususi pasaport talep formunu eğer çalışıyorsanız kurumunuzdaki yetkili kişiye onaylatmanız gerek. Emekliyseniz ya da görevden çekilmişseniz ise aynı formu, artık görev almadığınız bu kuruma onaylatmalısınız.
  • T.C. Kimlik Kartı: Nüfus cüzdanının aslı başvuru sırasında mutlaka yanınızda olmalı. Eski tip bir nüfus cüzdanına sahipseniz üzerinde T.C. kimlik numaranızın yazdığına ve fotoğrafınızın olduğuna emin olun.
  • Biyometrik Fotoğraf: Pasaportunuzda kullanılması için 2 adet biyometrik fotoğrafa ihtiyacınız var. Fotoğrafınızı İstanbul İl Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüğü’nün belirttiği özelliklerde çektirebilirsiniz.
  • Eski Pasaportlar: Varsa eski pasaportlarınızı da iptal edilmesi için başvuru sırasında yanınızda getirmelisiniz. Eski pasaportunuzun bordo ya da yeşil olması bir fark yaratmayacak.
  • Defter Bedeli: Yeşil pasaport için pasaport harcı ödenmiyor. Ancak defter bedelini yatırmanız gerekiyor. Makbuzunuzu da başvuru sırasında yanınızda götürmelisiniz.
  • Yeşil pasaport ücreti

 

Hususi pasaport almak istiyorsanız, en az 6 ay en fazla 5 yıl olacak olan pasaportunuz için yeşil pasaport defter bedelini ödemeniz gerekiyor. Yeşil pasaport alacaklar herhangi bir pasaport harcı ödemiyor.

Yeşil pasaport ücreti yani yeşil pasaport defter bedeli 2020 yılında 160 TL olarak belirlenmiş. Gelir İdaresi Başkanlığı’nın belirlediği kurumlardan birine ödemenizi yaparken defter bedeli olduğunu belirtmeniz yeterli olacaktır.

 

Kimler yeşil pasaport alabilir?

Yeşil pasaportu aşağıda belirtilen meslek grupları alabiliyor.

  • Birinci, ikinci ve üçüncü derece kadroda bulunan veya emekliye ayrılmış olan devlet memurları
  • TBMM eski üyeleri
  • Görev süresi biten eski bakanlar
  • Emekli eski bürokratlar
  • Aktif görevde bulunan il ve ilçe başkanları
  • Kadro derecesi 1, 2 ya da 3 olan öğretmenler ve doktorlar
  • Kadro karşılığı birinci, ikinci ve üçüncü derece çalışan veya emekliye ayrılmış olan kamu görevlileri
  • Devlet sporcusu ünvanlı atletler

 

Ayrıca yeşil pasaport hakkınız varsa 25 yaşının atındaki çocuklarınız da bu imkandan faydalanabiliyor. Dikkat, yeşil pasaport çıkarmak istediğiniz çocuğunuzun yanınızda ikamet ediyor, herhangi bir işte çalışmıyor ve öğrenci olması gerekiyor. Diyelim ki pasaportunu aldınız ve henüz süresi dolmadan çocuğunuz bir işe girdi. Bu durumda pasaportu iptal ediliyor.

Eğer çocuğunuzun zihinsel, ruhsal ya da bedensel bir engeli varsa yaşı kaç olursa olsun yeşil pasaport hakkından faydalanabiliyor. Bunun için tam teşekküllü bir devlet hastanesinden sağlık kurulu raporu almanız gerekiyor. Ayrıca çocuğunuzun sizinle yaşaması, bekar ve çalışmıyor olması gerek.

 

Yeşil pasaporta vize istemeyen ülkeler

Yurt dışı seyahatlerinde bordo pasaporta göre çok daha avantajlı bir konumda olan yeşil pasaport ile pek çok Avrupa ülkesine vizesiz giriş yapmanız mümkün. Yeşil pasaport ile yapacağınız turistik ziyaretlerin süresi ülkelere göre en fazla 30, 60 ya da 90 gün olacak değişiklik gösterse de çoğunlukla 90 günü aşmamalıdır. Bu nedenle seyahate çıkmadan önce gideceğiniz ülkenin konsolosluk sayfasını iyice inceleyin.

Aşağıda bordo pasaport haricinde, yeşil pasaporta vize istemeyen ülkeleri listeledim. Bu ülkelerden birine seyahat etmek istiyorsanız, pasaportunuzun en az 6 ay geçerlilik süresi olduğuna mutlaka emin olun.

 

Yeşil Pasaporta Vize İstemeyen Afrika Ülkeleri:
Botsvana, Cezayir, Cibuti, Kamerun, Gana, Moritanya, Tanzanya, Mısır

 

Yeşil Pasaporta Vize İstemeyen Avrupa Ülkeleri:

Almanya, Avusturya, Belçika, Beyaz Rusya, Belarus, Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Hollanda, Hırvatistan, İspanya

 

Yeşil Pasaporta Vize İstemeyen Güney Amerika Ülkeleri:

Arjantin, Bolivya, Brezilya, Ekvador, Kolombiya, Paraguay, Peru, Şili, Trinidad, Tabogo, Uruguay, Venezuela

 

Gri Pasaport (Hizmet Pasaportu)

Gri pasaport ya da resmi adıyla hizmet pasaportu, yeşil pasaport gibi özel bir tür pasaporttur. Kısaca devlet kurumları adına gidilecek resmi görevler için hizmet pasaportu alınabilir.

 

Gri pasaport nedir?

Gri pasaport ya da hizmet pasaportu resmi devlet görevleri için atanmış olan kişilere tahsis edilen pasaport türüdür. Gri pasaportu, yalnızca göreviniz süresinde kullanabilirsiniz. Yani gri pasaport süresi resmi görev bitene kadardır. Hizmet pasaportu iş için yurt dışına çıkacak olanlara birçok ülkeye vizesiz giriş veya kolaylıkla vize çıkması adına alınır.

 

Gri pasaport nasıl alınır?

Gri pasaport, idari yurt dışı hizmet görevleri amacıyla verildiğinden başvurunuzu da görev tarihiniz belli olduktan sonra yapabilirsiniz. Gri pasaport randevunuzu T.C. İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nün Pasaport Randevusu Al sayfasından “Hizmet Pasaportu (Gri)” seçeneğini işaretleyerek belirleyebilirsiniz. Aşağıda detaylandırdığım belgeleri toparladıktan sonra gri pasaport başvurunuzu, seyahate 25 gün kala yapmanız yeterli olacaktır. Pasaportunuz yaklaşık 5 gün içerisinde elinize ulaşacaktır.

 

Gri pasaport için gerekli evraklar

 

Hizmet pasaportu almak randevunuza giderken yanınızda götürmeniz gereken bazı dokümanlar olacak. Bu belgelerin birer fotokopisini de yanınızda bulundurmayı öneririm.

  • Hizmet Pasaportu Talep Formu: Gri pasaport başvurusunda bulunacaksanız öncelikle online olarak edinebileceğiniz “Hizmet Pasaportu Talep Formu”nu çalıştığınız kurumdaki yetkiliye onaylatmanız gerek. Burada önemli olan gri pasaport talep formunun 60 günlük geçerlilik süresini yitirmemiş ve ıslak imzalı olması.
  • T.C. Kimlik Kartı: Tıpkı diğer pasaport başvurularında da olduğu gibi yeni tip çipli T.C. kimlik kartınızın aslını başvururken yanınızda bulundurmalısınız
  • Biyometrik Fotoğraf: İstanbul İl Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüğü’nün belirttiği özelliklerde 2 adet biyometrik vesikalık fotoğraf çektirmeniz yeterli olacak.
  • Eski Pasaportlar: Varsa herhangi bir renkteki eski pasaportlarınızı da başvuru sırasında yanınızda getirmelisiniz.
  • Defter Bedeli: Gri pasaport için yeşil pasaportta da olduğu pasaport harcı ödemenize gerek yok. Defter bedelini ödemeniz ve dekontu getirmeniz yeterli olacak.
  • Gri pasaport fiyatları

 

Gri pasaport almak içi herhangi bir harç bedeli ödemenize gerek yok. Sadece güncel gri pasaport harcı yani hizmet pasaportu defter bedeli olan 160,00 TL’yi anlaşmalı banka ve kurumlara yatırmanız gerekiyor.

 

Kimler gri pasaport alabilir?

Hizmet pasaportu devlet adına yurt dışına yollanan görevli kişilere verilir. Eğer hususi (yeşil) pasaportunuz ya da diplomatik (siyah) pasaportunuz varsa gri pasaporta ihtiyacınız yoktur.

Gri pasaport alabilen başlıca meslek grupları:

  • Resmi görev için hükümetin, özel idarelerin ya da belediyelerin atadığı kişiler
  • Türkiye Cumhuriyeti’nin de üye olduğu milletlerarası kuruluşlarda memur olarak çalışanlar
  • Türk Hava Kurumu görevlileri
  • Türkiye Kızılay Cemiyeti görevlileri
  • Sarı basın kartına sahip basın mensupları
  • Yurt dışında görevlendirilen akademisyenler
  • Yurt dışında Türkiye’yi temsil eden sporcular

 

Ayrıca gri pasaport sahipseniz eşiniz ve 25 yaşının altında evlenmemiş, çalışmayan, öğrenimine devam eden ve sizinle yaşayan çocuklarınız da hizmet pasaportu alabilir.

Eğer çocuğunuzun bedensel, zihinsel veya ruhsal herhangi engeli varsa evlenmemiş ve çalışmıyor olması koşulu ile yaşı fark etmeksizin gri pasaport alabilir.

 

Gri pasaport süresi

Gri pasaport süresi, temsil ettiğiniz kurumun görev süresini kapsayacak zaman aralığında belirlenir. Genellikle 5 yıl süre için verilen gri pasaportlarda, yeşil pasaportların girebildiği ülkeler aynı şekilde vizesizdir. Gri pasaportun girebileceği ülkeleri görmek için yukarıdaki tabloyu inceleyebilirsiniz. Ayrıca görevlendirildiğiniz ülkenin vizesi olma durumunda da vizeniz hemen çıkacaktır.

Unutmamanız gereken önemli bir nokta; görev süreniz bittiğinde hizmet pasaportunuzu çalıştığınız kuruma iade etmeniz gerekiyor. Eğer pasaportunuzu yenilemek istiyorsanız aynı şekilde yeniden başvuru yapmanız gerekiyor.

 

Siyah Pasaport (Diplomatik Pasaport)

Son resmi pasaport çeşidi olan diplomatik pasaport ya da siyah pasaport, tüm pasaport türlerinin içerisindeki en insiyatiflisi oluyor.

 

Diplomatik pasaport nedir?

Siyah pasaport ya da resmi adıyla diplomatik pasaport, kısaca devletin en üst katlarında görev yapan kişilere yalnızca görev süresi dahilinde verilen pasaporttur. Eğer Dışişleri Bakanlığı tarafından verilen siyah pasaporta sahipseniz, neredeyse tüm ülkelere vizesiz giriş yapabilirsiniz.  

 

Diplomatik pasaport nasıl alınır?

Diplomatik pasaport, diğer pasaport türlerinden farklı olarak farklı kriterlere sahip. Diplomatik pasaport başvurusunda bulunmak için öncelikle Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı’nın sayfasından “Diplomatik e-Pasaport Başvurusu” yapmanız gerekiyor. Diplomatik e-Pasaport başvurusunu sistem üzerinde eksiksiz doldurmalı, çıktısını doldurduktan sonra almalısınız. Ancak imza kutusuna elektronik olarak değil de ıslak imzalı olacak şekilde son aşamada imza atmalısınız. Diplomatik e-Pasaport başvurunun bir diğer özelliği de farklı barkotlu çıktığı için fotokopi çektirilemiyor oluşu. Bu nedenle belgeyi yazdırmadan önce bilgilerinizin doğruluğuna ve eksiksiz oluşuna emin olun.

E-pasaportunuzu ve gerekli belgeleri tamamladıktan sonra Dışişleri Bakanlığı C blok, zemin kat, 15 nolu odada başvurunuzu yapabilirsiniz.

 

Diplomatik pasaport için gerekli belgeler

Diplomatik pasaport almak için e-Pasaportun yanı sıra form ile birlikte başka belgelere de ihtiyacınız olacak.

  • Diplomatik e-Pasaport cüzdan bedeli dekontu (Siyah pasaport fiyatları başlığında detaylı anlattım)
  • Sürekli dış göreve gidecekseniz atama kararı ya da Cumhurbaşkanlığı kararnamesi örneği
  • Üzerinde T.C. kimlik numarası ve fotoğraf bulunan nüfus cüzdanının aslı
  • İstanbul İl Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüğü’nün belirttiği özelliklerde son 6 ay içerisinde çekilmiş 2 adet biyometrik fotoğraf
  • İptal edilmek için getirilen eski pasaportlar
  • Siyah pasaport fiyatları

Siyah pasaport alacaklar pasaport defter bedeli ve pasaport harcından muaftır. Ancak dikkat etmeniz gereken diplomatik e-Pasaport cüzdan bedelinin Türkiye İş Bankası Dışişleri Bakanlığı Şubesi nezdindeki “Dışişleri Bakanlığı / PDGY / Diplomatik e-Pasaport Hesabı”na yatırmak.

PDGY / e-Pasaport Hesabı: 436820318

Diplomatik e-Pasaport cüzdan bedelini yatırdıktan sonra alacağınız dekontu, diğer belgelerinizle birlikte Dışişleri Bakanlığı’na getirmeyi unutmayın.

 

Kimler diplomatik pasaport alabilir?

Siyah pasaport, kısaca devlet için üst düzey makamlarda çalışan yetkilere görev süresi boyunca veriliyor. Diplomatik pasaport verilen başlıca yetki grupları:

  • Askeri Yüksek İdare Mahkemesi
  • Yargıtay
  • Danıştay
  • Anayasa Mahkemesi
  • Askeri Yargıtay
  • Uyuşmazlık Mahkemesi
  • Genel Kurmay birinci ve ikinci başkanları
  • Sayıştay
  • Cumhuriyet başsavcısı
  • Oramiraller ve orgeneraller
  • Görevde ve eski cumhurbaşkanları, başbakanlar, yasama meclisi başkanları, dışişleri bakanları
  • Cumhurbaşkanı genel sekreteri
  • Diyanet işleri başkanı
  • Başbakanlık ve Bakanlık müsteşarları
  • Büyükelçiler
  • Türkiye Cumhuriyeti dış temsilciliklerindeki ateşeler ve müşavirler

 

Ayrıca diplomatik pasaport alma yetkisine sahipseniz hem eşinize hem de 25 yaşından küçük, bekar ve çalışmayan çocuğunuza da siyah pasaport alabilirsiniz. Çocuğunuza pasaport çıkarırken dikkat etmeniz gereken eğer 12 yaşından büyükse e-Pasaport başvuru belgesine kendi ıslak imzasını atması. Aksi durumda imza kutusu boş bırakılmalı. Eğer çocuğunuz 18-25 yaş arasındaysa da e-Pasaport başvuru sayfasının en at kısmında yer alan taahhütnameyi imzalamaları gerekiyor.

Yaşı fark etmeksizin bedensel, zihinsel veya ruhsal engeli nedeniyle evli olmayan ve çalışmayan çocuğunuza da resmi bir sağlık kurumundan alacağınız sağlık kurulu raporu ile siyah pasaport alabilirsiniz. Vizesiz ülkeler listesi içeriğimizin de hoşunuza gideceğiniz düşünüyoruz.

 

Pasaportumu yenilersem eski vizeme ne olacak?

Pasaportunuzu yenilemeniz durumunda eski pasaportunuz iptal edilir ancak süresi devam eden vizeniz yeni pasaportunuza işlenir.

Öğrenci pasaportu bir pasaport türü mü?

Öğrenci pasaportu aslında harçsız bordo pasaporttur. 25 yaşından küçük herhangi bir eğitim kurumuna bağlı öğrencilerin tamamı bordo pasaportu harç bedelini ödemeden alabilir.

Engelli pasaportu nasıl çıkartılır?

Engelli pasaportu şeklinde farklı bir pasaport türü yoktur. Ancak engelinizden dolayı başvuru merkezine gidemiyorsanız muvafakatname imzalayarak işlemlerinizi halledebilirsiniz.