Tavsiyemiz
Filtreler
Hizmet Kategorileri
Sağlık
blog-image tavsiyemiz

Erasmus Nedir? Nasıl Yapılır?

Erasmus Nedir? Nasıl Yapılır?

author
Admin
24/10/2024
Erasmus, öğrencilerin 30’dan fazla Avrupa ülkesinde eğitim alarak belirli bir süre yaşamasına olanak tanıyan değişim programıdır. Her üniversite öğrencisinin okula başlar başlamaz bir an önce katılmak istediği Erasmus+ programına gidenler tekrar gitmek isterken, gitmeyenler de pişmanlıkla mezun olur. Genç yaşlarda bambaşka bir ülkede farklı kültürlerin içerisinde yepyeni deneyimler kazanabileceğiniz program Erasmus nedir, nasıl yapılır sorularını detaylıca cevaplandırdım. Eğitim hayatınızın son yıllarında size unutulmaz anılar yaşatacak olan Erasmus+ programına dair merak ettiğiniz her konuyu bu yazıda bulacaksınız!

 

 

Erasmus Nedir?

Erasmus ya da 2014 yılı itibariyle güncellenen adıyla Erasmus Plus (+) programı; yaş ve eğitim seviyenize bakmaksızın kişisel gelişiminizin güçlenmesi, istihdam olanaklarınızın artması ve birçok alanda deneyim kazanabilmeniz adına Avrupa Birliği tarafından hazırlanan ve uygulanan bir projedir.

Erasmus programı ile herhangi bir lisans veya yüksek lisans programına kayıtlı olan öğrenci ya da akademisyen, belirli bir süre ile farklı bir ülkedeki yüksek öğretim kurumuna geçiş yapabilir. Bur süreçte sizden beklenen gidilen üniversite ve ülkede eğitim, dil öğrenimi, spor, kültür sanat etkinlikleri gibi faaliyetlere katılarak hayat boyu kullanabileceğiniz deneyimler kazanmanızdır.

Erasmus Kimdir? Erasmus Programı Nasıl Ortaya Çıkmıştır?

Erasmus programı, ismini Rönesans’ın önde gelen isimlerinden Hümanizm akımının öncüsü kabul edilen Hollandalı filozof Desiderius Erasmus’tan almıştır. Yaşamını farklı ülkelerde akademisyen olarak bulunup eğitime adamış olan bilgin, hümanizm akımının yayılmasına öncülük etmiştir.

Erasmus programı 20. yüzyılın sonlarında Avrupa Birliği’ni ülkeleri arasında bir öğrenci değişim programı olarak ortaya çıkmış. Globalleşme ile birlikte Avrupa Birliği sınırlarını aşarak dünyanın yaklaşık 40 ülkede değişime imkan tanıyan proje, 2014 yılında Erasmus+ adını aldı.

Program kapsamının genişletilmesi ile birlikte Hayat Boyu Öğrenme Programı kapsamında uygulanan Comenius, Erasmus, Leonardo da Vinci, Grundtvig, Gençlik programları ve Sanayileşmiş Ülkelerle İş Birliği Programı gibi 5 uluslararası iş birliği programı birleştirilmiştir. Bu sayede genişletilen Erasmus Plus projesi ile kişilere lisans, yüksek lisans, master, doktora ve staj yapma imkanları sağlanabilmekte.

Erasmus’a kimler başvurabilir?

Erasmus programına katılmak için herhangi bir lisans ya da lisans üstü programa kayıtlı olmanız yeterli olacaktır. Akademisyenlerin değişimi içinde çeşitli Erasmus programları mevcuttur.

Tabii Erasmus+ programından faydalanmak istiyorsanız öncelikle okuduğunuz bölümün, yurt dışında bulunan anlaşmalı bir üniversitede yer aldığına emin olmalısınız. Bunun için neredeyse tüm okulların web sitelerinde yer alan Erasmus sekmesini kontrol edebilir ya da bölümünüzün Erasmus Koordinatörüne danışabilirsiniz.

Erasmus Şartları: Erasmus Başvurusu Nasıl Yapılır?

Erasmus ile değişim programına katılmak isteyen bir öğrenciyseniz belirli koşulları sağlamanız gerekir.

Bunlardan ilki kayıtlı olduğunuz lisans ya da lisans üstü programının ilk yılını ya da ilk iki dönemini tamamlamış olmanızdır.

Eğer bir lisans öğrencisiyseniz akademik not ortalamanızın 4 üzerinden minimum 2,20 lisans üstü öğrencileri için ise 2,5 olması gerekir.

Erasmus Dil Sınavı

Erasmus programına katılmanın bir diğer koşulu da IELTS, TOEFL ya da okulunuzun kendi yapacağı yabancı dil yeterlilik sınavından 70 ve üzeri bir puan almanızdır. Daha önceden herhangi bir TOEFL ya da IELTS sınavına girmediğim için okulun yabancı dil yeterlilik sınavına girmeyi tercih ettim. Bunun için de başvuru süreci açılmadan Avrupa Birliği Koordinatörlüğü ya da bölümümün sağlamış olduğu Erasmus Koordinatörü’ne danışarak sınav tarihlerini takip ettim.

Gerekli koşulları sağladıktan sonra sırada okulunuzun Avrupa Birliği Erasmus Hareketleri Koordinatörlüğüne ulaşmanız geliyor. Lisans programınıza dahil olan bir üniversite seçtikten sonra hem kendi okulunuza hem de değişim programına gitmek istediğiniz okula gerekli bilgilendirmeyi yapmanız gerek.

Erasmus Kabul Mektubu

Erasmus başvuru aşamasında beni en çok zorlayan ve uğraştıran kısım uygun dersleri seçmek ve her iki okul tarafından da onaylanması oldu. Deneyimlerime dayanarak okul seçimini yaparken hem gidiş hem de döndükten sonraki süreçte denkliği kolaylıkla sağlanması için gideceğiniz ülkedeki ders programını ve içeriklerini detaylıca inceleyin derim. Bu süreçte kendi üniversitenizin bölümündeki dersler ile programı yapmak istediğiniz okulun derslerinin denkliğini sağladıktan sonra gerekli belgeler, ki buna “Learning Agrement” belgesi diyeceğiz, ile yurt dışındaki eğitim kurumuna başvuruda bulunmanız ve “Kabul Mektubu” almanız gerekiyor. Panik yapmayın! Tecrübeyle sabittir, özellikle İspanya ve Portekiz gibi Akdeniz rahatlığındaki ülkelerden cevap almanız 1 ayı bile bulabilir.

Erasmus Programıyla Gidilebilecek Ülkeler

Erasmus programının uygulanabilmesi için taraf ülkelerden birinin Avrupa Birliği üyesi olması gerekir. Erasmus Plus programı Avrupa Komisyonu Eğitim ve Kültür Genel Müdürlüğü Komisyon Yürütme Ajansı’ndan, Erasmus Üniversite Beyannamesi’ne bağlı yüksek öğretim kurumları ile çalışır. Yani Erasmus+ programını uygulayan Erasmus Anlaşmalı Üniversiteler Listesi’nde gidebileceğiniz ülkeler ve okullar belirtilir.

Erasmus program ülkeleri hayat pahalılık seviyesine göre gruplandırılır ve hibenizi gideceğiniz ülkenin grubuna göre alırsınız. Aşağıda Erasmus Plus programında gidebileceğiniz ülkeleri bulabilirsiniz.

  1. Grup: Avusturya, Danimarka, Finlandiya, Fransa, İrlanda, İtalya, Lihtenştayn, Norveç, İsveç, İsviçre, Birleşik Krallık
  2. Grup: Belçika, Hırvatistan, Çek Cumhuriyeti, Kıbrıs Rum Kesimi, Almanya, Yunanistan, İzlanda, Lüksemburg, Hollanda, Portekiz, Slovenya, İspanya, Türkiye
  3. Grup: Bulgaristan, Estonya, Macaristan, Letonya, Litvanya, Malta, Polonya, Romanya, Slovakya, Makedonya

Erasmus Hibesi

Erasmus hibesi, Erasmus+ programına katılan değişim öğrencilerine karşılıksız olarak verilen paradır. Erasmus hibesi programa başladığınız tarihten itibaren, program sonlanana kadar kesintisiz olarak verilir ve Erasmus kurallarını ihlal etmediğiniz sürece bu paranın karşılığı istenmez. Erasmus+ programı ile değişim öğrencisi gönderecek her bir okula belirli bir hibe ayrılır ve okulların kendi koşulları ile paylaştırılması istenir. Örneğim benim üniversiten hibemin %80’i verilip gittiğim ülkede belirli bir başarı koşulunu sağladıktan sonra kalan %20’sini de vermişti.

Erasmus hibesini almaya hak kazanan her öğrencinin farklı ödemeler aldığını görebilirsiniz. Bunun nedeni daha önce de belirttiğim gibi programa gideceğiniz ülkenin pahalılık seviyesinden kaynaklanır.

Bu durumda gidilen ülkenin grubuna göre alacağınız hibe miktarı:

  1. grup ülkeler için:500 Euro
  2. grup ülkeler için:400 Euro
  3. grup ülkeler için:300 Euro

Erasmus Bursu Nasıl Alınır?

Erasmus bursundan faydalanmak için okulunuzun hazırladığı Erasmus dil sınavından belirli bir seviyenin üzerinde almanız gerekir. Bir önceki dönemin AGNO’sunun yüksek olması da sıralamanızı yükseltir. Bölüme göre öğrenci sıralamasının belirlenmesinde akademik başarı puanının %50’si ve yabancı dil sınav sonucunun da %50’si değerlendirilir. Her üniversite hibe vereceği öğrenci sayısını kendi belirler ve koşullara göre bu sayı her sene değişebilir. Yani bu durumda genel ortalamanızın yüksek olması ve dil sınavından yüksek almanız, hibe alma olasılığınızı arttıracaktır.

Erasmus Hibesi Kazanamazsam Ne Olur?

Erasmus hibesi kazanamadığınız durumda hemen vazgeçmeyin derim. Erasmus+ programlarına başvuru süreci oldukça uzun sürer ve değişimlidir. Örneğin sizden üst sırada yer alan ve hibe çıkmış olan bir öğrenci son anda katılım göstermekten vazgeçebilir ve bu durumda hibesi size devrolabilir.

Erasmus Ülke Seçimi Nasıl Olmalı?

Dönem ortalamanız geçerli, yabancı dil yeterlilik sınavından da 70’in üzerinde bir not alıp Erasmus+ programına katılmaya hak kazandınız. Sırada belki de gidiş sürecinin en zorlayıcı ve önünüzdeki dönemin tamamını etkileyecek olan ülke ve üniversite seçimi var. Öncelikle okulunuzun ve bölümünüzün anlaşmalı olduğu üniversiteler zaten “Erasmus Anlaşmalı Üniversiteler Listesi”nde yer alır. Bu listeyi okulunuzun internet sitesinin Erasmus sayfasından ya da Erasmus koordinatörünüzden edinebilirsiniz. Bu kısımda sizin Erasmus+ programını gerçekleştirmek istediğiniz ülkeye karar vermeniz gerekiyor. Ben bunun için her ülkenin artı ve eksilerini gösteren bir tablo hazırlamıştım.

Örneğin eğer kazandıysam alacağım hibe bu ülkede bana yeterli olacak mı, gideceğim ülkenin diline ve yaşam tarzına adapte olabilecek miyim, bu ülkenin hayatımın ilerleyen dönemlerinde bana ne gibi katkıları olabilir, bu okul eğitim aldığım lisans programını ve iş hayatımı nasıl etkiler gibi bireysel cevapları olan soruları cevaplayarak seçenekleri en aza indirgeyebilirsiniz. 

Bir dipnot da verelim bazı ülkeler İngilizce dışında dil şartı arayabilir ve yeterlilik sınavı isteyebilir. Böyle bir durumla karşılaşmamak için özellikle İtalya, Fransa ve Almanya’ya da eğitim almak istiyorsanız seçeceğiniz okul ile önceden e-postalaşmanızı öneririm.

Erasmus Vizesi

Erasmus vizesinin klasik turistik vizelerden farkı, değişime gideceğiniz okuldan verilecek belge ile kolaylıkla vize alabilecek olmanız. Vizeniz programa katılacağınız süre sınırlarında verilir ve Schengen vizesi gibi diğer Avrupa Birliği ülkelerini de bu süre içerisinde ziyaret etme imkanı tanır. Vize işlemlerine başlamak için konsolosluğu arayıp randevu almanız yeterli olacaktır. Vize başvuru belgelerinizin yanına ekleyeceğiniz Kabul Belgesi ve Öğrenci Belgesi ile vizeniz yaklaşık 7-10 gün arasında çıkacaktır.

Erasmus+ Programı Avantajları ve Dezavantajları

Çoğu kişinin düşüncesinin aksine Erasmus+ bir yabancı dil öğrenme programı değildir. Erasmus programına katılabilmeniz için zaten belirli bir seviyenin üzerinde yabancı dil biliyor olmanız gerekir. Tabii gideceğiniz ülkede pratiğinizi geliştireceğiniz ve dilinizi ilerleteceğiniz şaşmaz bir gerçek. Erasmus+ programının yabancı dil öğrenimi için sağladığı bir avantaj da değişim yapılan ülkenin ana dilinde, ücretsiz online bir platformda eğitim sağlaması. Örneğin Berlin’de bir üniversitede Erasmus yapacaksanız programa başladığınız tarihten sonlanana kadar size verilen online platformda yer alan ücretsiz Almanca derslerine katılabilirsiniz.

Erasmus hibesi bir maaş değildir ve gittiğiniz ülke için yeterli olmayacaktır. Erasmus programında yalnızca oturma vizesi alırsınız ancak çalışamazsınız. Bu durumda programa başvurmadan önce yurt dışında okuyacağınız süre boyunca gerekli maddi olanağa sahip olduğunuza emin olmanız gerek.

Erasmus programına gittiğiniz ülkeden ayrıca bir diploma almayacaksınız. Ancak ben burada Erasmus yapmıştım tarzında hava atıp iş başvurularında belirtmek serbest.

Bana sorarsanız bütün bu artılarının yanı sıra Erasmus Plus programının size öğreteceklerinden belki de en güzeli erken yaşlarda bambaşka bir kültürde kendinizi tanımak ve ayaklarınızın üzerinde durabilmek olacak.

Ersamus+ programından faydalanabilmek için gereken başarı ortalaması kaçtır?

Eğer bir lisans ya da önlisans öğrencisiyseniz 4 üzerinden en az 2,20 yüksek lisans ve doktora öğrencileri için ise 2,5 akademik başarı ortalaması istenir.

Erasmus+ programının süresi ne kadardır?

Erasmus programına katılacak öğrenciler en az 3 ay en fazla 12 ay olacak süreyle eğitim görebilirler. Staj yapacaklar için ise bu süre en az 2 en fazla 12 aydır.

Erasmus programında üniversitemi kendim seçebilir miyim?

Her bir üniversitenin değişim öğrencileri belirli sayıda kontenjanı vardır. Erasmus programına gitmeye hak kazananlar bölümler içerisinde %50 akademik başarı puanı ve %50 yabancı dil sınav sonucu toplanarak sıralanır. Sıralamanın en üstünde yer alan ilk tercihi yapacak şekilde devam eder. Bu durumda sıralamanızın yüksek olması üniversite seçiminde avantajlı olmanızı sağlar.

Program süremi tamamlayamadan dönersem ne olur?

Öğrenim hareketliliği için 3, staj hareketliliği için 2 ay olan asgari program süresinden erken dönülmesi durumunda hibeniz iptal edilecek ve varsa verilen hibe geri istenecektir. Ancak zorunlu sebepler, sağlık sebepleri ve doğal afetler gibi koşullarda kaldığınız sürenin hibesi ödenerek fazla yapılan ödemenin iadesi istenir.

Erasmus programında konaklama nasıl sağlanır?

Maalesef ki Yükseköğretim Kurumu konaklamadan sorumlu değildir. Ancak gidilecek ülkelerin AB Ofisleri ve Erasmus Koordinatörlükleri gelen öğrenciler için yurt ve paylaşımlı evlerin bulunmasına yardımcı olurlar.

Erasmus’a gittiğim üniversitede dersleri geçemezsem ne olacak?

Programda alınan toplam 30 ECTS kredili derslerden geçemedikleriniz bir sorun yaratmaz. Geri döndüğünüzde dersi tekrardan kendi üniversitenizde alabilirsiniz.

Erasmus’tan Türkiye’ye döndüğümde ne yapmalıyım?

Öncelikle değişime gittiğiniz üniversiteden bir Katılım Belgesi ve Transkript örneği almanız gerek. Bunu hem dönmeden ıslak imzalı olacak şekilde hem de döndükten sonra e-posta yoluyla ayarlayabilirsiniz. Gerekli belgeleri Erasmus Koordinatörünüze ve Öğrenci İşleri Daire Başkanlığına ilettikten sonra hem hibeniz kontrol edilecek hem de dersleriniz onaylanacaktır.