Tavsiyemiz
Filtreler
Hizmet Kategorileri
Sağlık
blog-image tavsiyemiz

Tanzanya Nüfusu, Tariihi ve Bayrağının Anlamı

Tanzanya Nüfusu, Tariihi ve Bayrağının Anlamı

author
Ali Osman Kartal
25/10/2024

Tanzanya, Afrika kıtasında yer alan ülkelerden bir tanesidir. Tanzanya’nın başkenti Dodoma olmaktadır. Ancak geleneksel ve eski başkent olarak da Darüsselam kabul edilmektedir. Tanzanya dili, pek çok Orta Afrika ülkesi tarafından konuşulan Svahili dilidir. Ayrıca İngilizcede resmi diller arasında yer almaktadır. Ancak pek çok insan, kendi dilini benimsemektedir. Tanzanya’nın para birimi ise Tanzanya Şilinidir. Ancak ülkede Amerikan Doları da sıkça kullanılmaktadır.

 

 

Tanzanya’nın Nüfusu

 

 

Tanzanya’nın nüfusu,  2012 yılında yapılan sayımlardan yola çıkılarak 2018 yılında 56 milyon 323 bin olarak tahmin edilmiştir. Nüfusun büyük bir bölümü eski başkent olan Darüsselam ve çevresinde yaşamaktadır. Halk, pek çok etnik grubun bir araya gelmesi ile oluşmuştur. Bu nedenle köken birliği bulunmamaktadır. Günümüzde Tanzanya’da 120 farklı etnik köken mevcuttur. Afrika yerel kökenli topluluklarına yanı sıra, ülkede azınlık olarak Avrupalılar, Çinliler, Hintler ve Araplar bulunmaktadır.

Tanzanya’nın dini, resmi olarak belirtilmemektedir. Ancak halkın büyük çoğunluğu Hristiyanlığı benimsemektedir. Hristiyanlık mezhepleri arasında yer alan 9 farklı mezhebe inanç sergilenmektedir. Halkın 3’te 1’i de Müslüman’dır. Nüfusun geri kalanı ise, atalarının inandığı Afrika yerel dinlerini benimsemekte ve dinlerini gereklerine göre hareket etmektedir.

 

 

Tanzanya’nın Tarihi

Tanzanya’nın tarihi, milattan öncesine dayanmaktadır. Hatta bugünkü Tanzanya topraklarında bilinen en eski ayak izi ortaya çıkmıştır. Yerel grupların yaşadığı bilinen eski Tanzanya toprakları, farklı ülkelerin egemen olmasıyla sürdürülmüştür. Avrupalıların bu ülkeyi keşfetmesi ile birlikte farklı bir hal almıştır. Avrupalıların Tanzanya topraklarına ulaşması ile birlikte yaygın olarak sömürgecilik başlamıştır. Bunun yanı sıra Tanzanya, köle ticaretinin hedefi haline gelmiştir. Bu nedenle ülkenin gelişmesi imkânsız bir hal almış ve halk gerilemiştir.

Tanzanya İngiltere’den bağımsızlığını kazandıktan sonra ülkede siyasi bozukluklar meydana gelmiştir. Diktatörlük sebebiyle halkın büyük bir bölümü kıtlık düzeyinde yaşamış ve köyler yakılmıştır. İç sorunlar, Tanzanya’nın gelişimini büyük ölçüde engellemiştir. Dünyayla kıyaslandığı zaman en fakir ülkeler arasında yer alan Tanzanya, dışa bağımlı olmuştur. Ancak 1980’lerin sorununda yoksulluk oranında düşüş yaşanmış ve geçmişe kıyasla birlik sağlanmıştır.

 

 

Tanzanya’nın Bayrağının Anlamı

 

 

 

Tanzanya’nın bayrağının anlamı, ülke ve halkı temsil edecek şekildedir. Bayrakta 5 adet şerit bulunmakta ve bu şeritler çapraz şekilde konumlandırılmaktadır. Yeşil şerit, ülkenin tarım hareketlerini temsil etmektedir. Siyah, ülkede yaşayan halkın sembolüdür. Mavi şerit ülkenin kıyısı olan denizi, sarı şerit ise ülkedeki zenginliği anlatmaktadır. Tanzanya bayrağı 1964 yılından beri kullanılmaktadır.