Kalp Çarpıntısı Anında Neler Yapılmalıdır?
Kalp Çarpıntısı Anında Neler Yapılmalıdır?
Kalbimiz şüphesiz vücudumuzu en önemli organlarının başında gelir. Tüm vücuda kan pompalayarak hücrelerin canlı kalmasını sağlar. Sağladığı kan dolaşımı sayesinde organlarımız çalışır. Dolayısıyla bu hayati organın doğru ve düzenli çalışması son derece önemlidir. Ancak bazen çeşitli nedenlerden dolayı ortalama sayısından fazla çarpmaya başladığında kendimizi kötü hissetmemize neden olur.
Kalp Çarpıntısının Nedenleri
Kalp çarpıntısının birçok nedeni vardır. Bunların başında, özellikle orta yaşı geçen kişilerde iş hayatındaki yorgunluğa bağlı çarpıntıdır. Fiziksel yorgunluğun da çarpıntıya neden olduğu bilinmektedir. Anksiyete bozukluğu yaşayan kişilerde çok sık rastlanan bu durum, susuz kalan kişilerin de sıklıkla başına gelmektedir. Ayrıca enfeksiyon kapılması durumunda, aşırı alkol ve sigara tüketiminde, sınav stresi gibi durumlarda ve bazı ilaçların etkisinde de kalp çarpıntısı yaşanabilir.
Kalp Çarpıntısı Nasıl Geçer?
Her kalp çarpıntısının nedeni aynı olmadığı gibi çözümü de aynı olmaz. Kalbin dışından kaynaklanan, örneğin kansızlık gibi bir durumla karşı karşıya kalındığında bu tedavi edilebilir. Sinirsel durumlar nedeni ile yaşanan çarpıntı durumları ise duyguların normale dönmesiyle geçecektir. Alkol ve sigara tüketiminden uzak durduğunuz sürece de kalp çarpıntısı riskinden uzaklaşmış olursunuz. Bunun yanında kalbinizde ciddi bir rahatsızlık olduğunu düşünüyorsanız, en kısa sürede bir uzman doktora görünmenizi tavsiye ederiz.
Kalp Çarpıntısı Durumunda Neler Yapılmalıdır?
Kalp çarpıntısının ne zaman ve nerede başlayacağı belli olmaz. Bu yüzden çarpıntı başladığını hissettiğiniz an soğukkanlılığınızı mutlaka korumalı, olabildiğince sakin kalmalısınız. Şayet ayaktaysanız hemen oturup dinlenmeye çalışmalı, mümkünse uzanmalısınız. Gevşemeye çalışmanız özellikle önemlidir; zira kalp çarpıntılarının çoğu türlü nedenlerden kaynaklı gerginlikten meydana gelir. Derin derin nefes alıp vermek gevşemek için iyi gelecektir. Ayrıca su da içmeniz iyi gelebilir.
Tüm bunlara rağmen çarpıntınızda azalma yoksa ve devam ediyorsa şiddetli şekilde öksürmeyi denemeli, ellerinizi ve ayaklarınızı soğuk su ile yıkamalısınız.
Tüm bunlara rağmen halen geçmediyse ve giderek sıklaşıyorsa durumun ciddiyetinin farkına varmanız gerekmektedir. Ayrıca çarpıntı yanına baş dönmesi, nefes darlığı, göğüs ağrısı da eklenmişse derhal bir uzman hekime görünmeniz gerekir.