Tavsiyemiz
Filtreler
Hizmet Kategorileri
Sağlık
blog-image tavsiyemiz

Dudak çatlaması neden olur tedavisi nedir?

Dudak çatlaması neden olur tedavisi nedir?

author
Büşra Üzüm
23/10/2024

Dudaklarınız nemsiz kaldığında ve kuruduğunda çatlar. Soğuk hava, dudakları yalamak, alınan bazı ilaçlar vb. birçok etken dudakların çatlamasına sebep olabilir.

Dudak çatlaması sık görülen bir durumdur ve birçok insanın başına gelir. Dudak kuruluğunu ve çatlamasını tedavi etmek ve önlemek aslında kolaydır.

Eğer dudaklarınız aşırı kuruyor ve ciddi şekilde çatlayarak rahatsızlık veriyorsa mutlaka cilt doktoruna görünmelisiniz.

Dudak çatlaması nedenleri nelerdir?

1) Dış etkenler

Dudağımızdaki deri ince ve hassastır, bu sebepten ötürü kuru kış havası ve güneşe maruz kalmak dudaklarınızı nemsiz bırakarak dudaklarınıza kolaylıkla zarar verebilir.

2) Susuz kalmak

Pek çoğumuz gün içinde yeteri kadar su tüketmeyiz. Ayrıca su içeren taze meyve ve sebzeleri de pek yemeyiz. Ancak su ve su içeren bu sebze ve meyveler cildimizin nemli kalmasına yardım etmektedir, vücut susuz kalırsa dudak derisi de dahil olmak üzere tüm ciltte kuruluk görülür.

3) Dudakları yalamak

Dudaklarınız kuruduğunda dudağınızı yalamak bir rahatlama sağlasa da bu geçici ve kısa ömürlü bir rahatlamadır. Tükürüğümüzdeki kimyasallar yediğimiz yiyecekleri sindirir, ancak dudaklarınızı çok fazla yalarsanız dudağınızdaki derinin de incelmesine neden olurlar.

4) Ağızdan nefes almak

Doğru ve olması gereken nefes alış biçimi burundan nefes almaktır. Ancak ağızdan nefes almak, özellikle de uyurken ağızdan nefes almak dudaklarınızı kurutacaktır. Bu da dudağınızın çatlamasına sebep olur.

5) Yeterince sağlıklı yağ tüketmemek

Vücudumuz yağ asitlerini kullanarak doğal bir nemlendirici olan sebum, yani yağ üretir. Yeterince sağlıklı yağ tüketilmezse ciltte de yeterince nem olmaz. Bu yüzden sağlıklı yağlardan kaçınmamalı, bol bol zeytinyağı, kuruyemiş ve yağlı balık tüketmelisiniz.

6) Vitamin ve mineral eksiklikleri

Vücudumuzdaki çinko, demir ve B vitaminlerinin seviyesinin düşmesi ağız kenarlarında çatlaklara ve dudakların kurumasına yol açabilir. Bu sebeple demir, çinko ve B vitaminleri içeren kırmızı et, baklagiller, yumurta, süt ürünleri, koyu yeşil yapraklı sebzeler ile taze meyve ve tahıllı gıdaları sofranızdan eksik etmemelisiniz.

7) Gıda takviyeleri ve ilaçlar

A vitamininin fazla tüketimi ciltte ve dudaklarda kurumaya yol açabilir. Ayrıca Roaccutane gibi akne tedavisinde kullanılan ilaçlar da dudakların kuruyup çatlamasına sebep olurlar. Bazı yüksek tansiyon ve mide bulantısı ilaçları da dudak çatlamasına yol açar.

8) Diş macunu ya da dudak ürünlerine alerji 

Dudak dolgunlaştırıcı dudak ürünleri dudağınızı tahriş ederek dolgunlaştırmaktadır ve hassas cilt için son derece zararlıdır. Ayrıca bazı diş macunları ve dudak ürünlerinde de cildi tahriş edip kurutan maddeler bulunur. Bu sebepten ötürü ağız bakım ürünü seçerken doğal ve bitkisel içerikli olanlara yönelebilirsiniz.

9) Tahriş eden gıdalar

Limon ve limon gibi asitli gıdalar, tuzlu ve baharatlı gıdalar ile sert ve kuru gıdalar tüketmek dudaklarınızı tahriş edebilir. Bu gıdaları tüketirken dudağınıza temas etmesinden kaçının ya da bu gıdaları dudaklarınızda çatlama sorunu varken tüketmeyin.

10) Bazı hastalıklar 

Çok nadir görülse de bazı hastalıklar da dudakta ve ağız kenarında çatlamaların oluşumuna sebep olabilir. Kandida mantarı, Kawasaki hastalığı, uçuk ve impetigo hastalığı dudak çatlamasına yol açabilir. Eğer dudaklarınız kanıyor, çatlıyor ve çok rahatsızlık veriyorsa derhal bir uzman yardımı almalısınız zira nedeni bir hastalık olabilir.

Dudak çatlaması nasıl geçer, nasıl önlenir?

1) Nemlendirin

Nemlendirici özelliği yüksek olan dudak nemlendiricilerini kullanın. Özellikle içerisinde petrolatum ve dimethicone gibi dudakta nemi hapseden, çatlamaları önleyen maddeler bulunan nemlendiricilere yönelin. Dudak merhemleri de iyi bir seçenek olacaktır. Bu ürünleri düzenli ve sık sık kullanın.

2) Dudaklarınızı koruyun

Dışarıdayken dudaklarınızın dış etkenlere maruz kalmasını önleyin. Soğuk havalarda dudaklarınızı bir şal ya da atkı yardımı ile örtün. Ayrıca güneş korumalı (SPF’li) dudak nemlendiricileri kullanmayı ihmal etmeyin.

3) Su için

Gün içinde bol bol su içmek cildin nemli kalmasına yardım edecek ve dudak çatlamalarını engelleyecektir. Bunun için günde en az sekiz bardak su içmek, su içeren besinleri tüketmek yardımcı olacaktır.

4) Bulunduğunuz ortamı nemlendirin

Kuru hava da cildi kurutur. Bu nedenle evinizde hava nemlendirici cihazlar kullanarak dudaklarınızı da koruyabilirsiniz. Evde olduğu gibi çalıştığınız ortamda da nemlendirici bulunması iyi olacaktır, özellikle de kış aylarında.

5) Dudaklarınızı yalamayın ve derilerini soymayın

Dudaklarınızı yalamak dudaklarınızı daha fazla kurutacaktır zira tükürüğünüz derinizi inceltir. Dudağınızı yalama ihtiyacı hissettiğinizde onun yerine dudak nemlendiricisi sürmeyi deneyin. Ayrıca kuruyup çatlayan dudak derilerinizi soymak ve yolmak da zaten tahriş olmuş derinizi daha çok tahriş edecek, iyileşme süresini uzatacaktır.