Tavsiyemiz
Filtreler
Hizmet Kategorileri
Sağlık
blog-image tavsiyemiz

Damga – Reşat Nuri Güntekin

Damga – Reşat Nuri Güntekin

author
Admin
24/10/2024

Sevdiği kadını korumak için büyük çabalar gösteren birisinin başına gelenlerin anlatıldığı roman dokunaklı bir aşk öyküsüdür. Çok küçük yaşlarda annesini kaybetmiş olan İffet, kalfası tarafından büyütülmüş bir çocuktur. Eğitimi için babası okula gitmesine izin vermediğinden özel hocalardan ders almış ve eğitimini tamamlamıştır. Fakat kalfası tarafından babasından gizli kalacak bir şekilde okula da gönderilmiştir. İffet, sevdiği kızı koruyan ve bu uğurda ölen birisinin anlatıldığı bir masaldan çok etkilenmiştir.

Liseye başlayan İffet burada Celal diye birisiyle tanışır ve arkadaş olurlar. İffet kısa zaman sonra Jön Türkler ile de yakınlaşmaya başlar. Okulda yaşanan bazı olaylar sonrasında ise İffet jurnalci yani padişah yanlısı olarak görülür. Meşrutiyetin ilanı sonrasında ise İffet’in babası gözaltına alınır ve sürgüne gönderilir. Babası sürgünde vefat edince İffet bir süre ne yapacağını bilemez ancak daha sonra Vedia isimli bir kadın ile aralarında yakınlaşma olur.

Geceleri gizlice sevdiği kadın ile buluşan İffet, kadının da namusunu korumak için kendisine hırsız süsü verir ancak bir buluşma esnasında hırsız olarak yakalanır ve hapse atılır. Hapis sonrasında da İffet’in üzerine hırsız damgası yapışıp kalmıştır. Ağabeyinden mektup alan İffet miras davasını kazandıklarını öğrenir ve sonunda kendisine bir ev almayı başarır. Daha sonra Vedia ile tekrar konuşan İffet’e Vedia beklediği karşılığı vermez.

Ana Fikir

Başkaları tarafından ön yargıların çıkarılmaz bir leke olarak kişinin üzerine yapışıp kalması kitabın ana fikridir.

Romandaki Karakterler

İffet: İyi niyetli ve yakışıklı bir kişidir. Sevdiği kadın uğruna tüm yaşamını mahvetmiştir.

Vedia: İffet’in sevdiği kadındır ancak başkalarının İffet için söylediklerine kendisi de katılmadan edemez.

Yazar Hakkında

1889 yılında doğan Reşat Nuri Güntekin, Türk edebiyatında unutulmaz sayılan Yaprak Dökümü, Çalıkuşu gibi eserleri kaleme almıştır. Yaşamı boyunca pek çok roman ve öykü yazan Güntekin özellikle öğretmenlik yaptığı yıllarda Anadolu’yu dolaştığından taşrayı ve köylüleri de yakından tanımaktadır. Eserlerinde toplumsa sayılabilecek konuları bireylerin gözünden anlatır ve bireylerin içine düştükleri durumlar melodram özellikleri ile aktarılır. Reşat Nuri’nin pek çok eseri günümüzde de sevilerek okunmaya devam etmektedir.