Tavsiyemiz
Filtreler
Hizmet Kategorileri
Sağlık
blog-image tavsiyemiz

Aynı Tat, Aynı Renk, Tıpkı Biz Selanik

Aynı Tat, Aynı Renk, Tıpkı Biz Selanik

author
Admin
24/10/2024

Selanik, tarih boyunca İstanbul ile aynı kaderi paylaşmış ve Doğu Roma’nın yani Bizans’ın önemli merkezlerinden biri olmuştur. Şehir adını Makedon prensesi, Büyük İskender’in kız kardeşi Thessalonike’den alıyor. 400 bin kişinin yaşadığı kent, bu yüzdendir ki nüfusunun çok ötesinde bir öneme, yüz ölçümünün çok ötesinde bir büyüklüğe sahip.

 

 

Selanik’e Ulaşım

Selanik Uluslararası Havalimanı şehir merkezinden 16 kilometre uzaklıkta. Havaalanından 78 ve 78N otobüsleriyle şehir merkezine yaklaşık 50 dakikalık bir yolculuk ile ulaşabilirsiniz. 0.90€’ya binebileceğiniz otobüsler 24 saat hizmet veriyor.

 

 

Tarihi ve Kültürel Zenginlikler

UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan kent, tarihi, mimarisi, denizi ve tavernaları ile insanı etkiliyor. Ayrıca Türkiye’den giden turistler olarak da bize çok yabancı gelmiyor. Selanik için “İzmir’in kız kardeşi” diyorlar; İstanbul da ağabeyleri, yani üç kardeş bunlar. Sohbet ettiğim birkaç Selanikli’den duyduklarım da beni hem şaşırtıyor hem de mutlu ediyor. Yerel insanlar Mustafa Kemal Atatürk için, “Selanik’in yetiştirdiği en dahi insan” diyor.

 

Kent, Roma’dan miras kalan birçok esere ev sahipliği yapıyor: surlar, kiliseler, forumlar, kuleler, kaleler… Osmanlı da yüzyıllar boyunca burada hüküm sürdüğü için önemli eserler bırakmış camiler, hanlar, hamamlar… Selanik gezisi için en ideal başlangıç noktası 15. yüzyılda inşa edilen Beyaz Kule olabilir. Beyaz Kule’den başlayarak sahil boyunca yürüdüğünüzde, Ano Polis’e yani eski şehre ulaşabilirsiniz. Tarihi bölge Ladadika da burada. Eski şehirde tavernalar ve yöresel pazarlar var. Yerel pazarların en büyüğü Modiano; zeytin var, fıstık var, karpuz var, beyaz peynir var, simit var. İstanbul’daki pazarlar kadar içten ve sıcak bir yüzü var. Aristotelous Medyanı ise şehrin merkezidir. Bu meydandan kentin herhangi bir yerine yürüyerek ulaşabilirsiniz.

 

Sahilden biraz uzaklaşıp, şehrin içine doğru yol alırken karşıma Aya Sofya çıkıyor. 7. yüzyılda inşa edilen yapı, İstanbul ile Selanik’in kaderlerinin birbirlerine bağlı olduğunun en büyük kanıtı. Çok farklı değiliz aslında; birbirimizin aynısıyız. Kentin kendisi açık hava müzesi olduğundan, müzelere gitmeye gerek olmadığını düşünebilirsiniz. Ancak Arkeoloji Müzesi, Bizans Kültürü Müzesi, Sinema Müzesi ve Bilim ve Teknoloji Müzesi, ziyaret edebilecekleriniz arasında.

 

Atatürk’ün Evi

Selanik gezisinde özel bir vakit ayrılması gereken bir yer daha var: Mustafa Kemal Atatürk’ün doğduğu ev. Atatürk’ün 1881 yılında doğduğu ev günümüzde müze olarak işlev görüyor. Eski adı Islahhane Caddesi, günümüzdeki adı Apostolou Pavlou Caddesi olan caddede Türkiye Cumhuriyeti Selanik Başkonsolosluğu ile aynı yerleşkede bulunuyor. Müze giriş saatleri ve açık olduğu günler hakkında daha fazla bilgi almak için T.C. Selanik Başkonsolosluğu’nun web sitesini ziyaret edebilirsiniz. Ayrıca bazı günlerde güvenlik nedeniyle müze kapalı olabiliyor.

 

Gece Hayatı

Gece hayatı Selanik’in vazgeçilmezleri arasında yer alıyor. Müzik, eğlence ve dans şehrin gece hayatının en önemli parçasıdır. Paralia Bölgesi’nde yer alan barlardaki ve tavernalardaki insanlar mekânlara sığmamış ve taşmış durumda. Sokaklara masalar kurulmuş ve masalar çeşit çeşit mezeler ile donatılmış. İnsanların yüzünde gülücükler, kadehler bu gecenin şerefine kaldırılıyor. Bu sokakta olanlar bize çok yabancı değil. Bardaktakiler tanıdık, tabaktakiler tanıdık, gülen yüzler tanıdık.

 

Gece kulüpleri ve diskolar dışında Yunanlılara has taverna konseptinde Uzo’nuzu yudumlayıp, klasik bir Yunan gecesini yaşayabileceğiniz yerler buralar. Gerek tarihi yapısı gerekse farklı kültürlere ev sahipliği yapmış olmanın getirdiği zengin mutfak kültürü ile Selanik, bu bölgenin mutfaklarından lezzetler sunuyor. Bu çeşitlilik, Balkan, Akdeniz, Yunan ve Osmanlı mutfağını bir sepette toplamasından geliyor. Bunun yanında, deniz ve deniz ürünleri ile iç içe olan birçok yiyecek, tadına doyamayacağınız anlar yaşatıyor. Ben de meşhur kalamar ile yorucu ve keyifli Selanik turuma bir mola veriyorum. Ayrıca sahip olduğu Babuşka, peynir tatlısı, Hindistan cevizli Selanik tatlısı ve Selanik Kurabiyesi ile meşhurdur.