Tavsiyemiz
Filtreler
Hizmet Kategorileri
Sağlık
blog-image tavsiyemiz

Acımak – Reşat Nuri Güntekin

Acımak – Reşat Nuri Güntekin

author
Admin
23/10/2024

Acıma duygusu gelişmeyen Zehra’nın başına gelenler ve bu yönde yaşadıkları konu edilmektedir. Her açıdan kusursuz bir görünüm çizen Zehra mesleğinde başarılı olan bir öğretmendir. Müdür Tevfik Hayri bir olay sonrasında Zehra’nın tek kusurunun acıma duygusundan yoksun olduğunu dile getirir. Zehra ise bu durumdan babasını sorumlu tutmakta ve onu hayatında yok saymaktadır.

Babası, kendisine göre başından atmak için Zehra’yı yatılı okula göndermiştir. Babasının vefatı sonrasında ise ondan kalan sandığı teslim alan Zehra bu sandığın içinde bir hatıra defteri bulur. Bu hatıra defterinde yazılanlar ise romanın kalan kısmını oluşturmaktadır. Babası Mürşit Efendi orta halli bir memurdur. Amacı ise düzgün bir şekilde yaşamaktır. Çalışmış olduğu farklı kasabalardan da haksızlıklara uğrayarak sürgün edilmiştir.

Diyarbakır’da evlenmiş olduğu eşi ve kayınvalidesinin müsrif yaşamları yüzünden Mürşit Efendi çok zor zamanlar yaşar. Sürekli borçlanmış olan Mürşit Efendi son bir çare olarak yasa dışı para alma işine karışır ama bu durum açığa çıktığı için hapse atılır. Eşi ise Necdet Bey diye birisiyle kendisini aldatır. Bütün bu olaylardan kızı Zehra’yı kurtarmak isteyen Mürşit Efendi ise onu uzaklaştırmak için yatılı okula kaydettirir. Zehra’nın bu olayları öğrenmesi ile tutumu değişir.

Ana Fikir

Ön yargıların ne kadar kötü olduğu ve acıma duygusundan yoksun olmanın hangi sonuçlara yol açacağını ifade etmektedir.

Romandaki Karakterler

Zehra: Acıma duygusu olmayan Zehra, bu yüzden hep babasını suçlamıştır. Ancak daha sonra önemli bir değişim yaşar.

Mürşit Efendi: Romanda önemli bir yer tutar. İlk bölümde olumsuz birisi olarak gösterilirken daha sonra başına gelenlerin açıklanması sonrasında gerçek kişiliği açığa çıkar.

Meveddet Hanım: Zehra’nın annesidir. Kocasını aldatmış ve onu yıkıma sürüklemiştir.

Yazar Hakkında

1889 yılında İstanbul’da doğan Reşat Nuri Güntekin toplumcu gerçekçi yazıları ile birlikte aile kavramını, sosyal değişimleri anlaşılır bir dil ile eserlerinde anlatmıştır. Özellikle melodram ögeler eserlerinde sıklıkla görülür. Roman, öykü ve tiyatro alanında eserler vermiş olan Güntekin çok sayıda çeviri eser de yayımlamıştır. 1956 yılında vefat etmiştir. Eserleri pek çok kez sinemaya uyarlanmıştır.