Tavsiyemiz
Filtreler
Hizmet Kategorileri
Sağlık
blog-image tavsiyemiz

Yüzde Yağ Bezesi Gibi Sivilce

Yüzde Yağ Bezesi Gibi Sivilce

author
Ali Osman Kartal
22/10/2024

4 cm çapa sahip olmakta olan yağ bezesinin vücuttan çıkartılması için 1 cm veya 1,5 cm eş bir kesi uygulamak yeterli olmaktadır. Kesi uygulandığı yerden yağ bezesi aldırma tedavisi ile vücuttan tahliye edilmektedir. Hemen arkasından cerrahi dikiş uygulanarak yağ kistlerinin tedavi hizmeti tamamlanmış olmaktadır.

 

Halk arasında yağ bezesi yorumlarında tedavi edilmesinden korkulmaktadır. Fakat alanında uzman sağlık personeli ile yağ bezesi aldırma tedavisinde hiç bir komplikasyon yaşanmamaktadır.

 

Yağ bezesi nedir?

Genel anlamda yağ kistleri, tıp dilinde lipom olarak isimlendirilmektedirler. Vücutta herhangi bir yerde oluşabilen içerisi yağ dolu ve genel anlamda küçük yapılı dokulardır. Çeşitli boyutlara ulaşabilen yağ bezeleri bir kapsül ile çevrili olabilmektedir. Sarı ya da beyaz renk ile gözle görülebilir biçimdedirler.

 

Yağ bezesi belirtileri nelerdir?

 

Genel anlamda bir belirti göstermez ve çoğu durumda ağrıya neden olmamaktadır. Ancak, 20 ve 40 yaş arası erkek bireylerde, omurganın torasik bölümünde gözlenmekte olan yağ bezeleri; idrar tutamama, kısmi felç yada ağrı gibi ciddi belirtilere sebep olabilmektedir.

 

Yağ kistlerinin gelişiminde oluşmakta olan belirtiler bir kaç karakteristik özellikler barındırmaktadır:

 

Yavaş büyümesi

Renksiz olması

Parmak ile nazikçe kenarından veya üstünden bastırıldığında hareketli olması

Dokunma ile yağ kistinin yumuşak olduğunun hissedilmesi

Genellikle uyluk konumunda olan yağ bezeleri boyun, kolun üst veya ön bölümünde meydana gelse de sırt ve karın konumunda da tespit edilmektedir.

 

Yağ bezeleri altında bulunan sinir, dokuya baskı yapar ise ağrı gelişebilmektedir. Anjiolipom olarak adı verilen yağ kistlerinin türü klasik yağ bezelerine oran ile çok yoğun şekilde ağrı hissine neden olabilmektedirler.

 

Bu belirtilerin dışında ise yağ bezesi varlığıyla oluşmakta olan şikayetler, oluştuğu konuma göre boyut ve şekline göre değişkenlik gösterebilmektedir.

 

Yemek borusu çevresinde oluşan yağ bezeleri reflü veya kusma yada yutma güçlüğüne, Bronşların çevresinde oluşan yağ bezeleri ise akciğer yapısına baskı uygulayarak solunum şikayetlerinin oluşmasına neden olmaktadır.

 

Bebeklerde yağ bezesi

Yenidoğan bebeklerin yarısında milia olarak isimlendirilen küçük beyaz biçimde yağ bezeleri gözlemlenmektedir. Genel anlamda yüz ve burunda ortaya çıktığı zaman cilt pulları ile tıkanmış yağ bezelerinden kaynaklanmaktadır. Bebek akne”milia” olarak bilinmektedir, ancak milia maya ile ilgili olmaktadır.

 

Yağ bezesi çeşitleri nelerdir?

Yağ bezelerinin çeşitlerine göre 3 farklı grup altında incelenmektedir. Bu kistler şu şekildedir:

 

1.Yağ bezeleri: Genellikle en çok kafa derisinde görülmekte olan yağ bezeleri tam anlamıyla yağ kisti yapısında görünmeyen akışkan yapılı olan bir yağ kisti ve üzerini kaplamakta olan çok ince bir deri katmanıyla oluşmaktadır.

 

2.İyi huylu yağ dokusu tümörleri: Genel anlamda sırt ve boyun bölgesinde görülen yağ yapısına sahip olan beze dokusu tümörleri, iyi huylu sınıflandırılmasına girmektedir. İçerisinde bulunan yağ kitlesi sert ve açık sarı renktedir. Boyut olarak büyük diğer yağ bezesi türlerine benzeyebilirler. Bu nedenle yöntem olarak cerrahi operasyonla alınması gerekmektedir.

 

3.Kötü huylu yağ dokusu tümörleri: Kötü huylu yağ bezelerine Liposarkom adı verilir. Liposarkom ismi verilen bu hücre derinin alt tabakasında bulunan yağ barındıran dokunun kanserleşmesi sonucu oluşmaktadır.

 

Liposarkom tümörü sarı sıvı renginden griye çalmakta olan renge sahiptir. Bu türlere genel anlamda çok nadir rastlanmaktadır. Bu yağ bezesi çeşidi yumuşak yapıya sahiptir ve cerrahi operasyon yardımı ile kesinlikle vücuttan çıkarılmalıdır!

 

Yukarda bulunan çeşitlerin haricinde ise göz altı yağ kistleri de kendi içerisinde üçe ayrılmaktadır. Bunlar ise:

 

Siringoma ismi verilen küçük ve yuvarlak yağ bezeleri,

Ksantelezma ismi verilen yüksek kolestrolden dolayı ortaya çıkmakta olan ince yağ bezeleri,

Miliumlar daha küçük yapıya ve silik görünüme sahip olan yağ bezeleridir.

Yağ bezesi tanısı nasıl konulur?

Gözle görülmekte olan yağ bezeleri, sağlık merkezi alanında uzman sağlık personeli tarafından yalnızca fiziksel muayene sonucunda tespit edilmektedir. Yağ bezeleri genel anlamda yuvarlak bir yapıya sahiptir. Orta kısmında nokta bulunmakta olan ve etrafı ise kızarık görünümde olabilmektedir.

 

Yağ bezelerinin birtakımı deri alt tabakasında bulunan yağ kitlesine elle müdahale edildiğinde yer değiştirebilmektedir. Kolay anlamda hareketi kısıtlı olan sabit yapıda olan şişlik ise farklı bir hastalığa işaret edebilmektedir. Oluştuğu konuma göre değişen lipomlar genel anlamda yumuşak yapıda olmaktadırlar.

 

Elle muayene edilirken üzerine bastırıldığında şekil değişikliğine uğrayabilmektedirler. Boyut bakımından daha büyük ve sert yapıda olan yağ kistlerinin teşhisinde benzer görünüme sahip farklı hastalıklarla karıştırılmaması için ultrasonografik sağlık işlemi ile tanı desteklenebilmektedir.

 

Yağ bezesi zararları

Genel anlamda yağ bezeleri kanser çeşidi değildirler ve özellikle vücuda herhangi bir zarar teşkil etmez. Ancak boyutu büyüdükçe artan ağrı düzeyi nedeni ile cerrahi yöntemle alınması gerekebilmektedir. Yağ bezelerinin alınması işlemi herhangi bir riske sebebiyet vermez. Yağ bezelerinin oluşum sebebi tam anlamı ile bilinmemektedir.

 

Kanserli yağ bezesi belirtileri

Genellikle kanserli yağ bezelerine çok nadir rastlanılmaktadır. Bunun tanı ve tespiti için kesinlikle sağlık kuruluşuna göstermelisiniz. Yağ bezelerinin oluşumunda herhangi bir belirti çıkmaz ve çoğunlukla ağrıya neden olmamaktadırlar.

 

Ancak 20-40 yaş arasında erkek bireylerde omurga torasik bölümünde çıkan yağ bezeleri; idrarda zorlanma veya tutamama, ağrı ve kısmi felç gibi ciddi sorunlara neden olabilmektedirler.

Yağ bezesi iltihaplanması

Özellikle yağ bezeleri diğer ismiyle lipomlar vücutta yağ hücreleri tarafından oluşan iyi huylu tümörler denilir. Kafa derisi haricinde vücudun her bölümünde görülebilmektedirler.

 

Genel anlamda estetik kusur dışında farklı soruna neden olmamaktadırlar. Fakat bazı durumlarda iltihaplanması sonucu kızarıklık ve ağrıya neden olabilmektedirler.

 

Ameliyatsız yağ bezesi tedavisi

Liposuction metodu kapsamında ameliyatsız yağ bezeleri tedavi sağlık işlemi gerçekleştirilmektedir. Yağ bezelerinin bulunduğu bölgeye oluşturulan 5 cm’lik kesi tedavi ardından ise göz ile görülmesi zor olan yağ emilim sağlık işlemi uygulanabilmektedir. Bu kapsamda ameliyat sonrası kesi izi normal bakımdan algılanması çok zordur.

 

Yağ bezesi aldırma

Yağ bezeleri, genel anlamda zararsız ve iyi huylu tümör sınıfındadır. Bu yüzden pek tedaviye gerek duyulmamaktadır. Ancak, estetik olarak kişinin yağ kistinden rahatsız olduğu veya bezenin boyutu endişe verici şekilde değişmesi gibi durumlarda cerrahi müdahale yapılması gerekmektedir. Bezenin alındıktan sonra hastanın konuyu yakından takip etmesi oldukça önem arz etmektedir.

 

Yağ bezeleri; Cerrahi operasyon yöntemi iki farklı türde gerçekleştirilmektedir. Doğal veya ilaç tedavi yöntemi ile de yok edilebilir.

 

1.Cerrahi tedavisi

Yağ bezesinin bulunduğu konuma küçük bir kesi yapılır. 4 cm’den küçük olmakta olan yağ bezeleri daha küçük kesi yardımıyla vücuttan çıkarılmaktadır.

 

Bu sayede yara izi belli olmaz ve soruna sebebiyet vermez. Bireyin durumuna göre lokal anestezi kullanılabilir. Operasyon sonrası, birey aynı gün içinde taburcu edilmektedir.

 

2.Lazer tedavisi

Yağ bezelerinden kurtulmanın diğer yöntemi de lazer tedavisidir. Plexr Plazma uygulaması ile son derece basit ve kısa süren bu uygulama acısız gerçekleştirilmektedir.

 

Bezenin bulunduğu konuma özel hazırlanmakta olan uyuşturucu jel sürülmektedir. Sonrasında Plexr plasma ile bölgeye lazer vuruşları yapılır. Bu bölgeden bulunan kistlerden kurtulmanızı sağlamaktadır.

 

Bu yöntemle ameliyat fobisi olan bireylerin gönül rahatlığı ile tedavisi gerçekleştirilmektedir. Hiçbir türlü yan etkisi olmaz. İşlem sonrasında bir komplikasyon veya aksi sorunlara söz konusu dahi olmamaktadır.

 

Yağ bezesi ameliyatı

Yağ bezesi aldırma ameliyatı 5 dakika sürmekte olan bir sağlık işlemidir. Cilt altında birikmekte olan yağ bezesinin çapına göre kesi hesaplanmaktadır. Ağrıyı azaltmak için yağ bezesinin üzerine lokal anestezi uygulanması önerilebilmektedir.

 

Örnek olacak olursa 4 cm büyüklüğünde olan bir kitlenin çıkarılması için sadece 1 veya 1,5 cm alanın kesilmesi yeterli olacaktır. Uygulanan kesi sonrası yağ bezesi çıkarıldıktan sonra tıbbi yapıştırıcı veya cerrahi dikiş ile sağlık işlemi sonlandırılmaktadır.

 

Bu sayede yapılan hizmette iz kalmadan tedavi yapılmış olmaktadır. Hasta bireyin işlem sonucunda hastanede yatma gereği olmaz ve bu sayede iş gücü kaybı olmadan evine veya işine dönebilir.

 

Şırıngayla yağ bezesi aldırma

Bezelerde kalın iğne yardımıyla almak zor biçimde de olsa alınabilmektedir fakat hiç bir anlamı olmaz çünkü kapsüllü doku deri altında bulunduğu için %100 ihtimalle yeniden ortaya çıkabilmektedir.

 

Bezeleri şırınga yardımı ile çekmek mümkün değildir çünkü doku kapsül yapıdadır. Enjektör iğnesi kadar boyutu küçük ince bir iğneye bu kapsül tam sığmamaktadır.

 

Yağ bezesi için ilaç

Ülkemizde şehir efsanesi olarak bilinen krem veya ilaç ile yağ bezesi geçer inancıdır. Fakat yağ bezelerinin krem ya da ilaç ile geçmesi mümkün değildir. Beze çeşitleri ya kendiliğinden geçer veya cerrahi operasyon ile alınmaktadır.

 

Lazerle yağ bezesi aldırma fiyatları nelerdir?

Genel anlamda yağ bezelerinden dikkat edilmesi önemli olan problemin ilk belirtisinde erkenden sağlık kuruluşuna başvuru yapılmasıdır. Böylece bezelerin gelişimi ilerlemeden gerekli tedavi ve tanılar yapılmalıdır.

 

Yağ bezesi giderme fiyatlarının ucuz olmamasına dikkat etmelisiniz. Çünkü şuan sağlık alanı hariç birçok güzellik merkezlerinde ve merdiven altı yerlerde bu tedaviler uygun fiyata uygulanmaktadır.

 

Fakat bu işlem bir sağlık işlemidi. Alanında uzman sağlık personeli tarafından yapılmayan, dikkatli ve hijyenik ortamlarda alınmayan bezeler sonucu komplikasyonlar ve iltihaplanmalar yaşanmaktadır.

 

Bu durumda birey açısından risk teşkil etmektedir. Önerimiz her zaman sağlık işlemlerini sağlık merkezi gibi hijyenik ortamlara sahip yerlerde yaptırmanızdır.

 

Her sağlık kuruluşunun fiyat ve politika gereği bu ücretler değişiklik gösterebilmektedir. Yaptırmak istediğiniz yağ bezeleri aldırma fiyat bilgisi için direk sağlık kuruluşu ile iletişime geçmeniz sizin için daha iyi olacaktır.

 

Özel hastane yağ bezesi aldırma fiyatı

Söz konusu yağ bezesi aldırma ücreti her özel kuruluşun izlediği ücret politikası farklı olduğundan tam fiyat vermek mümkün değildir. Çünkü lipomların tedavisi boyutuna bulunduğu konumuna göre değişiklik göstermektedir. Bu nedenle yaptırmak istediğiniz yağ kitlesi aldırma sağlık işlemi için sağlık merkezini arayarak fiyat teklifi alabilirsiniz.

 

Yağ bezesi hakkında sıkça sorulan sorular?

Genellikle sağlık kuruluşumuza yağ bezeleri hakkında sıkça sorulan soruları sizler için cevapladık. Aklınıza takılan yağ bezeleri ve sağlıkla ilgili diğer soruları bizlere iletişim kanallarından ulaşarak sorabilirsiniz.

 

Yağ bezesi neden olur?

Genellikle çoklu kalıtsal lipomatöz hastalıklarıyla ilişkilendirilebilmektedir. Yağ bezesine neden olan diğer faktörleri sıralamak gerekirse:

Gardner hastalığı

Cowden hastalığı

Madelung sendromu

Bannayan-Riley-Ruvalcaba hastalığı

Adiposis dolorosa (Dercum sendromu)

 

Genetik hastalıkların dışında bazı riskler de “yağ bezesi neden çıkar” sorusuna yanıt verebilmektedir:

Karaciğer hastalığı,

Diyabet hastalığı ve İnsülin direnci,

Şeker hastalığı,

Yüksek kolesterol,

Obezite,

40 ve 60 yaşı arasında olmak

Birden çok sayıda yağ kistlerinin oluşmasının sebebi ailesel geçişli hastalıklardan etkilenen kişilerin %5 veya 10’unda tespit edilmektedir. Tek bir lezyon türünde oluşmakta olan yağ bezelerinin ise ilgili gen bölgesi 12. kromozom üstünde yer alabilmektedir.

 

Aynı durumda HIV tedavi hizmetinde başvuran proteaz inhibitörü sınıflandırılması antiviral ilaç kullanımı sonrası vücuttaki yağ kistleri oluşmasında artış tespit edilmektedir. Yağ bezeleri genellikle deri altında, göz altında veya sırt bölgelerinde gözükmektedir. Geneli iyi huylu yağ kistleridir.

 

Yağ bezeleri neden çıkar?

Nadiren yağ bezeleri gardner sendromu, çoklu kalıtsal lipomatoz, madelung ve dercum hastalığı gibi rahatsızlıklarla ilişkilendirilmektedir. Yağ bezelerine neden olabilecek diğer etmenler karaciğer hastalığı, glikoz ve obezite intoleransıdır.

 

Yağ bezesi acıyorsa?

Özellikle nadiren yağ bezeleri ağrılara sebep olabilirler. Genellikle en önemli sebebi; her birisi için geçerli durum söz konusu olmasa da bazen bazı yağ bezelerinin özellikle sinirlerin olduğu bölgelerde oluşumu sebep olmaktadır.

 

Sinirlerin üstünde hareket ettiğinde veya büyüme eğilimi gösterdiği süre içinde sinirlere dokunmaktadır. Bu nedenle dayanılmaz ağrılara sebep olabilmektedir.

 

Yağ bezesi büyür mü?

Özellikle yağ bezelerinin ilk olarak en karakteristik belirtisi bezenin gelişme gösterdiği dokuda meydana gelmekte olan şişliktir. Bu şişlik ise yavaş yavaş sürekli bir biçimde büyüyebilmektedir.

 

Yağ bezesi kendiliğinden geçer mi?

Özellikle sık sorulardan biridir nadiren oluşan beze kendiliğinden geçebilmektedir. Fakat bazı durumlarda ise geçmesi mümkün olmayabilmektedir.

 

Bu durumda yağ bezeleri cilt altında uzun süre biriktiğinden dolayı lazer, radyo frekans, cerrahi müdahale ile tedavi edilmektedir.

 

Bebeklerde yağ bezesi neden olur?

Çoğunlukla yeni doğanların yarısında milia ismiyle bilinmekte olan boyut olarak küçük yağ bezeleri görünmektedir. Özellikle yüzde ve burun bölgesinde cilt pulları sebebiyle tıkanmış yağ bezelerinden kaynaklanmaktadırlar. Bebek akne olarak isimlendirilen milia ancak bebek akne durumu maya ile bağlantılı olabilmektedir.

 

Kafada yağ bezesi zararları?

Bezeler zaman içinde büyüme eğiliminde olabilmektedirler. Bu durumda çok büyüyen bezeler basınç sonucu saç köklerini öldürerek kalıcı dökülmeye neden olabilmektedir.

 

Yağ bezeleri baş ağrısı yapar mı?

Özellikle boyut olarak büyüme görülen yağ bezeleri basıncı etkisi ile bulunduğu alanda ağrı şikayeti oluşturabilmektedir.

 

Kafadaki yağ bezesi patlarsa ne olur?

Kafada oluşan yağ bezeleri patlar ise kapsülden dışarı sızmakta olan yağ enfeksiyona neden olabilmektedir. Bu durumda günler içinde apseleşmesi sonucu boşaltılması gerekmektedir. Bu süre içerisinde normal anlamda olmayan kızarıklık, şişlik ve ağrı görülebilmektedir.

 

Vajinada çıkan yağ bezesi nasıl geçer?

Özellikle yeni yağ bezelerinin oluşumunu önlemek için genital bölgeye ağda yapılmaması gerekir ise lazer tedavisi yardımı ile kıl köklerinin zayıflatılarak yok edilmesi gerekmektedir.

 

Kendiliğinden kaybolmayan kıl kökü enfeksiyonlarının tedavisinde sağlık kuruluşu antibiyotik önerebilmektedir. Eğer cilt dokusunda apseleşme varsa boşaltımı sağlanarak drene edilmesi gerekmektedir.

 

Yağ bezesi zararlı mı?

Sıkça sorulan sorulardan biri yağ bezeleri zarar teşkil eder mi? sorusudur. Bu soruya cevaben ağrı ve enfeksiyon olmadığı sürece zararı bulunmamaktadır.

 

Fakat bireyleri estetik açıdan psikolojik olarak da etkileyebilmektedir. Bu durumlardan rahatsızlığı olan bireyler için önerilen yöntem yağ bezelerinin alınmasıdır.

 

Yağ bezesi için hangi doktora gidilir?

Özel ve devlet sağlık kuruluşlarında lipom sorunu olan rahatsızlık duymakta olan bireyler için yağ bezelerinin tedavisi için dermatoloji veya genel cerrahi uzmanı ya da cildiye bölümlerine başvurabilmektedirler.

 

Yağ bezesi ameliyatı sonrası şişlik nasıl geçer?

Genel anlamda yağ bezelerinin alınması sonrası dokudaki hücrelerin iyileşme süresi her hasta bireyde değişiklik göstermektedir. Bu süre ise genel anlamda birkaç gün olabilmektedir. Bazı hasta bireylerde ise bu doku hücrelerinin iyileşmesi bir haftayı bulabilmektedir.

 

Yağ bezesi oluşmadan önlenebilir mi?

Yağ kistlerinin oluşmasını engellemek mümkün değildir. Aile fertlerinizde yağ bezeleri bulunduranlar var ise sizde çıkma ihtimali ailesinde yağ bezesi bulundurmayan bireylere nazaran bir okadar yüksektir

 

Yağ bezesi tümör müdür?

Yağ kistleri cildin alt tabakasında oluşmakta olan en yaygın tümör çeşitlerindendir. Tümör olarak sınıflandırılmakta olsa da genellikle iyi huyludur ve tıbbi müdahaleye gerek duyulmamaktadır.

 

Yağ bezesi patlarsa ne olur?

Genellikle ülkemizde yağ kistlerinin patlama ihtimali olduğu düşünülmekte ve bu durumdan dolayı yağ bezesine dokunmaya çekinmektedirler. Fakat yağ bezeleri kolay şekilde patlayan bir yapıda değillerdir.

 

Hata olan bu bilgiye yağ bezesi ve liposarkom karıştırılmasına neden olmaktadır. Liposarkom patlayabilir fakat yağ bezelerinde bu durum kesinlikle yaşanmaz.

 

Yağ bezesi kansere dönüşür mü?

Yağ bezelerinin bir çoğunun kansere dönüşme ihtimali düşüktür. Ancak, doku içerisinde ortaya çıkmakta olan derin bir yağ kisti görünümü olan “liposarkom” ismi verilmekte olan kanser çeşidi vardır. Dolayısıyla, yağ kistlerinin çok hızlı boyutu değişiyorsa ve ağrıya neden olduğu zaman, vakit kaybedilmeden sağlık merkezine başvurmalısınız!

 

Yağ bezeleri yeniden oluşur mu?

Genellikle cerrahi müdahale edilen yağ bezeleri yeniden oluşmaz. Fakat yeniden oluşma ihtimali göz önünde bulundurulmalıdır. Yağ bezelerinin aldırılması, yeni oluşumların önüne geçmemektedir.

 

Yağ kistlerinin sayısı; Bireyden bireye değişiklik göstermektedir. Çoğu bireyde, bir tane olurken, bazı bireylerde ise birden fazla yağ bezesi olmaktadır.

 

Tekrar oluşan yağ bezeleri, Çoğunlukla yağ kistine ilişkin risklere sahip bireylerde gözükmektedir. Ancak, kistin tekrar oluşması normal bir durumdur. Lazer veya cerrahi müdahale ile kolaylıkla tedavi edilebilmektedir.

 

Yağ bezesi nasıl geçer?

Evde doğal tedavi yöntemiyle akla ilk olarak aloe vera jeli uygulanması gelmektedir. Yağ bezesi nasıl geçer evde aloe vera jeli yağ bezesinin bulunduğu konuma uygulandığı zaman yağ bezesini küçülterek gün gün kaybolmasını sağlamaktadır. Bu jelin yağ bezesini tedavi etmesi için jeli düzenli olarak uygulamalısınız.

 

Yağ bezesi sıkılır mı?

Yağ hücrelerinin zamanla çoğaldığını görüyor iseniz hatta büyüyor ise en önemlisi görünüşünüzü etkilemekte ise cerrahi tedavi yöntemi ile alınmalarında fayda bulunmaktadır.

 

Birtakım güzellik salonları göz çevresinde olan yağ kistlerini iğne ucu ile patlatarak sıkma hizmeti yapabilir fakat bu yöntemin uygulanması kesinlikle yanlıştır.