Tavsiyemiz
Filtreler
Hizmet Kategorileri
Sağlık
blog-image tavsiyemiz

Uçak Yolculuğunda Bagajınızın Kaybolması ya da Hasarlanması Halinde Yapmanız Gerekenler

Uçak Yolculuğunda Bagajınızın Kaybolması ya da Hasarlanması Halinde Yapmanız Gerekenler

author
Ali Osman Kartal
25/10/2024

Uçak yolculuğu yapmak bir yerden bir yeri gitmenin hızlı yoluyken sık sık görülen hasarlı ya da kayıp bagaj vakaları birçok insanı şüpheye düşürüyor. Peki bagajınızın kaybolması ya da hasarlanması durumunda yapabilecekleriniz neler? Haydi birlikte bakalım.

 

 

Hasarlı Bavul Yolcu Hakları

 

 

 

Güzel bir yolculuğun ardından bazen havaalanlarında bizi kötü sürprizler bekliyor olabilir. Hasarlanmış veya kaybolmuş bir bagaj keyfinizi kaçırabilir. Bu durumda bagajınızın hasarlandığını gördüğünüz ilk anda yapmanız gereken bazı basit şeyler var.

Öncelikle, bir an önce kayıp eşya ofisine başvurmalısınız. Uçaktan indiğinizde fark etmeyip evde fark ederseniz 7 günlük bir süre içinde havaalanına gelmeli ve kayıp eşya ofisine bavulunuzun hasarını bildirmelisiniz.

Ardından, bavulunuzun hasarı tespit edilecek ve gerekli işlemlerin yapılması için sizi sıraya alacaklar.

Yani hasarlı bagaj şikayet edilecek bir şey fakat çözümsüz değil.

Bavul dışındaki bagajlarınızın hasarlı olması durumunda havayolu şirketleri çoğunlukla mesuliyet kabul etmiyor bunu da eklemek istiyoruz. Örneğin kendi imkanlarınızla sardığınız bisikletinizde bir ezik olursa bu durumu istediğiniz gibi sonuçlandıramayabilirsiniz.

Bavulunuz hasarlı olduğunda sizden isteyecekleri ve yanınızda bulundurmanız gerekenler ise aşağıdaki gibi sıralanıyor;

Uçuş kartı : Uçağa binerken oturacağınız koltuğun belirtildiği bu kart ile kayıp eşya ofisine başvurmalısınız.

Bagaj fişi : Bagajınızın numarasının yazılı olduğu fişi atmayın çünkü kayıp eşya ofisinde size soracakları ikinci şey bagaj fişiniz olacak.

Kimliğiniz veya pasaportunuz da sizden istenecekler arasında yer alıyor.

PNR numaranız yani hangi uçakla nereden nereye uçtuğunuzu gösteren numara da bu ofiste sizden istenecekler arasında yer alıyor.

 

 

Hangi Durumlarda Tazminat Alırsınız?

 

 

 

Her havayolunun belirlediği şartlar birbirinden farklı olmakla birlikte eğer THY gibi büyük bir havayolu şirketiyle uçmadıysanız kayıp bagaj tazminatı için şartlar daha zorlayıcı olabilir.

Uzun kullanımdan kaynaklı fermuar ve tekerlek yıpranmaları, aşınmadan kaynaklanmış eskimeler ve bozulmalar, az miktarda nemlenme veya ıslanma, kıyafet dışındaki bir maddeden kaynaklı bagajın içeriğindeki maddelerin hasarlanması durumlarında beklediğiniz ve umduğunuz tazminatı alamayabilirsiniz.

Bazı büyük havayolu şirketleri size bavulunuzun modeli ve kalitesiyle uyumlu bir başka bavul vermeyi teklif edebilir. Bu teklifi kabul edip etmemek size kalmış.

Bagajın havayolu şirketinin hatasından kaynaklı hasarlı olduğu sonucuna ulaşıldığındaysa tarafınıza bir miktar ödeme yapılır. Bu miktar yurtiçi uçuşlarda en fazla 400 TL, yurtdışı uçuşlarda ise 400 USD olarak değişiyor.

 

 

Bagajınız Kaybolursa Ne Yapmalısınız?


Kayıp bavulunuzu bulmak için bagaj fişinizi sakın atmayın. Bu fişte yazan bilgileri havaalanında çalışan görevliler World Tracer ismindeki sisteme kaydederek tüm dünyadaki kayıp bavulların görülebildiği bu sistemden bavulunuzu arayacaklar.

5 günlük süre zarfı boyunca kayıp bagajınızla ilgilenecek olan yer havayolu ofisidir. Bu sürede sizi mahrum etmemek için azami ihtiyaçlarınızı karşılamak zorundalar. Temizlik malzemelerinin bulduğu bir kit almaya hakkınız olduğunu unutmayın.  Bavullar yüksek oranda ilk 5 gün içinde bulunsa da istinalar da var.

Eğer bavulunuz 45 gün geçti ve hava ortaya çıkmadıysa zararınızın tazminatını isteme hakkınız bulunuyor. Havayolu şirketlerinin bavulunuzun içinde bulunanların ederlerini size bir bir ödeme zorunlulukları bulunuyor.

Aynı zamanda bagajınızdaki eşyaları kullanamadığınız için yapmış olduğunuz harcamaları mutlaka belgeleyin. Daha sonra bu giderlerinizi havayolu şirketinden istemeye hakkınız olacak. Montreal Konvansiyonu’na göre bu durumda alabileceğiniz maksimum ücret 1250 Euro olabilir.

Artık siz de bagajınız kaybolduğunda veya hasarlandığınızda ne yapmanız gerektiğini biliyorsunuz. Keşfegel ailesi olarak böyle bir durum yaşamamanızı umuyor ve hepinize iyi yolculuklar diliyoruz!