Tavsiyemiz
Filtreler
Hizmet Kategorileri
Sağlık
blog-image tavsiyemiz

Türkiye’de Trekking Yapılacak En Popüler Yerler

Türkiye’de Trekking Yapılacak En Popüler Yerler

author
Ali Osman Kartal
28/10/2024


Yürüyerek seyahat edebileceğiniz, gezerken hem tarihin hem de doğanın tadını çıkarabileceğiniz, Türkiye’nin en popüler trekking rotalarını siz doğa severler için hazırladık. Türkiye’nin en iyi doğa yürüyüşü rotalarını öğrenmeye hazır mısınız? Haydi başlayalım o zaman.


Likya Yolu Trekking Rotası


560 kilometrelik Likya Yolu, dünyanın en güzel yürüyüş parkurlarından biri.

Tarihi ve doğal sürprizleriyle dolu bir trekking rotası olan Likya Yolu, Fethiye’den başlayıp Antalya’ya kadar uzanıyor. Toplamda yaklaşık 560 km uzunluğunda ve yaklaşık 25 gün süren bu trekking rotası göz korkutucu olabilir. Likya Yolu, zorluk derecelerine göre değişen rotalarla 20 etaptan oluşan parkurlara ayrılmıştır. Antik kentleri kapsayan ya da denizde yüzebileceğiniz bir trekking rotası sizi mutlu edecektir. Likya Yolu üzerindeki antik kentleri keşfetmek istiyorsanız Faralya ve Dodurga köyleri, Sidyma Antik Kenti, Pınara Harabeleri, Letoon Antik Kenti ve Xanthos Antik Kenti yürüyüş rotaları tam size göre.

Ölüdeniz, Kaputaş, Demre, Finike, Olympos, Kaş ve Çıralı gibi tatil bölgeleri denize girebileceğiniz rotalarda sizleri bekliyor. Likya Yolu trekking turlarını araştırarak doğru rotayı belirledikten sonra yürüyüşünüze başlamanızı öneririz. Trekking maceranızda pansiyonlarda konaklayabilir veya belirli kamp alanlarında kamp kurabilirsiniz.


Ihlara Vadisi Trekking Rotası


Ihlara Vadisi, bitki örtüsünün yanı sıra kilise ve şapelleriyle de doğa, tarih ve kültürün bir arada bulunduğu ender yerlerden biridir. Hasandağı’ndan püskürtülen lavların aşındırması sonucu oluşan vadiye kanyon denmesinin nedeni Melendiz Çayı ile birleşmesidir. Ihlara Köyü’nden başlayıp Selime Köyü’nde biten 14 km’lik vadiyi gezmek 5 saat sürüyor. Keşiflerinizde kayalara gömülü onlarca sığınak, mezar ve kilise keşfedebilirsiniz. Bazı sığınakları ve kiliseleri ziyaret ederken aynı zamanda yer altı şehirlerini de keşfedebilirsiniz. Ihlara Vadisi, trekking tutkunlarının favori trekking rotalarından biridir.




Kaçkar Dağları Trekking Rotası


Karadeniz bölgesi, macera arayanlar için huzurlu bir ortamla birleşen mükemmel trekking rotalarına sahiptir. Karadeniz’in en güzel yerlerinde pek çok rotayı içine alan Kaçkar Dağları, yürüyüşçülerin uğrak noktası. Kaçkar Dağları’nda Trans Kaçkar ve Trans Yayla rotasını veya Çat Vadisi-Verçenik Yaylası ve Kapalı Göller rotasını tercih edebilirsiniz. 45 km uzunluğundaki Trans Kaçkar rotası, Artvin’den Rize’ye kadar uzanıyor ve bir hafta sürüyor. Bu rota, Trans Yayla’dan daha zordur.

Fırtına ve Ayder vadileri arasında yer alan Trans Yaylası güzergahına Sıratepe yaylasını geçerek ulaşabilirsiniz. Göle dalın, Çat Vadisi-Verçenik Yaylası ve Kapalı Göller güzergahında orta yürüyüş yapın. Bu rota üzerinde Tepan köyü ile Gito, Elevit, Trovit, Pokut yaylalarını ziyaret edebilirsiniz. Yaylalarda pansiyonlarda kalabilirsiniz.


Aladağlar Trekking Rotası


Aladağlar, Kayseri, Niğde’den Adana’ya kadar uzanır ve yolda keşfedebileceğiniz birçok muhteşem doğal manzaraya sahiptir. Yaz aylarında tercih edilen Aladağlar’ın zirvesi 3756 m’ye kadar çıkıyor. Rotadaki diğer noktalara geçmeden önce yürüyüşünüze Demirkazık Dağı’ndan başlamak için harika bir nokta: Maden Boğazı, Yedigöller, Kapızbaşı Şelalesi, Sokulupınar, Emli Vadisi ve Barasama Vadisi.

Tüm rotaların ormanlık olmadığını, bazı kısımların alpin bitkileriyle kaplı olduğunu unutmayın. Sokulupınar gibi belirlenmiş alanlarda kamp yapabilirsiniz. Sadece trekking ve dağ yürüyüşü ile ilgilenmiyorsanız rafting ve dağcılık seçenekleri de mevcuttur.


Bafa Gölü Trekking Rotası


Milas’ın Söke Ovası’nda yer alan Bafa Gölü, günübirlik geziler ve doğa yürüyüşleri arayanlar için ideal bir yer. Bafa Gölü’nde arkeolojik önemi ve güzel manzarası olan iki büyük rota var. Daha uzun bir rota arıyorsanız Kral Yolu’nu şiddetle tavsiye ediyoruz. Burada Heraklia kasabasından tarihi Latmos Dağı tepelerine ulaşabilir, yaklaşık 14 saat süren bir rotada yol boyunca mağaraları ve manastır kalıntılarını hayranlıkla seyredebilirsiniz.

Diğer rota yaklaşık 2,5 saat sürüyor ve Kapıkırı köyünden başlıyor. Bu rotada, antik siteler, kuleler ve duvarlarla çevrili bir tepeye bir patika çıkıyor.


Kaz Dağları Trekking Rotası


Balıkesir, Edremit’ten Sarıkız‘a kadar uzanan 21 bin hektarlık bir alana yayılan Kazdağı Milli Parkı, birbirinden farklı, inanılmaz doğa yürüyüşü parkurlarına sahip. Hemen her noktası ayrı bir yürüyüş parkuru olan Kaz Dağı’nda; Ayı Deresi, Sütüven Şelalesi, Manastır Çayı, Tozlu Yaylası, Sarıkız Tepesi’nden Mıhlı Çayı’na kadar çok sayıda rota var.

Biraz tırmanışla birlikte yorucu trekking yapmak isteyenler için Tahtakuşlar-Kapaklı-Dumanlı-Tavşanoynağı-Sarıkız Tepesi rotasını öneriyoruz. Trekking turlarına katılarak size en uygun trekking rotalarını keşfedebilirsiniz. Kaz Dağı Milli Parkı’ndaki trekking serüveniniz sırasında belirli sitelerde kamp kurabilir veya yakındaki pansiyon ve otel konaklama yerlerinde kalabilirsiniz. Kaz Dağı’na Çanakkale’den ulaşabilirsiniz.


Bolkar Dağları Trekking Rotası


Niğde’den Mersin’e uzanan Bolkar Dağları uzun trekking rotaları arayanlar için idealdir. Meydan Yaylası’ndan başlayarak, Darboğaz, Karagöl, Tanzıt Yaylası, Papazın Bahçesi, Sinap Kalesi, Atoluğu ve Büklü Boyun patikasını son durağa kadar takip edin. Çamlıyayla. Bu rotanın tamamlanması toplam 3 gün sürer.

Yol boyunca belirli kamp alanlarında kamp kurabilirsiniz. Bolkar Dağları 3000 metreyi aşan birçok zirveye sahip olsa da en yüksek zirvesi olan Medetsiz, 3524 metre yüksekliğe ulaştığı için dağcılar için ideal. Bolkar Dağları’nda yürüyüş yapmak için en uygun zaman Mayıs-Ağustos ayları arasıdır. Kış aylarında trekking yapmak istiyorsanız, Ocak ve Mart ayları arasında bir gezi planlamanızı öneririz.


Frig Yolu Trekking Rotası


Frigler Yolu, Afyonkarahisar, Ankara, Eskişehir ve Kütahya arasında, antik sitler ve ormanlarla çevrili, trekking ve bisiklet için ideal bir parkur. 506 km uzunluğundaki Frig Yolu, 3 ana güzergahtan oluşmaktadır. Frig uygarlığının 3000 yıllık yerleşiminin izlerini taşır.

Afyonkarahisar-Ankara karayolu üzerinde bulunan Seydiler beldesinden başlayan ilk güzergahta dağınık Frig eserlerini görebilirsiniz. İkinci rota Kütahya-Eskişehir karayolu üzerindeki Yenice Çiftliği’nden başlıyor. Üçüncü rota Eskişehir sınırları içinde yer alır ve iki ünlü Frig yerleşim yeri olan Gordion’a ve bir dini merkez olan Yazılıkaya’ya ev sahipliği yapar.




Hitit Yolu Trekking Rotası


Hitit Yolu, Anadolu tarihi ve kültürünün güzel doğal manzaralarla birleştiği zengin bir mozaiktir. Türkiye’de bulunan Hattuşa Antik Kenti, UNESCO’nun Dünya Miras Listesi’nde yer almaktadır ve Hitit Yolu, tarih, kültür ve doğa tutkunları için dünyanın en özel destinasyonları arasında yer almaktadır.

17 işaretli trekking rotası 236 km’lik araziyi kapsıyor. Toplam rota sayısını da eklerseniz Hitit Yolu toplam 385 kilometrelik bir mesafeyi kapsıyor. Hitit Yolu, önemli Hitit yerleşimleri olan Hattuşa, Alacahöyük ve Şapinuva’nın oluşturduğu üçgenin üç köşesini birbirine bağlayan tarihi kervan ve göç yollarını takip eder. Hitit Yolu, yıllar içinde Cemilbey köyüne kadar uzanan tarihi bir yerleşim alanı olan nefes kesici Alaca Çayı Vadisi’ne de ev sahipliği yapmaktadır. Çorum’da bulunan Hitit Yolu’na en yakın iki şehir Amasya ve Kastamonu’dur.