Tavsiyemiz
Filtreler
Hizmet Kategorileri
Sağlık
blog-image tavsiyemiz

Test Çözme Teknikleri Nelerdir?

Test Çözme Teknikleri Nelerdir?

author
Ali Osman Kartal
23/10/2024

Test çözme teknikleri, 7’den 77’ye bütün öğrencilerin bilmesi gereken konulardan biridir. Çünkü okulla birlikte testler de başlıyor. Artık okullarda yazık ki eskisi gibi klasik sınavlar yapılmıyor. Yazık ki diyorum çünkü klasik sınavlar öğrencilerin geniş açıdan düşünme yeteneğini, yazma becerilerini geliştiriyordu. Öğrenci önüne sunulan 4-5 şıkla sınırlı kalmıyordu. Evet! Öğrenciler için kısa vadede klasik sorulardansa önüne sunulan 4-5 şıktan birini seçmek daha kolay gelse de, ileri dönük birçok yeteneğinin gelişmesine maalesef ket vuruyor.

Bütün bu gerçekler göz önünde bulundurulunca, mecburen test çözme teknikleri hakkında bilinçli olmak gerekiyor.

 

 

Etkili test çözme teknikleri nelerdir? Test çözerken nelere dikkat etmek gerekir? Test nasıl çözülür?

– Öncelikle verimli bir çalışma, dolayısıyla test çözme becerisi için kahvaltı çok önemlidir. Yapılan araştırmalara göre güzel bir kahvaltının ders başarısına %20 katkı sağladığını unutmayalım. Tabi 17-18 yaşlarına kadar en az 8, daha büyük yaş grubundaki öğrenciler için en az 7 saat uykunun önemini de vurgulayalım. Yani test çözmeden önce fizyolojik açıdan hazır olmamız gerekir.

– Test çözerken kaynakların doğru seçilmesi önemlidir. Ne zor ne de basit testleri içeren kaynaklardan test çözmenin pek bir yararı yoktur. Seçilmesi gereken kaynak, gireceğiniz sınavda çıkabilecek zorlukta sorular içermelidir ve mümkün olduğunca farklı kaynaklardan sorular çözülmelidir.

– Günümüzde uygulanan ve yeni nesil soru adı verilen soruları çözerken, bilgi %40 yorumlama %60 oranında etki eder.  Bu nedenle bol kitap okumak gerekir.

– Sınav sürecinde, 3T’den (Telefon, tablet, televizyon) uzak kalmakta büyük yarar vardır.

– Düzenli ve günü gününe ders çalışmak, soru çözerken işinizi kolaylaştıracaktır.

– Bol bol soru çözmek, test çözme teknikleri konusunda kendinizi geliştirmenize yardımcı olacaktır.

– Sınavlara hazırlık sürecinde, ilginç sorular/bilmeceler üzerinde durmak ve düzenli kitap okumak, okuduğunuzu anlama kapasitenizi geliştirecektir.

 

Test Çözerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

–  Paragraf soruları aslında çözmesi en kolay sorulardır. Çünkü cevap sorunun içinde gizlidir. Sadece dikkatli okumak yeterlidir. Paragraf sorularında önce soru kökü, daha sonra paragraf okunmalıdır. Böyle yaparsanız zaman kaybı yaşamazsınız.

– TYT, AYT, LGS gibi sınavlarda, soruların %40’ı çalışan herkesin çözebileceği tipteki normal zorluk seviyesindeki sorulardır. %30’u çok kolaydır herkes çözebilir. %30’u ise eleyici sorular diye tabir edilen zor sorulardır. Orta seviyede çalışan herkes, soruların %70’ini çözebilir.

Test Çözerken, Denemede ve Sınavda Soruları Nasıl Çözmeliyiz?

– Evde/okulda test çözerken hız ikinci plandadır. Önemli olan sorunun doğru çözülmesidir. Önce bilgi iyice kavranmalı, sonra yorumlanabilmelidir. Unutulan konular tekrar edilmeli, çözülen soruların cevap anahtarları kontrol edildikten sonra çözülemeyen sorular sorulmalıdır.

– Denemeler size eksiklerinizi görme olanağı tanır. Sınav zamanını kullanma alıştırmaları yapmanıza imkan verir. Sınav süresinin tamamına odaklanmanızı kolaylaştırır ve sınav tecrübesi kazanmanızı sağlar. Bu nedenle denemelerden kaçmamak, belirli aralıklarla deneme sınavlarına katılmak doğru olacaktır.

– Deneme sınavlarından önce kitapçık mutlaka kontrol edilmeli ve bu alışkanlık kazanılmalıdır. Olası baskı hataları ve muhtemel değişiklikler varsa sınava başlamadan görmüş olursunuz. Heyecanınızın azalmasına yardımcı olur. Soru kitapçığına hakim olursunuz. Gerçek sınavda da bunu yapmalınız. Sınavın ortasında fark ettiğiniz olası bir baskı hatasının telafisi daha zordur.

– Sınava en iyi olduğunuz dersten başlamalısınız.

– Çözdüğünüz soruları optik forma işaretlerken gruplandırarak işaretleme yapmak, kaydırma ihtimalini azaltır ve size ortalama 10 dakika kazandırır. Gruplandırarak kodlama tekniği, her iki sayfada bir (4-5 soruda bir) optik forma çözdüğünüz soruları işaretlemeniz demektir. Kodlamayı sona bırakmak kaydırma ihtimalini arttırır. Her soruda bir kodlama yapmak zaman kaybettirir. Gruplandırarak kodlama yaptığınızda ayrıca 5-10 dakikada bir dinlenmiş olursunuz.

– Denemelerde ve gerçek sınavda elbette kitapçık türü dahil, işaretlenmesi gereken bütün alanları işaretlemeyi unutmuyoruz.

Turlu Soru Çözmek Nedir?

– Test çözme teknikleri ile ilgili bilinmesi gereken bir diğer konu, zaman kaybını önlemek için turlu soru çözme tekniğidir. Bu ne demek?
Kitapçığı aldınız ve çözmeye başladınız. Yapabildiğiniz soruları yapın. Bildiğiniz ama ilk anda çözemediğiniz soruların başına tek soru işareti (?) koyun. Epeyce vaktinizi alacak ama çözebilirim dediğiniz soruların başına iki soru işareti (??) koyun. Çözemem dediğiniz soruların başına da üç soru işareti (???) koyun. Tüm soruları çözdükten sonra zamanınız kalırsa sırasıyla önce tek, sonra iki soru işareti koyduğunuz sorulara yeniden bakın. Bu size ciddi bir zaman kazandıracaktır.

– Yapamadığınız sorularla moralinizi bozmayın.

– Sınavlarda bütün cevap şıkları genellikle eşit olarak dağıtılır. 40 soruluk bir testte 15 adet “C” şıkkının doğru olma ihtimali yoktur. Buna dikkat edin.

– Kolay sorularda bit yeniği aramayın. Zor sorularla zaman kaybetmeyin.

– Sayısal sorularda mutlaka işlem yapın.

– Bir bölümden başka bir bölüme geçerken, arkanıza yaslanıp biraz gerinebilirsiniz. Bedeninizi birkaç saniye dinlendirin.

– Bütün şıkları okuyun. Çünkü sizden bazen doğru cevap değil, en doğru cevap istenir.
Örneğin; Bu paragrafta asıl anlatılmak istenen nedir?
Bu parçadan çıkarılabilecek en kapsamlı yargı aşağıdakilerden hangisidir?

– Soru köklerindeki, “ulaşılamazdeğinilmemiştirkesin değildir” gibi olumsuz ifadelere dikkat edin.

– Paragraf sorularındaki altı çizili kelimelere dikkat edin.

– Uzun soru zor soru demek değildir.

– Soruları çözerken ya cevabı bilir işaretlersiniz veya cevap olamayacak şıkları eleyerek doğru şıkkı bulursunuz.

Test çözme teknikleri ile ilgili artık yeterli bilgiye sahibiz. Bundan sonra size düşen, düzenli çalışmak ve bol bol okuyup, bol bol soru çözmektir. Tüm öğrencilerimize girecekleri sınavlarda başarılar dileriz…