Tavsiyemiz
Filtreler
Hizmet Kategorileri
Sağlık
blog-image tavsiyemiz

Spinal Sezaryen Nedir?

Spinal Sezaryen Nedir?

author
Gözen Esmer
28/10/2024

Spinal sezaryen nedir, sorusuna cevap vereceğiz. Sezaryen, doğum yapacak annenin fiziki olarak normal doğuma uygun olmaması durumunda bebeğin ameliyat ile alınmasıdır. Sezaryen çok fazla tercih edilmeyen ve sadece zorunlu durumlarda başvurulan bir yöntemdir. Bu sebeple doktorlar sezaryeni hep ikinci seçenek olarak düşünmektedirler. Sezaryen yapılırken de farklı uygulamalarla anne ameliyata alınmaktadır.

 

Bu yöntemlerde asıl amaç annenin ve bebeğin en az zarar gördüğü ve etkilendiği yolu bulabilmektir. Sezaryen sırasında uygulanan anestezi spinal ve epidural olmak üzere iki şekilde uygulanmaktadır. Bu iki anestezinin birbirinden farkı bulunmaktadır. Spinal sezaryen uygulamasının çok daha sağlıklı olduğu uzmanlar tarafından açıklanmaktadır.

 

Spinal Sezaryen Neden Tercih Edilir?

 

 

Spinal sezaryen uygulaması ile anne ameliyat sırasında tamamen uyanık olmaktadır. Bu ameliyat sonunda annenin bebeği hemen görebilmesi sebebiyle normal doğumuna en yakın uygulama olarak spinal sezaryen uygulanması olarak bilinmektedir. Bu anestezi hastanın bel omurlarının arasına enjeksiyon ile anestezi uygulanması olarak tanımlanabilmektedir. Bel omurlarının alt kısımdaki bölgeyi uyuşturduğu için hasta ameliyat sırasında kendinde olmaktadır. Vücudun sadece alt kısmının etkilenmesi sebebiyle anestezi sırasında verilen ilaç çok daha az zarar vermektedir.

 

Spinal sezaryeni özellikle kalp ve solunum konusunda sıkıntıları ola kişiler tercih etmektedir. Bu uygulamanın sonunda hasta 3-4 saat kadar uyuşukluk hissetmektedir. Daha sonrasında anne bebeğini kucağına alabilmekte ve emzirebilmektedir. Bu durum Spinal sezaryenin avantajları olarak açıklanmaktadır.

 

Spinal Sezaryenin Uygulanması

 

 

 


Spinal sezaryen nedir, sorusuna cevap verdik. Şimdi ise uygulanmasına geçelim. Bu tip sezaryenler alanında uzman bir doktor tarafından yapılmalıdır. Hasta uygulama öncesinde tedirgin olabilmektedir. Anne çocuğu ile sağlık sıkıntısı olup olmayacağı merak edebilmektedir. Bu durumda uygulama öncesinde doktor tarafından anneye bilgi verilmelidir. Bu annenin kaygısını azaltacağı için anestezi uygulaması çok daha kolay olacaktır. Spinal sezaryen uygulamasında şu aşamalar bulunmaktadır:

 

1. Aşama: Anne adayı oturur vaziyette dururken başının göğüs kısmına doğru iyice eğer. Bel kısmı antiseptik sıvı ile güzelce temizlenir ve enjeksiyona hazır hale getirilir. Bu temizliğe dikkat edilmelidir. Ameliyat sırasında annenin ve bebeğin enfeksiyon kapmaması için gerekli tüm dezenfekte işlemi uygulanmalıdır.

 

2. Aşama: Enjeksiyon için çok ince uçlu bir iğne kullanılır ve önce cildin üst kısmını uyuşturacak iğine yapılır. Bu uyulama acı vermemektedir.

 

3. Aşama: Bu aşamada bel kısmındaki omurlar arasından giriş sağlanır ve bu giriş yapılan kısımdan ağrı kesici ilaçlar ve anestezi maddesi verilir. Bu uygulama sırasında annenin hareket etmeden durması uygulamayı daha sağlıklı hale getirecektir. Uygulamadan kısa bir süre sonra vücudun alt kısmında uyuşma oluşmaya başlayacaktır. Uyuşma yeterli hale gelince ilaç verilmesi sonlandırılacaktır. Artık anne adayı dokunulduğunda hissetmeye ama acı hissetmemeye başlayacaktır.


 

Spinal Sezaryen Kimlere Uygulanmaz ve Yan Etkileri Nelerdir?

 

Spinal sezaryen nedir, sorusuna cevap verdikten sonra, kimlere uygulanmadığına dair bilgi verelim. Bu sezaryen türü özellikle kan pıhtılaşması sorunu yaşayan hastalarda yapılmamaktadır. Bunun yanında yine bu uygulama bel kısmında herhangi enfeksiyon bulunan anne adaylarına yapılmamaktadır. Bütün bu önlemler hastanın anestezi sonrasında çok daha büyük sorunlarla karşılaşmaması içindir. Spinal sezaryen sonrasında hastalarda baş ağrısı, bulantı, kusma ve tansiyon düşüklüğü görülebilmektedir. Ameliyat sonrasın verilen serum ile bu şikayetler en aza indirilmektedir.