Schengen Vizesi Nasıl Alınır?
Schengen Vizesi Nasıl Alınır?
Schengen Vizesi Nasıl Alınır?
Yurt dışına başta Avrupa Birliği ülkelerinden birini ziyaret edeceksiniz ve birkaç ülke daha gezmek ancak yeniden vize işlemleriyle uğraşmak istemiyor musunuz? Eğer turistik gezileriniz için Schengen bölgesi içerisinde yer alan tam 33 Avrupa ülkesinden bir ya da birkaçına vizeye ihtiyaç duymadan giriş yapabilmenizi sağlayacak “Schengen vizesi nasıl alınır?” yazım tam size göre.
Schengen Vizesi Nedir?
Schengen vizesi; Avrupa Birliği üyesi ülkeler, Avrupa Serbest Ticaret Birliği üyeleri ve birliğe üye olmayıp Avrupa’da yer alan birkaç ülkenin oluşturduğu Schengen bölgesine, tek bir vize alarak istediğiniz kadar ülkeye seyahat etme imkanı tanır.
Schengen Vizesi Ülkeleri
Almanya, Avusturya, Belçika, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İzlanda, İtalya, İspanya, İsveç |
İsviçre, Litvanya, Lihtenştayn Letonya, Lüksemburg, Macaristan Malta, Norveç, Polonya, Portekiz Slovakya, Slovenya, Yunanistan |
Schengen Vizesine Başvuru Şartları
Eğer Schengen bölgesinde yer alan birden fazla ülkeye seyahat edecek ve Schengen vizesine başvurmak istiyorsanız, mutlaka ilk olarak giriş yapacağınız ya da konaklamanızın en uzun süreceği ülkeye vize başvurusunda bulunmanız gerekiyor.
Randevunuzu Alın
Schengen vizesi almak için öncelikle giriş yapacağınız ülkeyi seçtikten sonra o ülkenin vize işlemlerinin gerçekleştirildiği konsolosluk ya da elçilikten randevunuzu alın. Randevunuzu almak için vize almak istediğiniz ülkenin İstanbul konsolosluğu ya da elçiliğini aramalısınız. Bazı ülkeler kendi internet siteleri ya da telefonları üzerinden randevu verirken, bazıları da aracı temsilcilikler ile anlaşabiliyor. Konsolosluktan alacağınız bilgiler doğrultusunda başvuru için internet üzerinden ücretsiz olarak yapacağınız e-randevu işlemi de oldukça kolay gerçekleşecek.
Özellikle belirteyim, vize randevunuzu alırken gerekli belgeleri hazırlamak için en erken 15 gün sonrasına bir tarih seçmenizi öneririm.
Vize Evraklarınızı Hazırlayın
Büyükelçilikten ya da konsolosluktan aldığınız vize randevusuna istenilen belgeler ile birlikte gitmeniz gerekiyor. Aşağıda Schengen vizesi almak için gereken belgeleri ayrı bir başlıkta detaylı olarak anlattım.
Başvurunuzu Yapın ve Schengen Vize Ücretinizi Yatırın
Schengen vizesi için gerekli evrakları hazırlayıp konsolosluğa ya da büyükelçiliğe randevunuza gittiğiniz. Bu aşamada belgelerinizi teslim edip vize ücretin ödemeniz gerekiyor.
Bazı ülkelerin konsoloslukları ya da elçilikleri vize görüşmesi yapmak isteyebilir. Bu durumda panik yapmayın ve mülakatınıza gidin. Mülakat sırasında belgeleriniz ile örtüşen bilgiler vermeniz gerekiyor. Mülakatınızı yapan vize yetkilisine karşı güler yüzlü olun ve sakin bir şekilde sorularını yanıtlayın.
Vize görüşmesi yapılsın ya da yapılmasın, vize ücretinizi yatırıp evraklarınızı teslim ederken ikamet bilgisi, e-posta adresi ve telefon numarası gibi bilgilerinizi veriyorsunuz. Pasaportunuz başvuru sonrasında yaklaşık 7-10 gün arasında adresinize teslim ediliyor.
Pasaportunuz yoksa pasaport başvurusu nasıl yapılır içeriğimizi inceleyebilirsiniz.
NOT: 2014 yılı itibariyle Schengen vizesi aldıysanız ve gideceğiniz ülke aracı bir kurumla çalışıyorsa belgelerinizi teslim etmeye bizzat gitmenize gerek olmayabilir. Vize başvurusu sırasında verdiğiniz parmak izleri ve fotoğrafların 5 yıllık geçerlilik süresi oluyor. Eğer bir önceki Schengen vizeniz 5 yılı geçmemişse konsolosluğun çalıştığı aracı kurum ile belgelerinizi gönderebiliyorsunuz.
Schengen Vizesi Almak için Gerekli Evraklar
Schengen vizesi almak için gerekli evrakları hazırlamak düşündüğünüzden uğraştırıcı olabilir ve uzun sürebilir. Bu nedenle vize randevunuzu alırken belgelerinizi toparlamanıza yetecek sürede uzaklıkta bir tarih seçtiğinize emin olun.
Schengen vizesini alıp alamamanızın tamamen gideceğiniz ülkenin temsilcilik yetkililerinin elinde olduğunu unutmayın. Bu nedenle başvurunuzu eksiksiz belgeler ile yaptığınıza emin olun. Unutmayın, başvurunuz ne kadar reddedilirse diğer ülkelere vize alma şansınız da o kadar azalır!
Vize Başvuru Formu
Başvuruda bulunmak öncelikle Schengen Vizesi Müracaat Formu’nu doldurmanız gerekiyor. Başvuru formunu online randevu aldığınız aracı kurumun ve konsolosluğun web sitesinde bulabilir ya da randevunuzun olduğu gün konsolosluk ya da büyükelçilikte doldurabilirsiniz. Her ülkenin vize başvuru formu farklı, bu nedenle Schengen vizesine başvuracağınız ülkenin konsolosluk sayfasından alacağınız vize müracaat formunu doldurduğunuza emin olun.
Ayrıca Norveç, Belçika ve Finlandiya vize formlarını online olarak doldurulmuş ve çıktısı alınarak imzalanmış formatta istiyor. Hata yapmamak adına formu doldurmadan önce detayları da dikkatlice okuyun.
Vize başvuru formunda sizden;
Kimlik bilgileriniz
Konaklama bilgileriniz
Geçim kaynağınız
Seyahat amacınız
Seyahat edeceğiniz ülkeler ve seyahat tarihleriniz
İlk giriş yapacağınız ülke
Önceki Schengen vizeleriniz
Gidilecek ülkelerden alınan davetiyeler ve konaklama bilgileri
Seyahat ve kalış masraflarınızın finansmanı gibi bilgiler istenecek.
Başvuru formunu ıslak imzalı olacak şekilde doldurduğunuza emin olun. İşinizi şansa bırakmayın ve gitmeden önce bir vize müracaat formu hazırlayın derim.
Biyometrik Fotoğraf
Schengen Vizesi Başvuru Formu’nun içerisinde bir fotoğraf kutucuğu yer alıyor. Bu fotoğraf kutucuğuna biyometrik fotoğrafınızı yapıştırmanız gerekiyor. Bazı konsoloslukların forma yapıştırmak yerine başvuru sırasında elden fotoğraf istediklerini de gördüm. Bu nedenle başvuru belgelerinin arasına güncel olarak çekilmiş en az 2 adet biyometrik fotoğraf ekleyin derim.
Pasaportlarınızın Tümü
Vize başvurusu yapacağınız pasaportun talep ettiğiniz vizenin bitiş tarihinden itibaren en az 6 ay geçerliliği, yıpranmamış ve kullanılmamış 2 boş sayfası da olması gerekiyor. Ayrıca başvuru sırasında güncel olarak kullandığınız pasaportların yanı sıra eski pasaportlarınızı da getirmelisiniz.
T.C. Kimlik Kartı ve Fotokopisi
Başvuru belgelerinizin arasında yeni çipli, üzerinde T.C: kimlik numarası ve fotoğrafınızın yer aldığı T.C. kimlik kartınızın bir fotokopisi olmalı.
Vize Ücreti Dekontu
Schengen vize ücretini aşağıda ayrı bir başlıkta detaylı olarak anlattım. Ancak kısaca gideceğiniz ülkenin belirlediği ücreti ödedikten sonra vize ücretini ödediğinize dair size verilen dekontu da belgeleriniz arasına eklemeniz gerekiyor.
Eski Schengen Vizeleri
Eğer daha önceden aldığınız Schengen vizeleri varsa her birinin fotokopisini çekerek belgelere ekleyin.
Seyahat Sigortası
Schengen vizesi başvurusuna gitmeden önce mutlaka seyahat sigortası yaptırmanız gerekiyor. Seyahat sigortanızın 30.000 Euro’yu ve gideceğiniz her bir ülkeyi de kapsaması gerekiyor.
Yurt dışı seyahat sigortası fiyatları kalacağınız süreye ve seyahat edeceğiniz ülkeye göre değişiklik gösteriyor. Hastalık, yaralanma, seyahat iptali, hırsızlık ve kapkaç, pasaport kaybolması gibi birçok acil durumda yurt dışı seyahat sigortanız devreye giriyor.
Ayrıca vizenizin onaylanmaması durumunda seyahat sigortanızı iptal edebilir ve ödediğiniz miktarı geri alabilirsiniz.
Finansal Yeterlilik
Schengen vizesi alacakların belki de en çekindiği adım finansal yeterliliklerini gösterme. Shengen ülkeleri sizden gittiğiniz ülkede konaklama, seyahat etme ve dönüş yapmak için uygun finansmana sahip olduğunuzu gösteren belgeler ister. Banka hesabınızda bulunan para ve hesap hareketlilikleriniz arttıkça vize almanız kolaylaşacak demek doğrudur. Bunun için yanınızda özellikle de son 3 aya ait banka hesap dökümleri ve maaş bordrosu, SGK hizmet dökümünüz, isterseniz adınıza kayıtlı ev, araç ve kira tapuları ile fotokopilerini yanınızda bulundurun. Ayrıca bir seyahat sponsorunuzun olması ya da varsa davet mektubunuzu gönderen kişinin masraflarınızı üstlenmesi de finansal olarak daha güçlü görünmenizi sağlayacak.
Uçak ve Otel Rezervasyonları
Schengen vizesi alacakların kesinlikle atlamaması gereken adımlardan biri de rezervasyonlar. Başta vize alacağınız ülkenin konaklama ve uçuş bilgilerinin yanı sıra Schengen vizeniz ile seyahat edeceğiniz süre boyunca gideceğiniz her bir ülkenin hem konaklamalarının hem de uçuşlarının rezervasyonlarını onaylatmanız ve bilgilerini yazdırıp başvuru evraklarınız arasına eklemeniz gerekiyor. Özellikle ilk gidiş ve son dönüş uçak bilgileri ile konaklamalarınızı konfirme ettirdiğinize emin olun.
Davet Mektubu
Ziyaret edeceğiniz Schengen ülkelerinin birinde ya da birden fazlasında o ülkede ikamet eden tanıdığınız varsa mutlaka davet mektubu istemelisiniz. Schengen vizenizin çıkma olasılığını yükselten davet mektubu gideceğiniz ülkede yaşayan kişi tarafından konsolosluğa hitaben o ülkenin ana dilinde ya da İngilizce yazılır. Davet mektubu alacağınız kişinin vatandaş olmasına gerek yok, Schengen ülkesinde ikamet ediyor olması yeterli olacaktır. Davet mektubu örneklerini internette bulmanız mümkün.
Davet mektubu hazırlandıktan sonra e-posta ya da fax yoluyla konsolosluğa gönderilebilir. Ayrıca eğer davet mektubunu gönderen kişide kalacaksanız, konaklama rezervasyonu göstermeyip davet mektubunda belirtmeniz de yeterli olacaktır.
Schengen Vizesi Ek Belgeleri
Eğer özel bir durum için Schengen vizesi alacaksanız yukarıda anlattığım belgelerin yanı sıra başvuru esnasında hazır bulundurmanız gereken başka evraklar da var.
Öğrenci Schengen Vizesi
Öğrenciyseniz ve Schengen vizesi başvurusunda bulunacaksanız;
Güncel tarihli ve ıslak imzalı öğrenci belgesi ile İngilizce çevirisi
Transkript (not dökümü) ve İngilizce çevirisi
Daha önce yurt dışında eğitim aldıysanız sertifikaları ya da katılım belgeleri
SGK’dan veya e-devletten alabileceğiniz Barkodlu 4A Hizmet Dökümü
Sponsor ebeveynler için ailenize ve size ait son 3 aylık banka hesap dökümleri, işlenmiş hesap cüzdanları ve son bakiyeyi belirten resmi banka yazısı
Çalışan Schengen Vizesi
Kamu ya da özel fark etmeksizin maaşlı çalışansanız ve Schengen vizesi başvurusunda bulunacaksanız;
İşe giriş tarihinizi ve pozisyonunuzu belirten bir Görev Tanım Yazısı ve İngilizcesi
Çalıştığınız kurumun antetli kağıdına yazılı yine pozisyonunuz, seyahat sebebiniz, tarih ve ülkeleri belirten ıslak imzalı kaşeli Vize Talep Dilekçesi
İşe giriş bildirgesi
Son 3 aylık maaş bordronuz
Eğer izinliyseniz İşyeri İzin Yazısı
Size ait SGK’dan veya e-devletten alabileceğiniz 4A/4C Hizmet Dökümü
Varsa Ticaret Odası Belgesi, Ticaret Sicil Gazetesi, vergi levhası, imza sirküleri fotokopileri
Çiftçiyseniz bağlı olduğunuz Ziraat Odasından, başka bir meslek grubundaysanız da bağlı olduğunuz oda kaydının ya da meslek kimlik kartının fotokopisi
İş Sahibi ve Ortaklar için Schengen Vizesi
İşveren ya da şirket ortağıysanız ve Schengen vizesi başvurusunda bulunacaksanız;
İş yerinizin vergi levhasının ve Ticaret Sicil Gazetesi’nin fotokopisi
İmza sirküleriniz
Faaliyet belgeniz
Size ait SGK’dan veya e-devletten alabileceğiniz 4A/4C Hizmet Dökümü
Çiftçiyseniz bağlı olduğunuz Ziraat Odasından, başka bir meslek grubundaysanız da bağlı olduğunuz oda kaydının ya da meslek kimlik kartının fotokopisi
18 Yaşından Küçükler için Schengen Vizesi
18 yaşından küçükler için ve Schengen vizesi başvurusunda;
Schengen Vize Başvuru Formu’nun varsa her iki ebeveyn tarafından ya da velayete sahip ebeveyn tarafından imzalanması gerekiyor
Ebeveynlerin T.C. kimlik kartları ve pasaportlarının noter tarafından tasdiklenmiş fotokopileri
Çocuğun doğum belgesi
Eğer çocuk tek başına seyahat edecekse yine her iki ebeveyn tarafından ya da resmi vasisi tarafından imzalanmış noter tasdikli muvafakatname yazısı gerekiyor.
Emekliler için Schengen Vizesi
Emekliyseniz ve Schengen vizesi başvurusunda bulunacaksanız;
SGK’dan bir maaş yazısı ve maaş hesaplarının son 3 aylık dökümü gerekiyor
Yine SGK ya da e-devletten alabileceğiniz Barkodlu Emeklilik Yazısı
SGK’dan veya e-devletten alabileceğiniz imzalı 4A Hizmet Dökümü
Schengen Vize Ücreti 2020
Schengen vize ücreti 2 Şubat 2020 tarihi itibariyle 80 Euro olarak belirlendi. Aşağıdaki tabloda 2020 Schengen vize ücretlerini detaylı olarak gösterdim.
18 yaş ve üzeri |
80 Euro |
6 – 12 yaş |
40 Euro |
0 – 6 yaş |
Muaf |
25 yaşının altında, daha önce hiç çalışmadığında dair 4A Hizmet Dökümü olan ve eğitim amacıyla seyahat eden öğrenciler |
Muaf |
Avrupa Birliği ile vize kolaylaştırma anlaşması olan ülkelerin vatandaşları |
35 Euro |
Schengen vize ücreti olarak belirtilen miktar, başvuru aracı kurumlar ile yapılıyorsa artabiliyor. Eğer başvuru için konsolosluğa ya da büyükelçiliğe gidiyorsanız ödemenizi oradaki gişede yapıyorsunuz. Hem online olarak yapılan ödemelerde hem de gişeden yapılan ödemelerde Schengen Vize Dekontu’nu alıp belgeleriniz arasına eklemeyi unutmayın. Vize almadan gezmek istiyorsanız vizesiz ülkeler içeriğimizi incelemenizi tavsiye ederiz.
Schengen vizesi için hesapta ne kadar para olmalıdır?
Schengen vizesi almak istiyorsanız hesabınızdaki miktar arttıkça hem vize alma olasılığınız hem de vizenizin süresi artacaktır. Bu yüzden elinizdeki tabu ve varsa kira gelirlerinizin dokümanlarını da mutlaka belgeleriniz arasında gösterin.
Schengen vize süresi ne kadardır?
Schengen vizesinin süresi pasaportunuza işlenen vizenin geçerliği olduğu tarih aralığındadır. Schengen vizeleri çoğunlukla 30 günden ile 1 seneye kadar veriliyor.
Schengen vize aracı kurumları nerelerdir?
Schengen vizesi almak istediğiniz ülkelerin konsolosluklarıyla iletişime geçerek aracı kurumları öğrenebilirsiniz. Ayrıca Almanya ve İtalya için İDATA, Hollanda için VFS.GlOBAL sayfasını ve site üzerinden gideceğiniz ülkeyi değiştirerek diğer ülkelerin vize başvurularını da inceleyebilirsiniz.