Regl Nedir?
Regl Nedir?
Regl Nedir? Regl sancısını nasıl anlarım, belirtileri nelerdir işte tüm detaylarıyla Regl.
Regl, halk arasında bilinen adıyla adet kanaması ya da vajinal kanama döngüsü olarak tanımlanır. Ortalama 28 günde bir yaşanan bu kanama kadının üreme fonksiyonlarının sağlıklı bir şekilde çalıştığının en büyük göstergesidir. Hormonel olarak etkileyen fizyolojik bir durumdur. Yaklaşık olarak 10 yaşından menopoza kadar doğal bir döngü ile gerçekleşir. Kadının üreme sisteminin büyük bir parçası olan regl, yumurta hücrelerinin, yumurtalıkta olgunlaşması ile rahmin iç dokularında kalınlaşmaya sebep olur. Bu kalınlaşmalar iç astarda olur ve her ay kendini yenilemeye çalışarak döktüğü doku kalıntılarını rahimden gelen kan ile birlikte dışarı atar. Bu olay kadının doğurganlık sisteminde gerçekleşen doğal bir davranıştır. Her ay sistematik olarak gerçekleşmesi doğurganlık özelliğini aktif kılar. Gebelik şartlarının oluşmasında önemli bir etkendir. Genç kızlık döneminde geçirilen ilk adet literatürde menarş olarak ifade edilir. Eğer 9 yaşından önce ya da 16 yaşından sonra görülürse mutlaka araştırılması gerekir. Ortalama 55 yaşına kadar bütün kadınlar adet görür. 45’ten önce biten regl döngüsü erken menopoz olarak adlandırılır.
Eğer adet günleri dışında ara günlerde görülüyor ya da 16 yaşına kadar hala görülmemişse doktora başvurulmalıdır. Genelde adet ile ilgili en çok şikayet uzun süre görülmesi ya da düzensiz oluşudur. Bu sık rastlanan ve reglin ilk görüldüğü zamanlarda doğal olan bir durumdur. Aşırı kanamalar ve uzun bir süre adetin görülmediği durumlarda kesinlikle doktor tavsiyesi alınmalıdır.
Regl Sancısı Nedir?
Genelde adet görülmeden bir gün önce kadınlarda kasılmalara dayalı sancılar gözlemlenir. Regl boyunca süren bu sancılar çok can acıtıcı olabilir. Doktor tavsiyesi dışında ilaç alımı uygun değildir.
Reglin Belirtileri
kilo artışı
bölgesel sivilcelenme
karın ağrısı(regl sancısı)
ruh halinde dengesizlikler
göğüs bölgesinde, memelerde şişkinlik, hassasiyet
PMS (Premenstrüel sendrom) Nedir?
Regl kanaması yaklaştıkça kadınlarda hormonel sebeplerden bazı şikayetler ortaya çıkar.Bazı kadınlarda aktif bazı kadınlarda pasif gerçekleşen bu süreç, depresyon başlıklı çok ciddi şikayetlere neden olur. PMS, hem psikolojik hem fizyolojiktir. Batılı toplumların kadınlarında daha sık görülen sendrom, sosyal yaşamı olumsuz etkileyen ve kadının kendine olan güveninin azalmasına sebep olan bir durumdur. Adet kanamalarının çokluğu ya da azlığı PMS boyutuyla ilişkili değildir. Bazı araştırmalar PMS görülen kadınlarda kalsiyum fazlalığı ya da magnezyum eksikliğinin görüdüğünü söylemektedir. Bu durumun kanıtlanmış herhangi bir açıklaması yoktur. Annesinde PMS olan kadınlarda daha sık rastlanır. Tanısı ise ortalama 3 ayda şikayetleri kaydettiğiniz bir skor tablosundaki bulgulara dayanmaktadır.