- Tüm Hizmetler
-
Hizmet Kategorileri
AlışverişDijital Ve KurumsalEğitimEğlenceGayrimenkulGiyim / TekstilHukuk ve MuhasebeKonaklamaMüzikOrganizasyonOto / VasıtaResmi KurumlarSağlıkSanayiSporTamirat-TadilatYeme-İçme
- Blog
- Hakkımızda
- İletişim

Mülteci ve Göçmen Nedir? Aralarındaki Farklar ve Hukuki Statüler
Mülteci ve Göçmen Nedir?
Mülteci ve göçmen kime denir neye hizmet eder gelin birlikte öğrenelim.
Son senelerde dünyamızda mültecilerin ve göçmenlerin sorunları ortaya çıktı. Peki nedir mülteci ve göçmen? Gelin birlikte öğrenelim. Adını sıkça duymuş olduğumuz göçmenler ve mülteciler nedir ve nerelerden gelmiştir onlardan bahsedelim.
Göçmen, ülkesinde olan zorluklardan ve savaşlardan göç eden kişiler değil, daha iyi koşullarda yaşamak için kendi vatanından ayrılan kişilere ve ailelere denmektedir.
Bir de bununla birlikte düzensiz göçmen terimi de yer almaktadır.
Peki nedir düzensiz göçmen?
Düzensiz göçmen terimi ise, göç ettiği ülkeyi, o ülkenin yasalarını resmi-kurumların hepsini yok sayarak giriş yapan ve o ülkede kalmak için belli bir yasal hakkı bulunmayan kişiler hakkında kullanılır. Ayrıca bununla birlikte ülkenin yasalarını da ihlal ederek çıkış yapan kişiler hakkında da kullanılmaktadır.
Mülteci kime denir?
Vatandaşı olduğu ülkeyi zorunlu hallerden dolayı terk eden ve bayramlar da dahil olmak üzere ülkesine gidemeyen veya gitmek istemeyen kişilere denmektedir.
Mülteci ve göçmen kelimeleri aynı anlamda kullanılır mı?
Bu durum söz konusu bile değildir. Çünkü mültecilerin ve göçmelerin hukuki farklılıkları bulunmaktadır. Sosyal medyada aynı anlamda kullanılsa da bu iki terim aynı değildir. Ve bu durum ciddi karışıklıklara yol açabilmektedir.
Mülteciler, uluslararası hukuk içerisinde nasıl korunur?
Mülteciler ve göçmenler gibi kişileri korumak için özel hukuki düzenlemelerden oluşan Uluslararası Göçmen Korumasına değinilmektedir. İnsan Hakları Evrensel Bildirisi’nin 14. Maddesi, herkesin hakkı olan sığınma talebinde bulunma ve sığınma hakkı alma gibi hakkına değinmektedir. Nüfüs müdürlükleri tarafından halledilir bu işlemler.
Mülteci ve göçmenlerle ilgili Türkiye’de kafa karıştıran durum nedir?
Türkiye’nin de onayladığı Mültecilerin Hukuki Durumu için Cenevre Sözleşmesi 1961 yılında yürürlüğe girmiştir. Türkiye ayrıca 1967 yılında Mültecilerin Hukuki Statüsüne Dair Protokol’ü de onaylamıştır.
Ancak bununla birlikte Cenevre Sözleşmesi ile düzenlenen coğrafi sınırlama ilkesini sürdürmeyi seçmiştir.
Türkiye’de ise bu konular tam olarak 2014 tarihinde 6458 sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanununda düzenlenmiş bulunmaktadır.
Yani Türkiye, Avrupa dışından gelenleri bir mülteci olarak kabul etmiyor fakat Avrupa dışından gelenlerin üçüncü bir ülkeye yerleştirilmesine kadar, şartlı mülteciler statüsünde geçici olarak Türkiye’de kalmalarına izin veriyor.
Sonuç olarak da Türkiye’ye, Avrupa veya dışından gelenlere nedenlerine bakılarak mülteci ya da göçmen terimini tavsiye ediyor.
Yorumlar
İlginizi çekebilecek diğer bloglar
Blog Kategoriler
Son Yazılar

Evde Zayıflama Yöntemleri: Doğal ve Kalıcı Kilo Verme Tüyoları

Televizyon LED Tamiri: Fiyatlar, Ücretler ve Maliyetler Detaylı Rehber

Long Night Masaj Yağı Sprey: Kullanımı, Faydaları

İnternet Cafe Ruhsatı İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?
