Tavsiyemiz
Filtreler
Hizmet Kategorileri
Sağlık
blog-image tavsiyemiz

Mısır’da Gezilecek Yerler

Mısır’da Gezilecek Yerler

author
Admin
07/10/2024

Mısır’da Gezilecek Yerler

 

Ortadoğu ve Kuzey Afrika bir arasında köprü görevi gören Mısır, 7 bin yıllık geçmişiyle Firavunlardan Osmanlılara, Memlüklerden Fransızlara birçok medeniyete ev sahipliği yaptı. Dinlerin, kültürlerin, uygarlıkların birleşme noktası olan Mısır’ı efsaneleri, otantik yapısı ve esrarengiz sokaklarıyla mutlaka görülmesi gereken yerler listemizin başına aldık. Ortadoğu’nun incisi olarak da adlandırılan Mısır’da nereye gidilir, ne yenir, ne yapılır, nerede kalınır ve çok daha fazlası için okumaya devam edin!

Mısır’da Görülmesi Gerekenler

Kahire

Tarih boyunca birçok uygarlığa ev sahipliği yapmış olan Mısır’ı görmeye eski medeniyetlere ait kalıntılardan başlamak gerekir. Bu nedenle rotamızı piramitlerin, sfekslerin ve daha birçok antik kalıntının bulunduğu; Doğu’nun Paris’i olarak da adlandırılan Kahire’ye çeviriyoruz.

Mısır Piramitleri

 

“Dünyanın 7 Harikası”ndan biri olan Keops Piramidi, birçok kişi için ölmeden önce görülmesi gereken yerler listesinde başı çekiyor. Dünyanın en gizemli yapılarından olan piramitler devasa yapıları ile sizi kendine hayran bırakıyor. Keops, Kefren ve Mikerinos piramitlerine ulaşmak için Kahire’nin Gize bölgesine gelmeniz gerekiyor. Ulaşım için Uber ya da Careem kullanmanızı öneririz. Ayrıca piramitlere giriş günün yalnızca belirli saatlerinde mümkün. Bu nedenle gitmeden önce otelinizin danışma kısmından ya da internet üzerinden gezi saatlerini öğrenmenizi tavsiye ederiz.

Kahire Mısır Müzesi

Mısır Müzesi, Kahire’nin merkezinde bulunan Tahrir Meydanı’nın etrafında konumlanmış. Mısır coğrafyasından geçmiş binlerce yıllık medeniyete ait olan yaklaşık 120 bin adet eser bu müzede yer almakta. Müzenin en önemli eseri tüm dünya için paha biçilemez değerde olan Tutankamon’un Mezarı ve hazinesinin tamamı. Ayrıca müzede birçok anıt mezar, heykel, antik döneme ait kalıntılar gibi geçmişten izler taşıyan eserleri görmek mümkün.

Tahrir Meydanı

Kahire’nin göbeğinde bulunan Tahrir Meydanı yüzyıllar boyunca şehrin en önemli olaylarına ev sahipliği yapmış. Mısır Devriminin izlerini devam ettiren meydanda Kahire Mısır Müzesi’nin yanı sıra, birçok hediyelik eşyası satan dükkan ve bolca çay içebileceğiniz kafeler bulunuyor.

Ölüler Kenti

Kahire Kalesi’nin altında bulunan Ölüler Kenti, belki de Mısır’da yaşayacağınız en unutulmaz deneyimlerden biri olacak. Bu gecekondu mahallesinde, Mısır’ın kırsal kesimlerinden gelen ve merkezde iş bulamayıp şehrin banliyölerine göç eden halk bulunuyor. Ölüler Kenti olarak adlandırılmasının nedeniyse yaşadıkları evlerin aslında mezarlıklar olması.

Nil Nehri

Mısır’ın can damarı, medeniyetlerin birleşim noktası olan ve tarih boyunca birçok uygarlığın uğruna savaş verdiği Nil Nehri, Kahire’yi Doğu ve Batı olarak ikiye ayırıyor. Mısır’a gelmişken gün batımına karşı Nil Nehri kıyısında güzel bir akşam yemeği yemenin ya da Felluca tekneleri ile Nil turu yapmanın da ayrı bir zevki olacaktır.

Ayrıca Nil Nehrinin ortasında bulunan ve 19. yüzyılda yerleşime açılmış olan “Zamalek Adası” onca kaosun içerisinde huzur bulabileceğiniz nadide bölgelerden.

Luksor

Nil Nehri kıyısında yer alan Luxor’u bir nevi “Tapınaklar Şehri” olarak adlandırabiliriz.

Krallar Vadisi

Tutankamon ve diğer birçok firavunun mezarına ev sahipliği yapan Krallar Vadisi, aslında dağların içerisine açılmış oda mezarlardan oluşuyor. Arkeolojik kazıların sürekli olarak devam ettiği Krallar vadisinde, tam sayısı belli olmayan mezarlara ulaşmak için upuzun bir koridordan geçip odalara inmeniz gerekiyor. Koridor boyunca ölümü anlatan birçok çizim göreceksiniz. Aslında odalardaki mezarların içleri boş ve mumyalar Kahire Müzesinde sergileniyorlar.

Karnak Tapınağı

Dünyanın bilinen en büyük tapınaklarından olan Karnak Tapınağı, yüzlerce yıldır eskimemiş ve biçimini ilk günkü gibi koruyan kızılımsı renkteki sütunları ile meşhur. Bu sütunların tanıdık geldiğini düşünmeniz normaldir çünkü günümüzde Sultanahmet Meydanı ve Paris Concorde Meydanında bulunan Dikilitaş sütunları Karnak Tapınağından alınmıştır.

Luxor Tapınakları

Luxor Tapınakları

Karnak Tapınağının yaklaşık 4 kilometre ilerisinde bulunan Luxor Tapınakları, yaklaşık 25 metre yüksekliğinde yapılmış devasa heykellerin yan yana dizilmesi ile tasarlanmış. Tavsiyemiz önce Karnak Tapınağını gezip ardından akşamüzeri, ışık gösterileri yapılan Luxor Tapınaklarına geçiş yapmanız.

İskenderiye Kütüphanesi

İskenderiye Kütüphanesi, M.Ö. 3. yüzyılda Ptolemaios kralı tarafından yaptırılmış ancak günümüze ulaşamamıştır. Yaklaşık 9000 adet el yazması eserin, Bizanslılar tarafından çıkarılan yangında yok olduğu biliniyor. Mısır devleti de günümüzde kütüphaneyi bu aynı yerde, aynı isimle ve 8 milyon kitap ile yenileyip hem gençlerin hem de turistlerin odak noktalarından biri haline getirmiş.

Hurghada

Kızıldeniz’e kıyısı olan Hurghada, deyim yerindeyse çölün içinde bir vaha. Çöl safarisi denilince akla gelen ilk yerlerden olan Hurghada, Doğu Çölü’nde yer alan eskiden 20 binden fazla günümüzde ise yaklaşık 150 kişinin yaşadığı bir Bedevi Köyü’ne sahip. Doğu Çölünde Jeep ile Safari Turu’na katılabilir ve güneşi ıssız çöl kumlarında batırabilirsiniz.

Hurghada’da en sevdiğimiz yerlerden biri de El Daha bölgesi. Sokaklarında birçok otantik dükkanın bulunduğu Eh Daha’da özellikle lambalar çarşısı çok dikkatimizi çekecek. Eğerle dikkatle bakarsanız Alaaddin’in Sihirli Lambası’nı bulacağınıza eminiz

Sharm el-Sheikh

Sina yarımadasında Kızıldeniz’in zengin sualtında dalış yapmak istemez miydiniz? Mısır’ın dalış cenneti olarak da bilinen Sharm el-Sheikh için tüplü dalış merkezleri ve denizaltı turları ile dünyanın birçok yerinden turist çekiyor.

Mısır’da Yapılması Gerekenler

Kahire’nin Kapalıçarşısı diyebileceğimiz Khan El Khalili’de alışveriş yapın. El yapımı lambalardan çeşit çeşit baharatlara ve üzerine çeşitli hiyeroglifler çizilmiş Papirüs kağıtlarından parfüm esanslarına uzanan hediyelik eşyalara bakmak için daha uygun bir yer düşünemiyoruz. Alışverişinizi bitirdikten sonra çarşı içindeki kafelerde Mısır çayı ya da nargile içmek de bonusu.

Sharm el-Sheikh’te Kızıldeniz’in büyüleyici mercan resiflerinde dalış yapın ya da dilerseniz denizaltı turuna katılın.

Hurghada ya da Sharm el-Sheikh’te jeep’ler ile yapılan çöl turlarına katılın. Özellikle yemekli eğlencelerin olduğu çöl turlarında Arap kültürünü yakından tanıyacağınıza eminiz.

Mısır’da Ne Yenir?

Mısır gastronomisi; Kuzey Afrika, Ortadoğu ve Arap kültürünü olabildiğince yansıtan bol mezeli ve bol baharatlı yiyeceklerden oluşuyor. Etli ve baklagillerden oluşan yemeklerinin yanı sıra, Nil Nehri’ne kıyısı olan bu ülkenin mutfağında bolca balık ve midye de kullanılıyor.

Günümüzde neredeyse tüm dünyada lezzetle yenen falafel, bezelye ve fasulye püresinden oluşan Fuul, mercimek yemeği diyebileceğimiz Kushari başlıca yemekler arasında geliyor. Tatlı olarak da ülkemizde de bilinen ve sevilen bir lezzet olan künefenin çokça yenildiğini görebilirsiniz.

Mısır’a gelmişken mutlaka denemeniz gereken yerel kadim şaraplarını, her temekten sonra ikram edilen nane çayını ve sokaklarda bolca görebileceğimiz nargileyi de unutmayalım.

Mısır’a Nasıl Gidilir?

Mısır’a gitmenin en kolay yolu THY, Pegasus gibi havayollarının direkt uçuşlarıdır. Tavsiyemiz genellikle her gün direkt olarak Kahire seferi bulunan havayollarını tercih etmeniz. Yaklaşık 2 saat süren yolculuğun sonucunda Mısır’ın başkenti Kahire’ye ulaşabilir ve gezeceğiniz diğer bölgelere kolaylıkla aktarma yapabilirsiniz. Havayollarının web sitelerini düzenli olarak takip ederseniz birçok kampanyalı Kahire gidiş dönüş uçak bileti olduğunu göreceksiniz. Uçak biletinizi aldıktan sonra vizenizi temin ederek Mısır’a giriş yapabilirsiniz.

Mısır’da Ulaşım

Konu Mısır’da ulaşıma gelince dikkatli olmak gerektiğini hatırlatalım. Çünkü ülke özellikle taksicilerin turistlerden ederinden fazla ücret alması ile biliniyor. Bu nedenle bizim tavsiyemiz gideceğiniz bölgelerde otelini olabildiğince yakın tutup yürümeniz. Bunun dışında Uber ya da Careem mobil uygulamalarını da rahatlıkla kullanabilirsiniz.

Şehirler arasında ulaşımı sağlamak için ise GoBus ve SuperJet otobüs firmalarını kullanabileceğiniz gibi tren yolculuğu yapmayı da tercih edebilirsiniz.

Mısır’a Ne Zaman Gidilir?

Nil Nehri etrafına kurulmuş olan Mısır’da kıyı bölgeler daha ılımanken, iç bölgelerde çöl iklimi hakim olur. Bu nedenle 50 derecelere kadar ulaşan sıcaklıkların görüldüğü yaz ayları yerine, kış ya da bahar mevsimleri Mısır’ı gezmek için en uygun dönemler olacaktır.

Mısır’a gitmek için en uygun dönemlerden biri de festival zamanlarıdır. Ocak ayında “Kahire Güvercin Festivali”nde yüzlerce güvercinin uçuşuna tanıklık edebilir, Nisan ayında baharın gelişini kutlamak için “Shem al Nessim” festivaline katılabilirsiniz. Hem 22 Ekim hem de 22 Şubatta II. Ramses Tapınağı’na güneş ışınlarının düşüşünü kutladıkları “Ebu Simbel Festivali”nde Mısır kültürüyle yakından tanışabilirsiniz.

Mısır’da Nerede Kalınır?

Mısır’da gideceğiniz yerlerin tamamında şehir merkezinde kalmanızı tavsiye ediyoruz. Mısır yapısı ve güvenlik durumu nedeniyle ulaşımın çoğunlukla özel arabalar ile sağlandığı bir ülke. Siz de otel seçiminizi özellikle gezmek istediğiniz ve daha turistik bölgelere yakın yerlerden yapmalısınız.

Kahire’de Tahrir Meydanı, müzeleri ve çarşıları da içerisine alan Downtown Bölgesi hem Nil Nehri kıyısında yer alışı hem de şehrin kalbi olması nedeniyle en tercih edilebilir bölgedir. Yine Nil Nehrinin üzerinde yer alan, şık ve modern mekanların bulunduğu Zamalek Adasında da kalınabilir.