Tavsiyemiz
Filtreler
Hizmet Kategorileri
Sağlık
blog-image tavsiyemiz

Kış Hastalıkları ile Mücadelenin Doğal Yolları

Kış Hastalıkları ile Mücadelenin Doğal Yolları

author
Büşra Üzüm
24/10/2024

 

Kuru öksürük, grip, soğuk algınlığı, ateş, titreme ve burun akıntısı… Hastalıklara en kolay yakalandığımız ve kendimize bakmadığımız noktada da kolay kolay bu hastalıklardan kurtulamadığımız zamanlardan geçiyoruz. Böyle dönemlerde ilaçlara başvurmak en kolay yol olarak tercih edilse de, doktorunuzun önermediği veya aslında gerekli olmayan hallerde alınan antibiyotik gibi ilaçların kullanımı bizlere faydadan çok zarar getirmektedir. 

 

Çünkü bilinçsizce alınan ilaçlar vücudunuzun bağışıklığını düşürür ve bazıları da bakterilerle savaşmak yerine sadece semptomlarını örter. İşte tüm bu riskleri almak yerine bağışıklığı güçlendirecek, dinç kalmanıza ve kış hastalıkları ile mücadele etmenize yardımcı olacak doğal yollara başvurabilirsiniz.

 

UYARI : Araştırın, öğrenin emin olun! Zararsız gibi gelen doğal şifa kaynaklarının da dikkatli ve bilinçli tüketilmesi şarttır. Eğer bildiğiniz bir hastalığınız, kullandığınız ilaçlarınız varsa veya ilk defa o gıdayı tüketecekseniz öncesinde mutlaka doktora danışın. Ayrıca hamile kalmayı isteyen, hamilelik ve emzirme döneminde bulunan kadınların da tüketmeden önce mutlaka doktora danışmaları gerekmektedir.

 

Kış Hastalıkları ile Mücadelenin Doğal Yolları

 

 

 

Keklik Otu

 

Grip karşıtı, antibakteriyel özelliklere sahip olan ve balgam söktürücü olarak kullanılabilen keklik otu, yemeklerde baharat olarak ve ayrıca kozmetik ürünlere koku vermek için de kullanılmaktadır. Ayrıca mide bulantısına, sinüzit hastalığı ve sindirim sistemi sorunlarına iyi geldiği, bilinen diğer faydalarıdır. Keklik otu, sahip olduğu antioksidan özelliklerinden dolayı vücudu temizler.

 

Keklik otu yağı da faydalarından ötürü çokça tercih edilse de daha çok çayı tüketilmektedir. Ancak olası yan etkilerinden dolayı her zaman doktorunuza danışarak tüketmenizi öneririz.

 

Ekinezya

 

Ekinezya, geçirdiğiniz soğuk algınlığı süresinin kısalmasına ve bağışıklık sisteminizin korunmasına yardımcı olur. Bu nedenle boğaz bölgenizde veya burnunuzda hasta olabileceğinizin emaresi olarak bir gıdıklanma hissettiğiniz zaman ekinezya çayı içebilirsiniz.

 

Ginseng

 

Bu bitki, özellikle de soğuk algınlığı hastalığınızın süresinin uzamasını engelleyebileceği gibi şiddetini de azaltabilir. Bu sebeple hastalık semptomlarının başlamasından itibaren genellikle de çay formuyla tüketimi önerilmektedir.

 

Ginsengin tıpkı zencefile benzeyen kökü vardır. Bu haliyle alabileceğiniz gibi rendelenmiş formlarını da bulabilirsiniz. 1 fincan ginseng çayı hazırlamak için 2 ince dilim ginseng veya 1 çay kaşığı rendelenmiş ginseng kullanılabilir. Bu çayı hazırlama yöntemi yeşil çay ile aynıdır. Suyu kaynatıp 5-6 dakika soğumasını bekledikten sonra içerisine ginsengi atın. 4-5 dakika demlenmesini bekledikten sonra süzüp içebilirsiniz. İçerisine bal ekleyebileceğiniz gibi yeşil çay ile karıştırılarak da tüketilebilir.

 

Çiğ Sarımsak

 

Sanıyorum evde büyüklerimizden en çok gördüğümüz ve doğal şifa kaynağı olarak tüketilmesi en çok önerilenlerden biridir, sarımsak. Ballı, limonlu bir çay kadar lezzetli olmasa da söz konusu hastalıktan kurtulmak olduğunda en hızlı ve iyi çözümü sunandır. Doğal antibiyotik olarak da bilinen sarımsağı çiğ olarak tüketmeye çalışmakta fayda var. Bunu yaparken sarımsağı hafifçe ısırıp (aktif tıbbi özelliklerinden faydalanmak için) suyunun çıkmasını da sağlamalısınız.

 

Elma Sirkesi

 

Mutfakların en vazgeçilmezlerinden biri de elma sirkesidir. Bir de evde elma sirkesi yapıp, tüketebiliyorsanız, aslında pek çok hastalıktan korunuyorsunuz da demektir. Elma sirkesi ile gargara yapabilir veya suyla seyrelterek tüketebilirsiniz. Özellikle soğuk algınlığı geçirdiğiniz dönemde vücudun asidik seviyesi artar. Elma sirkesi asetik asit ile virüsle savaşıp hastalığın viral büyümesini önlemeye yardımcı olur.

 

Fermente Gıdalar

 

Fermente gıdalar, bağışıklık sisteminizi yenilemek ve güçlendirmek için bağırsaklarınızı iyi bakterilerle beslerler. Fermente edilen gıdalar denildiği zaman akla ilk olarak turşu geliyor. Evde pek çok besinin turşusunu kurabilir, fermente tahıl ve süt ürünleri tüketerek kış boyu sağlıklı kalabilirsiniz.

 

Tarçın

 

Boza veya sahlep sevenlerden misiniz bilmiyorum ama ben kış geldiğinde bu ikisi olmadan olmaz diye düşünenlerdenim. Bu iki nefis içeceğin vazgeçilmezi de kuşkusuz tarçındır. Tarçın, aslında pek çok açıdan bir güç merkezidir ki bunun en büyük sebebi, sahip olduğu antiviral, antibiyotik özelliklerdir. En basit kullanımıyla bir çorba kaşığı balla karıştırıp tüketebilirsiniz ki bu öksürüğün yumuşamasını anında sağlayacaktır.

 

Zencefil

 

Daha önce sizlerle çok defa zencefilin özellikle de güzelliğimize olan katkılarını paylaşmıştım. Ancak zencefili esas tanıma sebebimiz kuşkusuz sağlığımıza faydaları. Mide bulantısı, ateş ve baş ağrısına karşı kendinize harika bir zencefil çayı hazırlayabilirsiniz. Lezzetli ve etkili bir tedavi için çayınıza limon ve bal da koyun.

 

Okaliptüs Yağı

 

Küçükken annemin en çok uyguladığı tedavilerden biriydi, içine vicks atılan buhar banyoları. İşte vicks yerine okaliptüs yağı kullanabilirsiniz. Sıcak banyo sırasında küvetinize bir kaç damla damlatabilirsiniz.

Soğan

 

Kokusuyla daha ünlü olan soğan, aslında griple mücadelede oldukça önemli bir yere sahiptir. Yapılması gereken soğanı soymadan ortadan ikiye bölmek ve yatak odanızın bir yerine (yatağınıza yakın bir yerlere) asmak. Koku odaya yayılacaktır (rahatsız edici geldiğinin farkındayım ama hasta olmamak için denemeye der!). Özellikle burun ve boğaz tıkanıklığı yaşıyorsanız soğan iyi bir çözüm olacaktır.

 

Bu arada özellikle de gripten korunmak adına soğanı kesmeden, soymadan koymak da önerilen bir çözüm. Açıkçası benim gibi her şeye rağmen kokusuna dayanamıyorum diyorsanız ikinci öneriyi dikkate alabilirsiniz.