blog-image

Hijyen Nedir? El, Tuvalet, Duş, Tırnak Hijyeni Nedir?

Hijyen Nedir?

Hijyen Nedir? Şimdi size anlatacaklarımı dikkatlice okumanızı istiyorum. Çünkü şu zamanlarda hepimizin dikkat etmesi gereken en temel ve en önemli uygulama hijyendir. 

Koronadan sonra ülkemizde hijyenle alakalı hizmet çalışmaları olmuştur.

Hijyen, çocuk yaşlardan bu yana gerek ailemizden gerek de okulda öğretmenlerimizden konu alınan ve bir birey olduğumuzda en çok dikkat edeceğimiz, hayatımız boyunca da yaşamımızın her alanında bize eşlik edecek bir uygulamadır. 

Hayatımızda bu kadar büyük bir öneme sahipse nedir bu hijyen önce ondan bahsedelim. 


Hijyen Nedir?

Hijyen veya hıfzısıhhasağlıklı bir yaşam ortamı için yapılan uygulamaların bütünüdür. 

Hijyen, gerek çocuk yaşlarımızda gerek de yetişkin olduğumuz her yaşımızda önemli bir uygulamadır. Çocuk yaşlarda verilen hijyen eğitimi de bizler için son derece büyük önem taşımaktadır. 

Hijyen denince aklımıza, hele ki bu virüs salgınının olduğu dönemlerde, ilk önce el hijyeni gelmektedir. Peki el hijyeni nasıl olmalıdır? 


El Hijyeni Nasıl Olmalıdır?

Gerçek bir hijyen için sadece su yetmez. Hijyen denince akla su ve sabun gelmelidir. 

Öncellikle ellerimizi akan bir suyun altında biraz ıslattıktan sonra sabun ile ellerimizi güzelce

ovalayacağız. El yıkama süresi en az 30 saniye olmalıdır. Yıkama işlemini gerçekleştirirken avuç içlerimizi, tırnak içlerimizi, parmak aralarımızı, el ayasını ve genelde yıkandığı sanılan başparmağımızı sabunla beraber ovalamalıyız.

Yeteri kadar sabun ile ovaladıktan sonra da akan bir suyun altında ellerimizi güzelce durulamalıyız. 

El hijyeninin nasıl olduğunu ve hijyenin ne demek olduğunu öğrendikten sonra gelelim hijyen kurallarına. Nedir bu hijyen kuralları bir göz atalım. 


Hijyen Kuralları Nedir?

Herkesin uyması gereken bir takım kişisel hijyen kuralları mevcuttur. Sağlığımızı korumak ve çevreyi de tehlikeye atmamak için uyulması gereken kurallardır. 

Hijyen kurallarına uymak virüslerden, bakterilerden ve çeşitli hastalıklardan korunmak açısından önemlidir. 

Gelelim herkesin uyması gereken kişisel hijyen kurallarına. 


El Hijyeni 

Yukarıdaki yazımızda sizlere el hijyeninin nasıl yapılması gerektiğini anlattık, peki el hijyeni ne zamanlarda uygulanmalıdır? 

El hijyeni tuvaletten çıktığımızda, yemekten önce ve sonra, çamur, toprak veya kum gibi yerlerde oynandığında, dışarıdan gelindiğinde, hapşırıp öksürdüğünüzde, bir hayvana dokunduğunuzda ya da bir yaraya dokunduğunuzda uygulanmalıdır. Eğer ki bulunduğunuz ortamda ellerinizi yıkayabileceğiniz bir yer yoksa el jeli ile dezenfekte işlemini gerçekleştirebilirsiniz. 

Tuvalet Hijyeni 

Tuvaletten çıktığınızda en az 20-30 saniye boyunca ellerinizi su ve sabun ile yıkamaya özen göstermelisiniz. 


Duş Hijyeni 

Mevsim zamanları fark etmeksizin haftada en az 3 defa veyahut da gün aşırı duş almalısınız. Hem terlemeyi, bununla birlikte kötü kokuları, hem de vücudunuzda ki ölü hücreleri ve yağ birikintilerini arındırabilirsiniz. 

Tırnak Bakım Hijyeni

Tırnaklarınızın temiz olması açısından, tırnaklarınız uzadıkça düzenli bir şekilde kesmelisiniz. Çünkü birçok mikrop ve pislikler genel olarak tırnaklarınızın içerisinde birikmektedir. 

Ağız Bakım Hijyeni 

Dişlerinizi temizlemek ağız bakımı açısından son derece önemli bir uygulamadır. 

Her ayda 2 ayda 1 diş hekiminize kontrole gidiniz.

Günde en az 2 defa ve minimum 2 dakika olacak şekilde dişlerinizi fırçalamalısınız. Bu sayede hem sağlıklı dişlere hem de sağlıklı diş etlerine sahip olabileceksiniz. 


Bu hijyen kuralları bizlere çocuk yaşlarda öğretilmektedir. 

Peki gerçek hijyenin nasıl olacağını ve çocuğunuza nasıl öğreteceğinizi hiç düşündünüz mü?

Tavsiyemiz bir alanında uzaman kişiye danışın. 

 

Yorumlar

tavsiyemiz.com