Gurbet Elde Özlenilen 20 Şey
Gurbet Elde Özlenilen 20 Şey
Sana hasretini gidermek için özlediğin 20 güzel şeyi listeledik. Bakalım aralarından sen en çok hangisini özledin? Özlemini gidermek isteyenlere de hadi gelin artık demek istiyorum.
1. Var mı Ana Yemeği Gibisi?
Bırak gurbette yaşadığın ülkeyi, dünyanın en kaliteli restoranına bile gitsen özlersin annenin yemeğini. Küçükken birçoğu zorla ‘bi kaşık daha, bi kaşık daha’ diye yedirilmiş olsa dahi, o lezzet boğazdan bir kere geçti mi bir daha unutulmuyor. Her ne kadar lezzeti bir ömür aklında kalsa bile, hiç bir zaman anlayamıyorsun, biricik annenin içine ne koyduğunu.
2. Ah Bir Pide Olsaydı…
Ne Ciabatta ne de Vollkornbrot… Hiç bir şey tutmaz bizim hemen köşedeki fırından çıkmış susamlı, sıcacık pidemizin yerini. Hele bir de Ramazan’sa; sofralar şenlenir pideyle. Kimi zaman dörde, kimi zaman beşe bölünür ama her daim birleştirir herkesi aynı sofrada. Zaten güzelliği de, samimiyeti de bu değil mi? Bir de sıcacıkken üzerine sürüldü mü o tereyağ, of ki ne of…
3. Yok Abi Ben Ödiycem, Yok Valla Olmaz Ben Ödiycem
Kabul edelim ki gönlü zengin, eli açık ve dost canlısı bir milletiz. Yanımızda kim varsa, kim bize eşlik ediyorsa isteriz ki bir şeyler paylaşalım, ısmarlayalım. Gel gör ki yurtdışında durum bambaşka. Elini cebine atmayan, atsa da kendine müslüman ecnebiler, hesabı ödemeyi teklif ettiğin anda bile hemen kabul edip şu güzelim "yok abi ben ödiycem, valla olmaz ben ödiycem" keyfi yaptırtmıyorlar insana.
4. Domates, Biber, Patlıcan!
Ülkemizin taşı toprağı altın, bu konuda senle hemfikiriz. Ama taşın, toprağın üstünde yetişen ne varsa onlar da bulunmaz bir nimet. Gerçekten de bulunmuyorlar gurbette; ne domatesi domates, ne de salatalığı salatalığa benziyor gurbetin. Memleketimizin o mis kokulu meyve ve sebzelerini; lokum gibi etlerini buralarda bulmak çok zor.
5. Simiiiiiiitçiiiiyeeee, simit var taze simit!
Ah şöyle güzel bir demleme çay, tulum peyniri ve simit olsaydı… Sık sık söylediğinden adımız gibi eminiz. Almanya’daysan bir nebze şanslısın belki, bir Türk Market’te bulabilirsin ya da Almanlar’ın Bretzel’ını deneyebilirsin. Fakat ne yaparsan yap, taze simitin tadı da havası da başka, unutmak ne mümkün?
6. Milli Rahatlık
Kabul etmeliyiz ki oldukça rahat bir milletiz. Tatilimize, gezmeye, tozmaya ve eğlenmeye; ailece bir arada olmaya düşkünüz. Kahveye gidip tavla atmak, beş çayına komşuya kaçmak ya da kapı önüne çıkıp sohbet etmeye hasret kalırsın gurbette.
7. Yaşasın Tuvalet Özgürlüğü!
‘Şu gavurlar da her şeyi öğrenmiş bir taharet musluğunu öğrenememiş yahu!’ dediğini duyar gibiyiz. Gerçekten de ilginçtir ki, yurt dışında özellikle Avrupa’da gurbette yaşayanlar taharet musluğunun değerini ve sağladığı o rahatlığı, özgürlüğü çok iyi bilirler.
8. Aile Saadeti
Aile ve ailevi değerlerin tavan yaptığı ülkemizde, aileden ayrı kalmak kimi zaman yıkıcı olabilir. Eğer yurtdışında yaşıyorsan ve ardında birilerini bıraktıysan, zaman geçmez olur sana.
9. Kırk Yıl Hatrı Olan Lezzet
Espresso? Çok sert. Filtre Kahve? Tadı yok. Latte? Çok Sütlü. Americano? Sulu gibi. Mocha? Bu ne böyle sırf köpük vs… Hiçbiri tutmaz bizim kahvemizin yerini.
10. Her Kapıyı Açar Bizdeki Çilingir
En son ne zaman yudumladın çay bardağından rakını? En son ne zaman kaldırdın kadehini sevdiklerinle? Rakı, en güzel kültürlerimizden birisi. Kültür dediysek, sadece içinde alkol olduğu için söylemedik.
11. Müsait Bi’ Yerde!
Dolmuşta özlenir mi be kardeşim, demeyin. Özlüyoruz işte. Var mı dolmuşun rahatlığı? Arkadan uzatılan paralar, vites topuzundaki tespih, güneşlikte yazan ‘Maşallah ve Bismillahirrahmanirrahim’in verdiği güvenli seyahat hissi…
12. Deniz, Güneş, Kumsal
İleri üçlü, muhteşem forvet. Özlenmez mi hiç bunlar? Bir de yağışlı bir iklimdeysen, mumla ararsın Türkiye’nin sahillerini.
13. Bol Acılı Adana, Bi’ Buçuk İskender
Kültürse kültür, lezzetse lezzet, yemekse yemek. Ne varsa bizde var. Yurtdışında yaşıyorsan ve sağında solunda dönerci yoksa, hasretle özlersin tadını unuttuğun bu lezzetleri.
14. Benzini Shell’den Penyeyi Keldeeen, Gel Abla Geeel!
Bizim efsane pazarlarımız ve bir o kadar da efsane satıcılarımız… Bir ara AB’ye uyum sürecinde bile Avrupalı’ya dert olan pazarcılarımız, seni evinde hissettiren bir başka etken.
15. Yüksek Yüksek Tepelere Ev Kurmasınlar
Kına gecesi ve şaşalı düğünler de bize özgü iki güzel kültür. Sade bir nikah ya da kırda bir kokteylle geçiştirilen anlar asla ve asla bizim kültürümüz olmadı.
16. Yürüsene Be Abicim
Gurbette ülkemizin trafiği bile özleniyor. Yarışmaya İstanbul’dan katılanlar ‘Hadi ordan’ dediğinizi duyar gibiyiz, lakin gurbete gidince o trafikteki düzen, yollardaki çizgiler insanın cinlerini tepesine atıyor.
17. Ses Lazım Ses
Yurtdışındaki sessizliği, sakinliği anlamak ve bundan sıkılmak için aslında gurbette olmaya bile gerek yok. Yeri geldiğinde camı açıp kimse yok mu diye bakarsın, sokakta yürürken ıssızlıktan paranoyak olursun.
18. Buz Gibi Çivi Gibi Soğuk Suuu!
Gurbette de su özlenir mi demeyin, özleniyor. Özellikle gazlı suların tavan yaptığı ülkelerde temiz, normal şaşal su bulmak zor olabiliyor.
19. Kokkoreeç, Koko Kokooo
Kokoreç’in seveni de çoktur sevmeyeni de. Ama sevmeyenine bile özletir gurbet bir sakatatın alabileceği en muazzam hali. Nerede bulacaksın ki Türkiye’den başka yerde?
20. Köşelerin en güzeli
Fırından çıkmış sıcacık bir ekmeğin köşesi, bizce köşeyi dönmenin tam karşılığı. Nerede Fırın, nerede memleket gurbetteyken?