Dünyanın En Küçük Ülkeleri
Dünyanın En Küçük Ülkeleri
Ülke deyince aklımıza geniş geniş topraklar, yüz binlerce insan geliyor ama durum her zaman öyle olmak zorunda değil. Bazen küçük bir adada, bazen bir petrol istasyonunda, bazense bir mahalle büyüklüğünde bir ülke bulmak mümkün. Peki ama bu ülkeler hangileri ve neredeler? Uğur Dündar ve Saadettin Teksoy’u aratmayan araştırma ekibimiz sizin için dünyanın en küçük ülkeleri listesi çıkardı. Buyursunlar! 🙂
Nauru
Yine minnak bir ada ülkesiyle karşı karşıyayız. Marshall Adaları ile komşu olan Nauru sadece 21 kilometrekare ve adada 13 bin kişi yaşıyor. Bu özelliğiyle Nauru dünyanın en küçük ülkeleri arasında bulunuyor. Ayrıca buradaki ilk yerleşim yaklaşık M.Ö. 1000 yılına kadar uzanıyor. Daha sonra 1798’de İngilizler tarafından keşfediliyor ve ada, dünya tarafından tanınmaya başlanıyor.
Tuvalu
Tuvalu pek tatlı ve küçük bir adacıklar topluluğu ülkesi. Dünyanın en küçük ada ülkeleri arasında. 26 kilometrekare, bu da hemen hemen İstanbul’un büyük bir ilçesine denk. Bağımsızlığını 1978’de kazanmış ve o zamandan bu zamana kendi yağlarına kavrulup gidiyorlar. Eğer Tuvalu hakkında daha fazla şey merak ediyorsanız, sizi hemen alttaki gezi rehberimize alalım!
Monako
Monako’nun da Vatikan’dan aşağı kalır yanı yok. Sadece 18 kilometrekare olan bu prenslik, Fransa’nın Nice şehri yakınındaki Fransız Rivierası boyunca uzanıyor. İçerisinde de sadece 32 bin kişi yaşıyor. Siz böyle küçük olduğuna bakmayın, ekonomisiyle esip gürleyen bir ülke Monaco. Duyduğumuza göre epey zenginlermiş.
San Marino
Dünyanın en küçük ülkeleri arasında bulunan San Marino’yu bir çoğumuz başarısız futbollarından tanıyoruzdur. San Marino, Kuzey İtalya’da Titano Dağı’nın oralarda bulunuyor. 621 kilometrekarelik bir alana yayılmışlar. İstanbul kadar bile yoklar ve içinde yaklaşık olarak 29 bin kişi yaşıyor. Kendileri, Avrupa’nın en eski devleti olduğunu iddia ediyor. Ayrıca dünyadaki en iyi küçük ülke olabilirler zira pasaportları çok güçlü.
Marshall Adaları
Toplamda 34 adadan oluşan bu ülke toplasanız İstanbul kadar bir yer: 1812 kilometrekare. Nüfusu ise 52 bin civarında. Avusturalya’nın kuzeyindeler ve adından da anlaşılacağı gibi, daha önce ABD tarafından yönetilen adalar arasındaydı. Bağımsızlığını 1986’da kazandı.
Vatikan
Vatikan’ın ederi tam 5 kilometrekare. Yaklaşık olarak bir mahalle büyüklüğünde. Zaten Roma’nın içinde yer aldığı gibi, Roma’nın bir mahallesi gibi ancak kendisi başlı başına bir ülke. Dünyanın en küçük ülkesi nüfusu 770 kişi ama buna rağmen hiçbiri yerleşik değil. Vatikan, katoliklerin ruhani merkezi ve St. Peter Kilisesi etrafına inşa edilmiş. Burada bulunanlar da katolik kilisesinin çalışanları.
Liechtenstein
Liechtenstein, İsviçre ve Avusturya arasında bulunan Ren Nehri’nin kıyısında yaşamını sürdürüyor. 160 kilometrekarelik yüzölçümü ile dünyanın en küçük ülkelerinden biri kendisi. Yaklaşık olarak 34 bin kişi yaşamakta.
Saint Kitts ve Nevis
Karayipler’de bulunan bu ada ülkenin toplam yüzölümü yaklaşık olarak 260 kilometrekare. Üzerindeyse sadece 39 bin kişi yaşıyor. Ama güzel mi? Efsane güzellikte bir yer. Teptiğiniz onca yola değer. 1986’da bağımsızlıklarını kazanmışlar ve o tarihten beri kendi hallerinde yaşayıp gidiyorlar.
Sealand
Sealand, yani Deniz Diyarı, oldukça garip bir ülke. Hatta ülke olduklarını bir tek kendileri iddia ediyorlar. Burası aslında İngiltere açıklarında, Nazilere karşı kurulmuş bir savunma platformu. Buraya yerleşen aile kendilerini ülke ilan etmişler ve her ne kadar İngiltere ile bir kriz de çıksa barış içinde hayatlarına devam ediyorlar. Büyüklüğü ise 4 bin metrekare, yani sadece uzun bir sokak büyüklüğünde. Bu yüzden dünyanın en küçük ülkesi Sealand desek yalan olmaz!
Bu ülkeler küçük oldukları için gez gez biterler. İyi yolculuklar!