Concealer / Kapatıcı Nasıl Uygulanır?
Concealer / Kapatıcı Nasıl Uygulanır?
Sivilceler, akneler ve geride bıraktıları lekeler, güneş lekeleri, göz altı morlukları… Cilt rengini eşitlemek, ciltle uyum sağlamış doğal makyaj için cilde en uygun, doğru renk ve dokudaki kapatıcı seçimi nasıl yapılmalı? Likit, krem gibi farklı kıvam, form ve bitişe sahip kapatıcılardan hangisi, hangi kusurları gizlemek için kullanılmalı?
Sivilceler, akneler ve geride bıraktıları lekeler, güneş lekeleri, göz altı morlukları… Bunlara sahip olmak bizi rahatsız etse de hayatın normal bir parçası. Açıkçası ben artık bunları özellikle de günlük hayatımda utanılacak bir sorun gibi görmemeyi öğrettim kendime ancak daha iyi görünmeyi istediğim zamanlar da oluyor elbete. İşte o zamanlarda renk tonu eşitlenmiş bir cilde sahip olmanın yolu kapatıcı ve fondöten kullanımından geçiyor. En iyi görünümü yakalayabilmek için de cilde en uygun, doğru renk ve dokudaki kapatıcı gerekecektir.
Bildiğiniz üzere likit, kremsi gibi farklı kıvam, form ve bitişe sahip kapatıcı bulmak mümkün. Bu noktada önemli olan neyi kapatmak istediğiniz ve bunun için gerekli doğru formülü bulmaktır. Haydi gelin, yapılan makyajın en iyi sonuca ulaşması ve gün boyu dayanabilmesi için gerekli kapatıcı ipuçları neler bir bakalım.
Concealer / Kapatıcı Nasıl Uygulanır?
İlk yapılması gereken, doğru kapatıcı rengini bulmak.
Şeftali tonları, mavimsi göz altı halkalarını, güneşten veya yaşlanmadan kaynaklanan koyu lekeleri kapatır.
Yeşil tonlar kırmızı lekeleri gizler – Üstüne cilt tonuna tam olarak uyan (veya ona yakın!) bir kapatıcı ile devam edilmeli.
Sarı tonlu kapatıcılar, kızarıklık veya hiperpigmentasyondan kaynaklı cilt tonu düzensizliklerini düzeltmeye yardımcı olur.
Peki ya doğru kapatıcı formülü..?
Daha kremsi yapıya sahip kapatıcılar, yaş kaynaklı lekeler ve yara izler için iyi bir seçenek olabilir. Bunlar genellikle yüksek kapacılığa sahip oldukları için dağıtma işlemi yapmak gerekmeksizin tek sürüş ile iyi bir sonuç verebilirler.
Porselen makyaj yapmak isteyenlerin de favorisi, genellikle kutu içinde olan krem kapatıcılar, daha kalındır ve ciltteki hiperpigmentasyon gibi sorunlu alanları kapatmak için kullanılabilirler. Aslında kalın yapılı olmaları onları çok yönlü de yapıyor. Çünkü gerektiğinde biraz nemlendirici ile inceltmek mümkün. Kalın yapıdaki bu tip kapatıcıları fırçayla uygulayarak daha iyi sonuç alınabilir.
Sıvı formdaki kapatıcılar her cilt tipine uygun olmakla birlikte özellikle kuru ciltlerin daha çok seveceği türden olabilir. Çünkü hem nemlendirme sağlar hem de ıslak bir bitiş sağlayabilir. İnce yapılı olanları parmakları kullanarak sürmek daha iyi sonuç verecektir.
(Not : Elbette markalar özelinde kapatıcı yapısı, formülü ve cilt tipine uygunluğu değişebilir. Bunlar genelleştirilmiş bazı bilgilerdir!)
Kapatıcıdan önce temel cilt bakım rutini daha büyük önem taşıyor. Cilt temizliği sonrası nemlendirici ve güneş kremi uygulanması, gerek duyuluyorsa makyaj bazı uygulanması hem makyajın dayanıklılığını arttırır hem de kapatıcıların daha iyi işini yapması sağlanmış olur.
Koyu renkli göz altları için biraz aydınlatıcı…
Göz altlarındaki koyuluk benimki gibi irsi yani genetik olabilir veya uykusuz geçen gecelerin sonucu da olabilir. Elbette onları da gizlemenin yolu biraz aydınlatmak. Bunun için;
Eğer seviyorsanız, göz altlarında parlak veya hafif ışıltıya sahip kapatıcılar kullanılabilir. Göz çevresindeki ince çizgilere kapatıcıların dolmaması için sııc formlar kullanılabilir. Kremler ve kalın formlar bu riski daha çok taşıyor.
Eğer benim gibi doğal bir bitiş istiyorsanız kendi ten renginizin sadece 1 ton açık kapatıcı tercih etmek yeterli. Daha aydınlık olsun denirse daha açık tonlar denenebilir.
Göz altındaki morluklar için doğru uygulama
Doğru olduğunu sandığımız bilgiler zamanla değişim gösterebiliyor. Örneğin eskiden göz altına kapatıcının yarım daire şeklinde uygulanması önerilirdi. Ardından bu, morluğu kapatacak bir üçgen formunda sürmeye evrildi. Bana kalırsa ikisi de fazla ürün uygulanması demekti ama yaptık mı yaptık!
Şimdilerdeyse daha doğal görünümü yakalamak için gözün iç kenarından aşağıya doğru bir çizgi ve de gözün dış köşesinden dışarıya doğru bir çizgi şeklinde uygulanması öneriliyor. Bu şekilde sürdükten sonra ister makyaj isterseniz de parmaklarınızla dağıtmanız yeterli oluyor.
Şiş göz altlarını gizlemek gerek
Aslında temel olarak yaptığımız gizlemekten ziyade iyi noktaları vurgulamak, görünmesini istemediğimiz noktalardan dikkati uzaklaştıracak yanılsamalar yaratmak. Peki bunu nasıl yapacağız?
Bana kalırsa likit formlar bir bölgeyi aydınlatmak istediğiniz zaman daha iyi bir sonuç veriyor. Kalem şeklinde olunca da göz çevresine veya altına uygulama daha kolay oluyor.
Ton olarak fondötenden 1 veya 2 açık ton kullanılmalı
Göz altının en kabarık olduğu alanın hemen üstüne ve altına vurgulayıcı uygulamayı yapın. Bu alanlara ışık ekleyerek, bu alanları daha belirgin hale getiriyor ve şişkinliğin daha az fark edilir görünmesini sağlamış oluyoruz.
Kırmızı lekeleri ve sivilceleri de gizlemek gerek
Onları gidermek için zaten cilt bakım rutinimize gerekli ürünleri ekliyoruz. Ancak yaşamımız içerisinde onları bir süreliğine gizlememiz gereken durumlar oluyor.
İyi bir kapatıcılık için krem formüllü kapatıcılar tercih etmekte fayda var. Daha yoğun krem formüller, leke bırakmayacak şekilde tasarlanmıştır.
Önce yeşil veya sarı renkli bir kapatıcıyla lekenin kızarıklığını almalı.Ardından cilt tonunuyla eşleşen (bakın fondöten rengiyle değil!) yine kremsi bir kapatıcı uygulanmalı.
Uygulamayı, tam olarak kapanmasını istediğiniz alanla sınırlı tutmalısınız. Bunun için uygulama sırasında ince uçlu bir fırça kullanılabilir.
Koyu lekeleri kapatıcıyla gizlemek için
İster güneşten ister yaştan olsun, yüzdeki koyu lekeler son derece yaygın olduğu gibi rahatsız da edebilir.
Koyu lekeleri kapatmak için daha ağır bir krem formülü seçmekte fayda var. Koyuluğu tamamen kamufle edecek kadar yoğun olması öneriliyor.
Normalde fondöten renginize uyan bir kapatıcı renk tonu seçilebilir. Ancak lekeleriniz yüksek oranda pigmentliyse, şeftali alt tonu koyu kahverengi rengi etkisiz hale getirecek etkiyi gösterebilir.
Cilt tonunu eşitlemek için önce fondöten uygulayın, ardından maksimum kapsama için lekelerin olduğu noktaya kapatıcı uygulanmalı. Kuruluk sorunu yaşanıyorsa mat değil nemlendirici bir formül kullanılmalı.
Yara izlerini kapatma
Küçük alanlar için kalem şeklindeki kapatıcılar uygulama açısından rahatlık sağlıyor. Burada da yine krem formları tercih etmekte fayda var. Böylelikle tam kapatıcılık ve dolgunluk sağlanabilir.
Cilde birebir uyan bir renk tonu seçin. Uygulama yapmak istediğiniz alan büyükse fırça veya parmaklarınızı kullanabilirsiniz.
Olgun ciltlerde kapatıcı kullanımı
Kuru ciltlerde veya kırışıklık-ince çizgilerin olduğu alanlarda kapatıcı uygulamaları değişim gösterir. Çünkü kolayca çizgilerin içine dolup, olduklarında daha da belirgin olmalarına sebep olabilir.
Bölgeyi ağır kapatıcılarla maskelemeye çalışırsanız cildiniz doğal görünmeyecektir. Bunun yerine, ince çizgilere veya kırışıklıklara yerleşmeyecek orta kapatıcılığa sahip sıvı kapatıcı seçmekte fayda var.
Koyu lekeler, göz altı veya kızarıklık gibi düzeltmek istediğiniz alana göre alt renk tonları bulundurmak gerekir. Işıldayan bir formül ışığı yansıtır ve cilde bir parlaklık katar. Ancak ışıltıyı gizlemek istediğiniz alanlara sürmediğinizden emin olun.
Doğal bir görünüm için küçük, kabarık bir göz farı fırçasıyla üst uygulamayı yapın. Bu, cildin daha taze ve doğal görünmesini sağlarken kusurları en aza indirecektir.
Yağlı bir cildiniz varsa, uygulamalar sonrası bir pudra ile son bitiş yapmak makyajın dayanıklılığını da arttırır. Yarı saydam bir pudra hafifçe vurarak uygulama yapılabilir.