Tavsiyemiz
Filtreler
Hizmet Kategorileri
Sağlık
blog-image tavsiyemiz

Antibiyotik Kullanımı Adet Gecikmesine Sebep Olur Mu?

Antibiyotik Kullanımı Adet Gecikmesine Sebep Olur Mu?

author
Fatih Esad Yakıcı
29/10/2024

Adet düzeni ve antibiyotik kullanımı hakkında karşımıza en sık çıkan sorular ve antibiyotik ilaçların regl düzeni üstündeki etkilerini sizler için inceleyerek bu sorunun cevabını vermeye çalıştık..

 



Antibiyotik Adet Geciktirir mi?

 

Adeta hayatın akışını ve sağlık endüstrisinin tüm seyrini değiştirmiş, enfeksiyonlarla savaşmak konusunda çığır açmıç nitelikte ve gerekli olduğu durumlarda hayat kurtaran bir madde olan antibiyotik; gereksiz kullanımı durumunda zaten pek çok istenmeyen yan etkiye yol açıyor ancak özellikle adet döngüsü üzerindeki etkileri yerinde antibiyotik kullanımı durumunda bile sıklıkla gözlemlenen bir durum. Kısacası sorunun cevabı kesinlikle evet! Antibiyotik kullanımı regl gecikmesine yol açabiliyor ama neden antibiyotik yüzünden adet gecikiyor bilmek isterseniz, işleyiş mekanizmasını hep birlikte inceleyelim;

 



Antibiyotik Kullanımı ve Adet Döngüsü İlişkisi

 

Antibiyotik kullanımı sayesinde vücudunuzdaki hem zararlı hem de yararlı bakteriler ölürken, etkilenen bir diğer ajan ise östrojen hormonunuz. Tedavi süresince vücutta daha az salgılanan östrojen hormonu yüzünden, düzenli bir regl döngüsünün devamını sağlamak zorlaşıyor ve antibiyotikler direkt olarak adet gecikmesine yol açıyor.

 

Antibiyotik kullanımı, vücudunuzun doğru adet döngüsü ve zamanında regl olmanız için gereken östrojen dengesini, işleyiş mekanizmasını birbirinden farklı şekillerde etkileyerek bozabilir ve reglinizin 3-4 gün ve bazen çok daha uzun süre, neredeyse haftalarca gecikmesine sebep olabilir.

 

İlk olarak, östrojenin metabolize edilme hızını etkiler. Bunun nedeni, antibiyotiklerin, östrojen ve progesteronu metabolize eden aynı organ olan karaciğer tarafından metabolize edilmesidir.

Östrojen daha yavaş bir hızda metabolize olduğunda, kan dolaşımında daha az hormon bulunur. Bu neden bu kadar önemli? Yumurtalıkları uyarmak ve ayrıca uterus duvarını kalınlaştırmak için adet döngüsünün foliküler fazında östrojen gerekir. Östrojen eksikliği, yumurtlamada bir gecikmeye veya bir kadının yumurtlamayı tamamen atlamasına neden olabilir.

 

İkincisi, antibiyotikler bağırsaklarınızdaki iyi bakterileri yok eder. Bunun döngünüzü nasıl etkilediğini anlamak için östrojenin nasıl çalıştığını anlamanız gerekir. Karaciğer östrojeni metabolize ettikten sonra, sindirim sistemine taşınır ve yeniden emilir veya atılır.

Bağırsaklarınızdaki iyi bakteriler östrojeni aktif östrojenlere böler ve bu da kan dolaşımına yeniden emilebilir. Antibiyotikler bağırsaklarınızdaki iyi bakterileri öldürüyorsa, aktif östrojenler asla kan dolaşımınıza geri dönmeyebilir.

 

Tüm bunların ötesinde, birçok antibiyotik ishale neden olur ve sonuç olarak daha fazla östrojen salgılamanıza neden olur.

 

Östrojen çok hızlı bir şekilde atıldığında, östrojen seviyelerinde dramatik bir düşüşe neden olabilir ve döngünüzü etkileyebilir.

 

Antibiyotikler Başka Hangi Sebeple  Regl Gecikmesine Neden Olur?

 

Antibiyotikler östrojen seviyenizi etkiliyorsa, aynı zamanda dolaylı yoldan da regl düzeninizi etkileyebilir demektir çünkü östrojen dengesizliği yüzünden zamanında yumurtlayamayabilir veya yumurtlama normalden daha geç ortaya çıkabilir. Yumurtlama gecikirse, adetiniz de gecikecektir.. Ağır antibiyotik tedavisi alan birçok kadın adet gecikmesi yaşar.

 

Ancak hasta olmanız gerekçesiyle kullandığınız bu ilacın kullanımı süresince, reglinizin gecikmesine sebebiyet verebilecek

 

Stres faktörü

Tiroid hastalığı

PKOS – Polikistik Over Sendromu

Doğum kontrol hapı kullanımı

Kilo değişimleri

v.b. ek durumlarınız da söz konusuysa, antibiyotik kullanımınızdan bağımsız olarak, döngünüzü bu gibi faktörler de etkilemiş olabilir ancak altta yatan neden her ne olursa olsa, ortadan kaldırıldığında sorununuz da otomatik olarak çözülecektir.

 

Antibiyotik Kullanımı Gebelik Testinin Sonucunu Etkileyerek Yanlış Sonuç Vermesine Sebep Olabilir mi?

 

Antibiyotik kullanımı, regliniz gecikmesine sebep olarak, özellikle gebelik beklentiniz varsa, ne yazık ki size sahte bir umut vererek hamile olduğunuzu düşünmenize sebep olabilir ancak kan ile gebelik testi ya da idrar ile gebelik testi farketmeksizin, hamilelik tespiti için kullanılan testlerde aranan hormon östrojen değil, Beta HCG hormonudur ve antibiyotiklerin HCG seviyeleri üstünde bir etkisi olmadığı için gebelik testinin yanlış sonuç vermesine sebebiyet vermezler.

 

Yine de antibiyotik kullanımının reglinizi geciktirmesinden şikayetçiyseniz, bu durum size sıkıntı veriyorsa, bağırsak floranızın düzenlenmesi için, tedaviniz süresince kaliteli probiyotik takviyesi alarak, östrojen hormonu azalmasına sebebiyet veren, iyi bakteri ölümünün önüne geçebilirsiniz.

 

Antibiyotiğin gereksiz kullanımından kaçınarak, ihtiyacınız olduğunu düşündüğünüz bazı durumlarda doğal iltihap söktürücüler kullanarak da regl düzeninizi muhafaza edebilirsiniz.