Şeker Hastalığı Nedir?
Şeker Hastalığı Nedir?
Şeker hastalığı nedir, sorusuna cevap vereceğiz bugün. Şeker hastalığı, çevrenizde birçok kişinin taşıdığı genetik ve kalıtsal olmayan bir rahatsızlıktır. Şeker hastalığının genetik ve kalıtsal olduğu bilgisi tamamen yanlıştır. Şeker hastalığı kalıtsal ve genetik bir hastalık değildir.
Şeker Hastalığı Neden Olur?
Şeker hastalığının tanımını yapabilmek için öncelikle sizlere birkaç temel bilgi vermemiz gerekecek. Şeker vücudumuz için gerekli olan en önemli besinlerden bir tanesidir. Vücudumuz enerji ihtiyacının bir kısmını şekeri kullanarak giderir. Fakat şekeri belli bir yapıda kullanabilmektedir.
Vücudumuz şekeri, hücrelerden geçebilecek küçüklükte iken kullanabilir. Bundan dolayı vücudumuz şekeri glukoz halinde kullanmaktadır. Fakat önemli bir durum vardır ki, glukoz yalnız başına kullanılamamaktadır. Hücre içerisinde glukojen olarak depolanabilmesi ve hücre içerisine alınabilmesi için insülin hormonuna ihtiyaç duyulur. İnsülin hormonu karaciğerde bulunan pankreas bezinde salgılanır ve direkt olarak kana karışarak şekerin kullanılabilmesini sağlar.
Şeker Hastalığı Nasıl Anlaşılır?
Eğer vücudumuzda insülin salgısı azalırsa, kanda şeker birikmesine neden olur. Bu birikmenin sebebi, insülinin yeterli miktarda şekeri hücre içerisine alamamasından dolayı olur ve kandaki şeker miktarı artar. Kan şekerinin artması durumunda kişi yorgun ve halsizlik gibi çeşitli belirtilerle karşılaşabilir.
Ortalama sağlıklı bir insanın aç karınla ölçebileceği şeker değeri ortalama 70-99 mg/dl, tok karınla ise 99-140 mg/dl şeklindedir. Şeker hastalığı nedir, sorumuzun cevabı aslında burada. Eğer vücudumuzda yeterli miktarda insülin üretilemezse, kandaki şekerin artması sonucu ile karşılaşılır. Bu durum kişinin şeker hastası olduğunu gösterir.
Şeker Hastalığının Belirtileri
Şeker hastalığının belirtileri hakkında bilgi verelim.
-
Sık idrara çıkma görülür.
-
Cilt yaralarının geç iyileştiği görülür.
-
Ağız kuruluğu görülebilir, çok su içilmesi gerekir.
-
Kuru ve kaşıntılı bir cilt görülebilir.
-
Sürekli olarak açlık hissi ile karşılaşılabilir.
Yukarıdaki belirtiler genel belirtilerdir. Bunlar dışında kusma, baş dönmesi gibi bazı belirtiler de görülebilir. Eczaneden şeker ölçer alet alarak şekerinizi ölçebilirsiniz. Eğer 70-99 değerlerinin üzerindeyse doktora başvurmanız kesinlikle önerilir. Şeker hastası olup olmadığınızı doktorunuza danışarak öğrenebilirsiniz. Şeker hastalığı, geniş tahliller sonucunda tespit edilebilir. Şeker hastası olup olmadığınızı öğrenmek için doktorunuza başvurmanız en sağlıklısıdır.