Şeker Hastalığı Nasıl Geçer?
Şeker Hastalığı Nasıl Geçer?
Şeker hastalığı nasıl geçer, sorusuna cevap vereceğiz fakat ondan önce sizlere şeker hastalığı hakkında biraz detaylı bilgi verelim.
Şeker Hastalığı ( Diyabet ) Nedir?
Şeker hastalığı, yani diğer adıyla diyabet, kandaki şekerin artması nedeniyle ortaya çıkar. Vücudumuz besin ihtiyacının çoğunu karbonhidrat, yağ ve proteinlerden alır. Bunların emilebilmesi için vücutta çok küçük parçalara ayrılması gerekir. Küçük parçalara ayrılan bu besinlerin en önemlilerinden bir tanesi de glukozdur. Glukoz, şekerin en küçük yapı taşlarından bir tanesidir. Glukoz, birçok organımız ( özellikle beyin ) tarafından kullanılan önemli bir besindir. Glukoz tek başına hücre içine giremez ve organlara fayda sağlayamaz. Glukozun işlevini sağlayabilmesi için insülin hormonuna ihtiyaç duyulur. İnsülin, glukozun hücre içerisine girerek glukojen olarak depolanmasını sağlar. Eğer insülin hormonu vücut tarafından üretilemez veya az üretilirse kanda şeker birikmesi meydana gelir ve kandaki şeker seviyesinde artış olur, aynı zamanda vücut için gerekli olan şeker yeterli miktarda kullanılamamış olur.
İşte, şeker hastalığı tam da düşündüğünüz gibi bir durumdan dolayı oluşmakta. Vücudumuzda insülin hormonunu üreten bir bez bulunmaktadır. Bu bez, karaciğere bağlı olan pankreas bezidir. Pankreas, eğer insülin hormonunu yeterli miktarda üretemezse veya yapısı bozuk insülin üretirse kandaki şeker yani glukoz hücreye alınamaz ve kanda şeker artışına neden olur. Bu da kanın yapısını bozacağından kişinin ciddi sorunlarla karşılaşmasına neden olabilir.
Şeker Hastalığı Nasıl Geçer?
Şunu bilmeliyiz ki şeker hastalığı kalıtsal bir rahatsızlık değildir. Kalıtsal olmadığı gibi tedavisi imkansız bir hastalık da değildir. Sizlere şeker hastalığı geçer mi, sorusunun cevabını verelim. Şeker hastalığının ilk tedavisi, şekeri dengede tutmaktır. Bundan dolayı yediğimize ve içtiğimize dikkat etmemiz gerekir. Özellikle şekerli yiyeceklerden uzak durmak gerekir. Şeker dengesi sağlandığında karaciğerde bulunan pankreasın insülin üretiminin dengelendiği gözlemlenmiştir. Bu şuanda sadece bir gözlemdir ve bilimsel olarak kanıtlanamamıştır.
Cerrahi Müdahale
Bazı doktorların cerrahi müdahale ile şeker hastalığına çare olduğu görülmüştür. Pankreas nakli ile şeker hastalığına çare bulunabilmektedir fakat nakil işlemi zorlu bir işlemdir ve maddiyat gerektiren bir nakildir.
Şeker Hastalarına Öneriler
Şeker hastalığı nasıl geçer, diyorsanız ve gerçekten şekeri yenmek istiyorsanız yapmanız gereken çok basit. Öncelikle doktorunuzun vermiş olduğu beslenme kurallarına dikkat etmelisiniz. Doktorunuzun talebi varsa, insülin iğnelerini kesinlikle aksatmadan kullanmalısınız. Belirttiğimiz gibi, şeker dengesini sağlamanız çok önemlidir. Şekeri düşük seviyelerde tutmanız, iyileşebilmeniz anlamına da geliyor. Kesin olarak kanıtlanamasa da, mevcut şeker değerleri dengelenen hastalarda insülin üretimi düzenli hale geliyor ve hasta daha düzenli bir şeker seviyesine kavuşuyor. Bu sebepten dolayı doktor talimatlarına uymanız çok önemli. Cerrahi müdahale talebiniz olursa, bu durumu doktorunuzla kesinlikle görüşün ve daha detaylı bilgi alın. Şimdiden geçmiş olsun.