Rauf Denktaş Kimdir?
Rauf Denktaş Kimdir?
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin kurucusu olarak bilinen Rauf Denktaş ayrıca Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin ilk Cumhurbaşkanıdır. Rauf Denktaş 27 Ocak 1924 yılı içerisinde Baf’ta dünyaya gözlerini açmıştır. Rauf Denktaş henüz 1.5 yaşındayken annesini kaybetmiş, babaannesi ve anneannesi tarafından yetiştirilerek büyümüştür. Babası ise Raif Bey olarak bilinmektedir.
Rauf Denktaş Kimdir?
1930 yılı içerisinde öğrenim görmek için İstanbul’a gelen Rauf Denktaş, ilkokul ve liseyi Arnavutköy’de bulunan Fevzi Çakmak lisesinde okumuştur. İlkokul ve lise eğitimi bittikten sonra Kıbrıs’a geri dönen Denktaş, Lefkoşa İngiliz okulunda eğitimine devam etti. Buradan da sıkıntısız bir şekilde 1941 yılında mezun olmayı başardı.
Yazı yazmaya çok fazla meraklı olan Denktaş, mezun olduktan hemen sonra Fazıl Küçük’ün halkın Sesi isimli gazetesi için yeni yazılar yazmaya başladı. Bunun yanı sıra Gazimağusa’da da tercümanlık yaptı. Bir süre içerisinde mahkemelerde de memurluk ve İngiliz okulunda öğretmenlik yaptı.
İlerleyen süreçte 1944 yılı içerisinde Birleşik Krallığa giderek orada hukuk eğitimini aldı. 1947 yılında mezun olan Denktaş, daha sonra Kıbrıs’a geri dönerek avukatlık yapmaya başladı. Bir süre avukatlık hayatında devam eden Denktaş, savcı olduktan sonra yaptığı başarılı işler ile 1956 yılında Başsavcılığı yükseldi.
Rauf Denktaş’ın Kariyeri
Rauf Denktaş, 27 Kasım 1948 tarihi içerisinde düzenlenmiş olan bir mitingde Fazıl Küçük ile beraber hatiplik yaptı. Bu dönem içerisinde Kıbrıs Türk kurumları federasyonu genel başkanı olarak seçildi. İlerleyen süreçte EOKA ve Enosis’e karşı mücadele etmeye başladı.
1 Ağustos 1958 tarihi içerisinde de Türk Mukavemet Teşkilatını kurarak yeni bir ses getirdi. Yine aynı yıl içerisinde Rumların Türk köyleri saldırması nedeni ile Ankara’ya gitti ve adaya asker ekibi gönderilmesini talep etti.
Bunun yanı sıra Kıbrıs Cumhuriyeti anayasasının hazırlanmasında da çok büyük çabalar gösterdi. 16 Ağustos 1960 tarihi içerisinde 650 kişiden oluşan Türk alaylı Magosa Limanı’na ayak bastı. 1960 yılında Londra Konferansı’nın hemen ardından da Makarios tarafından istenmeyen adam olarak ilan edilmiş oldu ve bu sebepten dolayı Kıbrıs’a girmesi tamamen yasaklandı.
Karar verilen bu emire uymayan Denktaş, gizlice Erenköy bölgesine giderek savaşa katıldı. Bu nedenle 1967 yılı içerisinde yakalanarak tutuklandı. Ancak Türk Hükümeti’nin yaptığı yoğun siyasi baskıların sonucunda serbest bırakıldı.
1968 yılında yasağının kalkması nedeni ile Kıbrıs’a geri döndü. 1970 yılı içerisinde yapılan seçimlerde Türk cemaat Meclisi Başkanlığı’na seçildi. 13 Şubat 1009 75 tarihinde Kıbrıs Türk federe devletinin ilanının hemen ardından da meclise başkan olmayı başardı. 15 Kasım 1009 83 tarihinde de Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin yeni bir cumhurbaşkanı olarak Rauf Denktaş seçildi. 1990, 1995 ve 2000 yılları içerisinde de yeniden bu göreve seçildi.
Rauf Denktaş’ın Ölümü
8 Ocak gecesinde organ yetmezliği nedeni ile Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi’ne kaldırılmış olan Rauf Denktaş tedavi gördüğü hastane içerisinde 13 Ocak 2012 tarihinde, 88 yaşında hayata gözlerini yumdu. Vefatının hemen ardından Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne ulusal bir yas günü ilan edildi. 17 Ocak 2012 tarihinde yapılan devlet Töreni ile Lefkoşa’daki Cumhuriyet Park’ının içerisinde defnedildi.