Tavsiyemiz
Filtreler
Hizmet Kategorileri
Sağlık
blog-image tavsiyemiz

Overclock Nasıl Yapılır ? Overclock Nedir ?

Overclock Nasıl Yapılır ? Overclock Nedir ?

author
Ali Osman Kartal
31/10/2024

Overclock nedir Nasıl yapılır diye sorarsanız, Türkçe karşılığı, hız yükseltme, hız aşırtma gibi terimlerle ifade edilebilir diyebiliriz. Bilgisayar bileşenlerinin daha hızlı çalıştırılmasını açıklayan bir kavramdır aslında. Bilgisayar donanımlarımız, belirlenen zaman diliminde belirli bir miktarda işlem yapar.

Bu zaman dilimini belirleyen çekirdek vardır. Çekirdeğin her bir saat vuruşunda, daha fazla işlem yapabilmek için işlemci, Anakart, RAM ekran kartı gibi donanımlar, standart çalışma değerlerinin üzerine çıkarılmak için ayarlanır. Bu ayarlamaların uygulanması sonucu, sistem hızı daha yüksek hızlarda çalışarak programların görevlerini daha hızlı yerine getirmelerini sağlar. Overclock diye de buna diyoruz.





 

Overclock Nasıl Yapılıyor?

 

Peki bir işlemci nasıl olur da kendi sabit hızının üzerine çıkabilir diye merak ediyorsanız şöyle açıklayalım. Zaman zaman birçok işlemci üretimden gelen kendi standart saat hızları yerine bu hızdan daha düşük saat hızları üzerinden piyasaya sürülebiliyor, bu da son zamanlarda sık sık yaşadığımız bir durum, piyasa etkisinden kaynaklı yani. Bu hız yavaşlatma da işlemcilerin Overclock olabilme potansiyellerini artırıyor.

Saat hızı farkından biraz daha ucuza aldığınız modeli Overclock işlemi yaparak daha fazla hız kapasitesine ulaştırmanız mümkün. Bu durum ekran kartı olayında da geçerliliğini devam ettiriyor. FPS’ nin yetmediği bir durumda yeni bir ekran kartı almak yerine Overclock ayarları yaparak belli bir FPS kazanımı elde ederek bir sure daha tekrar ekran kartı alma zorunluğuna girmeden kullanmaya devam edebilirsiniz.

 

İşlemciye Overclock Nasıl Yapılır ?

 

Öncelikle bir uyarıda bulunmak gerekirse Overclock işlemi esnasında zarar gören donanımlarınızı yetkili firma ya da distribütör telafi etmeyebilir. Aklınızda bulunsun. İşlemciyi overclock edebilmek için de öncelikle işlemciyi iyi analiz etmeniz lazım, her işlemcinin kendine ait belli veri yolu sınırları vardır. İşlemci hızını ne belirler diye sorarsanız, işlemcinin saat çarpanının, veri yolu hızıyla çarpılması sonucu ortaya çıkan sayı belirler. Yani diğer manada işlemciyi overclock edebilmek için fsb’ si ile oynayacaksınız ya da çarpanlarını değiştireceksiniz.

 



Fakat işlemci çarpanlarını yükseltebilmek her zaman mümkün olmuyor. FSB hızından yola çıkarak Overclock işlemi yapacaksanız eğer ilk önce bios’ dan çarpan kilidini düşürürerek işe başlıyoruz. Çarpan kilidini düşürerek böylece işlemci iç frekansından doğabilecek sorunları en aza indirmiş oluyoruz. Çarpan kilidini düşürdükçe FSB’ nin çıkabileceği en maksimum değerleri bulabilmemiz sağlanacak.

FSB değerlerini de Bios’ daki ilgili bölümden yapıyoruz. Genelde Bioslarda FSB ve benzeri ayarlar Advanced Chipset Features, adlıbir başlık altında bulunur.

FSB ayarlarını değiştirebileceğimiz bu yeri bulduktan sonra, FSB’ yi küçük aralıklar ile yükseltmeye başlayabilirsiniz.

FSB hızının artması ile orantılı olarak artan hızı her aşamada değişik test programları ile test ederek günlük kullanımda ulaşılacak hızın sabit olup olmayacağını da görebileceğiz.

Artan FSB ile birlikte Ram hızımız da paralel olarak artacak. Diyelim ki 200 FSB de çalışan işlemciniz ile birlikte standart hızı 200Mhz, DDR400 bellek kullanıyorsunuz diyelim. İşlemci FSB’ sini 220Mhz yaptığınız zaman buna paralel olarak Ram hızınız da 220′ ye çıkacaktır. Eğer özellikle overclock için üretilmiş özel Ram’ lerden kullanmıyorsanız bir süreden sonra Ram’ leriniz zayıf kalacaktır, bu yüzden de sistem donmaları ya da kilitlenmeler başlayacaktır. Bunun için de Ram bölenlerini kullanmanız mümkün.