Tavsiyemiz
Filtreler
Hizmet Kategorileri
Sağlık
blog-image tavsiyemiz

Korkuteli Gezilecek Yerler

Korkuteli Gezilecek Yerler

author
Admin
21/10/2024

Akdeniz Bölgesi’nin turistik yerlerinden biri olan Antalya’nın en sık ziyaret edilen ilçesi Korkuteli’dir. Doğusunda Kepez ilçesi, güneydoğusunda Konyaaltı ilçesi, batısında Muğla’nın Seydikemer ilçesi, güneyinde Kumluca ve Elmalı ilçeleri, kuzeybatısında ise Burdur’un Kemer, Tefenni, Çavdır ve Bucak ilçeleri ile komşudur. Korkuteli, tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Bu yüzden bünyesinde görülmeye değer önemli tarihi yapılar barındırmaktadır.

İlçenin tarihi geçmişi ile öne çıkmaktadır. Bir dönem Bizans, Makedonya ve Roma yönetiminin eline geçen ilçe, 12.yüzyılda Selçukluların 16.yüzyılda ise Osmanlı’nın toprağına dâhil olmuştur. Eski adı İstanos olan ilçe, sonrasında Korkudeli, Korkudili olarak anılmış ve 1915 senesinde Korkuteli ismiyle ilçe statüsüne geçmiştir. İlçede gezip görebileceğiniz birçok mekân bulunmaktadır. 

Korkuteli gezilecek yerler arasında milli park ilan edilen Güllük Dağı Milli Parkı, doğal güzellikleri ile öne çıkan Karain Mağarası, Güllük Dağı’nın tepesinde yer alan Termessos Antik Tiyatro, manzarası ile dikkat çeken Korkuteli Barajı, önemli tarihi yapılardan biri olan Sultan Alâeddin Cami ve antik çağların izlerini taşıyan Ariassos Antik Kenti yer almaktadır. 

 

Güllük Dağı Milli Parkı (Termessos Milli Park)

 

Korkuteli sınırları içerisinde yer alan Güllük Dağı Milli Parkı, hem tarihi hem de doğal güzellikleri ile ön plana çıkmaktadır. 

Yaklaşık 6702 hektarlık bir alanı kaplayan park, 1970 senesinde yapılmıştır. Milli park içerisinde en göze çarpan mekânlardan biri Solimler tarafından inşa edilen Termessos Antik Kenti’dir. Kent merkezi, mezarlık ve aşağı kent olmak üzere toplam üç kısımdan meydana gelen antik kentin içerisinde birçok tarihi kalıntıya rastlayabilmeniz mümkündür.

Tarihe ilgi duyanların mutlaka görmesi gereken yerlerden biri olan antik kenti içerisinde kral yolu, agora, mezarlar, tiyatro, Hadrian kapısı, kemerler, kuleler, surlar ve tapınak kalıntıları bulunmaktadır. Milli park içerisinde piknik ve kamp yapmanıza olanak sağlayan alanlar da bulunmaktadır. Aileniz veya arkadaşlarınız ile birlikte çadır kurup kamp yaparak keyifli vakitler geçirebilirsiniz. 

Ayrıca bunlara ek olarak park içerisinde flora ve fauna müzesi de yer almaktadır. Park geziniz esnasında müzeyi de ziyaret ederek, bölgede geçmişte hayatlarını sürdürmüş olan hayvan fosillerini, kurutulmuş bitki ve böcek türlerini görebilirsiniz. Güllük Dağı Milli Parkı’nı Korkuteli gezilecek yerler listenize mutlaka eklemelisiniz. 

Güllük Dağı Milli Parkı’na girişler ücretlidir. Kişi başı giriş ücreti 10 TL’dir. Haftanın her günü açık olmakla birlikte yaz aylarında sabah saat 10.00 ile akşam saat 19.00 arası, kış aylarında ise sabah saat 08.30 ile akşam saat 17.30 arası ziyarete açıktır. 

 

Karain Mağarası

 

Korkuteli’ne geldiğinizde görmeden tatilinizi bitirmemeniz gereken yerlerden biri Karain Mağarası’dır. Yağca Köyü sınırları içerisinde yer alan mağara, ülkemizin en büyük doğal mağarası olma özelliğine sahiptir.

500 bin yıl önce yerleşim yeri olarak kullanılan mağaranın içerisinde görülmeye değer birçok tarihi eser bulunmaktadır. Bölgede yapılan arkeolojik kazı çalışmaları sonucu ortaya çok sayıda tarihi eser çıkarılmıştır. Mağaranın hemen yakınında Karain Müzesi yer almaktadır. Müze içerisinde bütün bu tarihi eserler sergilenmektedir.

Arkeolojik eserlere merakınız varsa mutlaka ziyaret etmeniz gereken yerlerden biridir. Mağaranın bulunduğu bölgede yapılan kazı çalışmaları sonucunda aslan, zürafa, sırtlan, fil gibi birçok hayvana dair izlere rastlanılmıştır. Mağara hem tarihi yapısı hem de doğal güzellikleri ile göz doldurmaktadır. 

Karain Mağarası’na kişi başı giriş ücreti 6 TL’dir. Ayrıca müzekart geçerlidir. Nisan-Ekim ayları arasında sabah saat 08.00 ile akşam saat 19.00 arası, Kasım-Mart ayları arasında ise sabah saat 08.00 ile akşam saat 17.00 arası ziyarete açıktır. 

 

Termessos Antik Tiyatro

 

Güllük Dağı’nın yamaçlarında yer alan Termessos Antik Kenti, antik tiyatrosu ile dikkat çekmektedir. Agoranın doğu tarafında bulunan tiyatro, Korkuteli’ne geldiğinizde mutlaka ziyaret etmeniz gereken yerlerden biridir.

Antik tiyatro yaklaşık olarak 5000 kişilik seyirci kapasitesine sahiptir. Antik şehrin ihtişamlı tarihi kalıntılarından biri olan tiyatro, Roma Dönemi’nin izlerini taşımaktadır. Tarihe meraklı olanların tercih ettiği noktalardan biri olan antik tiyatroyu ziyaret ederek, farklı bir tarih yolculuğuna çıkabilirsiniz. 

 

Korkuteli Barajı

 

İlçe merkezine yaklaşık olarak 5 km uzaklıkta bulunan Korkuteli Barajı, Korkuteli Çayı üzerine yapılmıştır. Su taşkınlarını önleme amacı ile yapılmış olan baraj, aynı zamanda içme suyu olarak da kullanılmaktadır. 

Baraj, doğal güzellikleri ile göze çarpmaktadır. Barajın bulunduğu bölgede piknik yapabileceğiniz alanlar mevcuttur. Ayrıca balık avlamayı seviyorsanız, balık tutmanıza olanak sağlayan uygun bölgeler bulunmaktadır. Bölgede sevdikleriniz ile birlikte piknik yapabilir, balık tutabilir, barajın eşsiz manzarasını kare kare fotoğraflayabilirsiniz. 

Barajın etrafında yeme içme ihtiyaçlarınızı karşılayabileceğiniz balık restoranları da bulunmaktadır. Dilerseniz, bu restoranları ziyaret edebilir ve birbirinden lezzetli taze balıkların tadına bakabilirsiniz. 

 

Sultan Alâeddin Cami

 

Korkuteli geziniz esnasında mutlaka görmeniz gereken yerlerden biri Sultan Alâeddin Camisi’dir. İlçe merkezinde yer alan cami, Alâeddin Keykubat zamanında Kuyumcu Murat Paşa tarafından yapılmıştır.

İlçenin önemli tarihi yapılarından biri olan caminin en dikkat çeken özelliği ise büyük ve geniş olmasıdır. Yaklaşık 700 senelik olduğu ileri sürülen tarihi cami birçok kez bakım ve onarımdan geçmiştir. Camiyi ziyaret ettiğinizde mihrabını ve özgün taç kapısını mutlaka yakından görmenizi tavsiye ederiz.

Sultan Alâeddin Camisi’ne giriş ücreti yoktur. Gün içerisinde gelip ziyaret edebilirsiniz. 

 

Ariassos Antik Kenti

 

Korkuteli tatiliniz esnasında mutlaka görmeniz gereken yerlerden biri Ariassos Antik Kenti’dir. Antalya-Burdur kara yolunun 45.kilometresinde Çubuk Boğazı bulunmaktadır. Çubuk Boğazı’ndan 1 km daha batıya gittiğinizde Akkoç Köyü sapağı üzerinden kente ulaşım sağlayabilirsiniz.

Toros dağları üzerinde yer alan kentte, antik çağlarda şarapçılık, zeytinyağı ve bağcılık üretimi yapıldığı düşünülmektedir. Geç Roma Dönemi’nde yaşanan bir deprem sonucu kentin büyük bir bölümü ciddi hasar görmüş ve yıkılmıştır. 

Kentten günümüze üç kemerli giriş kapısı sağlam olarak ulaşmayı başarmıştır. Ariassos Antik Kenti’ni ücretsiz bir şekilde ziyaret edebilir ve kentten geriye kalan tarihi kalıntıları yakından inceleyebilirsiniz.